»

Mobitel d.d. zagnal tretjo generacijo mobilnih telekomunikacij - UMTS

Prvi UMTS mobilnik v Sloveniji

Mobitel - S pokritjem Ljubljane in Aerodroma Ljubljana (dosežena 15% pokritost prebivalstva s signalom) je družba Mobitel d.d. komercialno zagnala tretjo generacijo mobilne telefonije - UMTS.

Omrežje UMTS omogoča bistveno večjo hitrost prenosa podatkov kot dosedanje (prej do 53,6kb/s, sedaj do 384kb/s), prav tako pa UMTS omogoča storitve, ki do sedaj, zaradi hitrostnih omejitev omrežja niso bile možne. Seveda pa je pogoj tudi UMTS mobilnik, s katerim edino lahko to omrežje izkoristimo. Tako bomo lahko z UMTS mobilnikom poleg zvoka sogovornika, sedaj spremljali tudi "živo" sliko osebe s katero se...

28 komentarjev

Creative kupil Sensauro

Tech Report - Verjetno ste že slišali za Sensauro - podjetje, ki je bilo vir 3D zvočnih učinkov za skoraj vsa podjetja z lastnimi zvočnimi karticami - razen za Creative. Pri Sensauri so (oziroma bolje, so bila) torej v igri velika in zveneča imena kot so Guillemot/Hercules, VideoLogic, M-Audio, Audiotrak, Voyetra Turtle Beach, Terratec, ESS, Cirrus Crystal Logic, Analog Devices, C-Media, NVIDIA, Realtek, Yamaha, in VIA Technologies, torej skoraj vse česar Creative še ni imel pod "oblastjo". Sensaura je za ta podjetja razvijala gonilnike, da so njihove zvočne kartice podpirale DirectSound3D in EAX.

Se še spominjate Aureala, ki je imela veličasten algoritem za "prostorski" zvok s samo dvema zvočnikoma (sam sem še vedno lastnik ene izmed odličnih A3D kartic)? No, pred kakšnimi tremi leti ga je Creative kupil za lepih 28 milijonov ameriških dolarjev, medtem ko je bila Sensaura kupljena za "ušivih" 6,4 milijona. Kaj se dogaja ne vem, vem pa da po izjavah The Tech Reporta vsi igralci molčijo, izginila...

1 komentar

Nekaj kratkih

več strani - Na tak deževen dan, kot je danes (napačno je samo dejstvo, da ni še ponedeljek), vam na Slo-techu za preganjanje dolgčasa ponujamo nekaj kratkih novic z različnih koncev sveta.

The Inquirer tako poroča, da je AMD spet stegnil lovke na kitajski trg. Kot pravijo, je skupaj s podjetjem BLX IC Design Corp v Pekingu odprl nov tehnološki center, ki se bo ukvarjal z razvojem integriranih vezij za tanke odjemalce. Predvsem ciljajo na izdelavo multimedijskih komponent vseh vrst.

Druga zanimivost, na katero nas opozarjajo pri The Inquirerju, je izdaja 18 GHz Maca. Predvsem pozorno preberite prvi dve besedi sestavka.

Zanimiva so tudi pisma na Dan's Data, kjer izveste, kaj se dogaja z baterijami, kako lahko strela uniči elektronske naprave ali kako so včasih na papirne medije zapisovali video podatke, za konec pa lahko na PC Stats osvežite še svoje znanje o optičnih enotah. Prijetno branje.

4 komentarji

Flash za Linux

Na kaj vas spominja?

PC Linux Online - Izdelava grafik in animacij, ki jih izdeluje priljubljen program Flash, v Linuxu ni možna, ker ni na voljo nobenega podobnega programa. Zadeve so se pred kratkim precej izboljšale, saj lahko Flash poganjamo v Linuxu s pomočjo programa CrossOver Office, vendar izvajanje programa ni tako brezhibno, kot bi si želeli. Potem je tu še novi OpenOffice.org 1.1, ki omogoča izvoz v obliko Flash, a to še zdaleč ni popolna zamenjava.

Zdaj pa se je začel razvoj programa F4l (Flash for Linux), ki ga razvijalci želijo ustvariti kot zamenjavo za Flash za Linux. Zgodnja različica 0.1 alfa sicer omogoča samo risanje osnovnih 2D-predmetov, a morebiti bomo imeli kmalu popolno zamenjavo za Flash na Linuxu.

8 komentarjev

Dothani februarja

X-Bit Labs - Pri X-Bit Labs poročajo, da bo Intel uradno predstavil novo družino Pentiumov M za prenosnike 16. februarja prihodnje leto. Procesorji, ki se za zdaj imenujejo še s kodnim imenom Dothan, bodo dostopni s takti od 1,6 GHz do 1,8 GHz, kasneje pa tudi kaj več. Vsebovali bodo dvakrat več predpomnilnika L2 kot njihovi predhodniki Baniasi, tj. 2 MB. Zastran večjega predpomnilnika in višje frekvence bodo procesorji navzlic 0,09-mikronski tehnologiji izdelave porabili do 31 W električne energije, medtem ko je Baniasi 24 W. Več o tem.

0 komentarjev

Black Isle Studios odpuščen

GameDev.net - Kot poroča GameDev.Net, je znani založnik iger Interplay brez kakršnekoli napovedi (dva tedna pred božičem [:O]) odpustil celotno ekipo razvijalcev iger Black Isle Studios. Izpod njih peres smo dobili predvsem FRP uspešnice, kot so Baldurs Gate 1&2, Fallout 1&2 (ter skoraj tudi 3), Icewind Dale ... Razlogi za odpust tičijo predvsem v slabih poslovnih izidih njihovega založnika, vendar se mnogi sprašujejo zakaj ravno BIS. Slava jim!

Več o tem v 25 strani dolgi temi, polni solza.

8 komentarjev

Naredite vodno hlajenje z glavo.

Overclockers.com - V času vse hitrejših in bolj električno požrešnih procesorjev in 3D kartic, se vse več ljudi odloča za vodna hlajenja. Ta so v primerjavi z zračnimi veliko bolj učinkovita in ponavadi tudi veliko tišja. Vendar ni vse tako lepo kot se sliši.

Vodno hlajeni sistemi imajo predvsem eno veliko pomanjklivost - veliko možnost okvare. V primerjavi z zračnim hlajenjem, je vodno hlajeni sistem veliko bolj obsežen in tudi bolj kompliciran, kar pa je samo še dodatna možnost da gre kaj narobe. Najbolj pogoste okvare vodnega hlajenja so nedelujoče črpalke, puščanje vode, nedelovanje ventilatorjev na radiatorju, zamašitev cevi ali bloka z raznimi tujki, nabiranje prahu na radiatorju, in še bi lahko naštevali. Vse te okvare pa lahko nakopljejo veliko...

12 komentarjev