»

Adobe ne bo prevzel Figme

vir: Adobe
Slo-Tech - V vodo je padel 20 milijard dolarjev vreden prevzem podjetja Figma, ki ga je bil napovedal Adobe lanskega septembra. Figma proizvaja programsko opremo za digitalni dizajn in je eden največjih konkurentov Adobove linije izdelkov XD. Zato je bilo že ob najavi prevzema veliko ljudi zaskrbljenih, tudi uporabnikov, da bo prevzem močno okrnil konkurenco. To je bil naposled tudi razlog, da prevzema ne bo. Regulatorji ga niso dovolili.

Posebej negativno sta se opredelila evropski in britanski regulator, ki sta izrazila zaskrbljenost nad zmanjšanjem konkurence in zahtevala številne zaveze. V EU so sprožili preliminarno preiskavo, v Veliki Britaniji pa bi regulator verjetno zahteval dezinvestiranje. Britanski CMA je 14. decembra zavrnil zadnje zaveze, ki jih je bil pripravljen dati Adobe, kar bi vključevalo dezinvestiranje. Za 21. december je bilo predvideno še zaslišanje, nato pa bi februarja dobili končno - verjetno negativno - odločitev CMA. Evropska komisija je preiskavo že začela in jo...

8 komentarjev

Microsoft z novim poizkusom za prevzem Activision Blizzard, ki vključuje licenciranje Ubisoftu

Slo-Tech - Microsoft je z Ubisoftom sklenil dogovor, za katerega upa, da bo prepričal britanske oblasti, da mu dovolijo kupiti Activision Blizzard. V EU in ZDA so regulatorji namreč prižgali zeleno luč, na Otoku pač ne. Sedaj Microsoft predlaga, da bi Ubisoft dobil nekaj dodatnih pravic, s čimer bi bil prevzem ožji.

Britanski varuh konkurence (CMA) namreč meni, da bi Microsoft s prevzemom lahko začel izkoriščati novonastali prevladujoči položaj na trgu. Microsoftov poizkus rešiti nastalo zagato je novi sporazum o licenciranju. Ta bo Ubisoftu dal za 15 let pravico nuditi vse obstoječe in prihodnje naslove v svoji pretočni storitvi. Ubisoft bo imel licenco izven EU, nato pa bo te naslove nazaj ponujal Microsoftu, da jih bo lahko vključil v Xbox Cloud Computing. Ubisoft bo nudil storitev Ubisoft+ Multi Access, ki je na voljo za PC, Xbox, Amazon Luna in PlayStation. Za pravico do pretočnih vsebin bo Ubisoft izvedel enkratno plačilo, nato pa glede na dejansko uporabo.

CMA, ki je prvotni dogovor...

5 komentarjev

Facebook z ogromno izgubo prodaja Giphy

CNBC - Kratki animirani posnetki, ki jih pripenjamo v sporočila, so vredni milijone. Niso pa vredni stotine milijonov, kakor je menil Facebook, ko je leta 2020 za 315 milijonov dolarjev kupil Giphy. Sedaj ga je - tudi zaradi zahteve britanskega regulatorja trgov - moral prodati za bistveno manj. Giphy je za 53 milijonov dolarjev romal k Shutterstocku.

Da moral Facebook oziroma Meta prodati Giphy, je CMA odločil lani. CMA je ugotovil, da Giphy tudi pomemben ponudnik oglasnega prostora in da Facebookovo lastništvo predstavlja nedovoljeno koncentracijo. Obstaja namreč nevarnost, da bi konkurenci z nepoštenimi ali diskriminatornimi pogoji preprečil dostop do storitev, ki jih nudi Giphy. CMA je leta 2021 že kaznoval Facebook, ki pred nakupom Giphyja ni razkril vseh informacij, zato je moral plačati 50 milijonov funtov.

Po dveh letih presojanja pa je bila odločitev jasna. Facebook mora prodati Giphy, kar se bo sedaj tudi uresničilo. Pri tem bodo ustvarili ogromno izgubo. Shutterstock medtem...

4 komentarji

Evropska komisija odobrila Microsoftov prevzem Activision Blizzarda

Evropska komisija - Slab mesec po rdeči luči Britancev za Microsoftov nakup Activision Blizzarda so se na drugi strani Rokavskega preliva odločili drugače: Evropska komisija se s prevzemom strinja, toda ob dodatnih zavezah Redmonda.

Microsoftov spopad z regulatorji širom sveta, da bi ti odobrili največji prevzem v igričarski industriji doslej, namreč Activision Blizzarda, za slabih 70 milijard dolarjev, je poln zaostritev in preobratov. Le slab mesec po tem, ko je britanski varuh konkurence CMA (Competition and Markets Authority) pritisnil na zavoro, so se pri Evropski komisiji odločili drugače. V obeh primerih so se pristojni pravzaprav v grobem strinjali v dveh temeljnih postavkah. To je, da se na eni strani ni posebno bati, da bi Microsoft bistveno omejil igre iz studijev Activision Blizzarda - tu je predvsem mišljena franšiza Call of Duty - na lastne klasične platforme, oziroma zignoriral Sonyjeve konzole Playstation, ker so časi ekskluziv za platforme bolj kot ne mimo. In na drugi strani, da...

16 komentarjev

Microsoftu na Otoku rdeča luč za prevzem Activisiona

Slo-Tech - Čeprav so bili Britanci prevzemu naklonjeni, je varuh konkurence CMA (Competition and Markets Authority) izdal negativno odločbo. Microsoft ne bo mogel prevzet Activision Blizzarda, za kar so ponudili 69 milijard dolarjev in v nekaterih državah po svetu že dobili dovoljenje. CMA meni, da bi bil prevzem prevelik udarec za konkurenco. Microsoft se bo pritožil.

CMA meni, da bi prevzem občutno okrnil konkurenco (substantial lessening of competition), ker ima Microsoft že sedaj prevladujoč tržni položaj. Ocenili so, da tržni delež ta na področju iger v oblaku znaša od 60 do 70 odstotkov, z nakupom Activisiona pa bi ga še povečal. V tem primeru bi imel Microsoft močan gospodarski interes, da bi posamezne Activisionove naslove zaklenil na svojo platformo. To pa bi predstavljalo nedopustno ravnanje. Microsoft je sicer v zadnjih mesecih skušal dokazati, da se to ne bo zgodilo, zato je tudi sklenil nekaj dogovorov in zavez s konkurenco, denimo da bo Call of Duty ostal dostopen tudi na...

3 komentarji

Britanci vse bolj naklonjeni združitvi Microsofta in Activision Blizzarda

Slo-Tech - Britanski regulator za trge CMA se je omehčal glede očitkov Microsoftu, da bi z nakupom Activision Blizzarda lahko prišlo do škode za trg iger na konzolah.

Odkar so v Microsoftu lanskega januarja z odmevno napovedjo prevzema založnika Activision Blizzarda sprožili enega največjih nakupov v širši IT industriji, se v Redmondu borijo z mnogimi očitki, da bo ta poseg povzročil monopolne, oziroma negativne učinke na tržišču iger in konzol. Za vrat jim močno diha ameriški urad FTC, medtem ko se vsaj v Evropi položaj vse bolj nagiba njim v prid. V začetku marca se je pričelo šušljati, da je Evropska komisija združitvi vse bolj naklonjena, za kar gredo zasluge predvsem odločni zimski Microsoftovi kampanji povezovanja z raznovrstnimi novimi distributerji, za razpečevanje Activisionovih iger, v prvi vrsti franšize Call of Duty. Tako se skuša velikan zoperstaviti obtožbam, da bo Call of Duty zaklepal v lasten vrtiček, kar mu še posebej radi v obraz mečejo pri glavnem tekmecu, Sonyju.

Na tej...

11 komentarjev

Microsoft britanskega regulatorja prepričuje o prevzemu Activision Blizzarda

Reuters - Microsoft se še vedno trudi prepričati javnost in regulatorje, da prevzem Activision Blizzarda ne bo nikakor vpliva na konkurenco na trgu. Po skorajšnji odobritvi Evropske komisije je sedaj še v Veliki Britaniji zagotovil, da bo Call of Duty licenciral Sonyju za obdobje deset let. S tem želi Microsoft tudi britanskega regulatorja, kjer je pričakovati več težav, prepričati v odobritev prevzema.

Lani so v Redmondu napovedali, da bodo za 69 milijard dolarjev prevzeli Activision Blizzard. Eden najglasnejših kritikov in nasprotnikov te kupčije je bil prav Sony, je dejal Microsoftov predsednik Brad Smith. Da so njegovi pomisleki tehtni, je dal vedeti tudi britanski CMA (Competition and Markets Authority), ki je minuli mesec dejal, da bo prevzem negativno vplival na konkurenco med Xboxom in PlayStationom ter ohromil igranje v oblaku. Microsoft zato sedaj jamči naslednje. Za igralce Call of Duty bi bili platformi PlayStation in Xbox enakovredni, prav tako pa bi bili Call of Duty in drugi...

10 komentarjev

Googlova plačila Applu pod drobnogledom

Slo-Tech - Applov brskalnik Safari nikoli ni bil prava konkurenca Googlovemu Chromu in mestoma se je zdelo, da Apple sploh nikoli ni imel takšnega namena. S spletnim iskalnikom pa sploh nikoli niso poskušali, saj je to še težja naloga. Britanski varuh konkurence CMA (Competition and Markets Authority) meni, da je to tudi posledica Googlovih plačil Applu za uporabo njegovega iskalnika v Appplovih izdelkih. Po neuradnih podatkih zato poteka preiskava teh praks.

Tovrstna plačila niso nobena skrivnost, saj Google plačuje tudi Samsungu in drugim proizvajalcem telefonov, da ti na svojih napravah Googlov iskalnik nastavijo kot privzet. Google plačuje celo Mozilli, da je v Firefoxu urejeno enako, kar je celo glavni Mozillin prihodek. A CMA meni, da so plačila Applu sporna predvsem zato, ker s tem Apple vzpodbujajo, da ne počne ničesar, predvsem da ne inovira. Da se problematičnosti tega aranžmaja zaveda tudi Apple, kažejo tudi zadnje vesti, da se Mozilla in Google pripravljata na izdajo svojih...

1 komentar

Nvidiin prevzem ARM-ja se odmika

vir: Nvidia
Slo-Tech - Velika Britanija se nagiba k blokadi Nvidiinega prevzema ARM-ja, piše Bloomberg. Da z lanskega septembra napovedanim prevzemom ne bo šlo vse gladko, je bilo jasno že aprila, ko so v Veliki Britaniji na zavoro stopili v regulatorju konkurence in ministrstvu za digitalizacijo. Japonska lastnika SoftBank kani za ARM iztržiti 40 milijard dolarjev, Nvidii pa bi dizajner čipov prišel prav. A varuhi konkurence sedaj menijo, da bi ji prišel še preveč prav.

Britanski minister za digitalizacijo, kulturo, medijo in šport Oliver Dowden je aprila od regulatorja CMA (Competition and Markets Authority) zahteval poročilo, ali je prevzem skladen s pravili za varovanje konkurence in ali prinaša tveganja za nacionalno varnost. Konec julija je CMA poročilo pripravil, iz njega pa je razbrati, da bi bil prevzem preveliko tveganje za interese Velike Britanije. Zaradi vprašanj nacionalne varnosti bodo izvedli še dodaten, bolj poglobljen pregled, preden bodo izdali končno mnenje. Čeprav to uradno še ni...

3 komentarji

Britanski regulatorji bodo pobliže pogledali Nvdiin prevzem ARM-ja

vir: Nvidia
Slo-Tech - Nvidia je lani napovedala, da kani za 40 milijard dolarjev prevzeti ARM, kar bo eden največjih prevzemov v tej branži. A preden se bo to zgodilo, bodo morali zelo luč prižgati še regulatorji trga v več državah, kjer pa se lahko zaplete. Britanski varuh konkurence CMA (Competition and Markets Authority) bo do konca julija pripravil poročilo, v katerem bo ugotovil, ali je prevzem dovoljen. Britanci bodo preverili tudi, ali prevzem prinaša kakšne posledice za nacionalno varnost. Minister za digitalizacijo Oliver Dowden je CMA poslal zahtevek za izredni pregled posla (public interest intervention).

Iz Nvidie se sporočili, da posel ne more predstavljati tveganja za nacionalno varnost in da pričakujejo pozitivno mnenje. Za ARM želijo plačati 12 milijard dolarjev v denarju, 21,5 milijarde dolarjev v lastnih delnicah, 1,5 milijarde dolarjev za zaposlene v obliki delniških opcij in še pet milijard dolarjev ob ustreznih poslovnih rezultatih. ARM je vodilni načrtovalec čipov, ki tečejo...

0 komentarjev