» »

Italija oglobila Amazon z 1,1 milijarde evrov

Italija oglobila Amazon z 1,1 milijarde evrov

Slo-Tech - Italijanski varuh konkurence AGCM (Autorità Garante della Concorrenza e del Mercato) je danes izrekel 1,1 milijarde evrov visoko globo Amazonu, ker je podjetje zlorabljalo svojo prevlado na trgu (250-stransko poročilo). Amazon je nepravično obravnaval druge prodajalce na svoji platformi, saj jih je silil v uporabo storitve FBA (Fulfillment by Amazon). Kdor je uporabljal FBA, je bil obravnavan drugače od tistih, ki so uporabljali lastna skladišča in distribucijo.

Kdor je uporabljal FBA, je lahko konkuriral v programu Amazon Prime. To pa ima številne posledice, saj se takšni izdelki veliko pogosteje znajdejo v Amazonovih posebnih ponudbah in dogodkih, kot so Prime Day, črni petek ali Cyber Monday. Prav tako se prodajalci s FBA pogosteje znajdejo v tako imenovanem okvirčku (buy box), ki omogoča hitri nakup z enim klikom. Tudi če isti izdelek prodaja več prodajalcev, bo Amazon raje više pokazal tistega, ki ima FBA. Kaj pa ima od tega Amazon? Od izdelkov, ki se prodajajo kot FBA, dobi večji kos provizije. Nekateri prodajalci isti izdelek ponujajo dvakrat, enkrat kot FBA in drugič iz lastnih skladišč, in Amazon seveda više vrednoti prvega.

V Italiji več kot polovico prodaj prek Amazon v resnici izvedejo mala in srednja podjetja. Zato je ključno, da imajo pravično obravnavo. AGCM je zato Amazon oglobil in od njega zahteval, da pripravi novo politiko, ki bo pravična do vseh, ne glede na uporabo FBA. Iz Amazona so sporočili, da se ne strinjajo z odločitvijo, da je nepravična in nesorazmerna, zato se bodo pritožili.

0 komentarjevVredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nemčija nad Amazon še zaradi oviranja konkurence

Oddelek: Novice / Tožbe
315355 (3754) fikus_
»

Čedalje več vrnjenih izdelkov predstavlja breme za spletne trgovce (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
13026877 (20678) jernejl
»

Prodaja preko amazona

Oddelek: Loža
3410474 (7342) RaGlaSi
»

Popoldanski s.p. in podaja preko US Amazone [brez zaloge]

Oddelek: Loža
225532 (4210) trgovec35
»

ZDA in DDV

Oddelek: Loža
318577 (7903) givos

Več podobnih tem