»

Microsoft certificiral platformo Ion

bit-tech.net - Pred kratkim uradno predstavljena platforma Ion, kjer dvojedrnemu procesorju Atom dela družbo vezno čipovje iz serije Geforce 9, je pravkar dobila WHQL certifikat za Windows Vista. To je logičen korak, saj se bo platforma uporabljala v računalnikih majhnih dimenzij in predvsem v t.i. Netbookih, ki pa jih imajo mnogi uporabniki za prave prenosnike in prav zaradi tega pričakujejo tudi spodobne zmogljivosti za normalno delo.Ion zaradi svojih zmogljivosti odpira možnost uporabe Wndows Vista (do sedaj so bili netbooki omejeni na Windows XP oz. pogosteje uporabljan Linux), vključno z grafičnim vmesnikom Aero. Platforma je za pridobitev certifikata morala...

35 komentarjev

Radeon HD 4890 prihaja aprila

VR - Zone - O novih Radeonih na RV790 jedru smo že govorili in pred kratkim tudi povedali, da bodo izšli marca, kar pa se je izkazalo za rahlo zgrešeno napoved. Luč sveta naj bi tako AMDjev Radeon HD 4890 ugledal v sredini aprila, konec aprila pa bo sledila še navita, HD 4890 OC različica.

V primerjavi z Radeoni HD 4870 se bo novinec, poleg novega, RV790XT jedra (na HD 4870 počiva RV770 jedro), ponašal še z višjimi frekvencami. Glede na format izvorne novice je moč predvidevati, da sledeči podatki veljajo za standardno različico, na kateri bo jedro teklo pri 850 MHz, kar je 100 MHz več od RD770, napajalo pa se bo z 1,3 V. Pomnilnik ostaja podoben, GDDR5, a ima prav tako dvignjeno frekvenco, z 900 na 975 MHz. S to novico je tudi potrjeno, da novinec ostaja član HD 4800 družine, kot nepravilne pa so se izkazale napovedi, da bo poimenovan HD 4970. Omenjeno je še, da bo OC različica imela en gigabajt pomnilnika, od HD 4870 Radeona pa naj bi bila hitrejša 25-30 %. Ob izidu naj bi bila cena čez...

53 komentarjev

Izšel je Debian 5.0

Slashdot - Po slabih dveh letih razvoja je izšla nova verzija Debiana GNU/Linux, ki nosi številko 5.0 in je poznana pod kodnim imenom Lenny. V novi verziji distribucije teče Linuxovo jedro 2.6.26, poleg tega pa vsebuje še KDE 3.5.10, Gnome 2.22.2, X.Org 7.3, OpenOffice.org 2.4.1, GIMP 2.4.7, Iceweasel 3.0.6, Apache 2.2.9, Xen 3.2.1 in GCC 4.3.2. Prenos je mogoč prek strežnikov HTTP/FTP, protokola BitTorrent, jigdo, ali pa naročite sistem na zgoščenkah. Cela distribucija se je razvlekla na 31 CD-jev oz. 5 DVD-jev, pri čemer je za večino uporabnikov pomemben le prvi, medtem ko je na ostalih cel kup drugega programja oz. več kot 23.000 paketov.

23 komentarjev

Microsoft ponuja četrt milijona za avtorja Confickerja

Microsoft - Conficker je računalniški črv, ki se je pojavil lanskega oktobra in hitro okužil računalnike s sistemom Windows 2000 ali novejšim. Različni proizvajalci antivirusnih programov so podali različne ocene o kužnosti, najvišje ocene pa pravijo, da se je naselil na več kot 15 milijonih računalnikov. Težave so imeli tudi računalniki različnih vlad, saj je virus okužil veliko računalnikov na britanskem obrambnem ministrstvu, v bolnišnicah, v nemški vojski itn.

Microsoft se je odločil, da ima tega dovolj, saj se virus kljub hitri izdaji popravkov za vse sisteme naglo širi. Tako so se odločili za zanimivo taktiko in v sklopu starega programa Anti-virus Reward Program ponujajo četrt milijona dolarjev za informacije, ki bi odkrile, kdo stoji za Confickerjem. To ni prvi tak primer, saj je Microsoft že leta 2003 ponudil enako visoko nagrado za pisce črvov SoBig in Blaster, za informacije o piscih Sasserja pa je takšno nagrado tudi dejansko izplačal.

50 komentarjev

Tiskalniki brez črnila iz Della

Neowin - Dell je predstavil novo generacijo tiskalnikov, ki za delovanje ne potrebujejo črnila. V seriji Wasabi je prenosni tiskalnik PZ310, ki omogoča tisk fotografij brez belega roba s tehnologijo Zero Ink (Zink). To je že četrti Dellov tiskalnik s to tehnologiji, kjer je trik v uporabi posebnega fotopapirja, ki ima vgrajene kristalčke barvila, ki se aktivirajo s toploto. Tisk ene fotografije traja manj kot minuto. Prve modele lahko dobite po promocijski ceni 100 dolarjev (kasneje 149 dolarjev), a ne pričakujte, da boste na tak način prihranili, saj bo papir po vsej verjetnosti žafransko drag.

8 komentarjev