»

Bo Universal Music tožil MySpace in YouTube?

Slo-Tech - Odnosi med v naslovu omenjenima stranema in večjimi založbami so bili do sedaj dobro urejeni, YouTube je recimo skrbel za varovanje avtorskih pravic in večinoma odstranjeval zaščitene vsebine, ki so jih uporabniki objavili s pomočjo uporabe njihove storitve, trenutno pa se stvari zapletajo. Založba Universal Music se je odcepila od skupnosti založb, v okviru katere so potekala pogajanja, in ustvarila lastno stališče. Padel je razglas, da strani, kot sta MySpace in YouTube, na veliko kršijo avtorske pravice in posledično dolgujejo založbam nekaj deset milijonov dolarjev. Novica izvira z Neowin, dejanske uradne informacije pa še niso znane -- če bo v kratkem prišlo do tožbe, kar je zelo verjetno, bomo pisali o tem.

4 komentarji

Intel Xeon 5160 vs. Core 2 Duo X6800

The inquirer - Intel je s svojimi spremembami cen ustvaril zanimivo situacijo -- njihov procesor Xeon 5160, namenjen profesionalnim delovnim postajam in strežnikom, je cenejši od trenutno najboljšega namiznega procesorja Core 2 Duo Extreme X6800, kljub temu, da prvi teče pri višji frekvenci in je opremljen tudi s hitrejšim FSB-jem. GamePC se je zato odločil, da procesorja primerja in najde zmogljivejšega ter tako pomaga morebitnim kupcem, ki ne vedo popolnoma, kako bi se znašli v tej čudni situaciji. Stvari se še bolj zakomplicirajo, ker trenutno cenovna razlika ni črno-bela -- cene matičnih plošč za strežniške Xeone so namreč precej višje od tistih za namizne procesorje, morda pa bo kateri od proizvajalcev položaj na trgu izkoristil in zapolnil tržno nišo, komentirajo pri The Inquirer-ju.

6 komentarjev

ZEN Vision W

vir: Neowin
Neowin - Navdušenci nad jabolčnimi proizvodi so nestrpno pričakovali predstavitev, ki se je odvila prejšnji teden, saj so krožile številne govorice o posodobitvi iPod-ov, do katere je potem res prišlo, žal pa ne v takšni meri, kot bi si želeli, saj nismo videli novega širokozaslonskega modela, temveč zgolj majhne popravke starih. A konkurenca ne počiva, eden boljših proizvajalcev MP3 predvajalnikov, Creative, je izdal ZEN Vision W, ki ponuja natanko to, kar se je pričakovalo od novih iPod-ov. Izdelek je opremljen s 4.3-palčnim widescreen zaslonom (od tu tudi naziv W), ki prekriva večino njegove površine, na voljo je v 30- in 60-gigabajtnih različici po ceni 300 in 400 dolarjev, v izvorni novici na Neowin pa obljubljajo celo, da nam gizmo ne bo grenil življenja z DRM-jem.

15 komentarjev

Želja po odprtokodnem OS/2

OSNews - Dvomim, da se vas veliko spominja že davno pokojnega konkurenta Windowsov 95, IBM-ovega operacijskega sistema OS/2, ker ga danes nimamo priložnosti nikjer več videti, tu in tam nas nanj opomni zgolj katera od arhaičnih opcij v BIOS-u. A vendar še vedno obstaja majhna skupnost, ki pravi, da obstaja veliko dobrih aplikacij, ustvarjenih za ta sistem in se zato bori, da bi ga dali v javno last. Tovrstno početje je pogosta praksa, saj arhaični proizvodi avtorjem ne prinašajo praktično nobenega dobička več, prehod na odprto kodo pa jim prinese dosti popularnosti v uporabniški skupnosti, saj omogoča navdušencem nadaljni razvoj. Poroča OSNews.

37 komentarjev

5 najbolj čudaških iPod ohišij

TechEBlog - S svojo neizmerno popularnostjo v ZDA je iPod povzročil tudi razvoj ogromnega trga pripomočkov za ta MP3 predvajalnik. Prodajalci ponujajo malo morje najrazličnejših dodatkov, med katerimi lahko najdete ohišja, torbice, zvočnike, zaščitne nalepke, dodatne slušalke, daljinske upravljalnike, FM oddajnike in še bi lahko našteval. Stvar je šla v nekaterih primerih predaleč, kar je povzročilo nastanek napol bizarnih produktov, kar je v svojem prispevku potrdil tudi TechEBlog -- naredili so namreč izbor najbolj čudnih ohišij za iPod-e in na seznamu se je znašlo marsikaj, od kosmatih do neprebojnih.

3 komentarji

Povratni inženiring pice

vir: CNet
CNet - News.com poroča o nadvse zanimivem članku -- nek uporabnik se je odločil, da bo razvil recept za eno od njegovih najljubših pic, ki jih pečejo v piceriji Patsy's. Po dolgem fanatičnem slepem poskušanju je spremenil svojo taktiko in se zadeve lotil s postopkom povratnega inženiringa, ki se je večini najbrž znan, ker se pogosto uporablja pri izdelavi različnih tehničnih izdelkov in programske opreme. Kljub čudaškemu početju je bil njegov hi-tech postopek uspešen, saj mu je po šestih letih uspelo razkriti skrivnost in izdelati natanko takšno pico, kot si jo je želel. Lačni?

33 komentarjev

Analiza MySpace gesel

Cyber Knowledge - Spletni negativci še vedno na veliko izkoriščajo naivnost povprečnih uporabnikov in od njih z različnimi tehnikami phishinga poskušajo pridobiti zaupne podatke. Običajno gre za podatke, ki jih je možno direktno izkoristiti v materialno škodo žrtve, kot so številke kreditnih kartic in gesla za vstop v sistem elektronskega bančništva, nekateri lopovi pa bi se radi zgolj pozabavali in zato zbirajo uporabniška podatke za prijavo na MySpace. Avtor bloga Cyber Knowledge je nedavno prejel zloben email, ki je hotel od njega natanko to, zato se je odločil, da stvar podrobneje razišče. Sistemu je podal naključne podatke, tako da se je dokopal do lažne strani, nato pa je z dostopom do (nezaščitenega) root direktorija pridobil datoteko z gesli približno 10.000 naivnežev, ki so nasedli prevari. Na najdenih podatkih je izvedel krajšo raziskavo o različnih atributih gesel in prišel do zanimivih zaključkov.

3 komentarji

Tudi Thinkpadi gorijo

IBM - V soboto, 16. septembra 2006, je na letališču LAX v Los Angeles-u zagorel prenosnik podjetja IBM. Kot pravi bralec spletne strani Gizmodo, naj bi med čakanjem na svoj let opazoval neke druge potnike, ki so se na terminalu pripravljali za vkrcavanje v letalo, namenjeno v London. Tedaj pa je eden od njih naenkrat stekel iz vrste in na tla vrgel svojega ThinkPad-a, saj je ta že gorel. Vzrok za vžig je bila, kot se zadnje čase pogosto dogaja, baterija, kar pa je bolj presenetljivo -- avtor je preveril proizvajalčev seznam ogroženih modelov, a njegovega tam ni bilo. Omenjeni bralec, ki je o zadevi poročal, je na srečo imel s seboj digitalni fotoaparat in je med pogovorom z lastnikom laptopa posnel nekaj fotografij. Če ne marate Gizmoda, lahko o...

30 komentarjev