» »

Amazon v Kaliforniji in Teksasu začenja preizkušati dostavo z letalniki

Amazon v Kaliforniji in Teksasu začenja preizkušati dostavo z letalniki

Slo-Tech - Amazonov podpredsednik za Prime Air David Carbon je za božič sporočil, da bo podjetje začelo preizkušati dostavo lahkih paketov z letalniki. Sprva bodo storitev zagnali v Kaliforniji in Teksasu, več podrobnosti pa niso sporočili. Zamisel pa v resnici ni nova, temveč ima desetletje dolgo brado.

Letalniki lahko rutinsko dostavljajo pakete, ki tehtajo do poltretjega kilograma, s katerimi lahko švigajo po zraku s hitrostmi do 80 kilometrov na uro. Paket prevzamejo v skladišču in ga po zraku pripeljejo do naročnika, kjer mu ga previdno spustijo na verando, vrt ali kakšen drug varen prostor. V kalifornijskem kraju Lockeford in teksaškem College Station so to že testirali, a v omejenem obsegu. Amazon še ne pričakuje, da bi storitev kmalu postala dosegljiva po vseh ZDA. Novi letalnik MK30 so pokazali šele minuli mesec, uporabljati pa se bodo začeli leta 2024. Amazon si prizadeva razviti čim manjše in lažje letalnike, ki bodo imeli enako nosilnost in hitrost. Hkrati naj bi bil MK30 tudi tišji, kar je dobrodošla izboljšava.

Podobne teste so izvajali tudi že drugod po svetu. Francoska pošta, švicarska pošta UPS so le nekateri primeri iz minulih let. Alphabet je v Helsinkih storitev zagnal praktično komercialno.

11 komentarjev

mpu2Q7 ::

Ne gre za reakcijo ampak za nezanesljivost kanala, ker ti lahko vsak bebo prestreže pošiljko s takšnim net-throwerjem.

kow ::

Bolj gre za clovekove pravice. Hrup zmanjsuje kakovost zivljenja.

mrTwelveTrees ::

Pa ne samo moteče, kradli bodo, da ukradejo izdelek. Sklatijo dron, zamaskirano odstranijo škatlo z izdelkom in spi*dijo.

Poldy ::

Ta nazadnjaška nastrojenost tudi meni ni jasna. Moti hrup? A ko poštar rikverca po ulici s kombijem je pa ok? Kar sestreliti z bazuko?

Še dobro da vas ni bilo blizu, ko so predstavili v 19. ali 20. stoletju avto.

-Wall ::

Poldy je izjavil:

Ta nazadnjaška nastrojenost tudi meni ni jasna. Moti hrup? A ko poštar rikverca po ulici s kombijem je pa ok? Kar sestreliti z bazuko?

Še dobro da vas ni bilo blizu, ko so predstavili v 19. ali 20. stoletju avto.


Glede na neumnosti, ki jih klatis, lahko nazadnjaskost predvsem obesimo tebi. Ocitno se nikoli nisi drona slisal, sicer bi vedel v cem je problem. Ko bos pa slisal prvega z nosilnostjo, da prevaza okrog EOS, si bos pa zazelel nekaj s cimer ga bi lahko sestrelil.

Zgodovina sprememb…

  • predlagalo izbris: FireSnake ()

Poldy ::

Šel sem googlati glede hrupa dronov in so članki izjemno negativno nastrojeni, tako da očitno je na splošno to moteč problem, ne samo tukaj na forumu.

Pred leti, ko smo šli na 4s baterije sem tudi sam opazil, da je glasneje, ampak ne toliko, da bi koga motilo. Ali pač.

Seljak ::

Torej je(bo) poštarjem odklenkalo :D
Glede gasnosti teh letalnikov je res, da so preveč glasni. To jih bodo klatili kot za šalo :))

starfotr ::

Po drugi strani pa vsa logistika še vedno ROČNO sortira pakete in pisma. In imajo do nekje 10 % napak pri tem. Jaz se samo smejim tem "high tech" zadevam.

starfotr ::



En video na to temo.

Prospekt ::

Če dron leti na višini 200m nad zemljo ga ne boste slišali, če se potem hitro spusti vertikalno na cilj in nato odleti ga tudi ne boste ujeli, sklatili.

kow ::

Odvisno od velikosti letalnika ter kilaze oz vrednosti tovora. Ampak ja, range je glavni problem. Vprasanje koliko se da tudi optimizirati z raznimi "triki". Morda bi lahko imel poseben drone, ki bi dvignil dostavni drone na visino, ta pa bi se vklopil sele takrat.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kow ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Alphabet Wing bo v Helsinkih dostavljal z letalniki

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
53678 (3486) OK.d
»

Poletel prvi brezpilotni soborec

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
3810833 (8731) gus5
»

Uber in Pipistrel bosta izdelovala električen VTOL letalnik za prevoz potnikov

Oddelek: Znanost in tehnologija
416783 (4692) Magic1
»

Amazon razkriva podrobnosti o dostavi paketov z letalniki

Oddelek: Novice / Ostale najave
3211408 (9883) Jupito

Več podobnih tem