»

Umm...

Jaz - Bom kar prilepil s tega naslova:

Danes 12.04.2001 je od cca. 20:00 ure zelo pocasen odziv vseh tujih streznikov oz. promet s tujino poteka bistveno pocasneje kot obicajno. Vzrok tezav je v DoS (Denial of Service Attack) napadu na omrezje ARNES. Napad ponavadi povzrocajo osebe, ki jim ni mar delo drugih in hocejo le delati skodo. Zal pri tem uporabljajo ogromno racunalnikov v tujini, katerih lokalni administratorji niso poskrbeli za ustrezno zascito proti programom, ki jih taki ljudje uporabljajo za DoS napade. Ceprav se dezurna ekipa ARNESa trudi zascititi ostale uporabnike, pa je to zelo zahtevno delo in tezko uspesno realizirano. Napad smo seveda prijavili ustreznim sluzbam.

Za nadzorni center ARNES: Miha Dimec

Thnx, Tron!

9 komentarjev

Raport

Jaz - Hm, hm, dva članka v enem dnevu. Not gud, se mi boste še razvadili. No, ne gre za nič resnega, le raport z AMD seminarja, ki sem se ga udeležil včeraj. Predavanje je vodil gospod Raz Sabhani iz AMDja, pokazali pa so nam tudi 1.2GHz TBird mašino, ki je uporabljala DDR pomnilnik. No, dokaj zanimiva prireditev, v raportu pa lahko preberete moje osebne vtise, komentar na AMDjeve načrte za prihodnost, odgovore na vprašanja, ki sem jih zastavil gospodu Razu in tako naprej... Prijetno 5 minutno branje (vsaj upam).

4 komentarji

Arnes flešira

Slo-Tech - Naš najcenejši (heh) ponudnik dial-up interneta, Arnes, ima danes neke hude fleše, saj se nikakor nisem mogel prijaviti v njihovo omrežje. Nikakor. Potem probam čez alternativno ter ugotovim, da jim glavno stran odpira strašno počasi ter da so povezave skorajda mrtve. Jah, tudi najboljšim se dogaja...

2 komentarja

Kyro II

hardCOREware - Testov Kyra II se je na internetu pojavilo že kar nekaj. Tule je še eden, tokrat iz HardCOREwarea, kjer se ubadajo s Kyrom bolj iz teoretičnega zornega kota. Kyro II ponuja novo tehnologijo tile-based rendering, ki je nekaj podobnega, kot je bil HSR (Hidden surface removal) pri 3dfxovih karticah, le da je pri Kyru to strojno podprto. Učinek tile-based renderinga je izrisovanje le tistih delov slike, ki so tudi dejansko prikazani na zaslonu. Kyro to doseže z določanjem trikotnikov, ki so v ospredju. Tiste, katerih se ne vidi, pa spusti in kasneje nanje tudi ne lepi tekstur ter jih ne osvetljuje. Naslednja svetla stran Kyra je (za razliko od GeForce MXa), da vse dela v 32 bitnih barvah, tako da se uporaba samo 16 bitnih barv ne izplača. Kyro podpira tudi Environmental Bumb Mapping, ki sliko, če to igra podpira, močno izboljša... pa saj veste, kaj je to. Številsko je Kyro na pogled zelo boga kartica, saj zmore le 230 Mpixlov in Mtexlov na sekundo (Geforce 2 MX 350Mpx/s, 700Mtx/s), a...

12 komentarjev

Mini Copper orb

hardCOREware - Ja, Thermaltake ni izdal le mini verzije Super orba, temveč tudi mini verzijo Copper orba. Tudi ta je, enako kot večji mini bratec, ožji od svojega izvirnikia Chrome orba. Namenjen je AMDjevim procesorjem do frekvence 1.5 GHz. Izboljšali so pritrdilni mehanizem, tako da je namestitev s pomočjo ploščatega izvijača otročje lahka. Hladilnik je zgrajen iz dveh delov. Prvi je bakren in je na nek način izmenjevalna površina med procesorjem in aluminijem. Razlog za uporabo bakra je boljša notranja toplotna prevodnost ter boljše prehajanje toplote iz procesorja na baker kot na aluminij. Del bakra, ki se vidi, če odstranite ventilator, je podoben Copper hedgehodu. Drug del hladilnika pa je narejen iz aluminija in oddaja toploto zraku. Hladilnik se obnese bolje kot Mini Super Orb, a malo slabše kot Volcano II. Mini Copper orb je sicer tišji od Mini Super orba, a glasnejši od Volcano II hladilnika. Na žalost je tu še en dejavnik in to je cena, ki bo najverjetneje govorila v prid Volcano II...

0 komentarjev

Še en članek

Slo-Tech - Ja, zadnje čase smo člankov polni, samo še moj CDR test ni ugledal luči... Brez skrbi, bo kmalu. Upam . Torej, TESKAnov računalnik je v Portorožu nedvomno požel največ "ooh"jev ter "aah"jev. In to ne kar tako. Za tiste, ki ne veste, kakšen njegov računalnik izgleda, je naš preljubi posojevalec sestre, TESKAn, spisal kar cel članek, od ideje preko izvedbe do končnega produkta. Vidi čimprej.

3 komentarji

Opozorilo!

Jaz - O tem je sicer že bilo precej govora v Forumu, toda če je slučajno kdo spregledal: danes ob 21.40 bodo na TV SLO2 zavrteli eno izmed največjih anime mojstrovin, Ghost in the Shell. Stvarco se vam res izplača pogledati, če ste že preobjeti klasičnega hollywoodskega futra in bi si radi ogledali vrhunske produkte drugačne kulture. Anime freaki tega tako ali tako ne bi zamudili za nič na svetu, ogled pa priporočam tudi tistim, ki se vam anime ne zdi nič posebnega. Po GiTSu boste zagotovo spremenili mnenje !
Torej, danes ob 21.40 vsi preklopite na TV SLO2, se prijetno namestite in pripravite na neverjetno doživetje!

Popravek: zadeva je ob 22.00 .

19 komentarjev

O distančnikih

Club Overclocker - To je sicer test neprevodnih distančnikov, a je kljub temu zelo uporaben. Opisuje namreč probleme pri uporabi distančnikov (spacer-jev) in posledice le-teh. Ali bi verjeli, da so na Zemlji ljudje, ki dajo distančnik za Intel procesorje na AMD-ju? Očitno so. Intelovi procesorji namreč nimajo nobenih konektorjev na površini procesorja. AMD-ji jih imajo. Če distančnik za Intel procesor damo na AMD-ja, se ti kontakti povežejo in rezultat je "zažgan" procesor. Če pa vas zanima, kje so navodila, kako sami naredite svoj distančnik, pojdite sem. Sicer je vodič že star, ampak zadane bistvo.

0 komentarjev

Kam postaviti računalnik?

Overclockedcafe - Res je, da lahko z ventilatorji storite veliko. Res je, da lahko s peltierjevimi elementi in vodnim hlajenjem storite še več. Samo vse te modifikacije so zaman, če ste računalnik postavili zraven radiatorja. Zato si tukaj oglejte vodič o tem, kam je najbolje postaviti računalnik. Ne, vodič ne odkrije Amerike ali razcepi atoma. V njem je zapisano vse, kar lahko normalen človek doseže z nekaj zdrave pameti. Ampak vseeno je lepo biti 100%-en, da je vaš računalnik postavljen v pravi kot, a ne? Torej le hitro brat.

0 komentarjev

Nove PowerColor grafične kartice

PowerColor - Tudi PowerColor se je danes odločil objaviti nove grafične kartice na GeForce2 MX400 čipu. Prišle bodo v treh različicah:
  • CMXL na GeForce2 MX200 čipu, 32MB SDRAM-a, 64bit-no vodilo, frekvenca čipa 200MHz, frekvenca pomnilnika 166MHz. Po želji tudi s TV-out izhodom.
  • CMX2S na GeForce2 MX400 čipu, 64MB SDRAM-a, 128bit-no vodilo, frekvenca čipa 200MHz, frekvenca pomnilnika 166MHz. Po želji tudi s TV-out izhodom.
  • CMXDV na GeForce2 MX400 čipu, 64MB DDR SDRAM-a, 128bit-no vodilo, frekvenca čipa 200MHz, frekvenca pomnilnika 175MHz. Po želji tudi s TV-out izhodom.
Za podrobnosti toplo priporočam njihov on-line katalog.

0 komentarjev

Nove grafične kartice iz ASUS-a

X-Bit Labs - Tako kot Gigabyte je tudi ASUS danes objavil dve novi grafični kartici (naključje?). ASUS-ovi kartci sta obe bazirani na GeForce2 MX400 čipu. ASUS je celotno serijo, bazirano na GeForce2 MX400, poimenoval V7100PRO. Izšli bosta dve kartici (za zdaj):
  • V7100PRO/PURE bo imela 32MB SDRAM-a, frekvenco čipa 200MHz, frekvenco pomnilnika 200MHz.
  • V7100PRO/T/32MB bo imela 32MB SDRAM-a, frekvenco čipa 200MHz, frekvenco pomnilnika 200MHz, TV-out izhod, TwinView podporo.
Kot vidite, so ASUS-ove kartice bolj privlačne, ker jim pomnilnik deluje pri frekvenci 200MHz in ne 166MHz, tako kot Gigabyte-ove. Da pa bi naredil ASUS ponudbo še bolj zanimivo, bo h kartici priložil še ASUS SmartDoctor program, ki nadzoruje število vrtjajev na ventilatorju, varovanje pred pregrevanjem,... Zraven pa bo še program za predvajanje DVD-jev in popularna računalniška igrica, v polni verziji.

0 komentarjev

Gigabyte-ove nove grafične kartice

X-Bit Labs - Gigabyte je danes objavil dve novi grafični kartici. Obe sta iz nove, razdeljene GeForce2 MX družine.
  • GF1280-32P je zasnovana na GeForce MX400 čipu, ima 32MB SDRAM-a, spominsko vodilo je 128bit-no, frekvenca čipa je 200Mhz, frekvenca pomnilnika pa standardnih 166MHz.
  • GF 1280-32E je zasnovana na GeForce2 MX 200 čipu, ima 32MB SDRAM-a, spominsko vodilo je 64bit-no (), frekvenca čipa je 175MHz, frekvenca pomnilnika pa, tako kot pri GF1280-32P, 166MHz.
V prodaji pa bo mogoče dobiti tudi verzije z TV-out, DVI vhodom in dvojnim VGA izhodom. Naštete funkcije podpirajo Nvidiino TwinView tehnologijo. Kdaj se bodo dotične kartice pojavile pri nas, še ni znano.

0 komentarjev

Fujitsu Siemens bo uporabljal AMD-jeve čipe!

Tom's Hardware - The Inquirer's je ugotovil, da bo Fujitsu Siemens v Evropi začel z reklamiranjem v mesecu juniju in juliju, reklamiral pa naj bi svoje izdelke (sestavljene računalnike), ki bodo vsebovali Advanced Micro Devices' (AMD) Athlon in Duron procesorje. Proizvajal naj bi tudi sisteme z dvema procesorjema. Nadaljeval pa bo tudi s sodelovanjem z Intelom. Sistemi z dvema Foster procesorjema naj bi se pojavili že maja!

0 komentarjev

Consortium je predstavil EUV napravo

Tom's Hardware - EUV Industry Consortium je predstavil prototip naprave, ki lahko s pomočjo močne ultravijolične svetlobe (extreme ultraviolet light) natisne vezja s podobnim procesom, kot je fotografiranje! Sedanja tehnologija je zmožna 0.1 mikronske izdelave, do leta 2006 pa pričakujejo, da bodo s pomočjo EUV-ja lahko proizvajali 0.03 mikronske čipe in dvignili hitrost do 10 GHz. Zanimiva tehnologija, vendar sem osebno pričakoval 10GHz pred letom 2006.

4 komentarji

Cene GeForce3 še vedno padajo

Reactor Critical - Izgleda, da bodo GeForce3 kartice ob pričetku prodaje stale res "samo" $400. NVChips-FR pravi, da bo Hercules spustil ceno svojega 3D Propheta III na $470. Kot že vemo so cene v Francij malo višje kot v drugih državah, tako da lahko pričakujemo, da bodo drugje stale $50-$100 manj! No, vsekakor lepa novica, saj je $400 že normalna cena za najnovejšo grafično kartico na tržišču.

6 komentarjev

Infineon najavil 600 Mhz DDR SGRAM

Reactor Critical - Infineon je najavil najhitrejši pomnilniški čip do danes. 128MB SGRAM je organiziran 4Mx32 in podpira frekvence vse do 300MHz pri SGRAM, se pravi 600MHz pri DDR SGRAM! Pomnilnik bo tudi deloval pri samo 1.8V, kar pomeni precej manjšo porabo, kot pri standardnih 2.5V. Manjša poraba bo kritičnega pomena pri doseganju vrhunskih rezultatov pri 3D grafičnih karticah in pri varčevanju z energijo pri prenosnih računalnikih. Proizvodnja je načrtovana za konec tega leta, cena v količini od 1000 kosov pa naj bi bila $33. Lahko ugibate, kakšen pomnilnik bodo uporabljale GeForce 3 Ultra kartice!

2 komentarja

No EvilKYRO II

Savage News - PowerColor je na svoji domači strani objavil, da ne bo izdeloval kartic, zasnovanih na PoverVR čipu.

Thanks for the long-term supports by purchasing various products from C.P. Technology. Based on the persistency of benefiting our precious customers with the best products, C.P. Technology is glad to announce that we have chosen NVIDIA as THE ONLY chip set provider for our game cards.

Pravzaprav ne bo izdeloval nobene kartice, ki ne bo temeljila na Nvidiinih izdelkih. Torej odpadejo PowerColor EvilKYRO II in EvilEmpire (njihova verzija Voodoo5). Slaba novica, vendar še zmeraj ostanejo ostali izdelovalci KYRO II pospeševalcev.

6 komentarjev