»

Google izgubil proti Evropski komisiji

Reuters - Google je izgubil tožbo na Splošnem sodišču EU, s katero je izpodbijal odločitev Evropske komisije, ki mu je pred štirimi leti izrekla 4,34 milijarde visoko globo zaradi zlorabe prevladujočega položaja na trgu operacijskih sistemov za mobilne naprave. Sodišče je globo znižalo na 4,12 milijarde evrov, sicer pa večinoma pritrdilo Komisiji.

Komisija je postopek začela leta 2015, ko je ocenila, da obstaja utemeljeni sum, da Google namenoma blokira konkurenco. Google v Androidu omejuje proizvajalce drugih iskalnikov in brskalnikov, saj od proizvajalcev telefonov zahteva namestitev Chroma in Google Searcha, če želijo naprave poln dostop do tržnice Google Play. Prav tako je Google zahteval, da proizvajalci telefonov ne nameščajo verzij Androida, ki jih Google ne potrdi.

Pričakovano se Google ni sprijaznil z globo, saj je bil že med postopkom vztrajal, da ni počel nič nezakonitega, zato je zoper odločitev vložil tožbo. Splošno sodišče EU je danes odločilo, da je Google kršil zakonodajo....

15 komentarjev

Qualcomm uspel s pritožbo in izničil milijardno globo EU

Slo-Tech - Ameriški proizvajalec čipov Qualcomm se je uspel s pritožbo izogniti plačilu 997 milijonov evrov visoke globe, ki mu je zaradi zlorabe prevladujočega položaja pred štirimi leti izrekla Evropska komisija. Tedaj je ocenila, da je Qualcommovo razmerje z Applom, s katerim je leta 2011 podpisal pogodbo o dobavi čipov za LTE v iPhonu, nezakonito. Applu je obljubil velikanske popuste, če se je ta odpovedal nakupu katerihkoli drugih čipov LTE. Kakor bi Apple naročil čipe še pri katerem drugem proizvajalcu, četudi ne bi zmanjšal naročil pri Applu, bi cena poskočila. Apple bi celo moral vračati popuste.

A Splošno sodišče EU, na katero se je Qualcomm pritožil, je drugačnega mnenja. Ugotovilo je vrsto postopkovnih nepravilnosti, ki so Qualcommu onemogočile primerno obrambo in zaradi katerih so sklepi Komisije nepravilni. Komisija ni izvedla analize, ki bi dokazali, da so popusti dejansko povzročili, da Apple ni kupoval čipov pri drugih dobaviteljih. Komisija je napovedala, da bo razsodbo...

0 komentarjev

Apple izbojeval novo bitko v davčni vojni z EU

Reuters - Splošno sodišče EU v Luksemburgu je odločilo, da Apple ni dolžan poravnati 13 milijard evrov visoke kazni, ki jo je pred štirimi leti dobil zaradi domnevno privilegirane davčne obravnave na Irskem. Kazen mu je tedaj izrekla Evropska komisija (EK), Apple pa se je skupaj z irsko vlado nanjo pritožil, kljub temu pa je pred dvema letoma znesek že poravnal, skupaj z dobro milijardo evrov obresti.

Spomnimo, EK je leta 2016 po triletni preiskavi odločila, da je irska davčna uprava Applu odobrila izrazito ugoden davčni režim, ki ga ostala podjetja niso bila deležna, zato je po mnenju komisije šlo za nedovoljeno državno pomoč. Bruselj je zato tedaj od Irske zahteval, da od Appla izterja 13 milijard evrov neporavnanih davkov. Znano je, da je Apple na Irskem prikazoval večino mednarodnega prometa, a zaradi omenjene davčne obravnave ni plačeval skoraj nič davka na dobiček. Standardna davčna stopnja na Irskem sicer znaša 12,5 %, pri Applu pa je ta delež po letu 2003 padel na 0,005 odstotka.

A...

20 komentarjev

Qualcomm v ZDA kriv omejevanja konkurence

Slo-Tech - Kalifornijsko sodišče v San Joseju je včeraj razsodilo, da je Qualcomm kršil protimonopolno zakonodajo in nezakonito omejeval konkurenco. Sodnica Lucy Koh je v 233 strani dolgi obrazložitvi sodbe zapisala, da je Qualcomm s svojo politiko licenciranja krnil konkurenco. Podjetju je naložila ponovna pogajanja o licenciranju svojih patentov in tehnologije, ki morajo biti na voljo po razumnih in poštenih cenah, brez groženj o ukinitvi dobave. Prihodnjih sedem let bo Qualcomm tudi pod budnim nadzorom, kako spoštuje te zaveze.

Iz podjetja so takoj sporočili, da se z odločitvijo ne strinjajo, in napovedali pritožbo na drugostopenjsko sodišče. Prav tako zahtevajo, da sodišče zadrži izvajanje sodbe, dokler se primer pravnomočno...

0 komentarjev

Qualcomm dosegel prepoved prodaje iPhona 7 in 8 v Nemčiji

Slo-Tech - Qualcomm je po prepovedi prodaje vseh starejših modelov iPhona na Kitajskem dobil še eno veliko bitko. Iz podjetja so sporočili, da so v Nemčiji dosegli prepoved prodaje modelov iPhone 7 in 8. Gre za posledico razsodbe 20. decembra, v kateri je nemško sodišče ugotovilo, da Apple krši Qualcommove patente, ki se nanašajo na varčevanje z energijo. Qualcomm je moral položiti 1,34 milijarde evrov varščine, da je prepoved začela veljati, kar so sedaj storili.

To pomeni, da v Nemčiji omenjenih modelov ne sme prodajati niti Apple niti nihče drug. Pregled nemških spletnih prodajaln potrjuje navedbe, saj omenjenih modelov ni več mogoče dobiti. Seveda pa to ne preprečuje prodaje novejših modelov iPhone XR, XS in XS Max. Apple se...

23 komentarjev

Sodišče: Qualcomm mora licencirati patente konkurenci

Slo-Tech - V tožbi ameriške Zvezne komisije za trgovine (FTC), ki jo je ta leta 2017 vložila zoper Qualcomm, je sodišče predhodno odredilo, da mora Qualcomm licencirati svoje patente konkurenci. To mora storiti, ko gre za patente, ki so nujno potrebni za zagotavljanje standardnih funkcionalnosti, zlasti pri čipih za povezljivost (modem chip) pametnih telefonov. FTC in Qualcomm sta sicer sodišča prosila za 30-dnevni odlog, da bi sama našla skupni jezik in se poravnala, a je sodnica Lucy Koh to zavrnila. Glavna obravnava bo prihodnje leto.

Qualcomm ima sicer v zadnjem času obilico težav. Pred letom dni mu je Tajvan izrekel 774 milijonov dolarjev globe, letos ga je EU kaznovala z 997 milijoni...

0 komentarjev

EU Qualcommu izrekla milijardno globo

Europa.eu - Qualcommove pravne težave oziroma globe, ki jih dobiva v zadnjih mesecih, se nadaljujejo. Evropska komisija je danes sporočila, da je podjetju izrekla 997 milijonov evrov kazni zaradi zlorabe prevladujočega položaja na trgu čipov za LTE. Posebej problematično je Qualcommovo razmerje z Applom, s katerim je leta 2011 podpisal pogodbo o dobavi čipov za LTE v iPhonih. V pogodbi, ki je bila podaljšana do leta 2016, so bili predvideni veliki bonusi za Apple, če ta ne bi kupoval čipov od nobenega drugega proizvajalca. Zlasti Intel je večji proizvajalec čipov LTE, ki se je poskušal prebiti v pametne telefone, a mu to pri Applu ni uspelo.

V pogodbi je bilo natančno opredeljeno, da bi se Qualcommova plačila Applu ustavila, če bi...

15 komentarjev