»

Nov članek: Šablone v C++

Slo-Tech - Matjaž Depolli je spisal daljši "uvod" v šablone (kalupe) v C++. Skoraj vse kar ste (in niste) želeli vedeti o njihovi uporabi. Ta vodič je namenjen vsem, ki se že znajdete v C++, obvladate C, pa vam še na misel ni prišlo, da bi kdaj uporabili C++ in pa seveda vsem, ki vam je pri srcu kateri od enostavnejših jezikov ter se sprašujete, zakaj sploh kdo še sili v programiranje s C++. Če vam jezik ni domač bi bilo dobro začeti tukaj, drugače pa kar v napad.

17 komentarjev

NEST.2005 v sodelovanju z Gigabyte (IV)

Slo-Tech - Tako pa smo že skoraj tam. Še nekaj dni in v Sečovljah se bo zgodil NEST.2005. Še enkrat seznam kratkih obvestilc:
 • igra se vse živo
 • tekmuje se v CSS (klani) in COD (posamezniki)
 • kajenje, uživanje ali posedovanje opojnih substanc prepovedano
 • odpremo v petek ob 12:00
 • nagradili bomo tudi najlepši in najbolj navit računalnik
 • s seboj poleg računalnike prinesite tudi 5 metrov UTP kabla
 • pred odhodom preverite, da na računalniku nimate nameščenega kakšnega virusa / črva / trojanskega konja
 • topli obroki v sodelovanju z lokalnim gostincem (po 1000 SIT)
 • brisača ne škodi
 • za igranje potrebujete delujoč računalnik
Prostih je še 10 odstotkov mest. Če ste se prijavili, pa se dogodka ne nameravate udeležiti, se prosim odjavite.

45 komentarjev

Microsoft opozarja na Internet Explorer 7

Slashdot - Eweek poroča, da Microsoft zaradi neizbežnega približevanja izida prve beta različice brskalnika Internet Explorer 7 že opozarja razivjalce spletnih strani, naj le-te preverijo če bodo na novem brskalniku pravilno delovale.

Čeprav trenutno še pravzaprav ni veliko informacij, kaj bo novi brskalnik sploh vseboval, bi se naj le-te pojavile kaj kmalu, če lahko verjamemo Garyu Shareu, direktorju Microsoftovega oddelka za internetne platforme in varnostne produkte. Priporoča tudi, da naj razvijalci sledijo IEBlogu, kjer bi naj informacije o novem brskalniku dobili direktno od tehnične ekipe.

Ali je upanje, da se bo nov brskalnik držal standardov, prazno?

61 komentarjev

Matrox predstavil grafično kartico na vodilu PCIe x1

Matrox Millennium G550 PCIe 1

Slo-Tech - Matrox je predstavil grafično kartico Matrox Millennium G550 PCIe, na vodilu PCI Express x1. Če čudno mežikate v monitor, imate prav, saj grafične kartice redno uporabljajo PCI Express x16 vmesnik, še posebno nove in najnovejše zveri. Že ob pogledu na specifikacije pa postane jasno, zakaj se je podjetje odločilo za ta vmesnik. Na kartici je namreč pred štirimi leti predstavljen in danes zastarel procesor G550, ki ni zmožen poganjanja sodobnih iger (podprt je samo DirectX 7, 2x2 arhitektura). Tovrstnim opravilom kartica tudi ni namenjena, strežniki in industrijski računalniki so ciljna skupina.

...

29 komentarjev

Tyanova nova plošča za 4/8 Opteronov s PCIe 16x...

Tyan - Pri Tyanu imajo v zadnji fazi priprave novo osnovno ploščo imenovano K8QW-S4881, ki je namenjena tako strežnikom kot delovnim postajam in sprejme do 4 Opterone in 16 DDR RAM ploščkov, ob posebni razširitveni plošči, ki jo nasadimo na osnovno, pa lahko sistem razširimo za nadaljnje 4 Opterone in 16 DDR RAM rež. Seveda sprejme plošča tudi dvoglave Opterone.

Tako si v maksimalni konfiguraciji lahko omislimo delovno postajo z 8 dvojedrnimi procesorji na 2.2 GHz in do 128 GB RAMa, če uporabimo noro drage 4 GB ploščke, ob 1 GB RAM modulih pa pristanemo na bolj dosegljivih 32 GB.

Sedaj potrebujemo samo še poceni dvoglave Opterone in prijateljsko ceno elektrike...

9 komentarjev

Tipkovnica Optimus s spremenljivim prikazom tipk

Slo-Tech - Art. Lebedev Studio, ki se ukvarja z industrijskim oblikovanjem, je zasnoval tipkovnico Optimus. Vsaka od tipk vsebuje lasten prikazovalnik (v končni različici predvidoma OLED), zaradi česar je mogoče prikaz funkcije posamezne tipke poljubno prilagoditi. Tipke bodo poleg znakov prikazovale tudi sličice, morda tudi animacije. Osnovni del funkcionalnosti tipkovnice bo neodvisen od operacijskega sistema. Predvidoma naj bi prišla v prodajo leta 2006.

Uporabna bo predvsem:
 • za tekstopisce ob uporabi različnih naborov ter razporeditev znakov in
 • za uporabnike specifičnih programov ter igračarje za grafičen prikaz funkcij (ikone), ki jih imajo v danem trenutku tipke v trenutno aktivnem programu/igri (npr. trenutne funkcionalnosti tipk ob pritisku tipke CTRL v Wordu).

37 komentarjev