»

Nadomestne stranice

MODTHEBOX - Večina serijskih ohišij je današnje dni brez kakršnihkoli modifikacij in pleksi oken. Če ste odšli v trgovino, prinesli ohišje domov in ugotovili, da bi radi imeli razgled v notranjost računalnika, si lahko kupite nadomestne stranice. Le-te imajo že vgrajena pleksi stekla in luknje za ventilatorje, ki so priporočjive v teh vročih dneh. Na voljo sta zgornja, z dvema luknjama za ventilator in stranska stranica z velikim oknom v notranjost.

3 komentarji

Turisti v vesolju leta 2005

Space -

Če se želite dopust preživeti nekoliko bolj ekstravagantno, so vam misli gotovo kdaj ušle tudi na možnost preživljanja oddiha v vesolju. Mir, tišina, dobesedno nič dela (nična težnost); kaj bi si še želeli?

Tisti, ki se prištevate med premožnejše na tem planetu in se s to mislijo resno spogledujete, počakajte do leta 2005 in vaše sanje se utegnejo uresničiti. V Explorers Clubu, New York so namreč danes objavili vest, da so ameriški Space Adventures, ruska RSC Energia in Ruska vesoljska agencija podpisali dogovor, da bodo z letom 2005 pričeli z vesoljskim turizmom.

Vsi, ki bi se želeli podati...

13 komentarjev

Western Digital z diski za prenosnike

X-Bit Labs - Western Digital je vsem dobro poznan po kvalitetni seriji diskov z osmimi megabajtimi predpomnilnika, ki so bili v času izida eni najboljših diskov sploh, visoko cenjeni pa so še danes. Po poročanju X-Bit Labs se je kalifornijski gigant odločil svoje izkušnje pri izdelavi diskov uporabiti tudi drugje. Prodreti namreč želijo tudi na trg diskov za prenosne računalnike, ki ga trenutno obvladujejo Hitachi, Toshiba in Fujitsu. Podrobnejših informacij o vrstah diskov, ki jih bodo pri Western Digitalu izdelovali, še ni, predvidevamo pa lahko, da bo šlo za SATA-150 družine. Več o tem.

0 komentarjev

Ko zunaj postane prevroče ...

Overclockers Australia - ... se še kako prileže mrzlo pivo (brezalkoholno, da ne bo stric Keber grdo gledal [:D]). Vendar ne ono iz hladilnika, ampak tisto, ki se ga ohladi na malce bolj eksotičen način - po možnosti s peltierjevim elementom. Kako, boste izvedeli na tej strani, ki sicer ni ravno najbolj prijazna do uporabnikov z analognimi modemi, vendar nazorno predstavlja kako narediti to čudo. Če pa peltierjevega elementa trenutno nimate, pa si lahko v tolažbo privoščite vsaj

12 komentarjev

Ko se CD zavrti prehitro

Raztur™

vir: Powerlabs
Powerlabs - O raznih eksplozijah in razpadih polikarbonatnih ploščkov smo med drugim poročali tudi na Slo-Techu. Morda se kdo od vas bralcev še spomni novice, kjer je nekemu uporabniku CD razpadel v CD-ROM enoti in mu jo popolnoma razsul. Ne verjamete? Če spadate med dvomljivce, potem odklikajte na tej strani, kjer je nek zanesenjak nazorno pokazal, da CD pri višjih hitrostih še kako dobro razpade. Pri poizkusu je uporabil Dremel, ki se lahko vrti tudi pri 35000 obratih na minuto, ves postopek pa je tudi posnel.

13 komentarjev

USB zmešnjava

več strani - Če ste bili v preteklosti zmedeni, ko ste pri diskih naleteli na kratice UATA, ATA, UltraATA in podobne, ki so pravzaprav pomenile eno in isto, potem boste ob vsej zmešnjavi, ki je nastala okrog standarda USB, še bolj zmedeni. O standardu USB je bilo povedanega že marsikaj, zato o njem ne nameravam izgubljati besed. Standard je svojo inkarnacijo doživel v različici 1.0, kasneje pa sta sledili še posodobljena različica 1.1 in dolgo pričakovana inačica 2.0. Vse lepo in prav, dokler ni decembra USB forum preimenoval različice USB 1.1 v USB 2.0, različica USB 2.0 pa je ostala USB 2.0. Zakaj? Po poročanju Slashdota je do tega prišlo, ker so uporabniki želeli, da imajo računalniki, ki jih kupijo, vodilo USB 2.0. "Stari" USB 2.0 (prej USB 1.1) naj bi imel dodatek Full Speed, medtem ko naj bi "novi" USB 2.0 (prej prav tako USB 2.0) imel zraven dodatek Hi-Speed. Na strani USB.org so se pojavile po poročanju Bangkok Post še naslednje izjave:

The correct nomenclature for high-speed USB...

6 komentarjev

Upogni me nežno

New Scientist -

Kljub temu, da nam znanstveniki že kar nekaj časa govorijo, da sta klasična tipkovnica in miška precej nerodna pripomočka za sporazumevanje z osebnim računalnikom in da bo sporazumevanje med človekom in računalnikom v prihodnosti izgledalo popolnoma drugače, se na tem področju ni veliko spremenilo. Povsem drugače pa je pri raznih miniaturnih napravicah, ki ne presegajo velikosti kreditne kartice.

Tam tipkovnica in miška zaradi zahtev po čim manjši velikosti ne prideta več v poštev. Pravzaprav so pri takih napravicah nezaželeni tudi gumbi. Zato se kar samo od sebe postavi vprašanje, kako bomo sploh upravljali s takimi napravicami. Zanimiv način upravljanja so razvili pri Sonyju in ga nameravajo uporabiti v svojih ultramajhnih napravicah, ki bodo prikazovale zemljevide za turiste, omogočale brskanje po internetu...

2 komentarja

Mozilla 1.4 Release Candidate 2 v slovenščini

Mozillazine - Drage rojakinje, dragi rojaki, spoštovani državljani Republike Slovenije! Nocoj so dovoljene sanje. Jutri je nov dan!

Izšla je namreč druga in verjetno zadnja predizdaja™ Mozille 1.4, ki ji bo čez nekaj dni sledila tudi končna različica. Tako imate še zadnjo priložnost, da sporočite morebitne napake v delovanju Mozille. A to še ni vse! Tokrat imate celo priložnost, da se pritožite tudi na napake v slovenskih prevodih, saj je urna ekipa SloZilla že pripravila jezikovne pakete XPI, s katerimi v trenutku prilagodite svojo Mozillo slovenskemu okolju. In tudi to še ni vse! Slovenci, ker ste večinoma uporabniki okolja Windows, imate prvi na svetu na voljo tudi celotne binarne pakete Mozille 1.4 RC2 za okolje Windows, tako da lahko namestite Mozillo, ki je poslovenjena že ob prvem zagonu! Vabimo vas, da preskusite Mozillo 1.4 RC2 v slovenščini in s tem prispevate k večji kakovosti končne izdaje.

Nocoj so torej še dovoljene sanje, jutri pa ...

5 komentarjev

ATI sodeluje pri XBOX 2?

X-Bit Labs -

Na spletu so se pojavile govorice, ki govorijo o sodelovanju Microsofta in ATI-ja in kar ne potihnejo. Neimenovani vir v nVidii trdi, da ATI razvija grafično jedro za prihajajoči Microsoftov XBOX 2. ATI, nVidia in Microsoft ne dajejo nobenih izjav, a vseeno lahko malce pošpekuliramo. Če to drži, potem je skoraj gotovo, da se ATI ne ukvarja s konkurenčno konzolo GameCube, saj ima navsezadnje omejena sredstva. nVidia takisto zanika, da bi se oni ukvarjali z Nintendovo konzolo. Ima Nintendo še kakšnega aduta v rokavu? Več o tem.

Ne pozabite, da so vse informacije neuradne in da se lahko še vsa stvar temeljito spremeni. Spremljajte.

6 komentarjev

R420 dvakrat hitrejši od Radeona 9800 Pro

X-Bit Labs - Radeon 9800 Pro je trenutno ena najhitrejših, če ne celo najhitrejša grafična kartica za neprofesionalno rabo. Zadnje čase pa se na svetovnem spletu vse bolj širijo govorice o prihajajočem grafičnem čipu R420. Ta naj bi bil grajen na isti tehnologiji kot 9800 Pro, vseboval pa naj bi od 110 do 150 milijonov tranzistorjev, grajenih v 0,15 mikronih. Pričakovati smemo tudi osem cevovodov s po dvema teksturnima enotama in model s šestnajstimi s po ena teksturno enoto na vsakem. Neimenovani viri še trdijo, da naj bi bila grafikulja kar dvakrat (da, prav ste prebrali [:D]) hitrejša od Radeona 9800 Pro. Izvirna novica.

Upajmo, da se ne bo zgodilo to, kar se je zgodilo z NV30, ki je obetal mnogo, a na koncu je bilo povsem drugače.

9 komentarjev