»

Prvih 500 superračunalnikov

TG Daily - Mednarodna lestvica prvih 500 najzmogljivejših superračunalnikov za november 2008, ki je bila v celoti objavljena danes, kaže, da trenutno le dva presegata magično mejo enega petaflopsa. Junija je bil tak sicer le eden. Tokrat že drugič zapored lestvica kaže tudi porabo energije, tako da lahko ocenimo, kateri superračunalnik je najvarčnejši.

Prvo mesto zaseda IBM-ov BladeCenter QS22/LS21, to je Roadrunner v Laboratoriju Los Alamos, z 129.600 jedri AMD Opteron in IBM QS22, ki je zmogel 1105 teraflopov in za to porabi 2483 kW. Sledi mu Cray XT5 QC s 150.152 jedri, 1059 teraflopi in porabo kar 6951 kW.

Zanimiva je tudi statistika, saj je med sistemi na seznamu tri četrtine Intelovih, preostali pa so enakomerno porazdeljeni med IBM in AMD. Povezave med podenotami so prek gigabitnega etherneta v 56 odstotkih , 28 odstotkov pa jih uporablja Infiniband, od tega vseh prvih 50 sistemov. Geografsko so na prvem mestu ZDA (58,2 %), sledita Evropa (30,2 %) in Azija (9,4 %). Najzmogljivejši...

29 komentarjev

Slovenskim otrokom in mladostnikom na spletu primanjkuje pozitivnih vsebin

V Sloveniji bo treba za popolnejšo primerljivost z drugimi državami počakati še na rezultate prihajajoče raziskave.

vir: Univerza v Ljubljani
Univerza v Ljubljani - V Sloveniji je osveščanju otrok o varni rabi interneta namenjene dovolj pozornosti, premalo pa je na spletu takšnih pozitivnih in varnih vsebin, ki bi otroke in mladostnike dejansko zanimale. To je pokazala raziskava, ki jo za Slovenijo vodi dr. Bojana Lobe iz Centra za metodologijo in informatiko na Fakulteti za družbene vede, vodja projekta EU Kids Online pri nas.

Obsežna raziskava pod okriljem Evropske unije, ki sicer zajema 21 evropskih držav nam prinaša paleto zanimivih informacij. Za vse evropske države je tako značilno, da uporaba interneta pri otrocih in mladostnikih narašča z njihovo starostjo vse do sredine dvajsetih let, kjer doseže vrhunec. Čeprav velja prepričanje, da otroci več uporabljajo internet kot starši, rezultati kažejo, da to zares velja le za otroke in mladostnike od 12-17 let, mlajši od 11 let pa internet uporabljajo manj.
Glede na izsledke lahko online tveganja med otroki in mladostniki v...

26 komentarjev

Resnična resničnost, 17.11.2008: Avtorske pravice

Slo-Tech - V svetu informacijskih in digitalnih tehnologij se le težko izognemo problemu zaščite in spoštovanja avtorjev, njihovega dela in pravic. A do kod naj te pravice sežejo in ali je avtorjem, predvsem pa tržnim strategom res v interesu popolnoma zajeziti ilegalno širjenje vsebin? Različne poglede bomo predstavili skozi prizmo strokovnjakov, aktivistov in tudi umetnikov. Polž se bo izgubljal v svetu nerazumljivih uporabniških licenc, Jure bo predstavil prednosti odprte kode, Kaja pa se je lotila prosto dostopnih licenc CC. Igre bodo tokrat v znamenju Abandonware-a, postregli pa bomo tudi z novicami. RR bo na sporedu v ponedeljek, 17. novembra na drugem programu TV Slovenija ob 22:15. Ponovitev bo v torek ob 13:05.Vabljeni k ogledu!

25 komentarjev

Firefox 2.0 in Gecko 1.8 se poslavljata

Mozilla.org - Mozilla nas na svojih straneh obvešča, da bodo v skladu z njihovo prakso o podpiranju starih različic pol leta po izidu nove vse podverzije Firefoxa 2 in pogon Gecko 1.8 podprti le še do sredine decembra, potem pa bo čas, da počasi prestopimo na Trojko. To pomeni, da bodo nehali izdajati popravke za varnostne pomanjkljivosti in stabilnost, kar bo vplivalo tudi na vse ostale na Gecku 1.8 temelječe projekte, denimo Thunderbird 2, Sea Monkey 1.1, Camino 1.5 in druge. Situacija je nekoliko neprijetna, saj npr. njihova naslednika Thunderbird 3 in Sea Monkey 2 sploh še nista izšla.

11 komentarjev

Wikipedia.de trn v peti nemškemu poslancu

Wikipedia - Če ste med vikendom slučajno poskušali priti na spletno stran nemške Wikipedije, vas je na njej pričakalo obvestilo, da je na podlagi sodne odredbe stran začasno nedostopna. Povod je bil članek o nemškem poslancu Lutzu Heilmannu, v katerem je bilo tudi nekaj besed o njegovem delu za Stasi. To je gospoda tako razhudilo, da je v četrtek na deželnem sodišču v Lübecku dosegel prepoved preusmeritve z domene wikipedia.de, ki jo je registrirala Wikpedijina nemška podružnica, na domeno de.wikipedia.org, na kateri se nahaja nemška vsebina, dokler sporna vsebina ni odstranjena. Gospod se je vendarle spametoval, ali pa le ohladil, in dejal, da bo odredbo umaknil. Nekaj mu vseeno uspelo - njegova biografija je postala najbolj bran članek v zadnjih dneh.

9 komentarjev