»

Se bo tudi MandrakeSoft preimenoval?

Slashdot - Očitno je spreminjanje imen podjetij, organizacij in izdelkov ena izmed najpogostejših tem, ki smo jih prisiljeni prežvečiti v novicah. Spomnimo se samo Mozillinih sinov, ki se trenutno imenujeta Firefox in Thunderbird, pa Lindowsa, ki je postal Lin---s, afere MikeRoweSoft, projekta eMule ...

Zdaj pa je preimenovanje doletelo še francoskega distributerja Linuxa, MandrakeSoft. King Feature Syndicate of America si namreč lasti blagovno znamko "Mandrake the Magician" in sodišče je od koncu 4 leta trajajočega postopka odločilo, da mora MandrakeSoft plačati 70.000 ? odškodnine ter spremeniti ime in logotip (v francoščini). Francosko podjetje se je na odločitev pritožilo, kar lahko postopek podaljša za dodatna 3 leta. V tem času lahko MandrakeSoft uporablja obstoječe ime, logotip in domene.

5 komentarjev

Sprememba Morsejeve abecede

Slashdot - Morsejeva abeceda je eden izmed najbolj klasičnih pripomočkov komuniciranja, saj je star že 160 let. Zaradi tehničnega napredka pa se je prisiljena spremeniti. Tako je dobila nov znak, ki ni nič drugega kot @ (afna). Nov znak se bo imenoval "commat" in bo predstavljen kot skupek črk A in C, torej bo zaporedje dolgih in kratkih signalov tako: kratek - dolg - dolg - kratek - dolg - kratek. Kot poroča International Telecommunications Union, ki je tudi vpeljala spremembo, gre za eno izmed zelo redkih dopolnil abecede, saj se nobeden izmed predstavnikov ne spomni podobne nadgradnje v zadnjih nekaj desetletjih. Klik!

9 komentarjev

Predstavitev projekta in distribucije Linuxa Kibzilla

Kiberpipa - V torek, 24.2., bo v Kiberpipi Gorazd Golob predstavil odprto-kodni projekt Kibzilla. Ta obsega živo distribucijo Linuxa osnovano na Redhatu 7.3 in grafični vmesnik baziran na Mozilli s pomočjo jezika XUL. Trenutno deluje na x86 računalnikih z VESA 2.0 kompatibilnimi grafičnimi vmesniki. Distribucija je namenjena računalnikom za javno uporabo (spletne kavarne ipd.) in za delovanje ne potrebuje trdega diska ter zagotavlja osnovne potrebe - brskanje po spletu, pripravo dokumentov in uporabo elektronske pošte.

Predavanje je namenjeno vsem, ki želite ugotoviti prednosti uporabe takšne distribucije in...

8 komentarjev

Nič več policijskega alkotesta, TODA ...

Slashdot - V obljubljeni deželi čezoceanski se obeta še ena zanimiva dogodivščina. Zaenkrat samo v državi New Mexico, a utegne kmalu zajeti cele ZDA. Za kaj gre? Do leta 2008 naj bi vsi novi, do leta 2009 pa sploh vsi avtomobili imeli vgrajeno napravo, ki bo ugotavljala, ali je voznik zaužil prekomerno količino alkohola ali ne. Naprava bo analizirala voznikovo sapo, za kar bo potrebnih 30 sekund čakanja pred začetkom vožnje, in če bo preskus pozitiven, bo vžig avtomobila nemogoč.

A glej ga zlomka, zakaj pa ne bi na test poslali vaše punce ali žene (ali obratno, cenjene obiskovalke), ki bi test prestala, potem pa bi za volan sedli vi. Žal tudi to ne bo mogoče, ker se bo preskus v naključnih intervalih izvajal tudi med vožnjo. Če bo v tem primeru pozitiven, se bo sprožila hupa in utripanje luči, dokler se avto ne bo ustavil.

New Mexico slovi po težavah s pijanimi vozniki, zato si imenitni gospodje že precej časa prizadevajo, da bi jih odpravili. Nasprotniki zakona pa poudarjajo, da bodo...

60 komentarjev

Seznam Linuxovih distribucij Live CD

Slashdot - Če ste se kdaj spraševali, koliko distribucij Linuxa z možnostjo zagona s CD enote obstaja, in ste se se spomnili le na nekatere najbolj uveljavljene, kot sta na primer Knoppix in Mepis, boste ob tej novici verjetno šokirani. Kot namreč poroča Slashdot, so na FrozenTech sestavili seznam vseh distribucij LiveCD, z namenom narediti izbiro kar se da lahko. In izbira je več kot obilna - do zdaj so namreč našli skoraj 100 različnih LiveCD distribucij. Torej, če vam Knoppix in Slo-Tech GNU/Linux (ki ni na seznamu) nista všeč, si le oglejte seznam in se odločite, kakšen bo vaš prvi pogled v svet Linuxa.

9 komentarjev

Po XFree86 težave še za Apache

Slashdot - Po tem ko se je več različnih distribucij odločila ali se še odloča o umiku najnovejšega XFree86 zaradi spremembe licenčne pogodbe, se zdaj nekaj podobnega lahko zgodi tudi Apache-ju, spet zaradi neujemanja z GPL. Nova, druga verzija licence, bo v uporabi v vseh Apachejevih projektih, med najbolj popularnimi pa so različne knjižice Jave in internetni strežnik. Nova licenca je postala nekompatibilna z obstoječo GPL, zaradi dovoljevanja vsebin, ki so avtorsko zaščitene, kljub veliki verjetnosti, da bo podobne spremembe doživela tudi licenca GPL v naslednji, tretji različici. Za več informacij, odklikajte sem.

2 komentarja

Glasba kar iz zapestne ure

Monitor - Primitivnemu piskanju iz cenenih digitalnih ur so verjetno šteti dnevi. Podjetje Laks Cartagena Handels s senčne strani Alp je namreč izdelalo uro Laks Memory Music s pomnilnikom Flash med 32 MB in 256 MB, ki bo omogočala tudi predvajanje glasbe v zapisu MP3 ter snemanje zvoka (torej bo lahko tudi nekakšen diktatofon).

Naprodaj bodo že od marca od 89€ naprej, kolikor bo stal najcenejši model skupaj s slušalkami. Za prenos posnetkov se bo uporabljala povezava USB. Najbolj radovedni si jo boste lahko ogledali tudi na letošnjem CeBIT-u.

Še novička v Monitorju.

Vprašamo se še lahko, zakaj se niso raje odločili za zapis OGG, ki je dosti bolj imun na morebitne tožbe glede patentov.

3 komentarji

Tudi v Sloveniji razvijajo procesorje

Delo - Flextronics je singapurska (in ne ameriška, kot je napačno navedeno v novici) multinacionalka za razvoj (design) elektronskih naprav, sicer brez lastne blagovne znamke, a je vendarle razvila že precej izdelkov, na katere je naročnik potem "prilepil" svoje ime (med drugim to velja tudi za "Microsoftov" Xbox.). Damjanu Lampretu in skupini slovenskih inženirjev okoli njega je uspelo prepričati to podjetje, da je odprlo podružnico v Ljubljani in vložilo 2 milijona dolarjev (ob pribl. 100 milijonih tolarjev, kolikor je primaknila slovenska vlada) za razvoj mikrokontrolerja Marvin. Gre za čip s 32 bitnim procesorjem in raznimi komunikacijskimi (serijski, vzporedni, ethernet...) vmesniki, ki seveda ne bo našel mesta na naših mizah, temveč v vgradnih (embedded) sistemih, npr. v mobilnih telefonih, avtombilih itd. Ker sam procesor brez "mehke" komponente ni kaj dosti uporaben, so zanj priredili tudi operacijski sistem Linux in napisali razvojna orodja. Linuxa ne omenjamo kar tako, Lampret...

11 komentarjev