» »

Na Japonskem obrat v jedrsko energijo

1
2
»

Invictus ::

-Wall je izjavil:


Ce naredijo jez... do Kitajske :)) Premoga prakticno nimajo, nafte nimajo, plina nimajo. JE so logicna poteza.

Sicer pa tudi urana nimajo. Tako da so pač 100% odvinsi od uvoza, ali pa gredo nazaj v srednji vek.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

kow ::

Urana ne rabis, ker ni tezava narediti zalogo za vec let - domnevam.

starfotr ::

Vsi smo odvisni od vseh na svetu. Ampak, če hočemo imeti, česar sami nimamo, moramo pač uvažat.

Da veste, kako pomembno je če bi japonci imeli enotno omrežje. Imeli bi najbrž mnogo manj težav s Fukušimo in posledično bi tudi mi imeli v Nemčiji še vedno jedrske. Ta nesreča je bila velik sprožilec, da so neumni švabi skoraj vse zaprli.

FireSnack ::

Mi bi rabili še dva bloka in smo dobri. Potem se lahko ostali viri jebejo.
Preprodajalec NFT umetnin

kow ::

Bos vsako noc ugasnil blok? Ga bos imel v rezervi?
Kaj, ce najdes napako, ki se tice vseh blokov? Bos ugasnil vse bloke in odklopil elektriko? Nisi cisto premislil, a?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kow ()

starfotr ::

JE je pasovna. HE in TE se lahko prilagajajo. JE se ne more.

kow ::

Kaj pomeni "pasovna". Pomoje se lahko prilagaja, samo ne ravno hitro. Se vedno pa se krivulja porabe predvidi in lahko to izkoristis. Domnevam.
Idealno pa jo pac furas ves cas na 100%. Ampak Francozi niso imeli tega privilegija in so morali spreminjati moc reaktorjev. No, trenutno nimajo teh problemov, heh.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kow ()

A. Smith ::

Novejše JE lahko prilagajajo izhodno moč porabi. Bolj splača se, če je ne, ampak če jo morajo, znajo obratovati tudi trapezno, tako kot TE.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

kow ::

Malo sem bral sedaj. Ce prav razumem, je to odvisno od kolicine "goriva" v reaktorju. Torej moras imeti dovolj veliko stevilo reaktorjev. Ce imas recimo samo 2 in sta oba reaktorja nekaj mesecev pred menjavo goriva, ne bo slo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kow ()

A. Smith ::

To vsekakor drži - če je gorivo iztrošeno in znižaš nivo moči ali reaktor celo ugasneš, zvišanja moči mogoče/verjetno ne boš več dosegel brez menjave goriva. Iztrošeno gorivo močno omeji manevrski prostor reaktorja.

"Due to the French energy mix specifics, the Électricité de France (EDF) nuclear fleet was designed to provide load following and full ancillary services (primary and secondary reserves), mainly due to a large demand consumption pattern with high seasonal variations." But as the country's nuclear program has matured and its energy mix shifted, France has also embarked on improved programs to accomplish rapid load following--from 100% rated thermal power (RTP) to 30% RTP--frequency control (+-7% RTP), and rapid (up to 5% RTP/minute) return to full power, all with minimal reactor trips while maintaining stable power at various power levels. That required upgrades to nuclear plants with additional plant modifications.
https://www.powermag.com/flexible-opera...
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

nodrim ::

Za kako staro se šteje nuklearka v Krškem? Štejemo od začetne gradnje ali od zadnje posodobitve?

A. Smith ::

Odgovor na tvoje vprašanje bo dala naslednje leto komisija za podaljšanje obratovanja v 2023.

Jedrska elektrarna Krško bo 2023 obeležila 40 let obratovanja. Ker je bila skozi leta dosledno posodabljana in vzdrževana, se pričakuje, da bo dobila dovoljenje za podaljšanje obratovanja za nadaljnjih 20 let. Ko bo dopolnila 60 let obratovanja, se trajno izklopi ter se hkrati začne proces njene razgradnje. Nadaljnje obratovanje po dopolnjenih 60 letih obratovanja ni načrtovano.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

k4vz0024 ::

Nekateri teoretiki menijo, da bi z ustreznim servisiranjem delovala v nedogled.

jest10 ::

V nedogled ravno ne, bi pa brez težav prenesla še kake 50 let po izteku predvidenih 60-tih. Reaktroska posoda je narejena s konkretno rezervo. Ostalo se bolj kot ne lahko poservisira.
Jasno bi se stroški potrebni za varno obratovanje višali.

Cico ::

Izračunal moj kolega iz elektro faksa

Zadnjič smo imeli na srečanju KVLS ponovno debato o energiji, ki jo porabijo osebna vozila, in koliko novih energetskih virov (beri: elektrarn) bi potrebovali, če bi vsa osebna vozila na fosilna goriva zamenjali za ekvivalentna električna vozila :?: . Da bi imeli zadevo nekoliko bolj dokumentirano, ta izračun sedaj objavljam kar tu. Vseeno mislim, da tema ni predaleč od letal in naj vam bo naslednjič, ob realnem ali virtualnem tankanju tistih nekaj ton kerozina, mogoče malo v razmislek #-o .

Na spletni strani Statističnega urada Republike Slovenije sem pobrskal za par podatki, tako da lahko izračun naslonimo na konkretne vrednosti. Torej - v Sloveniji smo imeli leta 2014 registriranih 1.068.362 osebnih vozil :roll: , prevozili smo povprečno 12.653 km na leto, s povprečno porabo 6,7 l/100 km (vir: SURS). Povprečje upošteva različne vrste in porabe goriva, tako da se bomo zadovoljili kar s temi podatki, saj nas zanimajo le okvirne vrednosti.

Vsako vozilo tako v enem dnevu povprečno prevozi 34,7 km ter porabi 2,32 l goriva. Če želimo ugotoviti koliko energije je pri tem porabilo, moramo poznati energijsko oz. kurilno vrednost energenta, zato bomo v našem primeru vzeli za bencin oz. dizel nekako 10 kWh/l. Dnevno porabljena energija na vozilo je tako: 2,32 l x 10000 Wh = 23.200 Wh oz 23,2 kWh.

Izkoristek bencinarjev je nekje med 30% in 33%, dizelašev pa nekoliko višji in znaša tudi do 40% :? , tako da glede na razmerje zastopanosti enih in drugih (cca 50:50) lahko vzamemo kar povprečen izkoristek 35%. Mehanske energije, ki jo potrebujemo (porabimo) za premikanje vozila, je tako: 0,35 x 23,2 kWh = 8,12 kWh.

Če bi imela električna vozila 100% izkoristek, prav takega pa tudi polnjenje akumulatorjev [-o< , bi bila ta vrednost že količina električne energije, ki bi jo morali vsak dan "natočiti" v akumulatorje električnega vozila. Žal pa nimamo naprave s 100% pretvorbo energije, zato bomo upoštevali izkoristek električnega pogona (napajalna elektronika + motor), ki naj bo radodarnih 90%. Tudi pri polnjenju akumulatorja rabimo več električne energije, kot jo dobimo med vožnjo ven, tako da tudi tu upoštevajmo izkoristek polnjenja, ki je nekje 75%.

Dnevno bi torej za eno osebno vozilo za zgoraj omenjeno razdaljo potrebovali: 8,12 kWh/(0,9 x 0,75) = 12,03 kWh električne energije.

Ni veliko, a to je energija. Energija pa je produkt moči in časa. Če bi torej za povprečno dnevno vožnjo želeli napolniti akumulator vozila v osmih urah, bi bila moč pri tem polnjenju: 12,03 kWh / 8h = 1,5 kW. A to je le moč za en avtomobil, za cel milijon pa znese: 1,5 kW x 1.068.362 vozil = 1.602.543 kW = 1,6 GW, kar je moč dobrih dveh krških nukleark (NEK) :shock: - seveda dodatno k tej, ki jo že imamo.

Res je, da verjetno ne bi vsi "tankali" elektrike ob istem času in bi bila potrebna moč lahko manjša (le npr. ena dodatna NEK), a bolj verjetno je ravno obratno, da želijo vsi polniti ob istem in seveda čimkrajšem času, kar še poveča potrebno moč, ki je seveda nimamo na razpolago. Še za občutek o kakšnih številkah sploh govorimo: električna energija iz NEK predstavlja cca 35% vse proizvedene električne energije v Sloveniji #-o . Pa še to: vse v Sloveniji proizvedene električne energije ni dovolj, zato smo neto uvozniki le-te.

kow ::

Torej potrebujes EV "tankati" 1x - 2x na teden. Vse avtomobile, ki jih uporablja 600k upokojencev bodo lahko tankali prakticno zastonj - se danes, pozimi, imamo soncen dan. Kar pomeni, da bo imela fotovoltaika lep izkoristek.
Sam bom imel hibriden nacin dela, ce bi imel avto, bi tudi tankal, ko bi bila moc poceni itd.

Izracun je jasen - cimprej na cesto cimvec EV. A nobenemu ni potegnilo v glavi, da bi izracunal koliko denarja gre letno za naftne derivate? Ce imas na cesti milijon avtomobilov, vsak pa na leto pokuri za 1000e goriva, je to 1 milijardo evrov za gorivo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kow ()

Maxlos ::

kow je izjavil:

Torej potrebujes EV "tankati" 1x - 2x na teden. Vse avtomobile, ki jih uporablja 600k upokojencev bodo lahko tankali prakticno zastonj - se danes, pozimi, imamo soncen dan. Kar pomeni, da bo imela fotovoltaika lep izkoristek.
Sam bom imel hibriden nacin dela, ce bi imel avto, bi tudi tankal, ko bi bila moc poceni itd.

Izracun je jasen - cimprej na cesto cimvec EV. A nobenemu ni potegnilo v glavi, da bi izracunal koliko denarja gre letno za naftne derivate? Ce imas na cesti milijon avtomobilov, vsak pa na leto pokuri za 1000e goriva, je to 1 milijardo evrov za gorivo.

?
Verjento misliš kupovali bodo kitajske EV, po jurja. Baterija do 20km.
Barking up the wrong tree

Lonsarg ::

@Cico, fail te računice je v zadnjem odstavki, kjer predvideva, da je vso polnjenje (torej 100% vseh avtomobilov!) priklopljenih ob konici (namreč samo ob konici je celotna moč omrežja zasedena). V praksi pa se bo seveda polnilo pretežno ponoči, ko imamo moč omrežja ODVEČ. Razen izjemoma, če se ti bo mudilo, NE BOŠ polnil do 22h dokler je dnevna tarifa, ampak boš nastavil polnjenje ob 22h. Pač polnjenje na dnevni tarifi bo drago skoraj kot bencin (sploh popoldne, prihaja namreč tretja popoldanska tarifa ki bo še dražja kot dnevna), tako da tega vsak ki vsaj malo gleda na denar ne bo počel redno, ampak izjemoma.

V dnevni tarifi bo max po moji oceni 25% vseh polnjenj. Pa še teh 25% čez dan ne bo vse popoldne ampak tudi dopoldne na raznih hitrih črpalkah za sprotne potrebe ko zmanjka itd. 25% pomeni tvoja računica deljeno z 4 glede moči, torej no brainer (sploh glede na to da bo prehod trajal vsaj 20 let).

Polnjenje avtomobilov ponoči bo pa mimogrede tudi povišalo dobičke in profitabilnost pasovnih elektrarn, sploh jedrskih.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

VIP58 ::

Cico je izjavil:

Izračunal moj kolega iz elektro faksa

Dnevno bi torej za eno osebno vozilo za zgoraj omenjeno razdaljo potrebovali: 8,12 kWh/(0,9 x 0,75) = 12,03 kWh električne energije.


Če sem prav razumel izračun, za 34.7 kilometra, poraba 12.03 kWh :O
Ali ni poraba EV okoli 15-20 kWh/100 km?
Too much of everything is just enough.

DamijanD ::

Odvisno od hitrosti - ampak tam nekje ja. Drugače pa že samo dvo/tro izmensko delo narekuje, da se ne bodo vsi avti hkrati filali

starfotr ::

Sploh nima veze koliko izmensko delo je. Večina itak dela dopoldne.

Klub temu, da imamo več izmensko delo, je glavnina porabe še vedno od 15h do 22h.

Lonsarg ::

Cene različnih tarif elektrike bodo poskrbele da bodo ljudje polnili avte pretežno po 22h. Tu ni najmanjše dileme, taka je pač ekonomija elektro omrežij.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

Magic1 ::

Samo še vedno palniramo kako bomo šli full electric, torej vožnja, ogrevanje,... in to po hitrem postopku. Nobenega govora pa o tem kje bomo štrom proizvedlji. Pa vemo da smo že za klinčevo termo rabili desetletje. Pa ne mi o sončnih, ker imamo največ porabe pozimi, ko smo tudi po kakšen mesec brez sonca pa itak je dan pol krajši in kot sonca nikakav.
Magic

m0LN4r ::

Gozdove posekat in postavi soncne celice, vsaka bajta pa dobi subvencijo za eno tonsko baterijo. Vse se da.

Kak lep bo narodni park, ko bodo tam stala polja celic in vetrnic.
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

Maxlos ::

Lonsarg je izjavil:

Cene različnih tarif elektrike bodo poskrbele da bodo ljudje polnili avte pretežno po 22h. Tu ni najmanjše dileme, taka je pač ekonomija elektro omrežij.

Ne, samo na ulici bo x avtov, vsak se bo polnil, ko bo drugi dosegel 80% in tako dalje... Potem ko bodo vsi dosegli 80%, se polnenje nadaljuje.
Barking up the wrong tree

kow ::

Se vedno ne razumem kje vidite problem. Zgradili smo naftna polja, ploscadi, naftovode, tankerje, refinerije itd. itd.
Zdaj pa naj bi bil problem zgraditi nuklearni reaktor? Ali za nekaj 100MW fotovoltaike?

Magic1 ::

Problem je da vse rabi čas, birokracije je vedno več. Jedrska je vsaj desetletje in pol stran, če se danes odločimo, da jo rabimo. Pa se še pogovarjat nismo začel. Fotovoltaika ne bo rešila našega problema elektrike s trenutno poznanimi tehnologijami.
Magic

feryz ::

Ok, prihaja tretja, četrta,..., deseta tarifa, seveda bodo dražje, ne cenejše.
Imamo rekordne cene elektrike že zdaj, brez vseh teh tarif.
In to vse zaradi pomanjkanja elektrike.
A mi zna kdo povedati, kje se odraža to pomanjkanje elektrike? Ker elektrike ne more biti premalo ali preveč, lahko jo je kvečjemu ravno prav, v vsakem trenutku.
Ok, po pravici povedano, jo je lahko preveč in jo stran zabrišemo, premalo jo pa res ne more biti, ker se sistem sesuje.

Utk ::

Izračunal moj kolega iz elektro faksa

Naj vrne diplomo. Če jo je sploh dobil.

Izkoristek bencinarjev je nekje med 30% in 33%, dizelašev pa nekoliko višji in znaša tudi do 40% :? , tako da glede na razmerje zastopanosti enih in drugih (cca 50:50) lahko vzamemo kar povprečen izkoristek 35%. Mehanske energije, ki jo potrebujemo (porabimo) za premikanje vozila, je tako: 0,35 x 23,2 kWh = 8,12 kWh.

Niti približno ni izkoristek niti 30 pri bencinu niti 40% pri dizlu. Tak izkoristek je pri bencinarju samo pri polnem gasu, pri dizlu pa ko je ogret. Kar pa pri nizki porabi in povprečnih 34 km na dan tudi ni ravno pogosto - 34 km na dan pomeni 2x17, ali pa 2x10 in 2x7 itd. V glavnem en kup kratkih voženj.

Dnevno bi torej za eno osebno vozilo za zgoraj omenjeno razdaljo potrebovali: 8,12 kWh/(0,9 x 0,75) = 12,03 kWh električne energije.

Če je 75% izkoristka, bolj 8. Ker povprečen izkoristek ICE niti približno ni 35. Povprečna poraba električnega avta je sigurno pod 20. Pa naj bo 20. Še zmeraj je to s 75% izkoristkom samo 9 kwh za tistih 34 km.

Če bi torej za povprečno dnevno vožnjo želeli napolniti akumulator vozila v osmih urah, bi bila moč pri tem polnjenju: 12,03 kWh / 8h = 1,5 kW. A to je le moč za en avtomobil, za cel milijon pa znese: 1,5 kW x 1.068.362 vozil = 1.602.543 kW = 1,6 GW, kar je moč dobrih dveh krških nukleark (NEK) :shock: - seveda dodatno k tej, ki jo že imamo.

Zakaj bi polnili vsi ravno v teh osmih urah? Ena dodatna nuklearka bi bila potrebna in dovolj, to je jasno, in v vsakem primeru jo rabimo.

kow ::

Ko govorite o dodatnih prihajajocih tarifah.. kaksen vir?

Magic1 ::

Kako boš pa reguliral porabo. A te bodo prosili, da ne uporabljaš ob določenih urah?
Magic

kow ::

Kaksno povezavo pa ima "tankanje" z uporabo avtomobila? Koliko Slovencev pa se vozi na dan 200km?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kow ()

starfotr ::

Pri nas so tarife predpisane. Tako, da dokler država ne požegna dodatnih tarif, ne bo nič.

Tisti, ki ima enotno tarifo bo lahko pokazal sredinca vsem tem zadevam in polnil kadar bo hotel.

Utk ::

Magic1 je izjavil:

Kako boš pa reguliral porabo. A te bodo prosili, da ne uporabljaš ob določenih urah?

Kako jo pa zdaj? A se bo nekdo z vsem milijonom lastnikov avtov dogovoril, da vsi vtaknejo kabel ob 22h, samo zato, da zjebejo omrežje?

kow ::

Saj ne bos startal polnenje manualno. Dodatni problemi zagotovo bodo. Primer bi bil, ce bi vsi nastavili vklop polnenja domace polnilne postaje tocno ob 22h.
Zato pa imamo software.

Magic1 ::

Sej opcij je več. Lahko se da dodatne tarife in folk bo malo razmislil, kdaj bo polnil, ali si bo zrihtal neko avtomatiko. Druga opcija je, da se prepusti, da folk dela kar hoče in preprosto zaračunajo na koncu vsem tržno ceno. Tretja opcija je pa nadgradnja druge, kjer država vzame keš od božička in subvencionira elektriko, da lahko folk počne kar mu paše. Torej, to kar imamo sedaj.
Magic

starfotr ::

Tržna cena pri elektriki ne obstaja.

Obstaja proizvodnja cena, marža trgovca in vsi davki, trošarine, dodatki od države, kateri predstavljajo glavnino. Tako, da tržne cene ni. Je samo državni nateg.

Maxlos ::

kow je izjavil:

Kaksno povezavo pa ima "tankanje" z uporabo avtomobila? Koliko Slovencev pa se vozi na dan 200km?

Verjento ti živiš v paralelnem vesolje, pa ne veš kakšen je zakon po 2030 in ostalo. Brez veze vzeti troll tabletko.
Barking up the wrong tree

kow ::

Maxlos, odgovarjam ti v kratkih rokavih, medtem ko gledam padec cene plina na 75e/MWh. Kdo zivi v paralelnem vesolju, bomo pa videli leta 2030.
Pa nehaj projecirati svoje trollanje. Lahko podas kaksen argument, samo od tebe ga se nisem videl.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kow ()

Lonsarg ::

starfotr je izjavil:

Pri nas so tarife predpisane. Tako, da dokler država ne požegna dodatnih tarif, ne bo nič.

Tisti, ki ima enotno tarifo bo lahko pokazal sredinca vsem tem zadevam in polnil kadar bo hotel.
Enotna tarifa je po ceni bližje višji tarifi kot nižji tarifi, skratka nekdo ki bo polnil na enotni tarifi plača precej več kot nekdo, ki ima dvotarifno in polni ponoči. Skrtatka nič se ne bo izognil, plačal bo pač več, njegova svobodna izbira seveda.

Kar se pa dodatnih tarif tiče pa sploh niso bistvene, že s trenutnimi dvemi tarifami se bolj splača ponoči polnit. Ja z ekstra popoldansko bi bila sicer motivacija še večja, ma že z dnevno/nočno se da čisto ustrezno motivirat.

O uvedni dodatne tarife/tarif pa trenutno potekajo inicialni pogovori v energetskih krogih po mojih info, uvedba tekom mandata trenutne vlade je zelo verjetna.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

Cico ::

Od fotovoltaike imajo največ koristi tisti, ki jo izdelujejo. V zimskem času, če bi želeli proizvesti dovolj energije, bi potrebovali vode do vrha Šmarne gore! Ko so želeli graditi hidroelektrarno na Savi nekje na Gorenjskem, so bili problem komarji, po mnenju naravo varstvenikov:D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Cico ()

kow ::

Lonsarg, koliko tarif pa podpira infrastruktura? Recimo stevci?

Magic1 ::

starfotr je izjavil:

Tržna cena pri elektriki ne obstaja.

Obstaja proizvodnja cena, marža trgovca in vsi davki, trošarine, dodatki od države, kateri predstavljajo glavnino. Tako, da tržne cene ni. Je samo državni nateg.

Seveda je tržna cena. Več kot imamo nepredvidljivih virov, večkrat je treba kupovat elektriko po "tržni" ceni. Sej imamo srečo, ker imamo dosti hidro, ki lahko čaka na zalogo.
Pri elektriki je cena zelo odvisna od predvidljivosti in odvisnosti. Če lahko planiraš v naprej in nisi 100% odvisen od nekoga, si lahko zrihtaš dobro ceno. Drugače boš plačal, kot velik. Samo mi smo trenutno že kar odvisni od uvoza in vedno bolj bomo. Torej ne izgleda pretirano rožnato.
To da pa je cena elektrike le okoli 50% na položnici pa je čudno samo enemu zelo staremu fotru. Imaš določene neumne predpostavke, vendar omrežnina, ddv, priključna moč so pa čisto na mestu. Kar je večina preostalega zneska.
Magic

Lonsarg ::

kow je izjavil:

Lonsarg, koliko tarif pa podpira infrastruktura? Recimo stevci?
Po novem neskončno ker je nadgrejeno sedaj vse na novejše števce z visokofrevenčno metriko (ne vem točnega intervala, vem da je vsaj na 15 minut možno prikazat zadevo). Je pa za predelat billing sistem v marsikaterem softweru da bo gledal to metriko namesto tarifnih ševilk (števec pošilja oboje).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

Maxlos ::

kow je izjavil:

Lonsarg, koliko tarif pa podpira infrastruktura? Recimo stevci?

4048, so elektronski. Vsaj vsi moderni nimajo jezicka ki ti kažejo tarifo.
Barking up the wrong tree
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Japonska se vrača k jedrski energiji (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
8734223 (29193) SaXsIm
»

Japonska po dobrem mesecu ponovno z jedrsko energijo

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
3514815 (12627) AtaStrudl
»

Japonska ugasnila zadnji jedrski reaktor (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
21866591 (58563) gruntfürmich
»

"Jedrska energija: prihodnost ali zabloda?" - okrogla miza (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Problemi človeštva
244101336 (95483) gruntfürmich

Več podobnih tem