»

Evropski parlament podprl posredovanje podatkov o letalskih potnikih ZDA

Europa.eu - Evropski parlament je s 409 glasovi za, 226 proti in 36 vzdržanimi sprejel novi sporazum o posredovanju podatkov o letalskih potnikih (passenger name record, PNR) na čezoceanskih letih v ZDA. Prvi tovrstni dogovor med EU in ZDA je bil sprejet maja 2004, a ga je dve leti pozneje Evropsko sodišče razveljavilo. Naslednji dogovor je bil sprejet leta 2007, a je Parlament leta 2010 umaknil svoje soglasje in pozval Evropsko komisijo, da pripravi boljšega. Novi sporazum so dokončali decembra lani in ga poslali v odločanje Parlamentu, ki ga je včeraj sprejel. S tem je začel veljati novi, širši režim posredovanja podatkov.

V PNR se hranijo številni podatki, med njimi ime, naslov, telefonska številka, številka kreditne kartice,...

42 komentarjev

Apple izgubil tožbo zaradi nezamenjave defektnih macbookov pro

Slo-Tech - Leta 2008 je precej prahu dvignilo spoznanje, da so Nvidiine grafične kartice 8600M defektne. Zaradi uporabe nekakovostnih materialov so namreč po več ciklih vklopa in izklopa odpovedale, ker se je posebej izrazilo pri prenosnikih. Nvidia je napako priznala in obljubila brezplačno zamenjavo pokvarjenih delov. Omenjeni grafični čipi so bili tudi v Applovih prenosnih računalnikih MacBook Pro, če so bili proizvedeni med majem 2007 in septembrom 2008.

Apple je takrat zavrnil zamenjavo in je namesto tega zagotovil, da bo pokvarjene računalnike brezplačno zamenjal. Obljubili so, da bodo to storili do tri leta po nakupu, četudi splošna garancija ni veljala tako dolgo. Toda ko se je napaka...

21 komentarjev

V Iranu zaradi malomarnosti obsežen vdor v bančni sistem

ZDNet - Iranski bančni sistem je luknjičast, je ugotovil Khosrow Zarefarid, ki je bil svoj čas menedžer v podjetju Eniak, ki je za iranski trg izdelovalo in nameščalo POS-terminale ter vzdrževalo klirinški sistem Shetab. Že lani je namreč odkril veliko luknjo v sistemu, ki omogoča nepooblaščen dostop do sistema, o čemer je po lastnih navedbah obvestil centralno banko. Naletel je na gluha ušesa, zato je poskusil še enkrat, to pot s priponko s podatki o tisoč bančnih računih. Ker se odgovorni še vedno niso odzvali, je vdrl v sistem, pridobil podatke o treh milijonih bančnih računov, številkah kartic in ustreznih PIN-številkah ter jih objavil na svojem blogu. Končno je dobil pozornost.

To je poskrbelo za enega največjih računalniških...

10 komentarjev

V Avstriji aretirali 15-letnika, ki je napadel strani več sto podjetij

Primer iznakažene spletne strani

ZDNet - Avstrijska policija in specialna enota C4 (Cyber-Crime-Competence-Center) sta se letos od januarja ukvarjali z iskanjem hekerske združbe (tako so vsaj mislili), ki je v treh mesecih vdrla v računalniške sisteme 259 podjetij, iznakazila njihove spletne strani in ukradla zaupne podatke ter jih objavila na spletu. Policiji so puščali izzivalne komentarje, ki so jih podpisovali z ACKI3STX. Po večmesečni preiskavi se je napadalcem zalomilo, saj so pustili dovolj informacij, da je policija pridobila IP-naslov in na podlagi sodne odredbe dobila domači naslov. Ugotovili so, da je vse napade izvedel 15-letni osnovnošolec.

Kot piše avstrijski časnik Kurier, je mladenič vsak dan v povprečju napadel tri podjetja (večina je bila tujih, le 30 pa avstrijskih). Zapisali so,...

16 komentarjev

Registracija novih vrhnjih domen zaradi tehničnih težav še vedno nemogoča

ITworld.com - Prejšnji petek smo poročali, da ima ICANN zaradi tehničnih težav s sistemom za vnos prijav za registracijo novih vrhnjih domen obilo preglavic. TLD Application System (TAS), prek katerega teče zbiranje prijav, so izključili in rok za prijavo, ki bi se bil moral izteči prejšnji petek, podaljšali do konca tega petka. Hkrati so obljubili, da bo najkasneje v sredo (torej včeraj) TAS ponovno delujoč in dostopen. To se ni zgodilo.

ICANN je posredoval več informacij, kaj točno je šlo narobe. Sistem se ni zrušil niti ni bil napaden, kar so zatrjevali že na začetku, ampak se je vedel nenavadno. Sedaj smo izvedeli, da to pomeni, da so nekateri uporabniki lahko videli imena drugih uporabnikov in njihove registracije. Da so zaščitili zasebnost, so sistem izključili,...

0 komentarjev