» »

Mobitel d.d. zagnal tretjo generacijo mobilnih telekomunikacij - UMTS

Mobitel d.d. zagnal tretjo generacijo mobilnih telekomunikacij - UMTS

Prvi UMTS mobilnik v Sloveniji

Mobitel - S pokritjem Ljubljane in Aerodroma Ljubljana (dosežena 15% pokritost prebivalstva s signalom) je družba Mobitel d.d. komercialno zagnala tretjo generacijo mobilne telefonije - UMTS.

Omrežje UMTS omogoča bistveno večjo hitrost prenosa podatkov kot dosedanje (prej do 53,6kb/s, sedaj do 384kb/s), prav tako pa UMTS omogoča storitve, ki do sedaj, zaradi hitrostnih omejitev omrežja niso bile možne. Seveda pa je pogoj tudi UMTS mobilnik, s katerim edino lahko to omrežje izkoristimo. Tako bomo lahko z UMTS mobilnikom poleg zvoka sogovornika, sedaj spremljali tudi "živo" sliko osebe s katero se pogovarjamo. Zvok in slika pa bosta zaradi hitrosti UMTS omrežja veliko kvalitetnejša. Videotelefonija seveda ni bistveno drugačna kot telefonija do sedaj. Le oba sogovornika morata imeti mobilnik UMTS. Druge novosti so med drugim še ta, da boste lahko sedaj poslušali radio, se vključevali v videokonference ali pa spremljali sliko iz kamer.

Trenutno je na voljo samo en UMTS aparat (Motorola GSM/UMTS A835) vendar jih za prihajajoče leto obljubljajo še veliko več.
Omenimo naj še, da vas družba Mobitel od danes, pa vključno do 29. 02. 2004 v Ljubljani na Slovenski cesti, ako vas stvar zanima, vsak delovnik brezplačno vabi na predstavitev predstavitev UMTS. Za več informacij pa obiščite domačo stran družbe Mobitel d.d.

28 komentarjev

overlord_tm ::

Že šparam dnar za nov telefon:))
UMTS seveda!

mchaber ::

YUhU:)

zdrži nokia 3310,zdrži...:D
.

moj_nick ::

Še eno pipanje denarja iz žepa. ;((

trpo ::

Trenutno je UMTS še predrag in pokritost je premajhna. Morda čez leto ali dve!!
www.LOST-serija.net

V-i-p ::

moj_nick, niti ne veš, ker tudi "navadna" GSM telefonija je bila na začetku svinjsko draga (čez 120sit/min.), pa poglej sedaj. Mobitel je za koncesijo odštel veliko in ni pričakovati takoj na začetku nizkih cen. Sicer pa, če pogledaš paket za 15 tisoč, komur so te stvari všeč in jih dosti uporablja, dobi kar nekaj za ta denar (200 MMSov, 200mb prenosa, itd...)
Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!

C_maniak ::

bom še počaku neki cajta, predn se spustim v to. :)
drgač pa kul. 8-)

Mobidick ::

Naj si vtaknejo teh 15 jurjov/mesec nekam.

lp
The future is digital!

Dr_M ::

predn bo tole zalaufal za komercialno rabo, bo se traaaajaaaaallll...
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

mrTwelveTrees ::

Točno tako ! naj si nekam utaknejo tistih 15.000 sit...

S!mobil je izbral boljšo pot... če ne verjamete... boste pa še videli...

copy / paste > vir: mobisux

Si.mobil – Vodafone je danes na tiskovni konferenci predstavil 3G strategijo - GSM omrežje, ki je med prvimi v Evropi nadgrajeno s tehnologijo EDGE, ki omogoča tudi do štirikrat hitrejši prenos podatkov.



Si.mobil - Vodafone pripravlja svoje omrežje za izvajanje 3G mobilnih storitev. Prvi korak na tej poti je nadgradnja obstoječega GSM/GPRS omrežja z EDGE tehnologijo. EDGE (Enhanced Data rates for Global Evolution) bistveno poveča zmogljivosti GSM/GPRS omrežij in tako realno omogoča tudi do štirikrat hitrejši prenos podatkov kot GPRS. Vlaganja v za to potrebno strojno in programsko opremo so stroškovno ugodna, saj EDGE omogoča nadgradnjo obstoječe omrežne infrastrukture in ne zahteva gradnje novih baznih postaj.


"V tem trenutku EDGE za Slovenijo predstavlja odlično izbiro, saj je UMTS v Evropi še vedno v fazi razvoja in testiranja, javni razpis za pridobitev druge licence pa še ni objavljen. Odločitev za EDGE se sklada z našo strategijo: ponuditi svojim uporabnikom najvišjo vrednost za njihov denar," je na današnji novinarski konferenci dejal Bojan Dremelj, predsednik uprave Si.mobila. Marko Lukšič, tehnični direktor v podjetju Si.mobil, je predstavil zmogljivosti omrežja GSM/GPRS/EDGE in poudaril: "V sodelovanju s Siemensom smo sprejeli načrt, kako iz 2G omrežja prestopiti v 3G omrežje. Za nas predstavlja ta korak v tehničnem smislu velik izziv, saj smo eden izmed prvih operaterjev v Evropi, ki že uvaja EDGE tehnologijo.”

Pri predstavitvi EDGE tehnologije smo bili novinarji priča veliko hitrejšemu prenosu podatkov, brskanju po internetu, ogledu video izsekov ter zmožnosti spremljanja spletnega radia. EDGE bo uporabnikom omrežja Si.mobil - Vodafone seveda omogočil še hitrejši dostop do že obstoječih storitev (Java igre, melodije…). Si.mobil - Vodafone bo mestno in primestno območje Ljubljane in Maribora z EDGE tehnologijo nadgradil v drugi polovici januarja 2004. Popolno pripravljenost sistema za končne uporabnike bodo zagotovili s koncem meseca marca 2004, ko bo na trgu že dosegljiva široka izbira prenosnih telefonov, ki podpirajo EDGE.

Si.mobil - Vodafone je v sodelovanju s Siemensom izbral EDGE kot optimalno rešitev za aplikacije, ki zahtevajo srednje in visoke hitrosti prenosa podatkov. EDGE ponuja EGPRS (Enhanced GPRS) s hitrostjo prenosa podatkov do 384 kb/s (teoretično do 480 kb/s), kar je enako kot UMTS v primeru, da se uporabnik premika. Teoretično UMTS omogoča tudi prenose do 2 Mb/s, vendar le kadar se uporabnik ne premika, oziroma kadar se giblje počasneje kot 5 km/h znotraj ene celice.

Si.mobil - Vodafone uvaja EDGE kot logičen korak v razvoju svojega omrežja, ki bo tako povečal zmogljivosti prenosa podatkov. Si.mobil je z investicijo 3,5 milijonov EUR v nadgraditev obstoječega omrežja z EDGE tehnologijo zavaroval dosedanja vlaganja v svoje GSM omrežje in sprejel pomembno odločitev za prehod na 3G. Za pokritje celotnega slovenskega prostora z EDGE omrežjem mora Si.mobil - Vodafone nadgraditi vse svoje bazne postaje, kar bi pomenilo investicijo v višini dodatnih 4,5 milijonov EUR.

Dr_M ::

jebes EDGE...spet treba telefon zamenat. pol ze raj UMTS - ko bo.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

shock ::

Kaj bo vam ta tehnologija? Saj je cena na en bit UMTS-a bistveno dražja kot cena enga bita pri GSM omrežju. To kažejo izračuni, ki so naredili glavni inženirji pri UMTSu. Jaz čakam raje na 4. generacijo ki bo res naredil bistveni skok iz 3. generacije. Zdajšnja generacija ni nevem kakega napredka naredila.

Dr_M ::

shock: veselo cakanje naslednih 10 let :) :)

pa nekateri ocitno ne dojamete, da je "0-day" tehnologija precej drazja kot "1-day"...kr basate neki, brez da bi pomisls sploh kej...
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Gandalfar ::

mrTwelveTrees: uglavnem .. zaenkrat se nimajo nc za pokazat. Neki bluzijo, da bodo naredil. Bomo se mal pocakal ocitno :)

Krofojed ::

Niti se mi ne zdi tako vazno, ali je UMTS ali EDGE, da bi le po vsem svetu bilo isto. Bomo pa ze v Sloveniji imeli oboje. ;(

MilkyWay ::

Zdej bo pa še 10× več oddajnikov kot do sedaj ;(

salesky ::

Jst sm učeri slučajno bil na Mobitelu pa so lih prpravljal predstavitev UMTS-a pa je pršu prijazen možakar pa nam je pokazal kako UMTS deluje. Pa to je ful vredi stvarca. Real time video. Slika ku da bi eno mal boljšo (20k sit) web-cam mel.

CaqKa ::

...vsak delovnik brezplačno vabi na predstavitev predstavitev UMTS...


samo ne mi rečt da bi še dnar radi za to imeli?

V-i-p ::

CaqKa, bognedaj :D, to sem napisal zato, da ne bo kdo mislil da je za plačat...
Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!

BSD-jas ::

Če bi nesramno drago koncesnino zvišali za polovico, bi država namesto 20 pokasirala 30 giga SIT, imeli bi konkurenco (€-krati ne bi bluzili, pa še uporabniki bi takoj dobili nižje cene), res pa bi se zgodilo nekaj nezaslišenega: Mobitel ne bi imel takšnega monopola, kot ga ima pri GSM, ker je država prepozno dovolila premalo sposobno konkurenco.

BSD-jas ::

pardon, zvišali --> znižali

Cr00k ::

...ammm jst mocno dvomim v uspeh UMTSa se vsaj 5 let ne...

...v Financah je danes clanek, glede UMTSa, pa stroskov, ki jih je Mobitel ze placal, in ki jih bo se...

...ps: Mobitel je v EU, glede na trzni delez, po dobicku cist na dnu (v primerjavi z drugimi operaterji... kje je sele Vega :))

para! ::

Cr00k, to je jasno, da je Mobitel na dnu po dobičku. Država v kateri obratuje ima namreč le 2mio prebivalcev.
Death before dishonor!

Boeing ::

Čisto na dnu, ne čisto na dnu...

sploh ni važno, ker so to takšne količine denarja, da si ga navadni smrtniki niti predstavljat ne moremo :)
Ko segaš po zvezdah ne skrbi, če kakšno zgrešiš... Morebiti ujameš Luno...
R50e AS355n, T-Rex600FBL, T-Rex500FBL, T-Rex450FBL, Futura + JetCat 200SX

DMouse ::

Na financah so naredili izračun, da bo moral Mobitel (če bo hotel realizirat naložbo za licenco) do leta 2009 vsak mesec v UMTS prepričati 2700 ljudi, od katerih bo vsak (povprečno) porabil 10000 SIT mesečno za UMTS storitve. In v to sploh niso všteti stroški...

Moj komentar: dream on

swar ::

Hahhahaha keri debili kwa so cene nazulil kot da danasnje gsm se niso dovolj visoke za nas standard

shock ::

saj sem jst rekel, da je umts sploh dražja tehnologija kot gsm. če bi zdaj se vsi preselili na umts in če bi bili cene podatkov in pogovorov ekvivalentni GSM-u, bi imeli manjše dobičke.

flipflop ::

Bom jst kr pri S! ostal,pa čez čas ne EDGE šel. Zaenkrat pa nimam potrebe za to,naj drugi plačujejo.

JustVi ::

EDGE je verjetno pogreb za UMTS. Enostavno iz razloga, ker za 100x nižjo ceno omogoča praktično isto storitev. Omogoča bistveno večjo pokritost v kratkem času.

To velja za obdobje, ki je pred nami. Kaj bo pa prinesla prihodnost je seveda bolj priporočlivo vprašat ciganko. :)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ljubljana in Maribor pokrita s Si.mobil UMTS signalom

Oddelek: Novice / Ostale najave
166002 (4629) NooB
»

Prekinitev narocniskega razmerja pri Mobitelu po novem

Oddelek: Mobilne tehnologije
84225 (3952) zee
»

Simobil ponuja GPRS Vodafone Mobile Connect Card...

Oddelek: Omrežja in internet
203218 (2658) CaqKa
»

Ker Kekec bo plaču 15.000 sit /mesec za UMTS (strani: 1 2 )

Oddelek: Mobilne tehnologije
867226 (5607) CaqKa
»

Mobitel d.d. zagnal tretjo generacijo mobilnih telekomunikacij - UMTS

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
284707 (4707) DMouse

Več podobnih tem