»

Pogovor z mag. Andrejem Tomšičem na temo hrambe prometnih podatkov

Slo-Tech - Na e-demokracija.si so objavili pogovor z mag. Andrejem Tomšičem, državnim nadzornikom na uradu Informacijskega pooblaščenca. Pogovor je potekal o obveznem hranjenju prometnih podatkov, katere določila na področju hrambe prometnih podatkov internetnih komunikacij, so v Sloveniji stopila v veljavo včeraj, dotaknil pa se je tudi problematike zasebnosti na delovnem mestu.

V pogovoru je Andrej Tomšič nanizal nekaj razmišljanj na temo za kakšne namene se lahko ti podatki uporabljajo, kako hramba vpliva na človekove pravice, kako se bodo kriminalci izognili takšnemu nadzoru, stroških hrambe in učinkovitosti takšnega nadzora. Tomšičev sklep je, da hramba prometnih podatkov prinaša velike stroške, a malo učinka.

12 komentarjev

Discovery zmogel v vesolje

NASA - Po neskončnem prelaganju je ameriška vesoljska agencija NASA danes zgodaj zjutraj ob 0.43 po srednjeevropskem času uspela pod streho spraviti izstrelitev raketoplana Discovery. Misija STS-119 bo na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) ponesla nov paket sončnih celic (zmogel bo 84 do 120 kW), tako da bo ISS odslej lahko gostila šest ljudi, in novega astronavta Japonca Koichija Wakato, ki bo zamenjal Sandro Magnus. Ta se bo z ostalimi šestimi potniki Discoveryja na Zemljo vrnila predvidoma čez dva tedna. ISS tako počasi dobiva končno podobo, saj ji manjkata le še Kibova zunanja enota in Node 3. Z novi pridobitvami je ISS postala tudi drugo najsvetlejše telo na nebu, takoj za Mesecem, tako da...

23 komentarjev

"Hekanje" elektronskih ključavnic znamke Sentex

Schneier.com - Na blogu Brucea Schneierja je objavljena koda, s katero je mogoče odpreti vsako elektronsko ključavnico proizvajalca Sentex. Proizvajalec je namreč v svojo napravo vgradil poseben glavni ključ.

Koda je sledeča: ***00000099#*

Prve tri zvezdice aktivirajo administrativni način naprave, šest ničel je tovarniško privzeto geslo, z ukazom 99# se odprejo vrata, s končno zvezdico pa se ponovno izključi administrativni način.

Proizvajalec seveda ni nič kriv, varnost skozi skrivanje (security through obscurity) pa spet "deluje"...

10 komentarjev

Qimonda ustavlja proizvodnjo

X-Bit Labs - O Qimondi, ki se s hudimi finančnimi težavami spopada že od začetka tega leta, je bilo prelitega že mnogo črnila. Tega proizvajalca pomnilnika Nemčija in Portugalska nista uspeli pravočasno rešiti iz težav, tako da je podjetje konec januarja prijavilo nesolventnost. Sedaj se počasi izteka trimesečni rok, ki je retroaktivno začel teči 1. janurarja, v katerem Nemčija jamči za poplačilo obratovalnih stroškov podjetja, in je namenjen prebroditvi težav ter prestrukturiranju. Vmes je ameriška podružnica tega podjetja žal propadla.

Doslej je več investitorjev izrazilo zanimanje za podjetje, a kakšnega trdnega dogovora še niso sklenili z nobenim in ga do konca marca tudi ne bodo. To je problem, saj od 1. aprila podjetju Nemčija ne bo več pomagala kriti tekočih stroškov. Ker obubožano podjetje na svoja pleča ne more prevzeti obveznosti, bodo z aprilom v Dresdnu nehali proizvajati pomnilnik. Ustanovili bodo novo podjetje, v katerem se bo vršila morebitna nadaljnja proizvodnja in v katerem...

0 komentarjev

Google zaradi programa za iPhone onemogočil pošiljanje SMS

Slashdot - Pred nekaj meseci smo poročali, da je Google svoj Gmail naučil pošiljanja brezplačnih sporočil SMS. Ni pa Google na veliki zvon obešal informacije, da je pošiljanje SMS-ov prek njihovih strežnikov mogoče tudi brez uporabe Gmaila, dasiravno jo je res javno objavil.

Pred kratkim se je v Applovem App Storu pojavila aplikacija Infinite SMS podjetja Inner Fence, ki je stala 0,99 dolarja in je omogočala brezplačno pošiljanje SMS-ov z iPhona. Očitno so bili uporabniki nekoliko preveč navdušeni nad storitvijo, tako da je Google ukinil pošiljanje SMS-ov prek vseh drugih vmesnikov (tudi lastnega GTalka), razen Gmaila. Razvijalci spornega programa se branijo, da so delovali v dobri veri in da niso storili nič prepovedanega, temveč zgolj uporabili javno predstavljeno funkcionalnost Googla, in pikro dodajajo, da si niso mislili, da bosta zgolj dva človeka uspela napisati program, ki bo na kolena spravil celo Googlovo eksperimentalno storitev. Google je v izjavi zapisal, da ne morejo podpirati...

4 komentarji

Samsung: SSD se bodo pocenili na raven HDD

CNet - Zgodovina nas sicer uči, da ima Samsung absolutno prav, saj se bo to slej ali prej zgodilo, a lepo bi bilo, da se čim prej. Trenutno je razmerje žal takšno, da izbira primerljivega SSD-ja namesto klasičnega trdega diska prenosnik podraži za 100 do 600 dolarjev (pri nas pa kar evrov).

V telefonskem intervjuju je Brian Beard, ki skrbi za trženje flash čipov pri Samsungu, pojasnil, zakaj se cene še niso izravnale. Kot pravi, je trenutno fiksna cena za izdelavo trdega diska 40 do 50 dolarjev, medtem ko zvišanje hitrosti (število obratov na minuto) ali povečanje kapacitete s kakšno dodatno ploščo bistveno ne vpliva na ceno (hopla, pa imamo podatke o marži). Pri SSD-ju, nadaljuje, so fiksni stroški za PCB, ohišje in krmilnik prav tako prisotni in so nižji kakor pri diskih. Žal pa proizvodna cena čipov raste linearno s kapaciteto.

Mimogrede medlo dodaja, da bomo v naslednji letih le dočakali cenejše SSD-je od trdih diskov, kaj konkretnejšega pa ni želel ali znal napovedati. Za letos...

19 komentarjev