»

Apple izgubil na Otoku, mora v časopisju oglaševati, da so Samsung po krivem obtožili kopiranja

Techdirt - Tožarjenje med Applom in Samsungom že meji na burlesko, z le malo uspehi in najbrž že zelo zelo visokimi stroški. Zadnja dobra novica za Cupertino je bila prepoved uvoza Galaxy Taba in Nexusa v ZDA v začetku meseca, za Samsung pa (recimo) razmeroma široka sodba sodnika Posnerja, ki je podjetjema prepovedal nadaljnje kreganje okoli določenih patentov.

Nekaj podobnega se je pravkar zgodilo na Otoku. Tam je bil Samsung obtožen kopiranja izgleda iPada (registriranega modela Skupnosti), vendar je sodnik Birss salomonsko zaključil, da Samsungov izdelek "preprosto nima enako dodelane preprosti uporabe kot Applov dizajn", oz, kot nadaljuje v obrazložitvi, "ni tako zelo kul", "celostna uporabniška izkušnja [pa da] je pač različna".

Apple je torej dokončno izgubil...

23 komentarjev

Nokia spet z rekordno izgubo

vir: Nokia
Nokia - Nokia je objavila poslovne rezultate za drugo letošnje četrtletje, v katerem so ponovno pridelali ogromno izgubo in le malenkostno povečali prihodke glede na prvi kvartal. V zadnjih treh mesecih so zabeležili 1,41 milijarde evrov čiste izgube, kar je za osem odstotkov slabše kot v prvem kvartalu in kar štirikrat več kot v enakem obdobju lani (takrat je izguba znašala 368 milijonov dolarjev). Prihodki od prodaje so dosegli 7,5 milijarde dolarjev, kar je tri odstotke več kot v prvem četrtletju. Nokia je tako zabeležila najslabši rezultat v zgodovini.

Pred dvema letoma so bile vesti popolnoma drugačne, saj je takrat Nokia poslovala stabilno in pridelovala visoke dobičke. Sedaj večina kazalcev kaže negativne obete. Prodaja...

64 komentarjev

Razvili grafenski tranzistor

Nature - Nemški raziskovalci so premagali še eno oviro na poti k tranzistorjem iz grafena, o katerih poslušamo zadnja leta in naj bi bili spričo domala čudežnih lastnosti grafena bistveno hitrejši od današnjih silicijevih. Ena večjih težav pri njihovi izdelavi je prevodnost grafena, saj je ta odličen prevodnik električnega toka in tako sicer v teoriji obljublja čipe s frekvencami prek 100 GHz, a žal ni polprevodnik (nima prepovedanega pasu ustrezne širine), ki jih potrebujemo za izdelavo tranzistorja. Znanstveniki s Friedrich-Alexandrove Univerze Erlangen-Nürnberg so iznašli postopek, ki omogoča ta problem obiti.

Uporabili so...

16 komentarjev

Predogled Officea 2013, omejen na Windows 7 in novejše

Microsoft - Ta teden je Microsoft pokazal predogledno verzijo svojega pisarniškega paketa, ki se bo v 15. inkarnaciji imenoval Office 2013. Zadnja verzija je izšla pred tremi leti in s prihajajočim Windows 8 je bil čas, da v Redmondu pokažejo, kaj so novega pripravili.

Na spletu se kar tare opisov, primerjav in recenzij, zato se ne bo težko poučiti o novostih. Kdor bi Office 2013 rad poizkusil sam, to lahko stori. Novosti je cel kup, glavna pa je sprememba filozofije dostopa do podatkov. Ti bodo sedaj povezani z Microsoft ID-jem, tako da boste lahko do njih pristopili z več naprav, ki bodo priključene na internet. To ni novo, bo pa Office 2013 datoteke privzeto - če se vanj prijavite - shranjeval v SkyDrive. Podobno bo deloval tudi Windows 8, ki bo prav tako veliko...

42 komentarjev

Dropbox preiskuje potencialno krajo e-poštnih naslovov

The Verge - Dva dni nazaj so Dropboxovi evropski uporabniki utrpeli krajši 20-minutni izpad storitve, kmalu po tem pa so na uporabniškem forumu začele deževati pritožbe o nenadnem navalu spama, predvsem od evropskih ponudnikov internetnih igralnic in športnih stavnic. Med pritožniki je veliko uporabnikov, ki pravijo, da za Dropbox uporabljajo poseben, unikaten e-poštni naslov (npr. yahoo! mail alias), ki edini prijema spam in ki ni nikjer drugje v uporabi, namigujoč, da se je nekaj resnega moralo zgoditi prav pri Dropboxu. Resnega v smislu kraje baze uporabniških podatkov.

Upravitelji strani so se, po lanskem valu nenehnih težav (glej spodaj) odzvali še kar hitro. Za začetek pravijo, da je torkov izpad storitve...

5 komentarjev

Senator Leahy kot Batman

Techdirt - Danes se začne svetovna premiera novega Batmana (pri nas bo ravno naslednji četrtek), nekateri srečneži pa so ga seveda že videli. Med njimi celotni ameriški kongres, za katerega je MPAA nedavno pripravila posebno, zaprto predvajanje. Da zadeva ne bi zgledala kot nedovoljeno dajanje daril, so pred tem zavrteli še 15 minut "izobraževalnih vsebin", najbrž kar reciklažo propagande o SOPI ali nove DVD uvodne špice v loopu.

Še najbolj vesel je bržkone bil karierni senator iz Vermonta (že od leta 1975, drugi najdaljši stalež ta hip), Patrick Leahy, ki je v filmu tudi odigral v manjši cameo...

13 komentarjev

Madi napada bližnjevzhodne tarče

International Business Times - V zadnjem času postaja internetno vojskovanje z virusi in črvi, ki imajo nalogo pridobiti čim več informacij o sovražniku in po možnosti sabotirati njegovo kritično infrastrukturo, vedno bolj priljubljeno. Po Stuxnetu in letošnjem hitu poletja Flamu so v več bližnjevzhodnih državah zaznali novega nepridiprava z imenom Madi. O okužbah poročajo iz Izraela, Irana in Afganistana, tako da odpade teorija o izraelsko-ameriški navezi, ki je zakrivila Stuxnet in bržčas tudi Flame.

Tudi sicer je med Flamom in Madijem nekaj pomembnih razlik. Glavna med njimi je kompleksnost, saj se Madi s precej bolj znamenitim predhodnikom ne more niti primerjati. Tako ni jasno, ali je Madi delo kakšne vladne agencije, kot je bil Stuxnet in skoraj...

8 komentarjev