»

Veliki test SocketA hladilnikov

Overclockers Australia - Avstralski overclockerji so se lotili trenutno zelo popularnega početja, testiranja hladilnikov za SocketA procesorje. Moram priznati, da gre za več, kot pošten test, saj so zbrali kar 21 različnih modelov! Na žalost velike večine hladilnikov naše trgovine nikoli ne bodo ugledale, moram pa reči, da jih je kar nekaj pri meni doma (imam nekaj modelov, ki jih oni niso dobili... MWAHAHA ). Ups, zdaj sem se že napol izdal, tako da lahko kar dokončam: tudi Slo-Tech pripravlja test Socket hladilnikov, več pa ob svojem času. Avstralski test se nahaja tukaj. ...

6 komentarjev

Delitev

Guru 3D - Tako kot je razdelila svojo MX družino, bo sedaj Nvidia razdelila svojo GO družino na dva dela. Kot veste, je GO mobilna verzija GeForce2 grafičnih čipov. Nvidia z vstopom na mobilni trg želela odtrgati kos ATI-jeve pogače, ki je bil do sedaj nesporni kralj mobilnih visokozmogljivih mobilnih grafičnih kartic. Pa si oglejmo Go družino:
  • GeForce 2 GO. Frekvenca čipa: 143MHz. Frekvenca pomnilnika: 166MHz. Hitrost pomnilniškega vodila: 64bit DDR or 128bit SDR. Podpora za do 64MB RAM-a. Širina vodila 2.7GB/s. Možnost zapolnjevanja 576Mtekslov/s.
  • GeForce 2 GO 200 (boljši del GO družine). Frekvenca čipa: 143MHz. Frekvenca pomnilnika: 166MHz. Do 32MB pomnilika. Širina vodila 2.7GB/s. Možnost zapolnjevanja 576Mtekslov/s.
  • GeForce 2 GO 100 (slabši del GO družine). Frekvenca čipa: 125MHz. Hitrost pomnilnika: 166MHz. Hitrost pomnilniškega vodila: 32bit DDR. Do 16MB pomnilnika. Širina vodila 1.3GB/s. Možnost zapolnjevanja 500Mteksolv/s.
Kot vidite, je Nvidia ugotovila, da bo raje prodajala malo manj...

0 komentarjev

VIA 686B obliž

Slo-Tech - Na VIAHardware se je pred kratkim pojavil novi obliž (patch) za VIA 686B SouthBridge. Obliž odpravlja nekaj pogostih težav, ki se pojavljajo pri uporabi, je pa precej specifično vezan na določene konfiguracije. Tako se bo zadevica pognala samo in le, če imate ploščo na KX133/KT133x čipovju in Creativovo zvočno kartico. Glede na to, da obliža še ni na VIAini uradni strani, ga obravnavajte kot BETA različico in uporabljajte na lastno odgovornost. Za download kliknite sem. Thnx, mitja34.

0 komentarjev

Naslednik PCI vodila

Slo-Tech - PCI vodilo je že dolga leta standard v računalniški industriji, toda počasi je potrebno narediti prostor za novo tehnologijo. Zadnje čase smo lahko opazili najave nekaterih novih vodil, ki naj bi nasledila PCI vodilo in če vas zanima, kaj nam vsaka posebej obljubja, je ta članek na PC Questu prava stvar. Sicer je zadeva visoko špekulativna, ker nihče ne more predvideti kaj in kako bo nasledilo PCI, toda vseeno gre za zanimivo in informativno branje. Še nekaj let... in imeli bomo praktično uporabna vodila s prepustnostjo, ki se bo merila v Gigabitih na sekundo. Juhej in hvala Vomu.

2 komentarja

Basanje

X-Bit Labs - Že tako ali tako je trg nizko in srednje proračunskih grafičnih čipov prenatrpan. Trenutni boj poteka med Nvidio (in njeno GeForce 2 družino) in STM-jem (ki s svojim Kyrom 2 predstavlja zanimivo rešitev). Potem so tu še ATI, ki se trenutno pripravlja na izdajo Radeon-a 2, ki bo konkurenca GeForce3 in Matrox, ki bo s svojim G550 poskušal prevzeti del strank Nvidii in STM-ju s svojo srednje proračunsko kartico.
Kot da to ni zadosti, pa se je tudi SiS, proizvajalec veznih čipovij za matične plošče, odločil, da bo ponudil svojo rešitev. Tu ne bo šlo za integrirano grafiko ali kaj podobnega, čeprav ga bo SiS za to uporabljal, ampak za pravi grafični čip! Čip se bo torej dalo uporabiti tudi na grafični kartici, ampak njegov namen bo visoko zmogljiv integriran grafični čip, ki se bo verjetno prodajal z SiS veznimi čipovji. Čipovje bo naslednik SiS315 in se bo imenovalo SiS325 (kako originalno ). Kot njegov predhodnik bo imelo 256bit-ni 3D pogon in T&L enoto. Čip bo konkuriral Nvidiinemu...

0 komentarjev

Pocenitev DDR pomnilnika

Slo-Tech - DDR pomnilnik je počasi začel kapljati tudi v naše loge in ravno ob pravem času so se začele dolgo napovedovane pocenitve. Prednjači Micron, ki je ceno svojim DDR modulom spustil na raven SDR pomnilnika:
  • 64MB = $31.49
  • 128MB = $50.39
  • 256MB = $89.99
Pozitivno, nadvse pozitivno . Thnx, mitja34!

1 komentar

Palomino bo podpiral SSE ukaze

Slo-Tech - Ha, pa so se končno potrdile govorice, ki so dolgo časa krožile po internetu. Palomini, oziroma Athloni 4, bodo imeli vdelano podporo Intelovem podaljšanem naboru procesorskih ukazov, SSE. Zanimivo je, da je AMD kaj takšnega vseskozi zanikal, sedaj pa se je kar naenkrat pojavil Inquirerjev članek, ki potrjuje govorice. Kakorkoli, Athloni 4 bodo podpirali nekakšno mešanico med SSE in SSE2 imenovano SSE+. Verjamem, da gre za pravilno potezo, saj bo Intelov Pentium4 tako izgubil zelo močno podporno točko! Thnx, mitja34!

4 komentarji

MSI K7T Turbo "Limited"

Slo-Tech - Na VIAHardware se je pojavilo nekaj informacij o zanimivi plošči, ki nam jo pripravlja MSI. Gre za omejeno edicijo njihove precej popularne MSI K7T Turbo (njeno "normalno" različico smo testirali tukaj). Nova plošča se bo že na prvi pogled bistveno razlikovala od stare, saj bo popolnoma rdeča (če je to dobro ali slabo presodite sami ), MSI pa obljublja tudi nekaj drugih novosti ter boljše performanse. Opazna je tudi sprememba na pakiranju, saj je MSI škatli dodal ročko, podobno kot Epox svojim 8KTA3 ploščam. Zaenkrat ni znanega veliko več, tako da stay tuned... Thnx, mitja34!

3 komentarji

Poceni GF3 ?

VIA Hardware - Innovision,je predstavil svojo grafično kartico,ki bazira na NVidia's GeForce3 chipu.
Inno3D Tornado GeForce3 retails,ki jo prodaja za ''neverjetnih'' $369,vključuje pa celoten retail paket(Win DVD2000, Ulead PhotoImpact, E-Color 3Deep, E-Color Colorific,InnoCreation Clip Art/Photo gallery) in TV-Out.Pa še v dokaj lepi črni barvi je

Več se nahaja tukaj .

4 komentarji

Aluminijasta ohišja

Slo-Tech - Aluminijasta ohišja so v "razvitem svetu" že nekaj povsem normalnega (ok, tako pogosta tudi niso...), pri nas pa še vedno lahko le sanjarimo o teh hudih škatlicah. Za vse sanjače bosta kot nalašč dva testa, ki sta se pojavila zadnje dni. Prvi je test Sky Hawks ATX4388+C ohišja na Overclockers.au. Gre za zanimivo aluminijasto ohišje, ki ima vse potrebne vhode/izhode speljanje kar na sprednjo stran. Zanimiva rešitev, ki bo zagotovo privabila posnemovalce.
Na drugi test nas je opozoril Gpodob, gre pa za Lian-Lijevo aluminijasto klasiko PC-60. To fenomenalno ohišje so v roke dobili srečneži pri Club Overclockers ter ga popeljali na testno vožnjo. Kaj bi dal, da bi bil na njihovem mestu ...

2 komentarja

Ultra zanimiva modifikacija

Slo-Tech - Še ena zanimiva novica od Gpodoba. Tokrat gre za nekoga, ki je svoj Mini Copper Orb spremenil v vodni hladilnik. Ne dvomim, da je zadeva prišla na misel marsikaterem lastniku AMDjevih procesorjev, toda izpeljava tega tipa je res vredna ogleda. Skozi bakreno jedro Orba je enostavno izvrtal en kanalček ter skozi napeljal vodo. Glede na to, da nikjer ni nikakršnih prej/potem meritev temperature, ne morem sklepati, ali je zadeva uspešna ali ne. Toda zanimiva vsekakor je .

1 komentar

Spreminjanje VIO voltaže na GF2 MX

Slo-Tech - Gpodob (hm vse, ki pošiljate novice na naš nabiralnik bi prosil, da se podpišete, tako da vemo komu se moramo zahvaliti) nam je posredoval zanimivo povezavo na to azijsko stran. Gre za nekakšen projekt navijanja Herculesovega GF2 MX, ki se je, kot je v navadi pri Azijcih, sprevrgel ve besno modificiranje. Avtor je na ubogega MXa najprej namestil ogromne hladilnike, potem pa se je spravil dejansko lotati in modificirati vezje kartice. Rezultat tega naj bi bil večja napetost na procesorju, kar je omogočilo njegov neverjetni rezultat: 260/230MHz! Aja, kartico je na koncu projekta tudi uničil . Sam sicer iz članka nisem uspel razbrati veliko, toda mogoče boste nekateri bolj vztrajni.

1 komentar

lunijeve nove igračke

Jaz - Hehe, danes zjutraj me je nadvse razveselil paketek, ki so mi ga poslali prijazni možiclji iz Electre. Gre namreč za Gigabyte GA-7DX DDR ploščo, 256MB PC2100 Thermaltake pomnilnika, TBird 1.33GHz ter Copper Orba. Polna hiša veselja za celo družino! Sicer zadeve še nisem imel časa testirati, sem pa posnel nekaj slikic za spodbujanje žlez za slinjenje... Mimogrede, TBird je AXIA Y model, tako da navali narod (spomnil sem se pogledati, ker so me nekateri spraševali kje se dobijo Y serije)!

6 komentarjev