»

Pisci Stuxneta bodisi površni bodisi nevešči

Razširjenost Stuxneta po svetu

Slo-Tech - Slavni črv za sabotažo iranskih centrifug za bogatenje urana Stuxnet, o katerem smo obširno poročali in ki naj bi bil ameriško-izraelske provenience, je bil v medijih predstavljen kot izjemno dovršen kode, ki se je dolgo časa uspešno skrival pred odkritjem in premeteno uporabljal funkcionalnosti sistemov SCADA. Vsi niso tega mnenja. Na Root Labs lahko preberemo zanimiv blog, v katerem avtor utemeljuje, zakaj je Stuxnet pravzaprav prej v sramoto kakor v ponos svojim stvariteljem, in ki ponuja zanimiv vpogled v delovanje.

Kot pojasnjuje, Stuxnet uporablja zgolj osnovne trike za prikritje obstoja (obfuscation), ki jih poseduje vsak v zadnjem času napisan kos malwara, in nič...

37 komentarjev

Okrogla miza o svobodi govora in Wikileaks

Slo-Tech - Danes, v sredo, ob 17. uri bo v Hotelu Lev okrogla miza z naslovom "Wikileaks: Svoboda govora ali grožnja svobodi?" v organizaciji Inštituta dr. Jožeta Pučnika in Inštituta za kulturno diplomacijo iz Berlina.

Tematika je nadvse zanimiva in pohvalno da se je tudi o tem pričelo govoriti, vendar je nabor sodelujočih naravnost porazen: Mark C. Donfried, direktor in ustanovitelj Inštituta za kulturno diplomacijo iz Berlina, Joseph A. Mussomeli, veleposlanik ZDA v Sloveniji in dr. Ernest Petrič, nekdanji diplomat so predstavniki diplomatskega, v luči razkrivanj diplomatskih depeš izrazito negativnega pogleda na Wikileaks, Janez Janša in dr. Žiga Turk, predstavnika SDS in kot desničarja načeloma tudi nasprotnika (vsaj) zadnjih razkritij Wikileaks, zadnji še neomenjeni udeleženec pa je dr. Matej Makarovič, sociolog, raziskovalec in docent na Fakulteti za uporabne družbene študije v Novi Gorici.

Ogled okrogle mize bo sicer možen tudi prek spleta, na naslovu

63 komentarjev

ScentScape dodaja vonj k igram in filmom

Slo-Tech - Tole ni raca ali pa je zelo dodelana, saj o napovedani napravi poročajo na več straneh na internetu. Podjetje Scent Sciences razvija enoto ScentScape, ki se priključi v USB-vrata računalnika in uporabniško izkušnjo obogati z vključitvijo vonja. Izvršni direktor podjetja Bill Wiles pojasnjuje, da uporabljajo znanje strojne opreme, programske opreme in algoritmov ter kemije, da v napravi skuhajo različne vonjave, ki jih potem uporabnik zavonja.

Razvijalci iger bodo lahko uporabili posebne SDK-je in njihov ScentEditor, da bodo izdelali posebne vonje, ki bodo spremljava ob igranju iger. Prav tako bo z istim sistemom vonjave mogoče dodati videoposnetkom ali kar celim filmom.

ScentScape...

42 komentarjev

Apple želi sodno prepoved odklepanja operacijskega sistema iOS

Neowin - Ameriška kongresna knjižnica, ki določa obseg veljave DMCA in izjeme, je lani odločila, da odklepanje operacijskega sistema iOS na Applovih telefonih za namen poganjanja nepodpisanih aplikacij (jailbreaking) ni nelegalno. Apple nad tem ni navdušen in želi spremembo te odločitve. Kot so povedali ameriškemu Uradu za avtorske pravice, ki je del Kongresne knjižnice, postopek odklepa uporablja nedovoljene modifikacije povzroča kršitve avtorskih pravic. Dodajajo, da razširjenost te prakse povzroča piratiziranje aplikacij. Apple sedaj upa, da mu bo zvezno sodišče pomagalo z zavrnitvijo lanske odločitve.

59 komentarjev

Prihajajo mobilne aplikacije iz Wolframa

CNet - Začelo se je z Mathematico, ki je poznana domala vsakemu naravoslovcu in inženirju. Wolfram je svoje poslanstvo nadaljeval s spletnim iskalnikom Wolfram|Alpha in ga nadgradil z aplikacijami za mobilne naprave. Lani so izdali Wolfram|Alpha App za iPhone in iPod, ki je sicer najprej stala nerazumnih 50 dolarjev, a so jo hitro pocenili na dva dolarja in zgodnjim kupcem povrnili razliko, sedaj pa svoj asortiment...

29 komentarjev

Jemanje prstnih odtisov na daljavo

vir: Heise
Heise - Ameriško podjetje Advanced Optical Systems (AOS) je razvilo sistem, ki omogoča jemanje prstnih odtisov ljudem z razdalje. Tehnologijo so poimenovali Airprint in deluje na razdalji dveh metrov, trdijo. Uporabna je posebej za nevarne in krizne okoliščine, ko klasično jemanje odtisov ni modro.

Postopek poteka v več stopnjah. Najprej roko preiskovanca osvetlijo s polarizirano svetlobo, nato pa odbito svetlobo zbereta dve kameri, ki zaznavata različno polarizacijo. Joel Burcham iz AOS-a pojasnjuje, da je tehnologija sila uporabna. Odpadla bo na primer potreba po pritiskanju prsta na senzor za...

11 komentarjev

Prenos po mobilnih omrežjih raste, večino ga povzroči manjšina

TG Daily - V podjetju Bytemobile, ki se ukvarja z upravljanjem video prometa na internetu, so nanovo odkrili Paretov zakon. Italijanski inženir Vilfredo Pareto je že daljnega leta 1906 ugotovil, da veliko večino vseh dogodkov povzroči manjšina vzrokov - sam je postavil številki na 80 in 20 odstotkov. V Bytemobilu pa so ugotovili, da so pri prenosu podatkov prek mobilnih omrežij lani prvikrat videovsebine prevzele prvo mesto po količini prenesenih podatkov. Letos naj bi se ta delež povečal za polovico in dosegel 60 odstotkov, ker so pametni telefoni vedno bolj priljubljeni.

Pareto se skriva v podatku, da 10 odstotkov vseh uporabnikov ustvari 90 odstotkov vsega prometa. To je tudi razlog, da si mobilni operaterji vedno...

25 komentarjev

Volvo testira vožnjo v gosjem redu

BBC - Na Švedskem te dni Volvo testira novo tehnologijo upravljanja vozil, ki bo omogočila nastanek tako imenovanih vlakovnih kompozicij tudi na cesti. Test, ki poteka v sklopu evropskega projekta Sartre (Safe Road Trains for the Environment), preverja učinkovitost novega sistema. Več avtomobilov se namreč združi v navidezno vlakovno kompozicijo, tako da predajo nadzor nad vozilom vozilu pred njim. Nato vozijo usklajeno kakor vlak.

V preizkusu avtomobil vozi za tovornjakom, tehnologija pa sama poskrbi za razdaljo in tempo vožnje, tako da zmanjša porabo in gnečo na cesti, a hkrati ne pozabi na varnost. Voznik v drugem vozilu se lahko zlekne na sedež in prebere časopis, saj mu ni treba pritiskati na plin niti vrteti volana. Prvi testi so stoodstotno uspeli, zato so...

37 komentarjev