» »

ICANN zaradi tehničnih težav podaljšal rok za registracijo novih vrhnjih domen

ICANN zaradi tehničnih težav podaljšal rok za registracijo novih vrhnjih domen

The Register - Ob polnoči bi se bil moral izteči prvi rok za prijavo novih vrhnjih domen, ki je bila mogoča od 12. januarja letos. ICANN je namreč lani izglasoval radikalno spremembo sistema vrhnjih domen, ki omogoča povečanje njihovega števila z 22 generičnih (poleg dvočrkovnih državnih) na več tisoč in to v kateremkoli jeziku. V principu to omogoča registracijo domen, kot bi bila www.slo.tech, če bi seveda registrirali vrhnjo domeno .tech. Njena registracija stane 185.000 dolarjev, lastnik nove vrhnje domene pa pridobi pravico sam dodeljevati in zaračunavati poddomene. Zaradi tehničnih težav so rok podaljšali za en teden.

ICANN zatrjuje, da niso bili žrtve nobenega internetnega napada, ampak so imeli zgolj običajne tehnične težave. Prav tako zagotavljajo, da niso izgubili nobenih podatkov in da so vse uspele registracije zabeležene pravilno. V uradni izjavi so zapisali le, da rok podaljšujejo zaradi "nenavadnega obnašanja".

TLD Application System (TAS), prek katerega poteka zbiranje prijav po zapletenem postopku, ki vključuje odgovarjanje na 50 vprašanj, bo zato nedosegljiv do srede do 1.59 ure po slovenskem času, ko ga bodo spet zagnali. Kaj je šlo narobe, ni znano, neuradno pa se omenja zelo počasno in nezanesljivo delovanje v zadnjih dneh. Razlog bi utegnil biti končni naval pred zaprtjem registracije ali pa težave pri obdelavi nelatiničnih znakov. Registracija novih vrhnjih domen bo mogoča do sobote do 1.59 ure zjutraj (torej do konca petka po univerzalnem času).

Rezultate registracij bodo objavili 30. aprila, ko bo znano, kdo je dobil katero domeno. Naslednja serija registracij bo šele čez nekaj let, pravijo v ICANN-u. V trenutni rundi se je v TAS do 25. marca prijavilo 839 uporabnikov, ki lahko zaprosijo za največ 50 domen vsak. Pričakuje se, da bo ICANN skupno dodelil 1000-1500 domen.

4 komentarji

Iatromantis ::

Če ni tovarn si je treba pa intelektualne produkte izmislit. Kot da ni bilo že dovolj zmede s prejšnjim sistemom in ti. 'sajberskvotanjem', zdaj pa tole.

KoMar- ::

Tega ne bo niti približno tako veliko, glej ceno ;)

phong ::

Kdaj pa se bodo nove vrhnje domene pojavile na tržišču?

miwche ::

30. aprila ne bo znano kdo bo dobil katero domeno, ampak kdo se poteguje za katero domeno. Po 30.4. bodo možni ugovori in pritožbe, tako da ne gre za konec procesa.
~ there are more alpha males than beta testers ~


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Google bi nekatere svoje vrhnje domene odprl javnosti

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
74636 (3528) phong
»

Prihaja nova varna domena .secure?

Oddelek: Novice / Varnost
226961 (5269) Phantomeye
»

Blamaža v ICANN-u se stopnjuje

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
54700 (4162) MrStein
»

ICANN izglasoval radikalno spremembo sistema vrhnjih domen

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
4319209 (17130) MrStein
»

Nelatinski znaki prihajajo v vrhnje domene (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
6911956 (9454) motorc

Več podobnih tem