» »

Microsoft opozarja na Internet Explorer 7

Microsoft opozarja na Internet Explorer 7

Slashdot - Eweek poroča, da Microsoft zaradi neizbežnega približevanja izida prve beta različice brskalnika Internet Explorer 7 že opozarja razivjalce spletnih strani, naj le-te preverijo če bodo na novem brskalniku pravilno delovale.

Čeprav trenutno še pravzaprav ni veliko informacij, kaj bo novi brskalnik sploh vseboval, bi se naj le-te pojavile kaj kmalu, če lahko verjamemo Garyu Shareu, direktorju Microsoftovega oddelka za internetne platforme in varnostne produkte. Priporoča tudi, da naj razvijalci sledijo IEBlogu, kjer bi naj informacije o novem brskalniku dobili direktno od tehnične ekipe.

Ali je upanje, da se bo nov brskalnik držal standardov, prazno?

61 komentarjev

«
1
2

Tito ::

Mislim, da je odgovor na spodnje vprašanje precej očiten, saj kot si opazil Micro$oft poziva naj vsi prilagodijo svoje strani njihovemu standardu :P, če bi se držali obstoječih tak poziv nebi bil potreben ...

:\ Malo v razmislek :) ...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tito ()

yimi ::

Tega microsoft Internet Explorerja imam že več kot dovolj. Microsoftu ni dovolj da ima z IE (zaenkrat še) največji tržni delež. Oni si hočejo lastiti prav vse!!! Tudi standarde.
Kadar pišemo strani, so čisto vedno isti problemi. Kar narediš nekaj po specifikacijah recimo nekaj cssa al pa xhtmlja (glede na uradne specifikacije) v firefoxu dela ok (če seveda podpira standard) IE pa zbluzi vse pa nekej po svoje naredi.

Aja ali sem že omenil, da s trenutno najnovejšim microsoftovim internetnim brskalnikom, ki je na voljo širši množici (IE 6) še vedno ni neke konkretne podpore za PNG? Da ne omenjam, da firefox to že davnaj podpira in tudi, da ne omenjam, da bi bila to velika pridobitev za razvoj spletnih strani.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: yimi ()

Mavrik ::

Ne boj se, PNG bo ena večjih lastnosti IE7... da bomo potem vsi ga šli takoj inštalirat!
The truth is rarely pure and never simple.

Microsoft ::

Go IE, go!!! Pismo, jst ze komi cakam izzid tega cudesa. Mogce se nam obeda, da se do konca leta noter vgradijo antivirus.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Zgodovina sprememb…

64202 ::

> Mogce se nam obeda, da se do konca leta noter vgradijo antivirus.

LOL :D
I am NaN, I am a free man!

Daedalus ::

Najboljš, kaj lahko razvijalci naredijo, da pokažejo tisti prst MS-ju. Naj se kr lepo prilagodi standardom, ne standardi njemu.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

BladE_ ::

mah sj ne mors vedt kaj bo !! mogoce bo polom mogoce pa bojo dosegl svoje in bojo usi zacel uporablat IE7 !! ker jst tut z firefoxom nism prevec zadovoln !! ma ene svoje buge ! jst ga bom probu pa bomo vidl :D
Akcija - Reakcija

Romčy ::

Firefox je zelo dober, ni pa odlićen. Jaz sem z njim full zadovoljen in mislim da ne bom ie7 niti probal, ker tolko dodatkov in vsega kot nudi ff sigurno ne bo.

Pithlit ::

Kje (in kako) pa naj bi človek preveril če njegova stran deluje pravilno na IE7?
Life is as complicated as we make it...

AtaStrumf ::

Mogoče so pa končno stvari porihtali po standardu, zato pa mora sedaj folk preverit, če jim stvari še delajo v IE, ker OGROMNO strani je prilagojenih IE in delajo tam bolje kot v Firefox-u ali Operi.

Drugače je pa tu tako kot pri LCD/CRT debati. Nobeden ni za vse, če hočeš vse imej in uporabljaj oboje ;).

Jakob_X ::

Kje ste zdaj te standarde ven privlekli? Kaj nobeden od vas ne more racionalno razmisljat ko beseda tece o MSju? Opozorilo naj strani preverijo delovanje z IE7 se nanasa v tem primeru na USer agent string, ki se ga uporablja za ugotavljanje kateri browser uporabnik uporablja in na podlagi tega podatka se mu potem prikaze prilagojena stran. Ce tega stringa stran pac nebi prepoznala bi se verjetno uporabniku potem prikazala kaksna stran namenjena starim browserjem ala netscape 3.

orbter ::

Jakob X:
Kje ste zdaj te standarde ven privlekli? Kaj nobeden od vas ne more racionalno razmisljat ko beseda tece o MSju? Opozorilo naj strani preverijo delovanje z IE7 se nanasa v tem primeru na USer agent string, ki se ga uporablja za ugotavljanje kateri browser uporabnik uporablja in na podlagi tega podatka se mu potem prikaze prilagojena stran. Ce tega stringa stran pac nebi prepoznala bi se verjetno uporabniku potem prikazala kaksna stran namenjena starim browserjem ala netscape 3.

Jaz mislim, da je to klasični poziv MS, ki velja za vse izdelke. Kdaj pa so bili MS izdelki med seboj kompatibilni? Kar verjetno pomeni, če je stran optimizirana za IE6 bo verjetno grozno zgledala pod IE7, ker "čudežno" ne bo omogočal kompatibilnosti nazaj...

AndrejS ::

Bolj ko berem vaše komentarje bolj mi je smešno.:D Ta novica je namenjena za razvijalce zato jo naj komentirajo razvijalci. Ne pa da vsi povprek napovedujete kaj bo vse narobe v produktu, ki še ne bo hitro izšel. Nerazvijalci počakajte prvo da izide, itak ga ne boste uporabljali ker prisagate na Firefox. Bomo pa videli kakšne novosti bo prinesel IE, s tem bo pa še samo bolj prijazen za razvijalce ki RAZVIJAMO samo za IE!

Road Runner ::

AndrejS: če razvijaš samo za IE zame nisi razvijalec. Brez zamere :)

orbter ::

*Jaz sem razvijalec spletne kode*. Kodo pišem "peš". Poznam standarde in se jih držim, me pa razkuri ko moram vedno popravljati kodo, da je IE zadovoljen!!!

In ja, se strinjam z Racer D. Za MS zelo velja da od "viška ne boli glava", kar pomeni da moraš 1kb kode napihnit za desetkrat, da dobiš približno želen efekt v IE.

Če pa "razvijalci" uporabljajo FrontPage like tools, je pa faktor x50 in seveda dela potem samo na IE. Kaj ti nuca če kodo napišeš v eni uri, če se potem še nekaj ur matraš samo za IE. In to zame je frustrirajoče!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: orbter ()

Utk ::

Zakaj bi pa internetna stran sploh morala znat kater browser jo gleda. Če imamo standarde je vseeno, a ne?:D Tisti ki se jih ne držijo je pa njihov problem...po moje bi čez čas ugotovili kater browser je res najboljši. Jaz bi rad imel možnost, da internetna stran ne pobere nobenega podatka o mojmu računalniku, ker jo čist nč nč ne briga. Če je prav narejena.

veteran ::

Zakaj bi pa internetna stran sploh morala znat kater browser jo gleda. Če imamo standarde je vseeno, a ne?:D Tisti ki se jih ne držijo je pa njihov problem...

Hja, problem je v tem, da je tistih uporabnikov, ki uporabljajo brskalnik, ki se ne drži standardov in napačno prikazuje stran, okrog 90%. :\ Ne moreš rečt, to je pa njihov problem, ker potem ignoriraš večino populacije.
BTW, najhuje je to, da se moram potem, ko je stran narejena in dela v firefoxu, operi in še čem (preverjena z validatorjem), ukvarjati še z M$ bugi. In to samo zato, ker si banda mikromehka standarde razlaga po svoje...

Čeprav, glede na to, kar je bilo do zdaj napisanega o IE7, mislim, da ne bo toliko problemov, kot jih je bilo ob prehodu z IE5 na IE6 (ko so kekci končno dojeli, da so narobe implementirali box model). Upajmo.

Road Runner ::

CrniE: mislim da vse kar stran lahko prebere od tebe je useragent. in tega brez problema lahko spremeniš v večini browserjev. pa maš pol browser foobar 0.1b na wiwiw OS 3 :-)

Utk ::

Aja? Kako je pa pol delovala neka statistika, ki sm jo imel na svoji strani, ki je kazala delež browserjev, OS-jev, resolucij in mislim da celo število barv?
Zakaj nihče ne toži MS-ja zaradi IE-ja, če se ne drži standardov.

Road Runner ::

browser in os ti pove useragent, naprimer:
Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1)
pomeni IE6 na win XP

resolucijo in barve pa afaik pokaže samo IE

veteran ::

resolucijo in barve pa afaik pokaže samo IE

Wrong. Tudi firefox, pa opera tud. klik
Lahko pa to preprečiš tako, da odklopiš javascript. Seveda ti potem marsikatera stran ne bo delovala, ker nekateri bistroumneži delajo npr menije na strani z javascriptom. ;)

Utk ::

No, v glavnem, po moje bi morale biti strani narejene po nekih standardih, in popolnoma neodvisno od browserja, OS-a, resolucije, in ali prideš gor z računalnikom ali z mobijem. Vsaki napravi bi morala stran poslat natančno isto kodo. Da bo stvar vredu prikazana pa naj poskrbi računalnik-"klient". To je bolj enostavno kot pa milijardo internetnih strani prilagajat vsakemu posebej.
Če ne pa /ignore IE* :D če ne bi mel takega monopola...

SXR ::

:D Hehe ena lepa novička:
škljoc
You can talk rationaly about kernel design, the issue of free-ness is emotional.

orbter ::

SXR: Hehe ena lepa novička:

Prišlo je do zlorabe strežnika oziroma nezakrpane varnostne luknje v Web strežniku, kar nima nobene veze z brskalnikom. Tudi v kakšno banko so že vdrli pa to še ne pomeni, da je slaba...

Jakob_X ::

CrniE
Zakaj bi pa internetna stran sploh morala znat kater browser jo gleda. Če imamo standarde je vseeno, a ne?:D Tisti ki se jih ne držijo je pa njihov problem...po moje bi čez čas ugotovili kater browser je res najboljši. Jaz bi rad imel možnost, da internetna stran ne pobere nobenega podatka o mojmu računalniku, ker jo čist nč nč ne briga. Če je prav narejena.


Kot kaze ne ves, da se da standarde tudi nadgrajevati. User agent string se uporablja predvsem za podporo starejsim brskalnikom, ki ne podpirajo modernih tehnologij ali pa renderirajo malce po svoje (in ne...firefox ni kaj blazno boljsi od IEja kar se tice podpore). Ce bi stvari delovale tako kot si ti predstavljas bi se vedno lahko brez tezav uporabljali Mosaic za browsanje. Saj podpira standarde...iz leta 94.

[BISI] ::

No ja Jakob_X, v vsakem primeru se je Microsoft ujel v lastno past.
Par let nazaj, ko so Microsoftovci dokoncno zatrli zastareli Netscape 4 in nam pokazali, kako naj se uporablja njihova interpretacija javascripta (ali bi raje rekli kar JScripta? :)), sedaj opozarjajo na lasten user agent string, o cemer je tudi potekala debata na zelo obiskanem IE blogu.
Microsoft se torej zavzema tudi za nelogicno in napacno programiranje oz. zeli ohraniti tradicijo taksnega programiranja (kar je pac najhuje, kar lahko v danem trenutku stori). Pravilno programiranje temelji namrec na tem, da ti kot programer preveris, ce uporabnikov brskalnik podpira nekaj, ne pa da preverjas ce je Microsoftov ali Netscape-ov ali kaj tretjega... in tukaj pridemo do standardov. Ce bi bili standardi uvedeni v vseh vecjih brskalnikih, bi torej preverjal le po standardu, ne pa da preverjas vse mozne in nemozne tipe brskalnika, na koncu pa kaksnemu, ki podpira doloceno kodo in ni internet explorer, prikazes funkcionalno oklesceno stran.

Torej, pozabimo UA string...
And then I saw her face... Mozilla Firefox

ill_nino ::

Tako je, raje preveriš if(document.getElementById) kot pa if(ie7). Da ne govorimo o css-ju in milijonih hackov za ie, da le-ta pravilno prikaže stvar kot je npr. min-height.

Sicer pa počakajmo in bomo videli, čeprav IMO bodo popravili določene stvari, par mesecev po izzidu pa bo prijavljenih še enkrat več bugov.
Are you crazy?
Yes sir!

SXR ::

Meni se pa zdi tale stara lajna o ie in standardih podobna razpravljanju o tem kdo je prebral knjigo o bontonu in kdo jo upošteva.

Prikupno jo oglašujejo:
"To je priročnik lepega vedenja, ki prinaša napotke in pojasnila glede lepega vedenja. Je nepogrešljiv svetovalec, ki vas reši iz marsikatere zagate."

Se pa vprašam kdo POPOLNOMA sledi tem navodilom ? Pa sej ne rečem bi blo lepo, ampak čas gre dalje ...

LP
You can talk rationaly about kernel design, the issue of free-ness is emotional.

Roadkill ::

Čas gre dalje?

Kaj ima tvoja nenavadna povezava bontona s časom veze s tem da IE serje vsem web designerjem po glavah?
Ü

SXR ::

Ahem... čas... teče dalje ??? Kako je bolj prav? Hmmmm. No, v glavnem upam, da razumeš, da se stvari spreminjajo. ;)

p.s. Imam občutek, da nimaš ustreznih pooblastil, da lahko govoriš v imenu vseh spletnih razvijalcev al se motim?

Fajn se mej :D
You can talk rationaly about kernel design, the issue of free-ness is emotional.

Poldi112 ::

Jaz jih poznam cca 10 ki se strinjajo da je IE sranje in jih ovira in nikogar, ki se ne. Profesionalnih web dizajnerjev.
Verjamem pa da se amaterjji, ki oblikujejo z frontpage, ne sekirajo glede tega.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

yimi ::

Še enkrat pozdrav vsem ki se strinjate da je IE CRAP.

Trenutno programiram eno aplikacijo, ki deluje preko EPP protokola in jo je spisal Verisign. Če napišem to pa to, bom nazaj dobil TOČNO to pa to. In tudi tako se zgodi vedno!

Pol pride pa microsoft ven z idejo da naj preverijo če bo stran delovala v IE 7... Prosim lepo...
Če IE6 podpira CSS2 in če bo IE7 podpiru še zraven standard CSS3. Zakaj je potem potrebno preverjati kompatabilnost??? Zakaj? ZATO KER SE GLUP MICROSOFT NE ZNA DRŽAT STANDARDOV IN DOBIVAM ŽIVČNE ZLOME KO NAPIŠEŠ NEKAJ KAR PREBEREŠ V SPECIFIKACIJAH, ZAŽENEŠ V FIREFOXU, DELA OK, PROBAŠ IE...PA DOBIŠ VEN POMIJE. malo poogooglaš in najdeš 100 stvari na to temo kot naprimer: strange behavior, bugs ipd.
Pomoje je to nalašč, ker razvijalci vemo, da stvar mora delovati v IE, ker ima pač večina folka ta browser in tako prirejamo strani da delujejo najbolje v IE...in pridemo do začaranega kroga, ker uporabnika pa uporabljajo tisto v čemer najbolje deluje...ie (nažalost)

Če obstaja standard: MSSUX911, ki pravi da se avto vozi tako da stisneš sklopko, dodaš plin, spuščaš sklopko in zopet dodajaš plin. BMW potem naredi ta avto in uporabi IE kot programsko opremo, a pri testiranju mehaniki ugotovijo, da če sklopko držiš dlje kot 5 sekund se zaradi nepojasnjenih razlogov prižejo vzvratne luči, če se pelješ več kot 100km na uro in volan za zasukaš v desno, gre avto v levo, če pa se pelješ več kot 120km/h in stisneš zavoro za manj kot 20%, pa avtomobil zavije polno v desno, prižge brisalce, meglenke in raztegne GSM anteno na strehi.
Aja, mehaniki so šli žal na avtocesto in so vsi umrli [RIP my friends. None of it would happen, if MS would just release "fix drive problems" patch]

yimi ::

Pa prijetno branje :))

Microsoft ::

Nekateri tega sploh ne beremo.

Sploh pa, sej si placan za to, da to delas. Sicer bi bil tvoj del vredn 50 jurju na tedn, tak da bot vesel!:P


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Poldi112 ::

lol, yimi in vsi spletni oblikovalci, bodite hvalezni MS. Kaksna bolna logika.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

B-D_ ::

Če je kdo gledal ozadje wikipedije vidi da majo to zlo lepo rešeno. Stran je čisto temelječa na standardih kar se htmlja tiče (in ni v bistvu nič posebnega ko se zgenerira - ako ni CSSja zraven - izgleda kot en sajt pisan leta 90). Potem pa se notri vključi stylesheet, ki ima notri za vsak browser posebej par fint dodanih zraven k "glavni" stylesheet in ta zadeva porihta vse dive da se prikažejo kot je potrebno.

Žal je tko da je treba zadevo prilagoditi vsakemu browserju posebej. Toda kdor se tega loti na ravni html kode ali (bog ne daj) php generatorja... ta bo imel veliko glavobolov. Delati različne verzije za različne browserje je pa še bolj adijo. Tko kot ma rešeno wikipedija se mi zdi še najelegantnejše, toliko takšnega CSSja kot vsakemu browserju paše in to je to.

Je pa res, da to ne moreš narediti v frontpejđu... :P

Road Runner ::

B-D_: tud pisanje n cssjev ni lih elegantno veš? Zakaj bi moral stvar definirati na n načinov, če obstaja en zelo enostaven, ki je povrhu še standard?

Looooooka ::

predn zacnete vrli einsteini prevec hvalit vaš super mozilla browser(a pice of royal crap) bi omenu da vas browser se zmer ne podpira execcommand funkcije ima VELIKO limitacijo pri kreiranju lastnih menijev(ob clickih) tko da sam tisina z vaso kurcevo png podporo,ki je skor noben nikjer ne uporabla.
pa predn zacnemo o standardih cvekat prevec noben browser ne uposteva standardov,ki so se jih "zmeniL" 100%.niti mozilla.Sploh je pa logicno da bo microsoft zagovarju svoje standarde.
grow up

AndrejS ::

Ko bo mozilla poznala showModalDialog() bom potem temu rekel browser...
Je pa res da ko bo to poznala mozilla bo IE poznal še mnogo mnogo več...

Road Runner ::

Looooooka: in kaj je execcommand fukncija? A to je tista funkcija s katero ie nalaga viruse in razen spyware na računalnik?
zakaj misliš da nihče ne uporablja png transparence? ker jo nabolj razširjen browser ne podpira in si je dizajnerji ne morejo privoščiti uporabljati.
standardov sicer res noben ne upošteva 100%, jih pa zato nekateri bolj kot drugi.

AndrejS: in kaj je showModalDialog() ?

christooss ::

A bo res skype vključen ?
Zakaj je nebo modro? Da imamo lahko sladoled Modro Nebo

Jan987 ::

no k tolk kritizirate Ie.Jest sem tud prej uporabljov FF pa sem enkrat za foro po formatu začel uporabljat IE. Pa se mi rač se ni sesu, sam res da glih ne gledam xxx strani!

Roadkill ::

Ko mi bo firefox prikazal modalni dialog ga bom dinštaliral.

Racer D: Modalni dilog je dialog (popup) ki ti onemogoči uporabo winsow dokler ga ne klikneš.
Primer:
while (true) {
ShowModalDialog("Če uporabljaš IE boš moral hardwarsko resetirat računalnik")
}

>:D
Ü

B-D_ ::

A ni dovolj ctrl-shift-esc in kill iexplore.exe? :8)

Roadkill ::

My bad. Nisem uporabljal modalnih dialogov že od win 95, kjer se mi zdi, da se ni dalo killat. :)
Ü

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Roadkill ()

AndrejS ::

@Roadkill : Napaka. ShowModalDialog ti onemogoči klikat na okno, katero ga je le to odprlo. To uporabljajo tudi vse druge aplikacije, in zato je MS to tudi vdelal v IE. Tvoja "zlonamerna" koda bi bila lahko tudi:
while (true) {
alert("Ne vem zakaj ne deinstaliram FF ?");
}
Učinek je enak ! Zdaj pa idi pa deinstaliraj FF in Opero in vse ostale browserje ki podpirajo JavaScript, prodaj računalnik ....

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: AndrejS ()

Jebiveter ::

JavaScript je zelo uporabna stvar, se posebno v kombinaciji z XMLHttpRequest objektom (torej AJAX).

A kaj ko IE ne premore niti normalnega DOM in JS debuggerja, da bi lahko pogledal kje JS zaj***e strukturo.

Tako se ze nekaj dni ukvarjam s tem kako prepricat IE, da prepozna "checked" property "checkbox" elementa (z JS seveda). V FF dela normalno, IE pa ugotovi, da ta STANDARDNI property NI PODPRT s strani objekta (checkbox)! Jebesh pa tak "standatd compliant browser."

No, CSS-u pa so ze drugi dovolj povedali. Ne vem zakaj lahko vsi ostali browserji CSS prikazejo normalno IE pa ne. Se Elinks, Links in lynx v tekstovnem nacinu prikazejo CSS oblikovanje, ki ga IE v graficnem ne sfolga ;(
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for?

Road Runner ::

AndrejS: javascript alert ti da gumb, da se znebiš okna. ShowModalDialog pa nevem kaj naredi

mi zna kdo na primeru razložit kaj naredi ShowModalDialog, da je tako dober? ker res prvič slišim za to zadevo. In pa kakšna je razlika med tem in med alert() oziroma prompt()

Zgodovina sprememb…

AndrejS ::

@Jebiveter:
Kak ti to ne dela : alert(document.getElementById('test').checked);
IE samo po sebi mislim da nima debuggerja , ampak v nevezavi z VS.NET debbuger lepo dela.

@Racer D: ShowModalDialog() je skoraj isto kot window.open, s to razliko da ne moreš priti do njegovega parenta, in ti zato drži focus na njem. Če bi pisal kdaj windows/linux aplikacije bi vedel da brez tega ne gre. Ampak za navadne page ga pa res nimaš kje uporabit. In ta modalwindow vrača tudi vrednost.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prve verzije Microsoftovega Edgea tudi uradno na ogled

Oddelek: Novice / Brskalniki
154429 (1763) simnov
»

Konec Edgea, se obeta chromiumski brskalnik? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Brskalniki
9523462 (17932) MrNighthawk
»

Mozilla Firefox 2 RC2 je tu

Oddelek: Novice / Brskalniki
436196 (3945) OmegaBlue
»

Po rahlem predahu se boj med Google in Microsoft nadaljuje (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Brskalniki
749437 (6975) BigWhale
»

Epiphany 1.0

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
152092 (2092) darkolord

Več podobnih tem