»

Windows Vista bo izšla v sedmih različicah

Slashdot - Naslednji operacijski sistem, ki ga namerava izdati redmondski velikan, bo izšel v sedmih različicah, ugotavlja Arstehnica. Poglejmo si jih:
  • Starter Edition bo najrevnejša edicija, v kateri boste lahko hkrati poganjali le tri aplikacije, podpirala pa bo le najosnovnejše povezovanje v omrežja s protokolom TCP/IP;
  • Home Basic Edition bo primerljiva z današnjo inačico Home Windows XP;
  • Home Premium Edition bo za razliko podpirala še večino večpredstavnostih možnosti, kamor štejemo različne standarde za DVD, HDTV in tudi famozni Windows DRM - na kratko povedano, šlo bo za ekvivalent Windows XP Professional, namenjen domači uporabi;
  • Windows Vista Professional bo namenjena uporabi v podjetjih, tako da ne bo podpirala vse šare, ki jo bodo domače različice;
  • Windows Vista Small Business Edition in
  • Windows Vista Enterprise Edition bosta prav tako usmerjeni na poslovno tržišče, le da boste podpirali še nekaj dodatnih zmožnosti;
  • Windows Vista Ultimate Edition pa bo véliki finale, čeprav ime spominja...

94 komentarjev

Hitachi 7k500 pod drobnogledom

Tech Report - V zadnjih nekaj letih so se kapacitete trdih diskov hitro povečevale in kot kaže, se bo takšen trend nadaljeval tudi v prihodnosti. Kje so že časi, ko smo velikost diskov merili v megabajtih?

Trenutno si status največjega lasti Hitachi - in sicer se gre za pol terabajta velik trdi disk serije 7k500. Disk, ki se lahko poleg kapacitete pohvali še s 16Mb predpomnilnika, S-ATA 2 podporo in NCQ, sestavlja pa ga kar 5 plošč z gostoto zapisa 100GB na ploščo. In kako se ta Hitachijev izdelek obnese proti konkurenci? Preberite test.

18 komentarjev

Primerjalni test antivirusnih programov

Overclockers.com - Ste se že kdaj spraševali, kateri od vseh možnih antivirusnih programov je najboljši? Na Overclockers.com so se odločili da zadevi pridejo do dna in stestirajo antivirusne programe, ki so trenutno na voljo.

Rezultati testa so vsekakor zanimivi, najbolj pa je presenetljivo, kakšne razlike so med posameznimi programi. Branje seveda priporočljivo, če se želite karseda dobro zaščititi pred vso kopico virusov, ki razsajajo naokoli.

15 komentarjev

Uradna imena novih ATi kartic

AnandTech - AnandTech je razkril poimenovanje ATijevih kartic nove generacije, ki bodo kmalu prispele na tržišče.

Tako se bodo najdražji primerki s čipom RV520 imenovali Radeon X1800 in bodo obstajali v izvedenkah XT, XT CrossFire ed., Pro in XL. V srednjem razredu, s čipom RV530, se bodo prodajali Radeoni X1600 z izvedenkami XT CrossFire ed., XT in Pro. Za najmanj zahtevne uporabnike pa bodo kartice z RV515 srcem imenovane Radeon X1300, ki bodo na voljo v okusih Pro, HyperMemory in samo X1300.

Vsi izjemno cenimo, da ATijev ne vnaša zmede v poimenovanje kartic.

14 komentarjev

OCZ podira rekorde s 1100W napajalcem

OCZ 1100W napajalec

Hardware Secrets - Poleg moči, ki jo lahko dovede k enotam v računalniku je rekordna zagotovo tudi dolžina. Napajalec je namreč sestavljen iz dveh 550W napajalcev, torej je dolg za približno dva običajna napajalca.Če se sprašujete, kdo za vraga potrebuje toliko moči, niste edini. Tudi pri OCZju namreč ne vedo, kdo bi si želel to elektrarno (ali pa pečico, kakor vzamete) v svojem računalniku. Zanekrat je to le prototip, namenjen razkazovanju in vzdigovanju zanimanja pri potencialnih kupcih, končni model (če bo sploh obstajal in ne bo rešitev ostala v sedanjem stanju) pa bo verjetno še precej optimiziran (npr. boljši izkoristek, manjše dimenzije, boljše hlajenje, itd.).

Zgoraj sem omenil, da je...

14 komentarjev

Intel napoveduje nove procesorje in vezna čipovja

The inquirer - Že 13. novembra naj bi dobili prva 65-nanometrska predstavnika, 672 in 662 (3,8 in 3,6GHZ, 2MB L2 predpomnilnika ter 800MHz sistemsko vodilo), stala pa naj bi nekaj čez 600 in 400 dolarjev. Vse to so priprave na leto 2006, ki bo prineslo veliko novosti, na primer pentium D 9xx serijo (950 - 920), ki bo v celoti narejena z uporabo 65 nanometerskega procesa, vsi procesorji pa bodo podpirali Vanderpool tehnologijo (uradno Virtualisation Technology oz. VT), ki omogoča uporabo in hkratno poganjanje dveh operacijskih sistemov.

Podobni enojedrniki, torej 65 nm Pentium 4 z VT, bodo na trg prišli v januarju 2006, označeni pa bodo tako kot zdaj, na koncu pa bo številka 1 (torej 6x1).

Do sprememb bo prišlo tudi na področju veznih čipovij, saj Intel svoje OEM partnerje že svari, da so celotne serije 925, 915 in 910 čipovij že zastarele. Tako so trenutna čipovja 955X, 945P (v zadnji četrtini leta mu pride delat družbo PL izvedba) ter 845G. V začetku leta 2006 dobimo še 965X ter 945GZ, v drugi...

7 komentarjev

USB čitalec/zapisovalec SIM kartic

Gizmondo - Na Gizmodo.com poročajo o priročnem pripomočku za vse, ki pogosto menjujete SIM kartice oziroma hočete imeti vse informacije shranjene na njej nekje na varnem, v tem primeru na računalniku.

S priloženim programom, ki deluje le na Microsoftovih operacijskih sistemih (Windows 98, ME, 2000 in XP), lahko na računalnik in posledično tudi na drugo SIM kartico skopirate celoten imenik in SMS sporočila ter uredite PIN kode.Sama naprava ne potrebuje dodatnega napajanja, saj jim tisto iz USB vrat zadošča. V paketu je poleg programske opreme priložen še USB podaljšek in seveda navodila za uporabo, vse skupaj pa se prodaja za 30 zelencev v spletni trgovini Suntek.

9 komentarjev