»

Rusija prihodnje leto z enotnimi osebnimi izkaznicami

Slo-Tech - Rusija bo začela 1. januarja 2012 izdajati večnamenske osebne izkaznice (prevod v angleščino) za svoje državljane, ki bodo zamenjale dosedanji sistem izkazovanja istovetnosti v državi. Sedaj namreč Rusi svojo identiteto dokazujejo s posebnimi internimi potnimi listi, ki so obvezni za vse državljane po dopolnjenem 14. letu starosti.

Te potne liste bo v skladu s 27. julija 2010 sprejetim zakonom zamenjala osebna izkaznica s čipom, ki bo uporabna za izkazovanje istovetnosti, kot identifikaciji dokument pri spletnem poslovanju z državnimi in občinskimi upravami, plačevanje kolekov itn. Zamenjala bo tudi zdravstveno izkaznico, študentske kartice, druge potovalne dokumente in ostale podobne dokumente, ki so bili sedaj v rabi. Uporaba bo...

35 komentarjev

Prioni kužni tudi po zraku

Wired News - O prionih, ki jih poznamo le 30 let, izvemo vsake toliko časa kaj novega. Lani smo obširno pisali o ugotovitvah, da nanje evolucija deluje prav tako kakor na bakterije ali viruse, čeprav niso živi. Sedaj pa so znanstveniki iz Tübingena in Züricha ugotovili, da se je s prioni moč okužiti tudi po zraku.

Kot poročajo v članku Aerosols Transmit Prions to Immunocompetent and Immunodeficient Mice, ki je bil objavljen v reviji PLoS Pathogens, so miši izpostavljali...

8 komentarjev

Intel: pametni telefoni z našimi čipi na Windows 8

Paul Otellini

vir: PC Pro
PC Pro - Intelov izvršni direktor Paul Otellini je po objavi odličnih poslovnih rezultatov spregovoril o načrtih za prihodnost in napovedal, da bodo na prihajajočih pametnih telefonih z Intelovimi čipi Microsoftovemu nasprotovanju navzlic namestili Windows 8. Microsoftov Steven Sinofsky je na CES-u pretekli teden povedal, da je pametnim telefonom namenjen izključno Windows Phone, medtem ko bo Windows 8 namenjen tabličnim računalnikom in večjim napravam.

Toda Intela to ne gane. Kot je dejal Otellini, po poenotenju operacijskih sistemov Windows (tu misli na najavo, da bo Windows tekel na ARM) imajo prvikrat priložnost dobiti od začetka spisan operacijski sistem za tablične računalnike, česar sedaj...

23 komentarjev

Izšla nova beta Firefoxa

Firefox 4 beta 9 nekoliko premakne (zgoraj) položaj zavihkov v primerjavi z beto 8 (spodaj).

vir: Mozilla.org
Mozilla.org - Kmalu po objavi, da bo Firefox 4 nared do konca februarja, je Mozilla izdala (pred)zadnjo beta verzijo prihajajočega brskalnika. Bistvenih spremembo od osme bete, ki je izšla 22. decembra, ni. Pod pokrovom so vanjo vgradili 662 popravkov hroščev, kar je dvakrat manj od bere za beto 8, in pospešili zagon. To je točno štiri tedne za predvidenim načrtom, ki se je tako ali tako že zamaknil v februar. Prenos bete je mogoč za Windows, Mac OS X in Linux.

Lahko pa povemo, da bodo novosti v končni verziji Firefoxa 4 sledeče: JaegerMonkey, strojno pospeševanje, razdelki (compartments), izboljšan JavaScript, asinhrono barvanje vtičnikov, izboljšan medpomnilnik, WebGL, Web Console in izboljšana podpora za HTML5 in CSS.

Zgodnja pomlad bo torej...

52 komentarjev

Wikipedija praznuje 10 let

Slo-Tech - Na današnji dan pred 10 leti, 15. januarja 2001, se je na spletu pojavila nova spletna stran. Gola in pusta od začetka se je Wikipedija sčasoma oblekla in olistala. Danes gre za eno največjih in najbolj znanih spletnih strani na internetu in najpogosteje uporabljano spletno enciklopedijo. Ima 17 milijonov člankov v 276 jezikih, čeprav je v nekaj jezikih člankov res samo za vzorec.

Angleška verzija ima več kot tri milijone in pol člankov, sledijo pa ji nemška (1,2 milijona), francoska (1,1 milijona), poljska (766 tisoč), italijanska (763 tisoč), japonska (727 tisoč), španska (701 tisoč), portugalska (667 tisoč), nizozemska (665 tisoč) in ruska (649 tisoč) inačica, ki tvorijo tako...

21 komentarjev

Boljša čitljivost uničuje trajno uskladiščenje prebranega

Wired Blog - Razvoj pisav, računalniških zaslonov, bralnikov e-knjig in podobnega gre že dlje časa v smer večje berljivosti. Toda to ni nujno koristno, v svojem blogu in nastopu na BBC-ju pojasnjuje bloger o nevroznanosti Jonah Lehrer. Prav lahkotnost, s katero zaznavamo lepo oblikovane črke, našim možganom signalizira, da besedilo ni zelo pomembno, zato si zapomnimo manj.

Stanislas Dahene s pariškega College de France se ukvarja z nevroanatomijo branja. Pravi, da obstojita dve različni poti zaznavanja, osmišljanja in skladiščenja podatkov, pridobljenih iz besedila. Ventralna pot se uporabi, ko beremo besedilo iz znanih besed. Takrat v trenutku zaznave že poiščemo informacijo o njenem pomenu, ne da bi o tem posebej razmišljali. Tovrstno branje je hitro, tekoče in nezahtevno.

...

15 komentarjev

Za razpoke v raketoplanih kriva zanič aluminij-litijeva zlitina

Razpoke na rebrih

NASA - Inženirji so ugotovili, kod je tičal razlog za pojavljanje razpok v zunanjem tanku raketoplanov Space Shuttle, zaradi katerih je morala NASA tudi že preložiti izstrelitev Discoveryja, in kako ga odpraviti.

Novembra je bil prvi problem uhajanje vodika, zaradi česar so morali najprej preložiti polet, kasneje pa so odkrili še razpoke v izolirni peni v rezervoarjih. Ko so vanje prečrpavali tekoči kisik, se je prirobnica nekoliko skrčila in za seboj potegnila dve tanki oporni rebri (stringer). Ti bi bili morali takšne sile zdržati, a ste se vdali in razpokali. Pri nadaljnjem pregledu so našli še štiri dodatne razpoke na treh rebrih na zadnji strani, česar se na izstrelitveni ploščadi ni moglo videti.

Po intenzivnih preiskavah so odkrili, da je...

11 komentarjev