»

Nova anketica

Slo-Tech - Po skoraj dvotedenskem trajanju prejšnje ankete smo ugotovili nesporno neovržljivo dejstvo - luni je res najbolj len Slo-Techer. Sedaj je na vrsti nova, ki vas bo malo udarila po glavi, saj boste ugotovili, da ste za svoj računalnik porabili že na desettisoče nemških mark . Sicer pa - da ne boste mislili, da RES čisto nič ne delamo - jutri bo gor veliki vzporedni test grafičnih kartic. Jutri pa res.

2 komentarja

Nova GF3 grafična iz Leadteka

hardware.fr - GF3 grafične kartice se kljub visoki ceni dobro prodajajo. Tako so se proizvajalci odločili za popestritev teh grafičnih kartic. Tako je Leadtek zamenjal svoje GF3 kartice z novo verzijo le teh t.i. WinFast GF3 TDH. Na novi kartici je prvo, kar nam pade v oči, velika sprememba hlajenja same grafične kartice. Tako so nanjo namontirali izredno velik aluminijast hladilnik, ki se razprostira tudi na pomnilniške čipe. Tako so izredno izboljšali samo hlajenje grafične kartice. Prav tako pa se na sami grafični kartici nahajajo LED diode, ki nam omogočajo ugotoviti problem (če seveda nastane). Do sedaj smo to poznali samo na matičnih ploščah (MSI,..). Hardware monitor funkcija pa skrbi, da se nam kartica ne pregreje, če se bomo odločili za...

0 komentarjev

Slika 1.1 GHz Morgana

OC Workbench - OC Workcench je zopet objavil sliko novega Durona, ki bo gotovo baziral na Morgan jedru. Moram priznati, da sem bil pred kratkim kar precej začuden, ko sem si ogledoval sliko, saj AMD pri Duronih sploh še ni naznanil višjih frekvenc od 950 MHz. Danes temu ni več tako, saj ima AMD že za ponedeljek najavljen 1 GHz model. Izgleda, da bo temu po hitremu postopku sledil še 1.1 GHz model.

3 komentarji

Nekaj za modifikatorje ...

Club Overclocker - Po dolgem času spet en kratek test lučk in neonk, ki so so ga pripravili na ClubOC. Tam so stestirali neonko in neke čudne svetleče cevke, ki jih lahko tudi upogibamo. Gotovo ni treba poudarjati, da se naložba v te stvari splača samo, če imate v ohišje vdelano okensko modifikacijo. Tisti, ki imate radi lepo razsvetljena ohišja se gotovo ne boste preveč sekirali, ko boste odšteli $36 za opisani komplet. Morda pa se tudi motim ...

0 komentarjev

Value kartice

Acid Hardware - GeForce 3 MX je že zelo blizu predstavitvi, zato bodo prejšnje generacije GeForcev 2 MX postale še bolj (predvsem cenovno) zanimive. Ravno zaradi tega, sem vam poiskal še en test, ki obravnava cenejše grafične kartice. Na AcidHardware so testirali Abit Siluro MX400 (predstavnik družine MX400 čipov), Hercules 3D Prophet II MX400 (spet predstavnik družine MX400 čipov) in Hercules 3D Prophet 4500 (predstavnik družine Kyro 2 čipov). Specifikacije so bile na Slo-techu izpisane že tolikokrat napisane (morali bi jih znati na pamet ), da jih ne bom ponavljal. Kartice so poslali skozi nekaj testov in ugotovili, da so vse dobre, katero pa boste izbrali pa je odvisno od okusa.

1 komentar

AMI bo podprl nForce

The inquirer - Kdo je AMI? AMI (American Megatrends) je proizvajalec BIOS-ov, ki je svoj vrhunec doživel v času vladavine 486 računalnikov, danes pa ga ne opazimo tako pogosto. Po zadnjih podatkih bo AMI po dolgi debati z raznimi proizvajalci matičnih plošč podprl nForce čipovja v svojih BIOS-ih. Ali bo Award končno dobil malce močnejšo konkurenco?

2 komentarja

NEC odpušča delavce

The inquirer - The Inquirer poroča, da NEC namerava v svoji škotski tovarni polprevodnikov odpustiti kar lepo število delavcev. Po zadnjih podatkih naj bi šlo za polovico od 1600-ih delavcev (torej 800 delavcev). NEC dogodka noče komentirati, vendar lahko sami sklepamo kaj je temu vzrok. Ker tovarna večinoma dela DRAM čipe in druge proizvode, lahko vidimo, da NEC z odpuščanjem delavcev poizkuša zmanjšati stroške proizvodnje.

0 komentarjev

Intel bo uporabil chipsete drugih proizvajalcev

The inquirer - Intelov oddelek za matične plošče je bil priča že marsikateremu zanimivemu dogodku. Pred kratkim, ko je AMD tolkel po Intelu s svojimi Athloni, je Intel že resno razmišljal o zaprtju le-tega, vendar se je premislil. Izgleda, da bo Intelov oddelek za matične plošče doletela še ena zanimiva zgodba, vendar tokrat nič tragičnega. Po podatkih na The Inquirerju namerava Intel prvič v zgodovini na svojih ploščah uporabiti chipsete tujih proizvajalcev. Chipsetov tujih proizvjalcev bodo deležne samo plošče, ki bodo podpirale najnovejše Pentium III-S (server) procesorje. Kaj je Intela pripeljalo do tega lahko samo ugibamo.

1 komentar

Proizvajalci RAM-a se puntajo

The inquirer - Nekateri proizvajalci RAM-a kot sta Samsung in Hynix (Hyindai) ne prenesejo več tako nizkih cen, zato razmišljajo o umetnem zvišanju cen. Samsung in Hynix naj bi ustvarila umetno pomanjkanje tako, da bi preprosto izklopila proizvodnjo. Kar se proizvodnje samega RAM-a tiče imata prav, saj so dobički precej ubogi v primerjavi z "zlatimi" časi dragega pomnilnika. Kar pa se nas uporabnikov tiče, pa ugašanje proizvodnje ne bo naletelo ravno na kake prijateljske odzive. No, čeprav Hynix še vedno razmišlja o izklopitvi proizvodnje, je Samsung najavil, da v prihodnosti nima takih namenov (kakšen preobrat ). Na dogodke se je odzval še Micron, ki je najavil, da ga nizke cene RAM-a ne motijo in da tudi on ne bo zmanjševal proizvodnje (yeah, long live Micron ). Več na The Inquirerju.

3 komentarji

MSI uspešen

The inquirer - Proizvajalcev matičnih plošč je kar veliko, zato je še kako pomembno, da določeno podjetje izstopa iz sivega povprečja. MSI (Microstar) se tega ni treba bati, saj so kljub močni konkurenci prijavili kar za 84 % večjo prodajo v primerjavi z junijem 2000. Čeprav izgleda 84 % velika številka, njena velikost kar malce skopni ob podatku, da je MSI imel samo za 5 % večji dobiček kot v enakem obdobju lani. No, bolje nekaj, kot nič. Uspešno poslovanje za junij so prijavili še Asus, Diamond Flower, Chaintech, in Quanta.

1 komentar

LCD-ji nekoč in danes

Hardware Extreme - Ste si že večkrat želeli, da bi nadgradili svoje precej šibko znanje o LCD-jih, ali pa bi si radi le osvežili že rahlo pozabljeno? Če je temu tako, potem bo ta članek kar pravšnji za vas. Večina članka govori o uporabi LCD-jev, njihovemu delovanju, dobrih in slabih lastnostih, nekaj malega pa je tudi zgodovine. Če povzamem na kratko, LCD zaslone je izumil človek z imenom Fergason. Kot se za prototipe spodobi, tudi prvi LCD zaslon ni bil čisto nič podoben današnjim. Prototip je žrl električno energijo kot nor, imel je precej omejeno življenjsko dobo, pa še slab kontrast povrhu. LCD-je so prvič prikazali v javnosti leta 1971 in ljudstvo jih je za čuda sprejelo. Kmalu so se malce bolj dodelani LCD-ji začeli pojavljati v kalkulatorjih, urah, ... in seveda pri računalnikih. LCD-ji so se obdržali do danes in napovedujejo prevlado med zasloni. Imajo odlike (ostrina, kontrast, majhnost ...), kot tudi slabosti (cena, "mrtvi piksli", ...). Razlog, da se LCD-ji še niso množično razširili je...

2 komentarja

Test treh ventilatorjev

Overclockers Cafe - Zadnje čase se je pojavilo kar veliko proizvajalcev, ki so se specializirali na področju ventilatorjev. Eden izmed najbolj znanih proizvajalcev je Delta, ki je znana po svojih kvalitetnih (in ne ravno tihih) ventilatorjih, zadnje čase pa nanje pritiska tudi konkurenca v obliki Sunnon-a, Sanyo-ta in še kakšnega. Na Overclocker Cafe so stestirali dva Deltina in en Sanyov ventilator. Nad vsemi ventilatorji so bili enako navdušeni, čemur priča tudi visoka ocena - 10. Kako so prišli do takega zaključka si lahko ogledate tukaj.

2 komentarja

1 GHz Duron v ponedeljek?

The inquirer - Po poročanju na theinquirer.net naj bi AMD v ponedeljek predstavil svoj nov 1GHz Duron procesor. Prav tako pa naj bi napovedali ponovno znižanje cen njihovim procesorjem. Če je verjeti napovedim pa naj bi AMD tudi prenehal z dobavo Athlon procesorjev počasnejših od 1GHz. Cena 1GHz Durona še ni znana, prav tako pa se sprašujejo, če novi Duron že bazira na novem Morgan jedru, ki potrebuje za delovanje še manjše napetosti. Pred septembrom pa tudi naj ne bi dočakali novega 1.53GHz Athlon in AthlonMP z 1.4GHz procesorja.

3 komentarji

RAID

Hardoverclock.net - Na dvanajstih straneh je GrandAdmiralThrawn iz hardoverclock.com, ki postaja vedno bolj popularen, analiziral RAID tehnologijo. Podrobno je opisal je vse pomembne faktorje in jih prav tako podkrepil s fotkami. Prav tako pa ne manjka krajša predstavitev produktov. Na strani boste tako dobili podrobne opise in razliko med RAID0/1, RAID3/4 in tudi opisi RAID 5 in RAID-7 tehnologij ne manjkajo. Ogled je možen TUKAJ . Članek pa je žal v nemščini.

0 komentarjev

Miljarda za oglaševanje

Slo-Tech - To novico nam je poslal Koci:
Petsto milijonov dolarjev bosta skupaj porabila Microsoft in Intel, še enkrat toliko pa bodo primaknili izdelovalci računalnikov in trgovci. Pri Microsoftu pričakujejo, da bo uvedba novega operacijskega sistema (predstavitev bo 25. oktobra) precej pripomogla k večji prodaji računalnikov v zadnjem četrtletju. Julija in avgusta bodo Windows XP v testiranju, konec avgusta pa bodo romali k izdelovalcem računalnikov. Microsoft trdi, da bo Windows XP uspešno deloval že s pomočjo procesorja Intel II s taktom 400 MHz in 128 MB pomnilnika, strokovnjaki raziskovalno-analitske družbe Gartner pa priporočajo procesor Pentium III 600 MHz in dvakrat zmogljivejši pomnilnik.

4 komentarji