»

Nizozemci so zdaj proti patentom

Slo-Tech - 18. maja je Evropski svet ministrov glasoval proti nameri Evropskega parlamenta, ki je mesece pred tem preprečil pohod programskih patentov v Evropi. Na pobudo tedanjega irskega predsedstva v Evropskem parlamentu, ki ga je ta teden zamenjala nizozemska delegacija, se nam jeseni obeta novo glasovanje o zakonu, ki bo dopuščal patentiranje programske opreme v Evropski uniji in s tem tudi pri nas.

Včeraj pa je, sodeč po poročilu organizacije FFII, nizozemski parlament izglasoval spremembo ministrskega glasu o problematiki programskih patentov. To je odlična informacija za vse, ki se borimo proti programskim patentom v Evropski uniji, še posebej zato, ker doslej še nobena članica ni spremenila svoje odločitve na tak način.

Žal odločitev Evropskega sveta ministrov ob tej spremembi še vedno obdrži dovolj podpore, vendar so Nizozemci kljub temu pokazali pravo pot (novim) članicam, ki so bile prisiljene glasovati po vzoru drugih. Tak primer je bila Poljska, ki se je obnašala zelo podobno...

18 komentarjev

Nvidia izdala nove gonilnike za Linux

Nvidia - Podjetje Nvidia je izdalo nove gonilnike za operacijski sistem Linux in sicer za platformi IA32 (x86) in AMD64. In kaj je posebnost različice 1.0-6106? Poleg podpore vsem novim karticam in vodilom so končno vključili podporo za 4k stack v jedrih 2.6 (pohitritev sistema), podporo 32-bitnim OpenGL-aplikacijam v 64-bitnem okolju, skripto za pošiljanje poročil o hroščih in aplikacijo nvidia-settings, ki je nekakšen grafični vmesnik za upravljanje grafične kartice in vseh njenih funkcij. Tako smo končno dobili celovito orodje za izkoriščanje naših grafikulj in se otresli kriptičnih™ konfiguracijskih datotek, raztresenih po celem računalniku.

12 komentarjev

Project Looking Glass v praksi?

Slashdot - Pred časom je Sun predstavljal Project Looking Glass - GUI nove generacije, ki bo namizje postavil v 3D-okolje. Videli smo samo kratek film in bolj malo uporabnega, a na srečo ga Sun še ni patentiral, zato se je zganila odprtokodna skupnost in ustvarila projekt Metisse, ki je neodvisno od Sun-a začel razvijati 3D namizje. Rezultati so že vidni, program si lahko tudi sami namestite. Zanj potrebujete FVWM, X Windows, podporo OpenGL in seveda Linux.

13 komentarjev

Nova Java, njeno in Solarisovo odpiranje in še kaj

OSNews - Medtem ko programerji sveta pričakujejo novo veliko različico Jave, ki se bo imenovala Java 5.0, je Sun izdal vzdrževalno različico trenutne stabilne veje, Java 1.4.2_05. Njen namen je odpravljanje hroščev, podrobnosti pa si lahko preberete v opombah ob izdaji.

Še vedno ni povsem jasno, kako bo Sun ravnal pod pritiski IBM-a in mnogih uporabnikov Jave, da naj odpre njeno izvorno kodo. Sun trdi, da bi v primeru odprianje kode prišlo do fragmentacije in devalvacije platforme, nasprotni tabor pa je prepričan, da je trenutni razvoj prepočasen. Po besedah Andrewa Orlowskega se je na nedavno končani konferenci JavaOne izkazalo, da imata obe strani prav, vendar je Sunovo razmišljanje bolj konstruktivno.

Za razliko od Jave pa ima Sun očitno bistveno drugačen pogled na odpiranje izvorne kode Solarisa. Prav tako na JavaOne je nek predstavnik Suna izjavil, da podjetje ne bo kar čez noč odprlo celotne izvorne kode Unixu podobnega operacijskega sistema, vendar bo odprlo večino le-te,...

3 komentarji

Patent tedna: Skupinski gumbi v opravilni vrstici

Slashdot - V Redmondu so poskrbeli, da se naša rubrika patent tedna lahko nadaljuje. Tudi tokrat je zmagovalec Microsoft s patentom št. 6.756.999, ki so mu ga dodelili pred štirimi dnevi. In kaj so patentirali tokrat? Takoimenovane skupinske gumbe v opravilni vrstici (Grouped Taskbar Buttons), ki jih Microsoft premierno predstavil v Windows XP. Ti gumbi imajo namreč lepo lastnost, da čeprav odprete Internet Explorer desetkrat, je v opravilni vrstici samo en gumb in ne deset, kar prihrani prostor na zaslonu. Slashdot.

Namesto tega ...

vir: Everyday Computing

37 komentarjev

Nigerija ne zapira prevarantov "419"

The Register -

Vsi ste gotovo že kdaj dobili kakšen e-mail, v katerem vas neznani osebek iz daljne Afrike, največkrat Nigerije, prosi za sodelovanje pri prenosu ogromnih količin denarja, ki ga hudobni afriški predsedniki ne pustijo iz države. V zameno za sodelovanje (podatke o vašem bančnem računu) vam obljubljajo znaten odstotek denarja. Jasno, gre za t.i. prevaro 419, ki pa ni tako nedolžna, saj ji nekateri nasedejo in izgubijo dosti denarja, tisti bolj naivni pa celo odpotujejo v Nigerijo, kjer jih navadno ubijejo.

Omenjene kriminalce iščejo po vsem svetu in tudi zapirajo. Približno 200 Nigerijcev naj bi bilo zaprtih po vsem svetu zaradi te prevare. Malam Nuhu Ribadu, predsednik nigerijskega EFCC, je na seminarju v Abuji povedal, da v Nigeriji, od koder prihaja največ tovrstnega kriminala, zaradi tega ni zaprt še nihče. Dejal je še, da je Nigerija edina država na svetu, ki ni uspela uveljaviti pravnega reda na tem področju, med drugim tudi zato, ker je kar nekaj prevarantov na visokih...

7 komentarjev

Prenova MSN

The Register -

MSN je predstavil veliko nadgradnjo svojega iskalnega portala, s čimer želi postati bolj konkurenčen Googlu in Yahooju. Glavne novosti sto milijonske investicije Microsoftove podružnice so nov algoritem sortiranja zadetkov pri iskanju, ki razloči med zadetki po vsebini in t.i. sponzoriranimi povezavami, iskanje neposredno po bazi Encarte in za 45 odstotkov večja ustreznost zadetkov.

Zanimivo je, da bo Microsoft zaradi odstranitve sponzoriranih povezav izgubil več deset milijonov dolarjev, a meni, da bo na tak način pridobil uporabnike. Izvirna novica.

6 komentarjev

Povečanje prodaje PCI-Express grafičnih kartic

Tom's Hardware - Podjetje Gigabyte razmišlja in ugotavlja, da se novi standard PCI-Express letos še ne bo prijel tako močno. Nekaj časa bo še ostal vodilni AGP, saj se bodo prvi produkti PCI-Express množično začeli pojavljat šele v četrti četrtini leta 2004, ko bodo tudi pri Gigabytu začeli tržiti matično ploščo ki bo podpirala novo nVidiino tehnologijo SLI. Le-ta vklučuje podporo za multiprocesorske grafične kartice in kartice vezane v dvojice (kot Voodoo2 SLI). V intervjuju na Tom`s Hardware so povedali tudi, da je standard AGP še daleč od izumrtja, a bo vseeno počasi odpeketal v pozabo. Klik na orginalno novico. | Še nekaj o SLI in multi GPU grafičnih karticah. | Članek o PCI-Express na TH. | Informacije o PCI-Express.

2 komentarja