»

TSMC računa na zmago proti GlobalFoundries

X-Bit Labs - Po besedah direktorja TSMCja, Morrisa Changa, je GlobalFoundries zelo pomemben igralec na trgu izdelave polprevodniških čipov, a se jih pri TSMCju ne bojijo. Menijo, da bodo kljub resni konkurenci še vedno ostali največji in najpomembnejši najemniški proizvajalec čipov. Povedal je, da bo bitka za stranke prinesla mnogo žrtev, ter da je njegova naloga le-te zmanjšati, kolikor se da. Z žrtvami je seveda mislil na denar oz. zaslužek.

Povedal je, da je Fab 2, nova tovarna, ki so jo začeli graditi pri GlobalFoundries v ZDA in bo tehnološko najnaprednejša tovarna čipov na svetu, kazalec strategije, v katero se spušča GlobalFoundries. Z naprednimi tovarnami in razvijanjem 28 nm proizvodnega procesa bodo verjetno iskali predvsem stranke, ki bodo zahtevale tehnološko naprednost, morda tudi pred nižjo ceno, obenem pa ima GlobalFoundries tudi prednost v izdelavi SOI tranzistorjev. A TSMC se brani z raznolikostjo proizvodnih procesov ter predvsem širokim naborom že obstoječih strank.

...

8 komentarjev

Pretrgan podmorski komunikacijski kabel odrezal Zahodno Afriko

Shema poti kabla

vir: BBC
BBC - Po poročanju BBC, je pretrganje podmorskega kabla, ki poteka od Portugalske v Južno Afriko preko Zahodne Afrike, povzročilo sedemdeset odstotno zmanjšanje pasovne širine, ki je sicer na razpolago Zahodni Afriki, nekatere države – Togo in Niger, pa so povsem odrezane od medmrežja.Družba, ki upravlja ta komunikacijski del, je ob tem povedala, da lahko traja tudi do dva tedna, preden bodo našli in odpravili napako.

Si predstavljate, da ste dva tedna povsem odrezani od medmrežja? In ste od njega, zaradi intenzivnega koriščenja storitev oblaka, povsem odvisni?

19 komentarjev

PlayStation 2 z najboljšimi prodajnimi rezultati

PlayStation 2

vir: Wikipedia
bit-tech.net - V primerjavi z drugo četrtino lani je, podobno kot Nintendo, upad prodaje doživel tudi Sony. Največji udarec je doživel PlayStation Portable, ki je z lanskih 3,7 milijona prodanih primerkov padel na le 1,3 milijona letos. Sonyjev paradni konj, PlayStation 3, je doživel manjši padec, z lanskih 1,6 na letošnjih 1,1 milijona prodanih...

52 komentarjev

nVidia z drznimi napovedmi

William Dally

vir: Wikipedia
X-Bit Labs - Prihod grafičnih kartic, ki so podpirale DirectX 10, je bil precej revolucionaren s stališča arhitekture grafičnih čipov. Od takrat naprej grafična jedra sestavljajo stream procesorji, ki jih je poleg premetavanja grafičnih vektorjev mogoče uporabiti tudi za bolj splošne namene, kot so npr. znanstvene raziskave ali pa za domače uporabnike bolj uporabno kodiranje video posnetkov visoke ločljivosti.

Trenutno najzmogljivejši grafični jedri, nVidiin G200b in ATIjev RV790, vsebujeta 240 oz. 800 stream procesorjev, nVidia...

30 komentarjev

Intel zaradi hroščev ustavil svoje SSD-je

The Register - Intel je v svojih SSD-jih, ki uporabljajo večnivojske celice (MLC), grajene v 34 nm-tehnologiji, odkril hrošča, zaradi katerega je začasno ustavil prodajo svojih pogonov. Nevšečnost tiči v firmwaru, povzroči pa lahko kvarjenje podatkov, če uporabnik v BIOS-u nastavi geslo za omejitev dostopa do diska in ga kasneje spremeni ali odstrani. Prizadeti sta seriji X25-M iz X18-M druge generacije, ki je luč sveta ugledala pred slabima dvema tednoma, in nadomešča 50 nm-primerke. Intel je popravek napovedal za naslednja dva tedna, ni pa še jasno, ali bo zgolj preprečil pojavo napake ali pa bo tudi oživil izgubljene podatke. Medtem Intel uporabnikom svetuje, naj ne nastavljajo ali spreminjajo gesel v BIOS-u.

0 komentarjev

Nov, uspešnejši napad na AES

Slo-Tech - Kot na svojem blogu poroča Schneier, so Alex Biryukov, Orr Dunkelman, Nathan Keller, Dmitry Khovratovich, in Adi Shamir odkrili nov napad na AES. Za razliko od prejšnjih, je ta bistveno bolj učinkovit, a v praksi zaenkrat ni potrebna skrb.

Omenjeni so namreč izvedli napad na AES-256. AES-256 sicer za računanje uporablja 14 krogov (ang. round), Biryukov in ostali pa so ugotovili, da je modificirani AES-256 s samo 9 krogi mogoče razbiti s časovno kompleksnostjo 239 in dvema tim. povezanima ključema (prej so potrebovali štiri povezane ključe in 2120 kompleksnost).

AES-256 z 10 krogi zahteva 245 kompleksnost, AES-256 z 11 krogi pa 270.

Vseeno velja poudariti, da se napad nanaša le na AES z 256-bitnimi ključi (in ne AES s 128-bitnimi ključi), da zahteva dostop do tim. povezanih ključev (ang. related-key napad; kriptoanalitik potrebuje dostop do nešifrirane vsebie in do vsebine šifrirane z več med seboj na poseben način povezanimi ključi) ter zgolj teoretičen, saj so raziskovalcu...

12 komentarjev

Firefox prenesen milijardokrat

Milijarda

Ars Technica - Popularen brezplačen in odprtokoden brskalnik Firefox je včeraj dosegel pomemben mejnik, saj je bil s spleta prenesen že milijardokrat. Lanskega februarja so dosegli številko petsto milijonov, za podvojitev tega pa so torej potrebovali približno 17 mesecev. Pomembno vlogo pri pospešku je odigral izid Firefoxa 3.0 in kasneje Firefox 3.5, ko sta v prvem dnevu dostopnosti privabila osem oz. pet milijonov nalagalcev. Ti podatki skupaj z zadnjimi raziskavami trga, kjer ima Firefox 22,51-odstotni delež, kažejo na vedno večjo priljubljenost tega brskalnika, ki pridobiva predvsem na račun prebežnikov z IE-ja. Klik!

42 komentarjev