»

T&L?

Nvidia - Po včerajšnji objavi testa Kyra so se pojavile določene kritike, da pomanjkljivost T&L enote sploh ni tak primanjkljaj. Verjamem, da je to samo še mlin na vodo nVidii, ampak na tej strani je lepo zapazno, v kakšnem obsegu se je prijela ta tehnologija. Recite, kar hočete - T&L je večja nuja iz dneva v dan. Hvala, Matej!

37 komentarjev

Novi Detonatorji

Slo-Tech - Kot da nVidia ne bi imela početi kaj drugega, vedno znova paca in izpopolnjuje, včasih na bolje, včasih na slabše, svoje gonilnike, Detonator imenovane. Tej, novi, hitrejši in še izboljšani verziji so pri nVidii dali zaporedno številko 12.40, izdali so jih pa za Win9x, Win2000 ter NT4 operacijske sisteme. Torej, vunpotegovanja polna bera, dobite jih na naslednjih lokacijah: To priložnost bi rad izkoristil še za nekaj drugega: alien-w, pisec članka primerjave nVidiinih Detonatorjev, je bil vdan v usodo. V teku prihodnjih dveh tednov pričakujte še teste vseh Detonatorjev, novejših od 12.00. Hvala, alien-w ter Mateju in Andreji za posredovanje novice.

9 komentarjev

Pravkar prišlo

SiOL - Pravkar sem na e-mail dobil mail. Prišel je iz Siola. Piše pa:
Spostovani,
spomladi smo v SiOL-u zaceli ponujati ADSL dostop do internetnih storitev. Ta omogoca neomejen dostop do nasega omrezja s hitrostjo 512/128 kbit/s, ki je nekajkrat visja od klasicnega analognega ali ISDN dostopa. Na ADSL dostopovno omrezje Telekoma Slovenije, preko katerega vam ponujamo dostop do interneta, je trenutno mozen dostop z ISDN prikljuckov na naslednjih lokacijah: Ljubljana - Center Ljubljana - Siska Ljubljana - Moste Ljubljana - Vic Ljubljana - Bezigrad Maribor - Tabor V prihodnjih tednih in mesecih bo moznost ADSL dostopa do interneta v vseh vecjih slovenskih krajih. Vabimo vas, da si vec o ADSL-u preberete na spletnih straneh na naslovu http://adsl.siol.net in da izpolnete obrazec za poizvedbo o moznosti priklopa na vasi telefonski stevilki. Lep pozdrav, SiOL, d.o.o.

Očitno se končno nekaj premika na področju ADSL-ja! Siol je očitno poslal vsem svojim uporabnikom promocijski e-mail, da bi jih...

23 komentarjev

Athlon 4 že v Tajvanu

DigiTimes - Tukaj je novica o tem, da je AMD poslal Athlon 4 (Palomino) procesor v Tajvan, da bi tamkajšnji razvijalci veznih čipovij (VIA, SiS, Ali,...) začeli z razvojem čipovij za te procesorje. V test jim je poslal 1.4GHz in 1.5GHz verzijo. Tajvančki so že začeli z preizkušanjem procesorjev in načrtovanju čipovja. Kaj bi dal, da bi lahko bil na njihovem mestu...
Čisto mimogrede. Ste se že vprašali zakaj je AMD poimenoval Palomino procesor Athlon 4? Saj ni nikoli bilo Athlona 3. Čisto preprosto. AMD-jev tekmec, Intel, je zapravil veliko denarja za promoviranje Pentiuma 4. AMD le izkorišča to, saj si večina ljudi zapomni le številko 4. Pa še zaostajati ne sme. Povprečni uporabnik (ki ne ve kaj se dogaja na trgu) si bo mislil, da je Petium 4 nadgraditev npr. Athlona 3. Pametno, pametno AMD.

6 komentarjev

Od kje ime Barton

več strani - V spodnji novici govorim o Barton jedru procesorja, ki ga bo izdeloval AMD. Jedro bo v 0.13 mikronski tehnologiji in izdelano s pomočjo SOI tehnologije. Ampak od kje izhaja Barton? Vsa druga AMD-jeva kodna imena niso lastna, človeška imena (Thunderbird, Spitfire, Palomino,...) Kje so torej našli prav Barton-a? Stari mački se bodo spomnili, da je 2 februarja 1992 sodnik J. Barton Phelps odločil, da ima tudi AMD pravico do procesorskega patenta 386. Sojenje je trajalo pet let in je, po razsodbi prineslo AMD-ju pravico do izdelave procesorjev. Vsi procesorji (ki jih jaz poznam, vsaj) so narejeni na x86 tehnologiji. Ta se je seveda razvila in razvila,... V znak hvaležnosti (očitno) bo AMD imenoval svoj 0.13 mikronski procesor, izdelan z SOI tehnologijo, Barton.

5 komentarjev

Cestni načrt

X-Bit Labs - AMD je posodobil svoj cestni načrt (roadmap). Prvega sem vam predstavil pred okoli enim mesecem. Zdaj, ko je posodobljen, vam ga bom spet. Torej AMD namerava v prihodnje narediti to:
 • Athlon 1.4GHz (Thunderbird) naj bi izšel junija letos
 • Namizni Athlon 4 (Palomino) procesorji naj bi prišli v prodajo avgusta in septembra letos. Izšli bodo v 1.3GHz (200MHz FSB), 1.33GHz (266MHz FSB), 1.4GHz (266MHz FSB), 1.53GHz (266MHz FSB) verzijah.
 • Athlon 4 (Palomino) s frekvenco 1.6GHz (266MHz FSB) bo izšel oktobra ali novembra letos.
 • Athlon 4 (Palomino) s frekvenco 1.73GHz (266MHz FSB) bo izšel v začetku prihodnjega leta.
 • Athlon v 0.13 mikronski tehnologiji (Thoroughbred) bo izšel febrauarja ali marca 2002.
 • V tretji četrtini prihodnjega leta (Q3 2002) bo AMD izdal procesor v 0.13 mikronski velikosti, narejen s SOI tehnologijo. Procesorju bo ime Barton.
 • Duron (Spitfire) s frekvenco 950MHz bo izšel naslednji mesec.
 • Duron (Spitfire) s frekvenco 1GHz bo izšel julija ali avgusta letos.
 • Avgusta ali...

5 komentarjev

Intel Itanium kmalu

X-Bit Labs - Intel že zelo dolgo načrtuje izdajo 64bit-nega procesorja. Nameraval ge je izdati že pred letom, a je ugotovil, da programska oprema še ni pripravljena na tak tehnološki skok. Vsi današnji procesorji so namreč 32bit-ni in jih podpira naša programska oprema (Windowsi?). 64bit-ni procesorji bi torej potreboval svoje programe, da bi lahko normalno delovali.
Očitno je čas za izdajo pravi, saj bo Intel (verjetno) izdal Itanium procesor 29. maja. Procesor bo seveda namenjen predvsem strežnikom in delovnim postajam. Na začetku bo izšel v štirih verzijah:
 • 800MHz z 4MB L3 predpomnilnika
 • 800MHz z 2MB L3 predpomnilnika
 • 733MHz z 4MB L3 predpomnilnika
 • 733MHz z 2MB L3 predpomnilnika
Cena 4MB L3 800MHz Itaniuma bo vrtoglava. Tam okoli $4227. Cena 2MB različice bo malo bolj normalna. Čeprav bo na začetku okoli $3500, bo kmalu padla na $1000 - $2000.
Kmalu po izidu Itaniuma bodo izšli tudi prvi strežniki s temi procesorji. Izdelovali jih bodo Dell, HP in IBM, izšli pa bodo v 2, 4 in 16 procesorskih...

0 komentarjev

Steklo kot medij za shranjevanje podatkov

Computer Peripherals - Japonski znanstveniki so pred kratkim objavili resnično revolucionarno tehnologijo za shranjevanje podatkov, ki temelji na steklu in zelo redkem elementu z imenom samarij. S pomočjo njihove tehnike je tako mogoče na s samarijem obdelano steklo zapisovati podatke z zelo kratkimi laserskimi pulsi. Laser na steklu ustvari luminoscentno pikico velikosti 400 nanometrov, pikice pa so med seboj oddaljene samo okoli 100 nanometrov. V en kubični centimeter samarijskega stekla bi tako lahko zapisali kar 1000 GB podatkov, kar je, milo rečeno, ogromno. Seveda pa je tehnologija še v povojih in potreben bo precejšenj napredek, da bo postala splošno uporabna. Femtosekundni laserji so namreč izjemno dragi, samarij je redek, prav tako pa ni znana velikost in poraba energije naprave, ki bi bila potrebna za branje takšnih podatkov. Kljub vsemu pa vsekakor gre za izjemno obetavno tehnologijo, in če vas zanima več, kar pojdite sem.

8 komentarjev

Zanimiv gadget

Slo-Tech - Slovensko podjetje Avel Elektronik je pred kratkim začelo tržiti zanimivo napravico z imenom Internet pozivnik. Dotični gadget je namenjen uporabnikom dial-up interneta, ki vseeno potrebujejo prost telefon za sprejemanje kakšnih pomembnih telefonskih klicev. Zadevica namreč deluje tako, da vas ob primeru zasedene telefonske liije (recimo surfanje po internetu) opozori na prihajajoči klic in vam omogoči sprejemanje tega klica. Torej, če spadate med dial-up nesrečnike in vas ta zadevca zanima, kliknite sem.

5 komentarjev

Peticija proti ASUSu

Slo-Tech - Hehe, bilo je samo vprašanje časa kdaj se bo pojavila kakšna peticija proti ASUSu. Če še ne veste, je ASUS spet začel z razvojem gonilnikov, ki lastnikom njihovih grafičnih kartic omogočajo goljufanje pri igranju popularnih internetnih 3D streljačin. Seveda ni potrebno posebej poudarjati, da takšni gonilniki delajo veliko škode skupnosti, ki se je razvila okoli teh iger. Kakorkoli, če se tudi sami čutite prizadeti zaradi teh gonilnikov, hitro kliknite sem in podpišite peticijo. Thnx, DeGi.

4 komentarji

Primerjalni test vodnih blokov

Slo-Tech - Ni ravno vsem v veselje preživeti neskončne ure načrtovanja in rezkanja, da bi potem dobili en spodoben vodni blok. Veliko se jih tako raje odloči za nakup kakšnega komercialno narejenega vodnega bloka. In ravno takšnim bo prav prišel ta test na Tweak Townu. Gre za primerjalni test štirih širše dobavljivih vodnih blokov, obenem pa so na kratko razložili tudi princip delovanja vodnega hlajenja. Priporočljiv ogled... Thnx, mitja34.

0 komentarjev

Xtreme Coolbits

Slo-Tech - Verjetno večina lastnikov Nvidiinih kartic pozna programček Coolbits, ki služi predvsem navijanju teh grafikulj. Linker pa mi je včeraj poslal še zanimiv dodatek z imenom Xtreme Coolbits, ki omogoča navijanje kartic preko meja, ki jih postavi osnovni program (okoli 50MHz več). V bistvu gre za preprost registrski popravek, zadevco pa sem tudi uploadal na strežnik (dobite ga tukaj). Veselo navijanje!

4 komentarji

"Test" Athlona 4

Slo-Tech - AnandTechovci ne morejo iz svoje kože in tako so včeraj objavili "test" Athlona 4 oziroma Palomina. Seveda ne gre za pravi test z benchmarki in raznimi testi, temveč informativen članek o tehnologijah in posebnostih, ki jih ta procesor prinaša. V članku so se razpisali tudi o AMDjevih prihodnjih načrtih za druge procesorje, ter izdali nekaj zanimivih podrobnosti o kompatibilnosti novih generacij Athlonov (Thoroughbred, Barton...) s trenutnimi SocketA ploščami. Članek je tako precej zanimivo branje, še posebej glede na to, da je Athlon 4 trenutno ena izmed bolj vroče ogovarjanih računalniških stvarc. Thnx, mitja34.

0 komentarjev

Pripravlja se Teleinfos 2001

Slo-Tech - Letošnji Teleinfos se nam bliža z veliko hitrostjo: prireditev se bo začela že to sredo, 16. maja, trajala pa bo do petka, 18. maja. Vse skupaj bo potekalo v Cankarjevem domu in sicer vsak dan med 9. in 18. uro. Na letošnjem Teleinfosu bo nastopilo okoli 50 razstavljalcev, predvsem s področja telekomunikacij, mobilne telefonije ter spletnih trgovin. Ena izmed glavnih privlačnosti pa je tudi preko 150 strokovnih predavanj, 20 za vse odprtih dogodkov, 2 okrogli mizi, razne delavnice in tako naprej. Torej, če vas področje telekomunikacij, mrež, interneta in mobilne telefonije zanima, je vsekakor vredno premisliti o obisku. Več informacij o dogodku se nahaja tukaj. Thnx, Ivan.

1 komentar

Novi VIA 4 in 1 gonilniki

Slo-Tech - Tudi VIA se konstantno trudi z izboljšavami svojih čipovnih gonilnikov, kar lahko samo pohvalim. Tako je na VIA Hardware že na voljo nova različica, 4.31. Največja novost v teh gonilnikih je odpravljena napaka v 686B SouthBridgu. Fantje z VIA Hardware zatrjujejo, da gre za finalno različico gonilnikov, vseeno pa jih smatrajte kot BETA, saj jih ni na VIAini uradni strani. Najdete jih tukaj. Thnx mitja34.

0 komentarjev

Izdelava ročaja za ohišje

Slo-Tech - Ročaji za računalniška ohišja so pred par meseci bili izredno popularna zadevca in po internetu ni manjkalo vodičev za njih izdelavo. Glede na to, da teh vodičev trenutno res manjka, bom vsem novim bralcem Slo-Techa prav prišla ta povezava. Gre za nov in precej spodoben vodič, ki so ga sestavili fantje z Bit Technologies ob pomoči CoolCaseMods spletne trgovine. Seveda za izdelavo ročaja ne potrebujete kompleta, ki ga prodaja CoolCaseMods, dovolj bo že malce domišljije in obisk lokalne železninarske trgovine... Thnx, mitja34.

1 komentar

Slabši izmed Kyrov

Slo-Tech - Hercules je te dni predstavil tudi slabšo izmed dveh kartic, ki bazirata na STMicronicsovih Kyro čipih. Gre za 3D Prophet 4000XT. Kartica je zasnovana okoli Kyra prve generacije, ima 32MB pomnilnika, podpira pa skoraj vse trenutno aktualne tehnologije (8-layer Multi-texturing, Internal True Color™, Full Scene Anti-Aliasing (FSAA), Environmental Bump Mapping (EBM), DVD playback, 1920 × 1440 true color pri 60Hz...). Na žalost bo tudi to kartico v prihodnjih igrah precej omejilo pomanjkanje T&L enote. Thnx, mitja34.

1 komentar

Detonatorji 12.20

Slo-Tech - Avstrijski igričarji so na svoj strežnik naložili novo razlilčico Detonator gonilnikov za Nvidiine grafične kartice, 12.20. Po njihovih besedah gre za gonilnike, ki so posebej optimizirani za GeForce3 in DirectX8. Seveda gre za neuradno različico, tako da jo uporabite na lastno odgovornost, na voljo so tako za Win9x, kot Win2k sisteme. Thnx Matej.

3 komentarji