»

Vstavljanje baterij neodvisno od orientacije

InstaLoad

vir: HotHardware
HotHardware - Standardne okrogle baterije, ki jih dandanes najpogosteje srečamo v velikosti AA in AAA, redkeje pa v večjih C in D, imajo vsaj eno precejšnjo pomankljivost. Pomembno je, kako usmerjene jih vstavimo v naprave, saj imajo na eni strani negativno, na drugi pa pozitivno elektrodo. A v prihodnosti zahvaljujoč Microsoftu to morda ne bo več problem. Razvili so tehnologijo InstaLoad, katere licenciranje že ponujajo drugim družbam (očitno se zelo zanima Duracell) in je združljiva z zgoraj omenjenimi velikostmi. InstaLoad je mehanske narave in tako za implementacijo ne potrebuje kompleksne elektronike. V priključku ima tako negativne kot pozitivne kontakte, izbira pravih pa se opravi zahvaljujoč specifični obliki baterije, ki ima na pozitivni...

36 komentarjev

Symbian še ni mrtev

Nokia N97 - težavni pametni mobilnik

vir: engadget
engadget - Čeprav je spletna stran Symbian-Guru včeraj zaprla svoja vrata, Nokia ne namerava izgubiti boja z ostalimi tekmeci na področju pametnih mobilnih telefonov. To je povedal Anssi Vanjoki, vodja oddelka za mobilne rešitve pri Nokii, ter dodal, da je Nokia nevaren tekmec že zdaj in ne bojna ladja, ki se počasi obrača (in nato naredi toliko večjo škodo ostalim). Po njegovih besedah je zdaj glavni cilj Nokie posvečanje kakovosti, s tem pa vračanje ugleda izdelovalca najboljših mobilnih telefonov. Obenem želijo ponovno vrniti žar v svojo bazo oboževalcev, ki pa je z zaprtjem Symbian-Guruja doživela velik udarec.

Do zaprtja je po besedah administratorjev, Rickyja Caddena in Rite El Khoury, prišlo zaradi razočaranj Nokie, tudi z...

56 komentarjev

Nov standard za povezovanje A/V opreme

Daily Tech - Če želite na vašem televizijskem sprejemniku prikazati sliko z računalnika, DVD predvajalnika oz. iz televizijskega omrežja, imate na razpolago obilico priključkov. Poznamo vse od najnovejših digitalnih standardov HDMI in DisplayPort, brez dvoma se v redkih primerih najde DVI, medtem ko je VGA pogostejši, sliko pa je mogoče prenašati še prek priključka SCART, kompletu treh RCA priključkov v primeru YPbPr, z enim v primeru kompozitne video povezave ter na še nekaj drugih načinov. Vse kaže, da se jim bo pridružil še en standard, ki bo povezovanje oddajnikov in sprejemnikov slike na popolnoma različnih koncih poslopja močno poenostavil.

Kot medij za prenos bodo uporabljeni običajni Ethernet priključki (RJ45) in kabli kategorije 5 oz. 6, ki se dandanes pogosto že montirajo v vse prostore novogradenj. Za prihajajočim standardom HDBaseT stojijo podjetja LG, Sony, Samsung in Valens Semiconductor, vse pa kaže, da ne bodo zahtevali licenčnine, za razliko od HDMI-ja, ki je v svetu A/V zelo...

22 komentarjev

Polovico podatkov prenese peščica uporabnikov

Kdo pravi da je podatkovni paket nujen za pametne mobilnike?

vir: Information Week
Information Week - Pri podjetju Nielsen, ki se ukvarja z raziskavami trga in napovedmi za prihodnost, so podrobneje pregledali 60.000 računov naročnikov mobilne telefonije in primerjali njihovo rabo prenosa podatkov. Podatki sicer najverjetneje govorijo le za ZDA (v izvorni novici je omenjen AT&T), a vseeno dajo grobo sliko o porabi (zakupljenih količin) prenosa podatkov. Za kar polovico vseh prenesenih podatkov v mobilnih omrežij naj bi bilo odgovornih le pičlih 6% uporabnikov. Preostalih 94% podatke prenaša zelo redko ali pa sploh ne.

Številke sicer ne bi bile presenetljive, če bi v 94% upoštevali predvsem uporabnike običajnih, manj zmogljivih mobilnih...

12 komentarjev

Nemški nadzorni organ za varstvo osebnih podatkov o oblačnem računalništvu

Slo-Tech - Nemški nadzorni organ za varstvo osebnih podatkov je pred kratkim izdal mnenje o oblačnem računalništvu v zvezi z varstvom osebnih podatkov.

Kot poročajo na Privacy and information security law blogu, je po mnenju nemškega nadzornega organa za varstvo osebnih podatkov (DPA) hramba osebnih podatkov v oblakih, ki se nahajajo izven Evropske unije nezakonita. To velja tudi v primeru, ko se oblaki nahajajo v tretjih državah, za katere je Evropska komisija ugotovila, da imajo ustrezno zakonodajo iz področja informacijske zasebnosti. Poleg tega nemški DPA ugotavlja, da zakonodaja sicer pod določenimi pogoji omogoča iznos osebnih podatkov izven EU, vendar le če je takšen iznos "nujno potreben".

Nadalje nemški DPA ugotavlja, da samocertificiranje ameriških ponudnikov oblačnih storitev v skladu s Safe Harbor Agreement ne predstavlja ustrezne stopnje zaščite podatkov v oblaku, poleg tega pa SAS (Statement on Auditing Standards) 70 Type II certificiranje nemški zakonodaji o zaščiti osebnih...

34 komentarjev

Internet Explorer po dolgem času s pridobitkom

CNet - Skoraj pol leta je minilo od zadnjega pregleda tržnih deležev brskalnikov, zato si poglejmo, kako so si razdelili trg v preteklem mesecu. Zanimivo je, da se je po dolgem času trend padanja tržnega deleža Internet Explorerja ustavil. Micrsoftov paradni konj se je z absolutnega minimuma pri 59,8 odstotkih pobral na 60,3-odstotni tržni delež, kar gre pripisati porastu v številu uporabnikov IE8 - tudi na račun uveljavitve Windows 7, kamor je integriran. Nasprotno je Firefox nekoliko izgubil in pristal pri 23,8 odstotkih, kar je zadoščalo za drugo mesto. Chrome je pridobil petino odstotne točke in je s 7,2-odstotnim deležem uporabnikov na tretjem mestu. Četri je Applov Safari (4,9 odstotka), peta pa Opera (2,3 odstotka).

15 komentarjev

Kin in Sidekick sta ukinjena

Kin One in Kin Two

vir: engadget
engadget - Microsoft je aprila pompozno predstavil platformo Kin, za katero se je izkazalo, da jo sestavljajo famozni in skrivni mobilni telefoni Pink. Ni šlo za pametne mobilnike, ki bi bili po zmogljivosti v samem vrhu ponudbe, temveč za bolj zmogljive običajne, ne-pametne mobilne telefone, namenjene predvsem v socialna omrežja povezanim mladostnikom. Iz tega razloga sta oba modela, Kin One in Kin Two, imela fizično tipkovnico QWERTY, poleg na dotik občutljivega zaslona. Microsoft naj bi po splavitvi Kina v ZDA slednjega jeseni predstavil še v Evropi, a do tega ne bo prišlo.

Ekipo, odgovorno za razvoj platforme, naj bi pri Microsoftu združili z ekipo, ki razvija Windows Phone 7, ki naj bi tudi podedoval najbolj uporabne funkcije Kina. Operacijski sistem na obeh...

4 komentarji

Domena sex.com vnovič naprodaj

CNet - Najbolj slavna internetna domena sex.com ima za seboj burno zgodovino. Domeno je registriral Gary Kremen, Stephen Cohen mu jo je speljal s ponarejenimi dokumenti za prenos lastništva, sodišče jo je vrnilo Kremnu, ta pa jo je kasneje prodal podjetju Escom LLC. V podjetju se že nekaj mesecev trudijo domeno prodati, a jim je marčevsko dražbo preprečil zahtevek za stečaj, ki so ga vložili domnevni upniki podjetja Escom. Domena je zopet naprodaj, saj so se sporazumeli z upniki.

Prodajo bo za lastnika izvedlo podjetje Sedo, je bilo objavljeno včeraj. Escomov izvršni direktor Del Anthony je dejal, da so se zanje odločili, ker imajo veliko izkušenj pri prodaji dragih domen in bodo zagotovili, da bo domena dosegla ustrezno vrednost. Escom jo je kupil za 14 milijonov...

1 komentar

Izšla Opera 10.60

TechCrunch - Štiri mesece po izidu Opere 10.50 je izšla nova verzija, ki nosi oznako 10.60. Beta je izšla pred dvema tednoma, a so Norvežani pohiteli in končno inačico pripravili zelo urno. Kakor namiguje majhno povečanje številke verzije, sprememb ni mnogo, so pa uporabne. Omenimo podporo za geolokacijo, osvežen uporabniški vmesnik, podporo WebM za video v HTML5 in, vnovič, hitrostne izboljšave. Proizvajalec trdi, da je Opera 10.60 za polovico hitrejša od predhodnika. Prenos je že mogoč z domače strani proizvajalca.

72 komentarjev

Android Gingerbread - prihajajo velike spremembe

3D Gallery - prosojnost, 3D efekti in grafični prehodi

vir: engadget
engadget - Eldar Murtazin, naslov, ko želite dolgo pred uradnim izidom izvedeti pravzaprav zelo točne podatke o čemerkoli, kar je povezano z mobilnimi telefoni, je obelodanil nekaj podrobnosti v zvezi z novim vmesnikom, ki ga lahko pričakujemo na prihodnji izdaji Androida. Šlo bo za Gingerbread, ki bo konec leta nasledil Android 2.2, poznan tudi pod kodnim imenom FroYo, o prenovljenem vmesniku pa smo že poročali.

Gingerbread bo očitno kar Android 3.0 ter bo še povečal fragmentacijo znotraj Androida, proti kateri naj bi se Google aktivno boril. V stilu Microsofta z Windows Phone 7 naj bi Google namreč podal strojne zahteve aparata, ki bo lahko poganjal Android 3.0. Zahtevan bo tako vsaj 3,5-palčni zaslon, gigahertčni procesor in 512 MB delovnega pomnilnika.
...

17 komentarjev