»

Athlon 2800+ na CeBitu?

Clubic - Če gre verjeti članku na francoski strani Clubic, potem je AMD na CeBitu prikazal primerek novega Athlona z oznako 2800+, ki naj bi po izračunih deloval s frekvenco 2.2 GHz. Clubicovci so procesor samo slikali zraven Palomina, niso pa priložili kakršnihkoli dokazov, da je slikani čip res to kar naj bi bil. No, če je v vsem skupaj vsaj kanček resnice, potem imamo dokaz, da se AMD v začetku aprila pripravlja na resno ofenzivo. Članek najdete tukaj, če pa vam francoščina ne leži ravno najbolje, pa si lahko preberete niti ne tako slab prevod na Googlu. Še slikica domnevnega Athlona 2800+:

2 komentarja

Sun osvaja z novostmi

SUN - Podjetje Sun ni poznano samo po Javi in že skorajda legendarnem operacijskem sistemu Solaris, ampak tudi po zelo dobrih grafičnih karticah in odličnih delovnih postajah, na katere je lahko vsak lastnik ponosen. Pred kratkim so bogati ponudbi dodali še novo delovno postajo z imenom Sun Blade 2000. Delovna postaja se lahko pohvali z najnovejšo tehnologijo, ki jo predstavljata dva 900 ali 1050 MHz procesorja UltraSparc III in kup koristnih dodatkov. Procesorja si lahko pomagata tudi z do 8 GB pomnilnika in do 146 GB diskovnega prostora, kolikor ga računalnik podpira. Vključena je tudi podpora raznim zunanjim enotam, kot so bralniki kaset za arhiviranje podatkov, optične enote in disketniki. Za kartice bo poskrbelo zmogljivo vodilo PCI, za druge naprave pa še vodilo USB in Firewire. Postaja pa je pripravljena na delovanje s široko paleto Sunovih grafičnih kartic. Več o Bladu izveste tukaj.

0 komentarjev

Creative kupuje 3D Labs

X-Bit Labs - Creative je pred kratkim izrazil željo po nakupu podjetja 3D Labs, ki je znano predvsem po svojih profesionalnih karticah Oxygen in Wildcat. Celoten postopek naj bi potekal na osnovi izmenjave delnic.
Odkrito povedano, da ne vem, zakaj se je Creative odločil ravno za nakup 3D Labsov, saj je znano, da se Creative ne ukvarja več tako aktivno z grafičnimi karticami kot se je nekoč, saj je proizvodnjo pred časom zaupal podjetju MSI. Manj je tudi verjetno, da bi Creativu uspel veliki preboj na trg s 3D Labsovimi procesorji, saj so le-ti vedno bolj pod udarom konkurenčnih Quadrov. Vendar pustimo se presenetiti.

0 komentarjev

Kartice z GF4 MX tudi za vodilo PCI

X-Bit Labs - PCI vsaj na PC-jih ni bil nikoli pretirano priljubljen kot vodilo za zahtevne grafične kartice, saj je imel za kaj takega vedno premajhno prepustnost. Če so se pomanjkljivosti PCI-ja v dobi Vooodoojev 2 še nekako tolerirale, danes kaj takega preprosto ni več mogoče, saj je AGP mnogo boljši. Vendar čeprav ima danes vsak napreden računalnik že vodilo AGP, pa se še vedno najde kakšen primerek, ki reže za to vodilo nima. No, za vse tiste, ki spadate med nesrečne lastnike osiromašenega računala in si na vse način želite GeForca 4 MX, se ne sekirajte preveč, saj podjetje PNY Technologies načrtuje kartico PCI s čipom GeForce4 MX 420. Grafični procesor bo deloval s frekvenco 250 MHz, 64 MB SDRAM-a pa z malce nižjimi 166 MHz. Prisoten bo tudi TV izhod, proizvajalec pa obljublja, da kartica ne bo presegla cene 150 €. Po mojem še vedno preveč, glede na to, da čip zaradi omejitev vodila PCI ne bo mogel pokazati svoje prave moči....

0 komentarjev

MadOnion izdal nov program

Futuremark - Uf, kar predolgo časa sem lenaril, vendar pa se je lenarjenje splačalo, saj sem lahko medtem malce premislil o tem, kakšne naj bi bile moje prihodnje novice in moji bodoči članki. Vendar o mojih prihodnjih projektih kdaj drugič. Za to novico naj povem samo to, da bo govora o MadOnionevemu novemu programu za merjenje hitrosti vašega PC-ja. Program se imenuje PCMark 2002 in naj bi bil v času pisanja te novice že na voljo na MadOninovi spletni strani. Osnovnega dobite zastonj, malce bolj napredni verziji pa boste morali na žalost plačati. PCMark 2002 deluje na platformi Windows od različice 98 naprej in naj bi bil po poročanjih proizvajalca dober tako za začetnike, kot tudi za stare mačke, imel naj bi vgrajen pripomoček za objavo rezultatov na spletu in kot nalašč za primerjanje rezultatov, doseženih na različnih Windows operacijskih sistemih. PCMark 2002 bo omogočal testiranje hitrosti procesorja, pomnilnika,...

1 komentar

Malo lahkega branja

BBC - Komet Ikeya-Zhang se je vrnil po 341 letih blodenj po vesolju, vsaj tako trdijo na BBCju. Komet so prvi opazili japonski opazovalci. Sicer ni viden s prostimi očmi, vendar že ob pomoči daljnogleda postane viden za opazovalce na severni polobli. Za več informacij kar klinite! Posebnost je, da so po dolgem času odkrili en komet s prostimi očmi. Če ne gre drugače, pa kar daljnogled v roke :D.

0 komentarjev

NVidia predstavila novo verzijo nForcea

AnandTech - Na CEBITu so predstavili verziji nForce 620-D in 615-D. Glavna razlika med to in prejšnjo, 4xx serijo je podpora DDR 333 pomnilniku, kar poveča teoretično prepustnost teh čipov na impresivnih 5.33 GB/s, kar je 25 % več, kot v prejšnji verziji. Prve matične plošče s temi čipovji bomo videli maja ali junija. Kot zanimivost naj povem še, da se je povečalo število proizvajalcev matičnih plošč z nForceom iz 4 na 8. Poleg ABITa, ASUSa, MiTACa in MSIja so se vlaku pridružili še AOpen, Chaintech, Leadtek in Soltek.

5 komentarjev