»

OCZ z novimi pogoni Vertex 2 prodaja mačka v žaklju

25 nm različica OCZ Vertex 2 - preostali štirje čipi so na zadnji strani tiskanine

vir: Storage Review
Storage Review - Nedavno so pri OCZ-ju ponosno objavili, da so prvi proizvajalec pogonov SSD, ki je svoje izdelke uspešno prestavil na sveže pomnilniške čipe, izdelane v 25 nm-proizvodnem procesu. Gre za Micronove čipe, ki so bili razviti v sodelovanju z Intelom in jih lahko v bližnji prihodnosti pričakujemo tudi v 3. generaciji Intelovih ter seveda novih Crucialovih pogonov, poleg drugih konkurentov. Na prvi pogled je prehod na manjši proizvodni proces odlična stvar, sploh v svetu bliskovnega pomnilnika, saj se močno zniža strošek izdelave in posledično cena na gigabajt, vse skupaj pa se prevede v cenovno še bolj dostopne pogone.

A manjšanje procesa ni povsem rožnat postopek. Prihod Micronovih čipov na svet je bil nekoliko težaven, saj se...

80 komentarjev

Prodaja Verizonovega iPhona 'rahlo' pod pričakovanji

Slabe prodajne številke so pravzaprav logične, iPhone 5 je oddaljen le še približno 4 mesece

vir: CNet
CNet - S težkim pričakovanjem iPhona s podporo CDMA omrežjem, namenjenim ameriškemu operaterju Verizon, z vsemi zbadljivimi reklamami med Verizonom in AT&T-jem, rekordnimi prednaročili in drugimi znaki bi bilo povsem logično pričakovati, da bo iPhone za Verizon rekorde podiral tudi na dan fizične dobavljivosti. A temu večinoma ni bilo tako, saj so bile vrste tako v Applovih kot v Verizonovih trgovinah izredno kratke (nenormalno kratke za prihod nove Applove naprave), čeprav Verizon pričakuje kar 10 milijonov prodanih primerkov do konca letošnjega leta.

Pri Boy Genius Report so prek vira pri Applu dobili poročila, da niti Apple niti Verizon nista...

82 komentarjev

nVidia je uradno predstavila tretjo generacijo Tegre

Kal-El in njegovi nasledniki, vključno s Starkom, 100-krat hitrejšim od Tegre 2

vir: AnandTech
AnandTech - Prve specifikacije tretje generacije mobilne platforme Tegra smo že ugledali, a je takrat šlo za pobegle, neuradno-uradne diapozitive. Zdaj je nVidia razblinila vse dvome o Tegri 3, saj je s predstavitvijo potrdila, da bo čip s kodnim imenom Kal-El resnično štirijedrnik, kjer so za jedra uporabili ARM-ova jedra Cortex A9. Posledično bo procesorski del dvakrat zmogljivejši od dvojedrne Tegre 2 (pri 1 GHz, pričakuje pa se frekvence vse do 1,5 GHz), medtem ko so še bolj nadgradili grafični del sistema-na-čipu, saj naj bi bil le-ta v primerjavi s trenutno aktualno različico kar trikrat zmogljivejši.

Zanimivo je, da so tokrat dodali le polovico jeder oz. stream procesorjev, saj jih ima Tegra 2 8, Tegra 3 pa naj bi jih imela 12. Izboljšave tako v grafičnem kot procesorskem...

21 komentarjev

Prodanih že 150 milijonov PlayStation 2

Prvotni PS2 na desni, kasnejši PS2 Slim na levi

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Čeprav je bitka na področju konzol med Microsoftom in Sonyjem precej ostra, v ringu pa sta predvsem PlayStation 3 in Xbox 360 s svojima upravljavcema, ki zaznavata premikanje (Move za PS3, Kinect za Xbox 360), rekorde v prodajnih številkah podira mnogo starejša konzola, Sonyjev PlayStation 2. Nedavno je bila namreč prodana že 150.-milijonta konzola iz t.i. 6. generacije konzol, ki se na prodajnih policah nahaja že skoraj polnih 11 let. V marcu leta 2000 je bila namreč prvič naprodaj na Japonskem, obenem pa je na tržišče prinesla za konzole izredno zanimivo noviteto, pogon DVD.

Podobno novost je s seboj sicer...

19 komentarjev

Izbrati OpenOffice ali LibreOffice

LibreOffice podpira format SVG.

vir: InfoWorld
InfoWorld - Ko je lani del razvijalcev odprtokodnega pisarniškega paketa OpenOffice prebegnil iz Oracla na svoje in začel popolnoma prosti fork z imenom LibreOffice, se je pojavilo vprašanje, katero verzijo izbrati. Izdelka sta zgrajena na isti osnovi, izhajata iz iste kode, a se dograjujeta različno, zato je odgovor še toliko teže najti. Na InfoWorldu so si ogledali razlike in podobnosti med paketoma in poizkusili najti ta odgovor.

Prva razlika je v namestitvi, saj OpenOffice vsebuje tudi Javino izvajalno okolje (JRE), medtem ko ga je pri LibeOfficeu potegniti z interneta ločeno. Za delovanje paketa JRE ni nujno potreben, le za upravljanje podatkovnih baz ga potrebujemo. OpenOffice vsebuje podporo...

84 komentarjev

Težave z diskom Seagate Momentus XT

ComputerWorld - Seagate je lani maja izdal hibridni disk Momentus XT, v katerem se skriva klasični trdi disk s hitrostjo vrtenja plošč 7200 obratov na minuto ter hitri SSD s kapaciteto 4 GB. Zanju skrbi še 32 MB pomnilnika DDR3 in programska oprema, ki beleži datoteke z največ dostopi in skrbi, da se nahajajo na SSD-ju. S tem v teoriji pridobimo kapaciteto poceni trdih diskov in skorajšnjo hitrost hitrih SSD-jev. Toda Seagate ga je v tej kombinaciji nekoliko polomil, saj so na internetu številne pritožbe uporabnikov o počasnem delovanju in prepogostem ustavljanju diska.

Glavna težava naj bi bilo preveč agresivno upravljanje z energijo, ki ob nerabi ustavlja vrtenje plošč v trdem disku. Uporabniki...

9 komentarjev

Google pripravil storitev One Pass

Google - Googlov izvršni direktor Eric Schmidt je v Berlinu najavil sistem Google One Pass, ki bo namenjen plačevanju digitalnih vsebin. Založniki bodo z njim vzdrževali neposredno razmerje s kupci, ki bodo po nakupu do vsebin lahko dostopali na tabličnih računalnikih, pametnih telefonih in spletnih straneh z enotnim uporabniškim imenom in geslom. S tem bo odpadla potreba po večkratnem nakupu vsebin za branje na različnih napravah ali težavno prenašanje z naprave na napravo.

Založniki bodo lahko sami določili ceno in način plačila za vsebine (naročnine, pavšal, po posameznih člankih). Plačila se bodo izvedla prek Google Checkouta. One Pass je za zdaj omejen na Kanado, Francijo, Nemčijo, Italijo, Španijo, Veliko Britanijo in ZDA. BBC poroča, da...

0 komentarjev

Microsoft počasi ukinja znamko Zune

vir: engadget
engadget - Ob predstavitvi prvega Microsoftovega predvajalnika glasbe je bila ustvarjena še znamka Zune, ki je prek nekaj generacij predvajalnika (zadnja generacija, Zune HD, je bila ena izmed redkih naprav s prvimi procesorji Tegra) prerasla v programsko opremo za upravljanje z njimi, glasbeno trgovino, medijski oddelek na Windows Phone 7 in Xbox 360, itd. A kaže, da bi bila lahko ta znamka tik pred izumrtjem, kar so nekateri opazili med najavo sodelovanja Microsofta in Nokie. Mnoge znamke, vključno z Xbox Live, Windows Marketplace in podobnimi, so bile omenjene pogosto, Zune pa nikoli. Posledično sta Paul Thurrott in ZDNet-ova Mary-Jo Foley povprašala Microsoftove predstavnike, kako kaže tej...

9 komentarjev

Xoom WiFi bo stal $600

Cene so znane - bo udarec po žepu kaj bolj sprejemljiv?

vir: CrunchGear
CrunchGear - Govorili smo že, da lahko v bližnji prihodnosti poleg različice za ameriškega operaterja Verizon Motorlin tablični računalnik Xoom lahko pričakujemo tudi v obliki brez mobilne povezljivosti, torej s podporo le za omrežja WiFi. To je potrdil izvršni direktor Motorole (mobilnega dela nekdaj združenega podjetja) Sanjay Jha, ki je potrdil še, da bo Verizonova različica brez subvencije operaterja stala napovedanih $800, 200 ameriških dolarjev več od WiFi različice. Obe ceni veljata za različico s 32 GB internega pomnilnika, ceni pa sta na moč podobni enako opremljenim različicam iPada ($600 oz. $730 s 3G povezljivostjo), od katerega je Xoom vsaj zmogljivejši.

Žal Sanjay Jha ni razkril datuma izida tabličnega računalnika,...

0 komentarjev

Greplin na voljo vsem

TechCrunch - Spletna stran Greplin je končala beta testiranje in je odslej na voljo vsem uporabnikom. Gre za iskalnik, kamor lahko prijavimo račune na socialnih in drugih personaliziranih straneh (na primer Facebook, Twitter, Gmail), nato pa nam omogoča iskanje po vseh teh drobcih informacij o nas, ki jih imamo razdrobljene po spletu.

Poleg omenjenih strani podpira še Google Apps, Dropbox, LinkedIn, Google Calendar, Google Docs, Evernote, Yammer, Salesforce, Box.net, Basecamp, Google Voice, Google Reader in Google Contacts.

Greplin je na internetni zemljevid zlezel avgusta, ko so zbrali 700.000 dolarjev od poslovnih angelov. Pri postavljanju strani so imeli nekaj težav s stabilnostjo, zato so morali...

2 komentarja