»

Ustvarili bakterijo s tremi različnimi baznimi pari v DNK

Klasični bazni pari (A-T in G-C)

Nature - Znanstveniki so uspeli ustvariti živo bakterijo, ki v svoji genetski kodi ne vsebuje le več štirih osnovnih črk (A, C, G, T), iz katerih je brez izjeme ustvarjeno vso življenje, ampak ima tudi črki X in Y, o čemer pišejo v novi številki Nature. Kot že tolikokrat doslej bomo pogledali, kaj ta revolucionaren dosežek pomeni, kaj obeta in hkrati razblinili nekaj neupravičenih strahov.

Osnove molekularne biologije so dobro znane že vrsto let. Deoksiribonukleinska kislina (DNK) je dolga molekula, v kateri ima vsak organizem zapisan svoj genetski načrt in edina prtljaga, ki jo prinesemo na ta svet. Njen skelet tvorijo molekule sladkorja s petimi ogljikovimi atomi (pentoza) 2-deoksiriboze v ciklični obliki, ki so med seboj povezane prek negativno nabitih fosfatnih skupin. Na vsak sladkor je pripeta še ena izmed štirih osnovnih dušikovih baz - adenin, citozin,...

7 komentarjev

Firefox naposled ne bo dobil reklam

Kmalu

Slo-Tech - Mozilla je sporočila, da se ne bodo uresničile februarske napovedi, da bo Firefox dobil reklame. Tedaj je namreč precej bojazni povzročila napoved, ki so jo številni napačno razumeli. Mozilla je bila namreč napovedala, da bo prodajala oglasni prostor v praznem oknu, ki se prikaže z odprtjem novega zavihka. To bi bilo mogoče le na začetku, ko je Firefox nameščen sveže, kasneje pa bi si uporabnik lahko sam nastavil, katere hitre povezave oziroma bližnjice želi imeti.

Razlog je bil seveda finančne narave, saj Mozilla išče načine, kako zmanjšati svojo odvisnost od Googla. Prihodki od Googla, ker je njegov iskalnik privzeta izbira tudi v Firefoxu, so namreč previsoka postavka, njena prihodnost pa je zaradi Googlovega...

6 komentarjev

Ameriška univerza dobila poldrugo milijardo dolarjev odškodnine zaradi patentnih kršitev

vir: BBC
ComputerWorld - Eno najvišjih odškodnin zaradi kršitev patenta v zgodovini ni dobilo podjetje, temveč ameriška univerza, je pred časom razsodilo prizivno sodišče v Pensilvaniji. Podjetje Marvell Technology mora sloviti Carneige Mellon University (CMU) plačati 1,54 milijarde dolarjev odškodnine zaradi kršitve dveh patentov, ki pokrivata tehnologije v računalniških diskih in ki jih je Marvell kršil s prodajo svojih čipov za diske.

Gre za nadaljevanje zgodbe iz leta 2009, ko je CMU vložila tožbo zoper Marvell zaradi kršitve dveh patentov, ki opisujeta metodi za izboljšanje hitrosti in zanesljivosti branja podatkov z magnetnih medijev. CMU je patenta prijavil že leta 1997 in ju dobil leta 2001 in 2002, a sta bila po Marvellovem mnenju neveljavna, ker naj bi bil nekaj...

7 komentarjev

Britanski ISP-ji uvajajo three strikes sistem

Guardian - Štirje največji britanski ponudniki dostopa do interneta (BT, Sky, TalkTalk in Virgin Media) naj bi bili tik pred podpisom dogovora z britanskim glasbenim cehom (BPI) v smeri sodelovanja pri pregonu spletnega piratiziranja glasbe.

Sistem se v tej prvi obliki imenuje "VCap" (voluntary copyright alert program), se pravi, "prostovoljni program pošiljanja obvestil o kršitvah avtorskih pravic". Deloval bo po ustaljeni viži. Imetniki avtorskih pravic bodo skozi nadzor p2p omrežij priskrbeli IP naslove ljudi, ki po njihovo sodelujejo v izmenjavi avtorsko zaščitenih del, ISP-ji pa bodo imetnikom teh IP naslovov poslali opozorilna pisma ("alerts"). V tej prvi fazi naj bi bilo to to - pisma naj bi bila spisana v izobraževalnem tonu, brez pravnih sankcij v...

13 komentarjev

Apple pred največjim prevzemom - Beats

Slo-Tech - Čeprav uradnih potrditev ne iz Appla ne iz Beatsa še ni, Bloomberg in The Wall Street Journal poročata, da bo Apple kmalu - mogoče že prihodnji teden - najavil prevzem podjetja Beats za 3,2 milijarde dolarjev, kar bo Applov največji prevzem v zgodovini.

Apple se zanima za oba dela podjetja, tako za naročniško storitev Beats Music kakor tudi za proizvodnjo slušalk in zvočnikov. Apple v svojih prodajalnah že nekaj časa ponuja Beatsove izdelke, ta pa je minuli mesec začel omogočati nakup naročnine na svojo storitev kar prek Applovih aplikacij (in-app purchase). S tem je do neke mere konkurenčna Applovemu iTunes Radio, a Beats zahteva plačilo naročnine (10 dolarjev mesečno), katere del seveda dobi tudi Apple.

Beats sta leta 2008 ustanovila Jimmy Iovine in Dr....

54 komentarjev