»

AMD niža stroške

Electic Tech - Gotovo se še spomnite AMD-jeve novice, ki je govorila o kar precej manjšem dobičku. Do manjšega dobička je najverjetneje pripeljalo nenehno nižanje cen AMD-jevih procesorjev. Vendar izgleda, da AMD procesorjev ne more nižati v nedogled, zato so se vodilni odločili za manjšo prenovo. Prenove je bil deležen testni oddelek (če še ne veste, proizvodnja čipov je izredno poceni, največ denarja pa požre ravno testiranje), kamor je AMD postavil Agilentov 93000 SOC C400e testirni sistem. Ali bo to pripeljalo še do nižjih cen? Več o tem si lahko preberete tukaj.

2 komentarja

Testiranje procesorjev v Photoshopu

X-Bit Labs - Ker vsi ne potrebujejo procesorja samo za igranje najnovejših iger, ampak tudi za resno delo, se je ekipa X-bit labsov odločila, da v Photoshopu stestira nekaj najzmogljivejših procesorjev iz družin Athlon, Pentium 3 in Pentium 4. X-bitovci so vse procesorje poslali skozi serijo bolj ali manj zahtevnih testov in prišli do ugotovitev, da so Athloni še vedno tisto pravo, če iščete dokaj poceni a zmogljiv procesor, čeprav jih najnovejši Pentiumi 4 pri 1.7 GHz posekajo na celi črti. Roko na srce, rezultati so se razlikovali samo za nekaj sekund ali največ za kakih 10 sekund, kar pa ne upraviči naložbe v dražje Pentiume 4. No, X-bitovci pa niso samo testirali, ampak so tudi razložili, zakaj utegne biti Photoshop v nekaterih primerih precej nezanesljiv pripomoček za testiranje.

3 komentarji

Test CD-R enot

Digit Life - Ker so zadnje čase enote CD-R/RW kar lepo napredovale, so se pri Digit Lifu odločili, da testirajo nekaj enot, ki pečejo CD-je z 12x hitrostjo. Testirani sta bili: Mitsumi CR-4805TE, Ricoh RW7083A, za primerjavo pa so v test vključili še TEAC W58E. Samo 3 enote se sliši nekoliko malo, vendar so Digit Lifovci te pregledali skoraj do potankosti. Enote so poslali skozi goro bolj ali manj poznanih testirnih programov in ugotovili, da je sta TEAC W58E in Ricoh RW7083A še vedno dva izmed najboljših "pekačev". Kako so prišli do te ugotovitve, si lahko ogledate tukaj.

6 komentarjev

Modem data compression

Digit Life - Tokrat so se na Digit-Life razpisali o modemskemu kompresiranju podatkov. Čeprav so vsi članki na Digit Lifu namenjeni bolj računalniškim znalcem, bodo ta članek gotovo razumeli tudi malce manj računalniško podkovani ljudje. Za kaj sploh gre pri kompresiranju podatkov? Kompresiranje podatkov pri modemu poteka na podoben način kot pri kompresiranju datotek v ZIP, ARJ, ... Modem pri pošiljanju podatkov preveri kaj se da skompresirati in kaj ne. Seveda je odveč pričakovati, da se bodo vse vrste datotek kompresirale enako učinkovito. Ko kompresirani podatki pridejo do drugega modema, jih ta odpakira in pošlje osrednjemu procesorju v obdelavo. Zakaj uporabljati kompresijo? Odgovor je preprost: da pošljemo čim več podatkov. Vsaj iz lastnih izkušenj lahko povem, da sem kompresijo podatkov najbolje opazoval pri običajnem deskanju po internetu; v internet sem bil povezan s hitrostjo 28800 bit/s, kar znese približno 3,6 Kbyte/s, stran pa se mi je nalagala s hitrostjo 4 Kbyte/s. Zakaj? Zaradi...

0 komentarjev

Akiba did it again

več strani - Ker Japonci vedno dobijo nekatere dele hardvera prej, kot drugod po svetu so oni tudi tisti, ki prvi testirajo vse novosti. Tako se je zgodilo tudi s 1.13 GHz Pentium 3-S procesorjem. Da najprej razčistimo; Pentium 3-S in novi Pentium 3 nista enaka procesorja, oba pa imata Tualatin jedro. Najbolj opazna lastnost Pentiumov 3-S je povečana količina sekundarnega (L2) predpomnilnika, ki so ga Intelovi inženirji povečali kar na 512 KB (običajni Pentiumi 3 ga imajo še vedno 256 KB). Test 1.13 GHz Pentiuma 3-S so opravili na Akibi. Problem je samo to, ker je celotna stran v Japonščini. Problem? Poženite Babelfish (ne deluje na Netscapu 4.x ), ki vam celo stran prevede v angleščino. No, čeprav sem bil od začetka precej navdušen nad dokaj berljivim prevodom, sem kaj kmalu ugotovil, da gre za precej polomljeno angleščino, ki se jo malce težje razume. Če se vam ne da brati indijanske angleščine, si lahko še vedno ogledate povzetek na X-bitih. Sicer ni tako dolg in podroben, je pa vsaj berljiv...

0 komentarjev

Nov GeForce iz MSI-ja

X-Bit Labs - MX400-VIVO 32 je ime kartice, ki jo bo MSI izdal v prihodnjem mesecu. Bazirala bo na Nvidia GeForce2 MX400 čipu. Imela bo 128-bit-no pomnilniško vodilo, frekvenco delovanja 175MHz in 32MB SDRAM-a. Imela bo še TV-Out priključek in posebno MSI-jevo funkcijo VGA Live BIOS. To je funkcija, ki sama zazna verzijo BIOS-ov na grafični kartici in, če je ta ni najnovejša, sama poišče "update" na MSI-jevi domači strani. V paketu bodo tudi MSI DVD (standardni softwere DVD predvajalec) MSI 3D!Turbo (za določanje nastavitev zaslona, navijanje in vrsto drugih nastavitev).

0 komentarjev

Novi Tualatin plošči iz Solteka

X-Bit Labs - Soltek je najavil novi plošči, ki bosta bazirali na Intel 815EP chipset. To bosta:
  • SL-65EP2: Plošča bo narejena v ATX formatu, podpirala pa bo tudi nove Tualatin procesorje. Vsebovala bo 1 AGP Pro, 6 PCI, 1 CNR, 3 DIMM reže (do 512MB PC100/PC133 SDRAM), 4 USB vtiče, AC'97 zvočno kartico in Promisov ATA/100 IDE RAID kontroler. Overclockerji boste lahko nastavljali FSB v korakih po 1MHz, omogočeno pa bo tudi spreminjanje Vio in Vcora skozi Soltekovo RedStorm Overclocking tehnologijo.


  • SL-65EP2+: Ta plošča bo samo izpeljanka zgornje. Od nje se bo razlikovala samo po vgrajeni Creative CT5880 zvočni kartici.

Soltek trenutno razvija še druge Tualatin plošče. To so: SL-65KV2-T...

0 komentarjev

FIC predstavil KT266 matično ploščo

X-Bit Labs - FIC je na področju matičnih plošč, ki podpirajo AMD-jeve procesorja kar znano podjetje, saj je bil eden izmed prvih podpornikov prvih Athlonov. Pred kratkim so predstavili svojo prvo matično ploščo, ki bazira na KT266 chipsetu - AN11. Ker plošča bazira na KT266 čipovju, podpira tudi Viino V-Link tehnologijo, ki omogoča višje hitrosti sistemskega vodila (266 MHz). Plošča ima 1 AGP 4x, 5 PCI, 1 ACR in 3 DIMM (do 3GB of DDR SDRAM), vsebuje pa še Viino zvočno kartico, ki je integrirana v Southbridge, ATA 100 krmilnik s podporo RAID-u in 4 USB vtiče. Zraven plošče dobimo tudi nekaj uporabnih programov, omogoča pa tudi overclockerske nastavitve. Več o plošči tukaj.

0 komentarjev

Večja proizvodnja P4 matičnih plošč

X-Bit Labs - Čeprav se Pentium 4 in Rambus pomnilnik zadnje čase kar nemarno cenita, je proizvodnja plošč, ki podpirajo ta procesor in pomnilnik, še vedno precej nizka. Po podatkih, ki sem jih dobil na X-bitih, dosega proizvodnja P4 plošč 10 % vseh proizvedenih matičnih plošč pri Tajvanskih proizvajalcih. Proizvajalci teh plošč ne proizvajajo radi predvsem zaradi drage proizvodnje, kar jim ne prinese pretiranega dobička (P4 in Rambus zahtevata 6 plastni dizajn matičnih plošč). Nekateri proizvajalci so šli celo tako daleč, da za P4 plošče sploh niso hoteli slišati. Zadnje čase pa se stvari obračajo na bolje. Ker se Socket423 Pentium 4 procesorjem počasi izteka življenjska doba, se bo proizvodnja teh plošč močno povečala (gotovo zaradi tega, ker je Intel znižal marže). Po nekaterih podatkih se bo tista prava masovna proizvodnja začela šele s predstavitvijo Brookdale čipovja, ki bo omogočalo izdelavo 4 plastnih PCB-jev. ...

0 komentarjev