» »

Nova Java, njeno in Solarisovo odpiranje in še kaj

Nova Java, njeno in Solarisovo odpiranje in še kaj

OSNews - Medtem ko programerji sveta pričakujejo novo veliko različico Jave, ki se bo imenovala Java 5.0, je Sun izdal vzdrževalno različico trenutne stabilne veje, Java 1.4.2_05. Njen namen je odpravljanje hroščev, podrobnosti pa si lahko preberete v opombah ob izdaji.

Še vedno ni povsem jasno, kako bo Sun ravnal pod pritiski IBM-a in mnogih uporabnikov Jave, da naj odpre njeno izvorno kodo. Sun trdi, da bi v primeru odprianje kode prišlo do fragmentacije in devalvacije platforme, nasprotni tabor pa je prepričan, da je trenutni razvoj prepočasen. Po besedah Andrewa Orlowskega se je na nedavno končani konferenci JavaOne izkazalo, da imata obe strani prav, vendar je Sunovo razmišljanje bolj konstruktivno.

Za razliko od Jave pa ima Sun očitno bistveno drugačen pogled na odpiranje izvorne kode Solarisa. Prav tako na JavaOne je nek predstavnik Suna izjavil, da podjetje ne bo kar čez noč odprlo celotne izvorne kode Unixu podobnega operacijskega sistema, vendar bo odprlo večino le-te, predvsem njene najpomembnejše dela. Tako lahko že jeseni pričakujemo projekt OpenSolaris.org, ki bo bdel nad kodo, podobno kot velja za OpenOffice.org v odnosu do StarOffice.

3 komentarji

SpecialK ::

2da podjetje ne bo kar čez noč odprlo celotne izvorne kode Unixu podobnega operacijskega sistema"

haha kje ste to pobral da je Solaris UNIX-like! Solaris je "UNIX" sej vsebuje kodo UNIX System V. Sam nevem kako mislm Sun to odpret ker je dost kode v Solarisu od System V katerega "lastnik" je SCO Group. Je pa res da ma Sun neke pravice ker je takrat Sun skupej delal z AT&T na System V release 4.

FreeWilly ::

samo če tako globoko gledaš ... UNIX je že skoraj da mit ... to je podobno, koda bi rekel Windows XP je Windows 95 ... kar pa vsi vsemo, da ni niti približno tako ... UNIX je bolj kot ne samo način oz. če hočeš design operacijskega sistema. So pa vsi: Sun Solaris, SGI Irix, *BSD, mogoče še kak UNIX sistemi. Kolk pa je meni znano, ni profi mnenje, a vseeno... je najbolj UNIX-like sistem IRIX ...
Hotel sem le rečt, da izjava Solaris ni UNIX-like ampak je UNIX malo pretirana ... je vse res, da izvira iz UNIX sistema ... a moraš vedet, da je UNIX sistem obstajal pred več kot 20 leti ... tako, da so vsi zdajšnji sistemi UNIX-like! in niso UNIX. UNIX je le model programiranja ... to je vse, kar je skupnega.

Vsekakor pa je hvale vredno odprtje Java platforme....


lp

mathjazz ::

Luka: ne moj ne tvoj izraz nista čisto natančno povsem 100% pravilna, se pa ponavadi uporablja ta, ki sem ga jaz uporabil.
www.getfirefox.com


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

java in zapis v podatkovno bazo

Oddelek: Programiranje
71955 (1823) jogurtTM
»

[java] poganjanje & pisanje v file

Oddelek: Programiranje
131193 (1023) JerKoJ
»

Odkrita varnostna luknja v vstavku Java

Oddelek: Novice / Varnost
172720 (2720) CWIZO
»

Java - sortiranje 2D tabele

Oddelek: Programiranje
61639 (1588) SkIDiver
»

še ena težavica z Firefox in plugini

Oddelek: Pomoč in nasveti
61459 (1423) CCfly

Več podobnih tem