»

Intel bo lovil goljufe

News.com - Procesorski gigant je razkril, da dela na zanimivi tehnologiji, ki ni najbolj povezana z njihovo primarno dejavnostjo. Lotili so se namreč razvoja sistema za odkrivanje igralcev, ki goljufajo v večigralskih igrah. Medtem ko z vtipkanjem kakšne od kod, ki jo je predvidel proizvajalec, v single player načinu vplivate le na svojo igro, je na internetu goljufanje dosti delikatnejša reč. Popularne igre imajo razvite programske sisteme za odkrivanje nepridipravov, žal pa je njihov razvoj zahteven in igralci s programerskim znanjem jih pogosto dohitevajo ter se jim izogibajo.

Intel namerava izdati sistem, ki bo skrit globlje z določeno osnovo tudi v sami strojni opremi, kar ga bo naredilo...

56 komentarjev

GPGPU - nVidia Tesla

Daily Tech - Grafični procesorji se od centralnih razlikujejo predvsem zaradi specializacije. Če poznate delovanje procesorja, najbrž veste, da so grafični že nekaj časa precej superiorni in da svoje starejše bratce na svojem področju (računanje s plavajočo vejico) posekajo po celi črti. Prav zato se izdelovalci grafičnih procesorjev lotevajo uporabe svojih čipov v bolj splošne namene, mletje decimalk je recimo ena najbolj pogostih računalniških aktivnosti na različnih področjih znanosti. Iz nVidie tako prihaja Tesla, ki je na voljo v različnih oblikah in okusih, temelji pa na...

15 komentarjev

The Pirate Bay gostuje slike

Gizmodo - Zloglasni Pirate Bay širi svojo ponudbo, kot je napovedoval v preteklih mesecih. Uvedli so storitev BayImg, v okviru katere svojim uporabnikom omogočajo brezplačno nalaganje slikovnih vsebin na splet. Od ogromne množice, ki podobne usluge že ponuja, se nameravajo ločiti po tem, da v skladu s svojo splošno politiko ne bodo izvajali cenzure, torej bo možno brez skrbi nalagati tudi na najrazličnejše načine manj primerne slike. Omejitev velikosti posamezne datoteke je velikodušna, znaša kar 100 megabajtov, podprtih je obilo formatov, med drugim celo zip in rar, ki se pretvorita v albume fotografij.

Izvorna novica in stran projekta.

33 komentarjev

Mobiteli na letalih končno dovoljeni

Slo-Tech - Po mnenju mnogih bo nesmiselna prepoved mobilnih telefonov med letenjem v Evropi končno postala preteklost. EASA (European Aviation Safety Agency) je odobrila možnost nudenja storitev mobilne telefonije na letalih, kar se bo udejanjilo preko sistema OnAir na nekaterih Airbusovih letalih.

Uporaba bo možna šele, ko bo letalo doseglo določeno višino, saj bo komunikacija v prvi fazi potekala preko satelitov in ne preko zemeljskih postaj, problem bo najbrž tudi zasoljena cena. Po prvih podatkih naj bi minuta pogovorov stala 2,5 dolarja, sms sporočilo pa 50 dolarskih centov.

Izvorna novica.

22 komentarjev

Kartuše se prehitro pritožujejo

Ars Technica - V nedavni raziskavi, ki jo je opravil TÜV Rheinland, je bilo ugotovljeno, da proizvajalci tiskalnikov svoje izdelke zelo pogosto izdelajo tako, da ne porabijo vsega razpoložljivega črnila. Najprej so problematične kartuše za barvno tiskanje, ki javijo, da so prazne, že če zmanjka samo ene barve, kar je sicer do neke mere razumljivo. Bolj zanimivo je dejstvo, da tudi enobarvne kartuše opozorijo uporabnika na menjavo, čeprav je v njih še več kot dovolj črnila.

Problem je bolj zaskrbljujoč, kot se morda zdi na prvi pogled. Najboljši od testirancev, Epson, se je začel pritoževati, ko je bilo v kartuši še slabih 20 odstotkov barve, medtem ko je poraženec Kodak za prazno označil kartušo s 64 odstotki črnila. Če k vsemu dodamo še astronomske cene in molzenje strank s poslovnim modelom poceni tiskalnik -- drag potrošni material, je jasno, da uporabniki najbrž ne bodo zadovoljni z rezultati raziskave.

Izvorna novica.

20 komentarjev

JVC razvil najmanjši projekcijski čip s 4K2K ločljivostjo

BuisnessWeek Online - JVC je 19.6. tega leta predstavil projekcijski čip velikosti 1,27 palca, ki prikazuje sliko v ločljivosti 4096 x 2400 - skoraj 10 mega pikslov - kar je štirikrat več, kot zahteva standard Full HD.

Po navedbah proizvajalca naj bi bila napravica 4K2K sposobna kontrastnega razmerja 20.000:1. Delovanje čipa temelji na tehnologiji D-ILA (Direct-Drive Image Light Amplifier), ki je sorodna LCoS (Liquid Crystal on Silicon). Nov način je tako sposoben večje gostote pik na palec kot do sedaj pogosto uporabljani DLP in LCD. Dosedanji konkurent Sony s čipom velikosti 1,55 palca zmore resolucijo 4096x2160 pikslov, zapakiran pa je v škatlo velikosti dveh big tower PC ohišij.

Z novim čipom se nam torej obetajo bolj prenosni projektorji, ki bodo v začetku, kot je že v...

8 komentarjev

Novosti iz podjetja Meizu

Meizu Me - Meizu, kitajski proizvajalec kakovostnih multimedijskih predvajalnikov, je po lanskoletni splavitvi napovedal nadgradnjo svojega aktualnega modela miniplayer. Fizično se nova verzija, ki bo dobila pripono SE, ne bo dosti spremenila. Zmanjšali bodo debelino na 7 mm z zdajšnjih 10, podpora za datoteke ogg, flac, wav, wma in mp3 ostaja, dodali pa bodo boljšo podporo predvajanju video posnetkov, predvsem bo podprtih več video formatov, kar pomeni, da uporabnikom ne bo več potrebno prekodirati videa pred nalaganjem. Baterija naj bi pri poslušanju glasbe zdržala do 30 ur (sedaj 36 - očitno je tanjšanje zahtevalo majhen davek), med...

24 komentarjev

Rekordni domet Wi-Fi

Postavljanje rekorda

vir: Wired News
več strani - Venezuelski profesor Ermanno Pietrosemoli je postavil nov rekord v dometu povezave Wi-Fi, ki po novem znaša 237 milj ali 381 kilometrov v evropskih enotah, s čimer je za 70 km izboljšal švedski rekord med zemeljskim računalnikom in računalnikom na vremenskem balonu. Za povezavo računalnikov v El Aguili in na gori Platillon v Venezueli je Pietrosemoli uporabil Intelovo tehnologijo usmerjenega Wi-Fi in nekatere modificirane dele, ki jih je potrebam prilagodil sam. Na njegovi strani je bila tudi geografija, saj gora Platillon leži v Andih, tako da je bila zračna linija prosta. O rekordu poročajo Wired.com, News.com in Slashdot.

13 komentarjev