»

Microsoft lansiral mini ARM PC

Microsoft - Po spomladanski najavi so pri Microsoftu izgotovili mini PC, ki so ga poimenovali Windows Dev Kit 2023. Naprava na Armovi osnovi je v prvi vrsti namenjena pospešitvi razvoja nativnih Okenskih aplikacij v tem strojnem okolju.

Letošnjega maja so v Redmondu naznanili snovanje računalnika, namenjenega razvijalcem nativnega Windows programja na čipih podjetja ARM; v prvi vrsti za širjenje naprav Surface s temi čipi, pa tudi širše. Mini PC je bil takrat še nazvan s kodnim imenom Project Volterra, sedaj pa je dozorel za prihod na police trgovin, in sicer pod skrajno posrečenim imenom Windows Dev Kit 2023. Napravica vsebuje čip Snapdragon 8cx Gen 3, kar je zelo podobna reč kot čip SQ3 v najnovejši 5G različici Surfaca Pro 9. Poleg je še kar 32 GB Rama in 512 GB velika shramba. Naprava stane spodobnih 600 dolarjev (ZDA, brez davka), na štartu pa je na voljo v ZDA, Veliki Britaniji, Avstraliji, Kanadi, Franciji, Nemčiji, Japonski in Kitajski.

Na škatlici izstopa veliko število izhodov;...

2 komentarja

Microsoft osvežuje linijo Surface

Microsoft - Pri Microsoftu so pomladili ponudbo prenosnih računalnikov in hibridov Surface Laptop, Surface Pro in po štirih letih celo tudi namizniškega Surface Studio 2. Nadgradnje se skoraj v celoti tičejo procesnega drobovja in vsebujejo tudi kakšen korak nazaj.

Microsoftov letošnji dogodek, namenjen znamki računalnikov z dotikabilnimi zasloni Surface (krajši video povzetek), je bil na moč podoben mnogim prejšnjim - v smislu, da so bile predstavljene naprave navzven praktično neločljive od preteklih. Kompaktni prenosnik Surface Laptop 5 ostaja v 13,5- in 15-palčnem formatu kot štirica. Surface Pro 9 je oblikovno neločljiv od osmice, le ohišja so pridobila več barvnih kombinacij. Namizniški računalnik za oblikovalce Surface Studio 2 Plus ima tri nove vtičnice Thunderbolt 4. Posodobitve so skoraj v celoti omejene na čipe v napravah. Oziroma še natančneje: na Intelove čipe. Surface Laptop 5 namreč izgublja možnost izbire AMDjevih procesorjev, kar je nekam slaba popotnica, ker so se ti pri...

9 komentarjev

Microsoft predstavil prenosnike Surface Laptop Go

Surface Laptop Go

vir: The Windows Blog
The Windows Blog - Letošnja Microsoftova jesenska predstavitev je bila v primerjavi z lansko precej manjša; ob posodobljenem hibridu Surface Pro X in nekaj kosih periferije je bila poglavitna najava linija cenejših prenosnikov Surface Laptop Go ... ki pa vseeno niso tako zelo cenejši.

V koronakrizi je postal širši dostop do spodobnih prenosnih računalnikov še prav posebna vrednota in v Microsoftu so se očitno zavedli, da je večina modelov njihove znamke Surface za študentarijo in šolarje preprosto predraga. 13. oktobra tako v trgovine pošiljajo prenosnike Surface Laptop Go, ki naj bi bili cenejša alternativa - vsaj če upoštevamo vstopno inačico, ki bo pri nas na voljo za okoli 600 evrov. Zadevo poganja Intelov štirijedrni procesor Core i5-1035G1, zatakne pa se že pri pomnilniku, ki ga je v najcenejšem modelu zgolj 4 GB, in podatkovni shrambi eMMC velikosti 64 GB. Takšna naprava je precej neuporabna, zato je bolje vstopno točko postaviti bližje 800 evrom, kjer dobimo 8 GB Rama in 128 GB pogon SSD....

24 komentarjev

Microsoft predstavil osvežitve družine Surface, vključno z novimi slušalkami in Androidnim telefonom

The Windows Blog - Na predstavitvi v New Yorku so pri Microsoftu pokazali posodobitve prenosnikov in tablic Surface, pa tudi vrsto presenečenj - pametne slušalke Surface Earbuds, dvozaslonsko tablico Surface Neo z novo verzijo Oken ter dvozaslonski Androidni telefon Surface Duo.

Pod značko Surface je Microsoft pred sedmimi leti lansiral svoje istoimenske prenosniške "dvoživke", toda skozi leta se je udomačila kot tista uspešna linija uporabniškega hardvera iz Redmonda, ki ni Xbox. Sem sedaj sodijo tudi delovne postaje Studio in dotikabilne stenske table Hub, od lanskega leta pa celo slušalke Headphones. In glede na včerajšnjo navdušujočo predstavitev v New Yorku (skrajšan posnetek) inženirjev v podjetju inovativni elan še ni zapustil, kajti linija bo dobila še več zelo zanimivih članov.

Začnimo pri največjem presenečenju: pametnem telefonu Surface Duo, na katerem teče - Android. Z njim Microsoft vnovič poskuša vstopiti na področje telefonov po tem, ko je predlani evtanaziral OS Windows 10 Mobile....

24 komentarjev

ARM in Ubuntu v Netbook tekmo

engadget - To, da Intel dominira trg malih prenosnikov s svojim Atom procesorjem, vedo praktično vsi, saj se Atom uporablja v vseh popularnih malih prenosnikih, razen HPjevega Mini-Note-a (kjer pa počiva VIA C7-M procesor). Zdaj pa del trga želi pridobiti ARM, ki ima v prenosnih napravah ogromen delež, saj na ARMovih procesorjih temelji velika večina pametnih telefonov.

ARM bo v netbookih in prenosnih internetnih napravah uporabljal ARMv7 arhitekturo, oz. natančneje, Cortex-A8 in Cortex-A9 jedra. ARM naj bi tako omogočil celodnevno delovanje naprave na bateriji in obenem zmožnost predvajanja zahtevnejših formatov videa.

Zaplete pa se pri datumu izida, saj je ta vezan na programski del, četudi bi bil strojni del na voljo že jutri. ARM se je namreč povezal z ustvarjalci Ubuntuja (Canonical), ki bodo celoten Ubuntu Linux prenesli na ARM arhitekturo in s tem pokrili praznino, ki bi sicer zazijala na trgu. Datum izida pa je še relativno daleč, saj je trenutno načrtovan za april 2009.

Linux...

29 komentarjev