» »

Evropska komisija dovolila polno uporabo pametnih telefonov na letalih

Evropska komisija dovolila polno uporabo pametnih telefonov na letalih

Slo-Tech - Evropska komisija je sklenila, da v prihodnosti na letalih izklapljanje povezljivosti pametnih telefonov ne bo več potrebno. Na letih v EU bodo potniki lahko uporabljali mobilne telefone kakor na tleh, če bodo seveda letalski prevozniki ponudili omrežje 5G s tako imenovanimi pikocelicami. Doslej je bila na letalih dovoljena le uporaba omrežij Wi-Fi, kadar so bila ta na voljo.

Evropski komisar za notranji trg Thierry Breton je ob tem dejal, da bo 5G omogočil inovativne storitve za ljudi in priložnost za rast evropskih podjetij. Biti v zraku ne bo več ovira za hiter in širokopasovni dostop do interneta. V praksi to pomeni, da bodo letala komunicirala s sateliti, ki bodo nudili internetno povezljivost, sama pa bodo imela pikocelice, ki se bodo na letalu obnašale kot bazna postaja za 5G.

Ali bo nova storitev zaživela, je odvisno od cen. Neprizemna omrežja, kamor sodijo tudi mobilne bazne postaje na trajektih in letalih, so v EU žafransko draga in so izvzeta iz pravil o gostovanju kot doma (RLAH). Evropska komisija za zdaj še ni namignila, da bi kdaj v prihodnosti regulirala tudi ta omrežja. A prvi korak je odprtje frekvenc in sprememba pravil, ki bodo uporabo povezljivosti v letalski kabini sploh dovolila. Druga možnost bo nakup paketa pri letalskem prevozniku, ki bo omogočil uporabo po znosni ceni - s prihodom eSIM bo to še precej lažje.

0 komentarjev



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

FAA poziva k menjavi starih višinomerov, ki ne znajo sobivati s 5G

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
53241 (1184) starfotr
»

V ZDA aktivirali pas C v 5G, letala zato zamujala

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
124421 (3062) RookY
»

Izpad računalniškega sistema prizemlji letala za več ur (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Varnost
6116918 (14057) ales85
»

V EU dovoljena raba elektronike med poleti

Oddelek: Novice / Ostale najave
66106 (4483) Mavrik
»

Tudi v Evropi dovoljena uporaba elektronike med poleti

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
209476 (7884) Rokm

Več podobnih tem