» »

Project Looking Glass v praksi?

Project Looking Glass v praksi?

Slashdot - Pred časom je Sun predstavljal Project Looking Glass - GUI nove generacije, ki bo namizje postavil v 3D-okolje. Videli smo samo kratek film in bolj malo uporabnega, a na srečo ga Sun še ni patentiral, zato se je zganila odprtokodna skupnost in ustvarila projekt Metisse, ki je neodvisno od Sun-a začel razvijati 3D namizje. Rezultati so že vidni, program si lahko tudi sami namestite. Zanj potrebujete FVWM, X Windows, podporo OpenGL in seveda Linux.

13 komentarjev

|SNap| ::

Men se pa tole ful ne zdi uporabno ...

CCfly ::

Pa še prav imaš.

nsignific ::

3D namizja bodo uporabna sele z obvladljivo VR, do takrt pa nej tile programerji svojo energijo raje vlagajo kam drugam.

CCfly ::

Mislim da bi se dalo narediti uporabno okolje v 3D, ampak programi bodo seveda enako zasnovani. Problem je da vsi poizkušajo z metaforo kvazi mize, galerije ali hodnika. Mislim da bi 3D okolje zaživelo šele z razvojem hologramov in prepoznavanjem govora. Vsaj gibe lahko že prepoznavamo.

rekunius ::

Kaj pa procesorska moč pa delovni spomin?
Najbrž bi postavljanje v prostoru in premikanje oken zahtevalo veliko le-te?

Jebiveter ::

Hmm... zelo zanimivo... morm jest to probat :)

BTW: A kdo ve kateri modul uporablja ta tip za emacs (tabi za preklapljanje med bufferji))
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for?

FreeWilly ::

3D tehnologija je namenjena za bolj NapredniUporabniki™. Vsekakor pa ne mora nekdno pričakovat uporabo 3D namizja na 15"-19" ... kaj češ pokazat na tako malem zaslonu... dober primer je bil pred časom objavljen oglas oz. novica da je Apple izdal nove zaslone vse do 30" ... in so se potem spraševali nekateri zakaj pa potrebuješ tako velik zaslon in da je to bedarija ... ja za vas in no .. za nas je to mogoče bedarija in škoda denarja ... za nekatere pa je to MUST-HAVE ... Dober primer je že če kdo gleda CSI (Vegas in Miami) ... se lahko pogosto vidi VelikZaslon™, če je kdo opazil ... in seveda MAC OS (pomoje 9.*, - izgled). Na takšnem zaslonu lahko ti izvajaš in prikazuješ 3D stvari ... se pa popolnoma strinjam s predhodnim piscem ... pozabil ime, oprosti ... (CCfly -- sem sel pogledat) ko je napisal, da je največja uporabnost z hologrami in prepoznavo govora ... a ti časi so še zelo daleč ... pri prepoznavi govora ne toliko kot pri hologramih, seveda merim debelino denarnice in ne zmožnost tehnologije.


lp,

snow ::

Patentirat!!
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

darkolord ::

sej prepoznavanje govora ze leta in leta deluje...

tha_man ::

Ni dovolj da majo igre probleme z gonilniki za grafično, sedaj jih bo mel tud OS. Drgač pa (pod pogojem da deluje) bi bla stvar lahko celo uporabna, če bi bla še vedno 2D, ampak bi špač uporabljaljala 3D funkcije za kake efekte (npr. obraačnje oken kot je vidno na screenshotu). Tako bi lahko na ekran spravil več stvari hkrati.
(c) 1982 Sinclair Research Ltd

ghaefb ::

Skoraj nisem mogel verjet... ta stvar RES deluje !
Gledal sem tisti filmček, samo to doživet... ful odbito, res :))

Okna lahko premikaš, rotiraš po X,Y,Z osi.. zvijajo se kot list...
Sem poizkušal naredit screenshot z Gimpom, pa sem dobu prazno sliko.. OpenGL :P
noro res.. komaj čakam da se stvarca razvije, da bom lahko uporabljal v Fluxboxu

CCfly ::

sej prepoznavanje govora ze leta in leta deluje...

Pa ne preveč natančno. Vsi boljši sistemi imajo ogromno bazo in niso ravno primerni za desktop (in slovenskega prepoznavanja take vrste še ni, ker ni keša za izgradnjo baze). Zanimiva alternativa je prepoznavanje govora s pomočjo nevronskih mrež, ampak je vprašanje koliko časa bo potrebnega za razvoj.
Edina možnost je, da bi samo za ključne akcije posnel ukaze uporabnika, in potem samo primerjal govor z vzorci. Vse ostalo je zaenkrat preveč požrešno za vsakodnevno uporabo.
Gibe pa lahko z dvema kamerama prepoznaš skoraj 100% pravilno (če se malo potrudiš lahko manjkajoča področja uganeš z interpolacijo).

Brane2 ::

Zanimiva zadeva. IMHO ne toliko zaradi uporabnosti, bolj zato, da izbije Longornu dodaten razlog za kurchenje. :D


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Sun v škripcih

Oddelek: Novice / Rezultati
123457 (2638) Pancho
»

LG3D LiveCD 2.3

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
113211 (2668) kriko1
»

Project Looking Glass

Oddelek: Operacijski sistemi
7889 (771) kopernik
»

Sun razkriva podrobnosti namizja treh razsežnosti

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
402844 (2844) kopernik

Več podobnih tem