»

KDE 3.2.2 -- še bolj slovenski

KBabel v akciji!

OSNews - Izšla je druga prenova najnovejše različice prvega namiznega okolja za Linux in druge Unixe, KDE 3.2.2. Kot že običajno velja za tovrstne izdaje, je KDE 3.2.2 predvsem različica popravkov, ki prispevajo k večji stabilnosti, varnosti in hitrosti namiznega "evropskega" okolja. Prav tako pa je izid nove različice pomemben zaradi novih prevodov, ki jih prevajalci veliko lažje dodajajo po izidu prve končne različice, saj se v razvojni stopnji pojavljajo tudi besedilni nizi, ki pred končno različico izginejo. V slovenščino je prevedeno dobrih 85% okolja KDE 3.2.2, med neprevednimi programi pa so večinoma razvojna orodja.

In ker smo ravno pri prevajanju -- KDE 3.2 je med mnogimi...

9 komentarjev

iTunes preko spletnega brskalnika

Slashdot - iTunes, Applov izum in najbolj priljubljeno orodje za legalno prenašanje glasbe z interneta, je s svojimi precej milimi omejitvami postal zelo razširjen in priljubljen med uporabniki, vendar pa lahko glasbo, ki je na voljo v Applovi glasbeni trgovini, iščete samo preko programa iTunes. A odslej tudi to ni več potrebno, saj je Jason Rohrer napisal skripto v Perlu, s katero lahko brskate po Applovi glasbeni trgovini preko internetnega brskalnika, njen najpomembnejši del pa je možnost razvrščanja in oblikovanja s tehnologijama CSS in XHTML, kar bo v veliko pomoč vsem tematskim glasbenim stranem, ki si ne morejo privoščiti gostovanja množice glasbenih vzorcev. Vsekakor precej zanimiva in koristna stvar, za novičko pa kliknite sem.

1 komentar

Večigralstvo za začetnike

Slo-Tech - Vsak malo bolj resen igralec se slej ko prej naveliča ubijanja neumnih računalniških nasprotnikov in začne iskati zabavo na medmrežju. Večigralski način igranja pa pogosto prinaša nemalo težav. Za začetek se je treba potruditi z namestitvijo, ki ni sestavljena samo iz preprostega zagona namestitvenega programa, ampak je treba z interneta prenesti tudi različne preobleke, mape, popravke in podobne datoteke, ki se uporabljajo. Ko je za to poskrbljeno, moramo najti še primeren strežnik za igranje in se malce spoznati z načinom igranja, da ne bomo proglašeni za največjega n00ba in da nas ne bodo brcali s strežnikov.

Pri vseh naštetih težavah vam bomo po novem poskušali pomagati s kratkimi...

7 komentarjev

Dvajset trdih diskov na preizkušnji

X-Bit Labs -

Na X-Bit Labs so spisali gigantski test trdih diskov, ko so v WinBenchu 99, Intel IOMetru in FC-Testu preizkusili ter na šestnajstih straneh popisali dvajset diskov različnih proizvajalcev -- dva IBM-ova in dva Hitachijeva, štiri Maxtorjeve, Western Digitalove, Seagateove in Samsungove, vse kapacitete osemdeset gigabajtov.

Za primerjavo, koliko so diski resnično napredovali, so uporabili referenčni disk IBM serije DTLA. Enega samega zmagovalca ni bilo; v nekaterih testih je zmagal Western Digitalov Raptor, v drugih Maxtorjeva predstavnika z osmimi megabajti predpomnilnika (inačici SATA in ATA133). So pa diski opazno napredovali v...

13 komentarjev

Hitrejši iBooki in PowerBooki

več strani - Kot pričakovano, je Apple danes najavil nove iBooke in PowerBooke.

Vsi, ki ste še vedno upali na G5 procesorje v PowerBookih, boste verjetno razočarani, saj v prenosnikih še vedno tiktakajo G4 procesorji. Opaznih sprememb v zunanjosti obeh prenosnikov ni, a z naslednjo posodobitvijo, ki jo bomo najverjetneje dočakali jeseni, lahko pričakujemo tudi novo zunanjost. Najvišja hitrost PowerBooka je 1,5 GHz, iBooka pa 1,2 GHz. Nekoliko večje so diskovne zmogljivosti pri posameznih modelih, v PowerBookih pa sedaj za grafiko skrbi ATI Mobilitiy Radeon 9700 v zmogljivejših in nVidia GeForce FX Go 5200 v manj zmogljivih modelih. Po novem imajo vsi PowerBooki že vgrajen AirPort Extreme (brezžični LAN - 54Mb/s).

Ostalih večjih razlik pa ni opaziti....

8 komentarjev

Microsoft izdal prvi odprtokodni program

Silicon - Microsoft je izdal izvorno kodo programa Windows Installer XML (WiX). Na voljo je pod pogojih licence Common Public License, ki dovoljuje prosto uporabo programja ter spreminjanje izvorne kode, če je le-ta tudi vnaprej izdana pod enakimi pogoji. Ker vsi poznamo odnos Microsofta do odprte kode, gre verjetno za preskušanje terena, da bi videli, v kaj se lahko razvije ta program s pomočjo odprtokodne skupnosti. Klik in domača stran programa.

8 komentarjev

5% vseh vplivnežev prihaja iz IT podjetij

Independent - Ugledna britanska revija Independet je sestavila lestvico 100 najbolj vplivnih ljudi na svetu. Med njimi je tudi več direktorjev in vizionarjev iz IT podjetij. Na seznamu so se tako znašli tudi Carly Fiorina (HP), Michael Dell (Dell), Steve Jobs (Apple), Sergey Brin /Larry Page (Google) in Meg Whittman (e-Bay), ki jim Independent tako priznava njihovo pozitivno vlogo ne samo v sodobnem IT prostoru, ampak tudi v svetovnem merilu.

PS. Omenjen je tudi stric BillG, ampak v sekciji revolucionarjev.

7 komentarjev