»

Kako je fintech sam sebe zaklenil iz denarnice

Slo-Tech - Nekoč obetavni fintech startup Prime Trust, ki je nudil pokojninska varčevanja v kriptovalutah, vmesnike za potrjevanje istovetnosti komitentov (know-your-costumer interface), likvidnost in druge finančne storitve za kriptoborze, menjalnice in podobne igralce, gre v prisilno poravnavo (Chapter 11). Tja ga je pahnila osupljiva nesposobnost, zaradi česar so izgubili več kot 39 milijonov dolarjev. Sodni spis, ki se ga res splača pogledati, se bere kot učbenik slabih praks, nesposobnosti in nezakonitih ravnanj.

Zdi se, da so se težave podjetja, ki se je sámo opisovalo kot "vse-v-enem rešitev za stranke, ki ostaja neprekosljiva na trgu", začele z nezadostnim nadzorom. Ker je podjetje več let beležilo rast in uspeh na cvetočem trgu kriptovalut, je njena vrednost hitro rasla, s tem pa tudi vložki vlagateljev. Ko se je leta 2022 dogajanje na kriptotrgu umirilo, je Prime Trust še nadalje trošil z nezmanjšano hitrostjo. Drugo polovico leto 2022 so že poslovali z izgubo.

To samo po sebi ni...

24 komentarjev

Hekerski vdor v Binance odnesel pol milijarde

Slo-Tech - Včeraj zjutraj je ena največjih svetovnih kriptomenjalnic Binance sporočila, da je bila tarča hekerskega vdora, v katerem so nepridipravi odtujili večjo količino kriptovalut. Sprva se je govorilo o 100-110 milijonih dolarjev, do danes pa je bila ocena popravljena na 570 milijonov dolarjev.

Ukradli so žetone BNB. Napadalci so merili na most BSC Token Hub, ki je omogočal prenos BNB z ene verige blokov na drugo (BNB Beacon Chain (BEP2) in BNB Smart Chain (BEP20 ali BSC)), in tam preusmerili BNB z omrežja. Šlo je za dva milijona žetonov. Binance je zato potrjevalce transakcij (network validators) pozval k moratoriju na ustvarjanje novih blokov na BSC, medtem ko poteka intenzivna preiskava incidenta. Kasneje je izvršni direktor Changpeng Zhao komitente pomiril, da so njihova sredstva varna in da Binance nadaljuje normalno poslovanje.

Z vzpostavitvijo stika s 44 potrjevalci transkacij, ki so razpršeni po vsem svetu, so uspeli omejiti škodo. Večina sredstev je zamrznjenih v denarnici...

19 komentarjev

Celsius gre v prisilno poravnavo

Slo-Tech - Podjetje Celsius, ki se je ukvarjalo s trženjem posojanja kriptovalut, je v sredo vložilo zahtevo za začetek prisilne poravnave (Chapter 11). Da se kuhajo težave, je jasno že vsaj mesec dni, odkar so komitentom onemogočili dvige kriptovalut. To se tudi po začetku prisilne poravnave ne spreminja, želijo pa zlesti na zeleno vejo.

Celsius je dvige, menjave in nakazila ustavil 12. junija letos in pri tem vztraja. Prav tako so ustavili tudi pripisovanje obresti in izdajanje novih posojil, medtem ko obstoječa posojila normalno obratujejo še dalje vključno z obveznostmi kreditojemalcev do Celsiusa. To z drugimi besedami pomeni, da ima Celsius načrt za rešitev finančnih težav, ni pa še jasno, ali bo uspel.

Prijavili so 1-10 milijard dolarjev pasive in 1-10 milijarde dolarjev obveznosti do vsaj 100.000 upnikov - to je v resnici največja vrednost, ki jo je moč izbrati v SEC-ovem obrazcu. Celsius ima sicer po lastnih podatkih okoli 1,7 milijona komitentov in 167 milijonov dolarjev likvidnih...

15 komentarjev

V vdoru v KuCoin zmanjkalo 150 milijonov dolarjev

Slo-Tech - Singaporska borza kriptokovancev KuCoin je potrdila, da so v soboto zgodaj zjutraj po lokalnem času neznani napadalci izvedli nepooblaščene transakcije večjega obsega. Z njimi so ukradli večjo količino kriptovalut, ki jih je menjalnica držala v vroči denarnici (hot wallet) kot likvidne rezerve. Po neuradnih podatkih je zmanjkalo za 150 milijonov dolarjev kriptovalut, predvsem ethra, bitcoina, litecoina, rippla, tethra, stellarja in trona. Večje zaloge, ki niso bile povezane v internet (cold wallet), ostajajo nedotaknjene. Kako so napadalci pridobili dostop do vroče denarnice, še ni jasno.

Takoj po odkritju nepooblaščenih transakcij so začeli reševati, kar se je rešiti dalo. Izdajatelje posameznih kriptovalut oziroma žetonov so obvestili o incidentu. Odvisno od ustroja je nekatere žetone možno preklicati ali pa račune, kamor so bili nakazani, zakleniti. Tako so zaklenili za 22 milijonov dolarjev tethra. Neuporabni so tudi nekateri drugi žetoni. Večino kriptovalut pa na tak način ni...

21 komentarjev

Na splet pricurljale podrobnosti januarskega vdora v Bitstamp

Slo-Tech - Januarja je slovenska bitcoinska borza Bitstamp, ki sodi med najbolj spoštovane v svetu in največje evropske, za šest dni prenehala obratovati. Razlog je bil vdor, saj so napadalci uspeli odtujiti skoraj 19.000 bitcoinov oziroma slabih pet milijonov evrov. Bitstamp je vse izgube pokril iz lastnega žepa, celoten sistem pa povsem od začetka postavil na novi strojni opremi na drugi lokaciji. Na splet je pricurljalo interno poročilo, kaj je šlo narobe.

Ugotovili so, da so napadalci datoteko z denarnico (wallet.dat) ukradli že 29. decembra, dejanska nakazila pa so izvedli 4. januarja. Sam vdor pa je potekal od novembra, ko so s ciljanimi sporočili prek Skypa in elektronske pošte poizkusili...

73 komentarjev

Bitstamp zaradi suma vdora zaustavil trgovanje

Nejc Kodrič in Damijan Merlak, ustanovitelja Bitstampa

Slo-Tech - Ena najbolj znanih borz za trgovanje z bitcoini, Bitstamp, je danes zjutraj zaustavila trgovanje in onemogočila izplačila bitcoinov zaradi utemeljenega suma vdora. Neznanci naj bi včeraj pridobili dostop do ene izmed denarnic, v kateri Bitstamp hrani bitcoinske depozite svojih strank.

Upravljavci strani zagotavljajo, da razpolagajo z zadostnimi rezervami, da bodo pokrili vse pologe svojih komitentov v bitcoinih na javno objavljene naslove denarnice, ki so bili izvedeni danes do 10.00 ure po slovenskem času. Ob 9.25 uri so vse komitente po elektronski pošti pozvali, naj nemudoma prenehajo nakazovati bitcoine v staro denarnico. Prav tako zagotavljajo, da so vsi pri Bitstampu deponirani bitcoini na varnem, ker so bili shranjeni v denarnici, ki ni bila povezana v...

100 komentarjev