» »

Prenos po mobilnih omrežjih raste, večino ga povzroči manjšina

Prenos po mobilnih omrežjih raste, večino ga povzroči manjšina

TG Daily - V podjetju Bytemobile, ki se ukvarja z upravljanjem video prometa na internetu, so nanovo odkrili Paretov zakon. Italijanski inženir Vilfredo Pareto je že daljnega leta 1906 ugotovil, da veliko večino vseh dogodkov povzroči manjšina vzrokov - sam je postavil številki na 80 in 20 odstotkov. V Bytemobilu pa so ugotovili, da so pri prenosu podatkov prek mobilnih omrežij lani prvikrat videovsebine prevzele prvo mesto po količini prenesenih podatkov. Letos naj bi se ta delež povečal za polovico in dosegel 60 odstotkov, ker so pametni telefoni vedno bolj priljubljeni.

Pareto se skriva v podatku, da 10 odstotkov vseh uporabnikov ustvari 90 odstotkov vsega prometa. To je tudi razlog, da si mobilni operaterji vedno bolj želijo postaviti zgornje meje mesečnega prenosa podatkov in to tudi počnejo. Ko je to v Veliki Britaniji letos naredil T-Mobile in prepolovil mejo z enega gigabajta na pol toliko, so bili Britanci sila nejevoljni. Tudi pri nas ni dosti drugače; spomnimo se le na lansko potezo Mobitela, ki je mejo znižal s 1000 na 100 MB. Takrat se je tresla gora, rodila pa se je miš - uporabniki so se s spremembo morali sprijazniti.

25 komentarjev

digitalcek ::

Žvau, imenovana človek, pač nima mere in tudi ne zdrave pameti.
Zelo namreč dvomim, da si medved pred zimskim spanjem navleče zaloge za štiri zime. Človek pa te in take presoje OČITNO ne zmore.

Če bi po spletu (hipotetično) teklo pivo, marsikateri internetni uporabnik ne bi zvlekel dol samo 2 ali 4 dcl dnevno, temveč 2 ali 4 litre na dan.
Po filozofiji: Za vsak slučaj naj kar bo na zalogi.

Ni treba bit prav nič začuden, še manj ogorčen. Sami ste si krivi, spletni "kolekcionarji"!

Seveda pa se postavlja tudi vprašanje, ali je res treba dati takim žvalem v roke tako tehnologijo. Pravzaprav sploh kakšno tehnologijo.

Taki bi morali biti prisiljeni, da komunicirajo preko pisem, ali s tuljenjem s hriba na hrib.
In da gredo pa vsako informacijo 20-30 km. Peš.

In kot je rekel mali mož leta 1992: Nič več ne bo tako, kot je bilo.
Tudi na spletu NE!

Zgodovina sprememb…

Senitel ::

Zakaj sodis vse druge po sebi?

T-h-o-r ::

ne vidim, zakaj je to problem? tisti, ki ga zdaj ne uporabljajo, ga tudi kasneje ne bodo kaj več


kreteni
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

Mordecai ::

Jaz se nisem sprijaznil. Imam 2GB pri tušmobilu.

Lonsarg ::

Pač nardiš trgu primerno lestvico paketov pa rešiš problem. Jebiga, pač plačujem dodatno 4.5EUR za 500MB, ker pa konkurenca dela svoje pa šibam po aneksu k tušu po 2GB:)

digitalcek ::

Senitel je izjavil:

Zakaj sodis vse druge po sebi?

Ne sodim po sebi.
Danes si marsikateri mlad osebek v letu, dveh, nabere na kompu več dreka, kot sem si ga jaz v letih 1970-2010 v obliki VHS kaset, vinilk, avdio kaset, DVD-jev, itd..

Zakaj je danes tako? Ker je prilika za kaj takega, ker je fajn, ker čez 30 let vse prav pride.

Ko boš enkrat šel na frendovo zabavo, kjer bo predvajal neselekcionirane fotke iz njegovega potovanja v južno Ameriko, in ko tak pripravi cca. 8.000 fotk, ti bo vse jasno. Še dobro, da so mu cestni razbojniki v Salvadorju 15. dan potovanja zaplenili digitalca, denarja za nakup novega pa (na srečo) ni imel. :)
Žal mu niso našli in zaplenili tudi vse do takrat posnete kartice... In sem se moral po uri in pol utrujanja oči in možganov spomniti, da moram "nujno" domov...

In tudi zato ni čudno, da bodo kolekcionarji počasi dobili po prstih.
Tudi tisti, ki vlečejo mesečno dol po 2 Gb.
Še leto, dve, pa bodo tudi taki lahko vlekli dol (in gor) samo še (svojo) kožico... :)

Zgodovina sprememb…

bdoxx ::

mah, itak je na vsakem koraku že wi-fi . . .

Lonsarg ::

{digitalcek, ti kar nekaj nabijaš v prazno. Tle se gre bolj za youtube kot p2p, ker govorimo o mobilnih omrežjih.

Narobno temo si našel, da si napadel kolekcionarje, to bi moral napisati v kako temo, kjer omejujejo žični internet. Aja sej res, povsod je neomejen...

Če pa že govorimo o zbiranju, pa urejanje fotk nima prav nič z lovdanjem lol, to je stvar posameznika, jaz sem se nedavno lotil urejat fotke od vseh let nazaj, približno 2/3 jih izbrišem:) Pol pa zaženem picaso, in njen face recognition za taganje in uplovdam v Picaso, fajn zadevca:)

digitalcek ::

Lonsarg je izjavil:

{digitalcek, ti kar nekaj nabijaš v prazno. Tle se gre bolj za youtube kot p2p, ker govorimo o mobilnih omrežjih.


Nabijam v polno!
Govorim o spletnem "zbirateljstvu", ter o tem, kaj je še normalno in kaj ni več normalno.

Če mi dnevno 5 frendov pošlje vsak po 5 linkov na Youtube, je to zame NENORMALNO, ker:

1. Moram pogledat 25 linkov, da potem lahko komentiram, če me vprašajo za mnenje
2. Ker je ponavadi praviloma od teh 25 linkov 23 ali 24 šit (spletni drek)
3. Ker fantje mislijo, da mi pravzaprav delajo veliko uslugo (pa mi jo ne!), in mislijo, da bi jim moral biti za kaj takega celo hvaležen
4. Ker se fatje gredo neke vrste webmastre, pa pojma nimajo da linkanje na tuje nebuloze NI webmasterstvo, temveč navadno usrano forwardiranje in teženje drugim

To, da se ji seveda nočem zameriti, je seveda moj problem, pa tudi stvar moje kulture.
In kolateralna škoda spleta. Ni edina...

Kakšen zelo pameten bo napisal: pa ne uporabljaj interneta. Ker se (sploh) ne vpraša, ali je treba z uporabo interneta vzeti v zakup tudi ves drek, ki ga ta nudi...

Pametni ste, pametni. Uporabljate splet pa ste kar tako (čisto avtomatično) vzeli v zakup ves spletni drek, ki ga splet prinaša.

Jaz pač ne.

Gregor P ::

Sem naredil napako, da sem začel brati komentarje, ne da bi pogledal, kdo jih piše, šele potem, ko se mi je vse skupaj zdelo zelo čudno, sploh pa v tej temi, sem pogledal levo zgoraj ime komentatorja in videl, da te nebuloze piše kdo drug kot digitalcek:))
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gregor P ()

Bor H ::

Am...govora je o mobilnih telefonih ne o ožičenem netu, sej to si pogruntal digitalcek?

guest #44 ::

Mene v končni fazi boli kurac če hoče nekdo tolko pobirat, sem pa skrajno proti temu če bi bila antena s katere on pobira v direktni liniji mojega bivališča oz kraja nahajanja. Koliko W se sedaj nahaja v zraku zaradi pretežno nekoristnih zadev bi blo zanimivo slišat ja.

Elysium ::

guest #44 je izjavil:

Koliko W se sedaj nahaja v zraku zaradi pretežno nekoristnih zadev bi blo zanimivo slišat ja.

Mogoče je nekaj, kar je zate nekoristno, za drugega koristno in obratno?

Jst ::

Američani na "commuting-u" na delo izredno radi poslušajo podcaste. Jaz jih poslušam na sprehodu s psom. Sicer audio podcasti ne zasedajo veliko, če pa pomisliš na video podcaste, se pa slika malo spremeni.

Sploh se pa slika še bolj drastično spremeni, ko malo pogledaš specifikacije današnjih mobilnih naprav, ki so postali pravi mali žepni PCji.

In mobilni operaterji se morajo nujno prilagajati, da se jim omrežje ne sesuje, že ob "normalni" uporabi pametnih telefonov brez kakšnih dodatnih naloženih aplikacij.

V prihodnosti pa upam, da mobilni operaterji postanejo ISPji in nehajo jokat, kako jim nekdo "krade" pasovno širino, obenem pa v jumbo plakatih oglašujejo 20MBit povezavo.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Lonsarg ::

Jah mikroceli. Žični operaterji v svoje modeme boundati še G3/G4 oddajnik pa je rešen problem frkvenčnega prostora.

Jst ::

Super ideja in v USA se to že uporablja. Ampak to je bolj obliž na rano.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Lonsarg ::

To ni obliž na rano, to je prihodnost. Če daš čisto v vsako hišo mikrocell z tem pokriješ skoraj ves promet in maš problem solved. Seveda bi se dalo tudi WIFI uporabit v te namene. V bistvu je sam birokracija pa modificiran softwere na telekomovih modemih pa firmware na telefonih na poti. Sploh nobenih naprav ni potrebnih novih.

Senitel ::

guest #44 je izjavil:

Mene v končni fazi boli kurac če hoče nekdo tolko pobirat, sem pa skrajno proti temu če bi bila antena s katere on pobira v direktni liniji mojega bivališča oz kraja nahajanja. Koliko W se sedaj nahaja v zraku zaradi pretežno nekoristnih zadev bi blo zanimivo slišat ja.

V bistvu nima veze ali si ti v direktni liniji ali ne, ker signal ne izbere zanalašč poti skozi tvoj čeber. Signal propagira od repetitorja do roba njegovega dosega. Iz stališča repetitorja tudi ni važno a kdo gleda brezvezne filmčke na youtube ali ne, ker repetitor konstanto trosi okrog tistih par W energije. Tko da če nisi ravno direkt pred anteno repetitorja ni problem.

Migelo ::

Eni smo zaradi tega dejanja mabitela enostavno prešli na Tušmobil, ki nudi 2GB/mesečno.

Bor H ::

ko smo ravno pri tušmobilu: ve kdo kako je s tistimi paketi brezmejni, koliko je obračunski interval za prenos podatkov in kako je s prenosom podatkov v mobitelovem omrežu?

JayKay ::

T-mobile nam je povrnil 1GB prenosa za obstoječe uporabnike, oziroma če smo natančni 3GB za android telefone.

Lonsarg ::

Bor H je izjavil:

ko smo ravno pri tušmobilu: ve kdo kako je s tistimi paketi brezmejni, koliko je obračunski interval za prenos podatkov in kako je s prenosom podatkov v mobitelovem omrežu?


Sej se da razvozlat iz drobnega tiska, sam si je treba kar cajt vzet. Kakor sem jaz naglumil je tako za brezmejne:
-podatki veljajo izključno v Tuš omrežju, podatke se splača blokirat za kadar si v mobitelovem omrežju(preko SMSa), da ne pride do presenečenj.
-SMSi veljajo izključno v TUšmobil Omrežju
-klici veljajo tudi v Mobitel omrežju AMPAK je obračunski interval 180sec namesto 30 sec.
-pri brez1000 lahko samo 500 v tuja omrežja, pri brez2000 pa samo 1000, pri brezx pa samo 1500, brez200 nima omejitev

Vesolje ima enako kar se podatkov in SMSov tiče, edino pri klicih v druga omrežja(200minut) ima interval ugodnejši od brezmejnih(60 sekund namesto 180sekund)

Ampak je prov smešno, Vesolje se fuuul bolj splača vzet kot te brezmejne, no edino brez200 je zelo zanimiv paket za une ki isto malo rabijo. Vesolje pa stane isto kot brezmejnih1000, dobiš pa razen klicev v tuja omrežja vsako stvar posebaj več, kot jih imaš na brez1000 vse skupaj.

Bor H ::

Vesolje je problem da deluje samo v njihovem omrežju. Morem jih it točno povprašat. Definitivno pičim iz mobitela če ne presenetijo v naslednjem mesecu ali dveh.

Lonsarg ::

Sam klasika paketi so neodvisni od omrežja, pri vesolju in brezmejnih pa so samo klici neodvisni. Pač nimaš interneta, če greš v kake eksotične kraje, who cares, kak SMS te pa tut ni konec, če ti ga zaračunajo. Ti eksotični kraji so pa vedno redkejši, dvomim da jih ti kdaj obiskuješ:)

Bor H ::

Ugh...bo treba res it v njihov center jim mal zamorit. Škoda sam da je njihova ponudba telefonov mal švoh. So pa pocen..


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Rdečelaske izbirajo najbolje, moški so za raznolikost, ženske za dolžino (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Varnost
5324164 (19964) MrStein
»

Črni petek: rast spletnega nakupovanja, čedalje več tudi z mobilnih naprav

Oddelek: Novice / Rezultati
125831 (4045) carota
»

Eurotarifa in vstop HR v EU

Oddelek: Mobilne tehnologije
71440 (1151) Beli_Zajcek
»

Ljubljana dobiva največje brezžično omrežje v Sloveniji (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
17153576 (42225) PARTyZAN
»

Netflix prihaja v Evropo, sprva na Otok

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
329521 (8077) Jeronimo

Več podobnih tem