»

Vzhod spet odrezan od sveta

Slashdot - Po tem, ko je bilo na začetku februarja prekinjenih več telekomunikacijskih kablov, ki povezujejo Evropo in Azijo, se je danes dogodek ponovil na treh kablih v Sredozemskem morju med Francijo in Tunizijo. Zaradi prekinitve naj bi bili prizadeti predvsem uporabniki v Singapurju, Tajvanu, Maleziji in Egiptu, v primeru, da odpove še četrti od kablov, pa lahko to pomeni internetni mrk Bližnjega vzhoda. Trenutno je večina prometa preusmerjenega preko Združenih držav, stanje pa naj bi se normaliziralo kasneje do 31. decembra.

Kljub temu, da se spet pojavljajo domneve, da gre za preveliko frekvenco okvar, je razlog tudi tokrat verjetno precej banalen.

0 komentarjev

Uporaba DNS-a za (prikrito) komuniciranje

Schneier.com - Kot je znano, je raziskovalec Dan Kaminsky pred časom v DNS protokolu odkril resno ranljivost, ki je omogočala izvedbo tim. zastrupljanja predpomnilnika (ang. cache poisoning) posledica napada pa je bila lahko uspešna izvedba ribarjenja (tim. phishing).

Vendar pa je omenjeno pomanjkljivost v DNS protokolu izkoristiti tudi za prikrito povezovanje v internet, kar na primer omogoča program NSTX. Ta teden pa je Landon Fuller napisal podoben programček ki omogoča prikrito komuniciranje preko DNS strežnikov.

DNS zahtevki namreč med drugim vsebujejo zastavico Recursion Desired (RD). Če je zastavica nastavljena na 0, DNS zahtevki ne bodo obravnavani rekurzno, pač pa se bodo servirali iz začasnega pomnilnika DNS sistema. Ravno obratno pa se zgodi v primeru, ko je RD zastavica nastavljena na 1.

Preko DNS je mogoče komunicirati tako, da pošiljatelj DNS-u pošlje zahtevek z RD nastavljenim na 1. DNS nato izvede poizvedbo. Prejemnik nato pošlje isti zahtevek z RD nastavljenim na 0. Če dobi...

6 komentarjev

Izšel VirtualBox 2.1

The inquirer - Sun je izdal novo verzijo svojega programa VirtualBox, s katerim lahko na Linuxu, Macu, OS/2, Windows in Solarisu poganjamo navidezni računalnik v okolju x86. Nova verzija 2.1 prinaša kar nekaj novosti, med njimi omenimo
  • podporo za strojno virtualizacijo na Mac OS X,
  • eksperimentalno podporo za 64-bitne simulacije v 32-bitnem gostiteljskem sistemu,
  • podporo za Intelove izboljšave v procesorjih Nehalem,
  • 3D-pospeševanje prek OpenGL,
  • izboljšani NAT, ki je hitrejši, zanesljivejši in podpira ICMP echo ping,
  • boljšo mrežno povezljivost z gostiteljem pod Windows in Linuxom,
  • in še nekatere druge.
Sun trdi, da je od lanskega januarja, ko je izšla prva stabilna različica, program s spleta preneslo že več kot osem milijonov ljudi, poltretji pa se jih je registriralo. Trenutno ga prenesejo 25.000-krat dnevno.

Večina kode je v obliki programa VirtualBox Open Source Edition (OSE) izdana tudi pod odprtokodno licenco GNU General Public (GPL), ki vsebuje praktično vse, razen podpore za RDP-strežnik, nekaj...

28 komentarjev

Polterabajtni SSD iz Toshibe

vir: CNet
TG Daily - Toshiba napoveduje, da bo prihodnji mesec na vsakoletnem srečanju Consumer Electronic Show, ki se odvija v Las Vegasu, predstavila doslej največji SSD-disk. Nov 2,5-palčni pogon bo meril 512 GB, njegova hitrost pa bo v skladu z ostalimi ta hip napovedanimi modeli, tj. do 240 MB/s pri branju in 200 MB/s za zapis. Zgrajen bo iz 43 nm MLC NAND flash čipov, njegova cena za zdaj ostaja še skrivnost, pričakovani datum masovne proizvodnje pa je postavljen v drugo polovico prihodnjega leta.

Niti pol manjši modeli, ki jih proizvajalci obljubljajo za naslednje leto, niso prav nič poceni. Njihove...

24 komentarjev

Appli najzanesljivejši

ComputerWorld - Že drugo leto zapored so, ugotavlja Rescuecom Corp, Applovi računalniki najzanesljivejši, kar ste tiče števila klicev na tehnično podporo. Tako so se odrezali bolje kot enako slavne znamke Panasonic, Lenovo, Toshiba, HP, Sony in druge. Še več, svoj rezultat v primerjavi s preteklim letom so celo izboljšali, čeprav so bili že takrat najboljši.

V raziskavi so primerjali razmerje med deležem klicev na center za pomoč uporabnikov posameznega proizvajalca in tržni delež njegovih računalnikov. Apple je dosegel rezultat 700, saj je delež klicev njihovih uporabnikov znašal 1,1 odstotka (lani 1,4), medtem ko je tržni delež Appla 7,8 odstotka (lani 5). Na drugo mesto se je s 489 točkami uvrstil Panasonic, tretji je Lenovo, četrta pa Toshiba. Mnogo slabše kot lani sta se uvrstila Sony in tudi Dell, ki sta sicer obdržala svoj dosežek, a so se tekmeci letos odrezali bolje. Rezultate je vsekakor treba jemati z ščepcem soli, saj so zelo odvisni tudi od spremembe tržnega deleža posamezne znamke,...

37 komentarjev