» »

Prodaja preko amazona

Prodaja preko amazona

techuser ::

A kdo prodaja izdelke preko amazona? Me zanima, kaj vse rabiš imet, podjetje je obvezno, da imaš prijavljeno?

trgovec35 ::

Dovolj je s.p.
Amazon je zelo natančen. Če prodajaš stare zadeve, ki se prašijo doma, je seveda okej, prodajaš kot fizična oseba in ni panike.
Čim pa kupiš več izdelkov, ki jih nato prodajaš na amazonu za dobiček, pa toplo priporočam registracijo kot pravna oseba.

To ni ebay. Tu so pravila stroga, nadzor natančen in ko te enkrat dobijo, ti suspendirajo račun in adijo amazon.

techuser ::

Hmm, kaj pa avtorsko delo kot recimo knjiga?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: techuser ()

trgovec35 ::

Enako. Četudi doma en izdelek sam izdeluješ in tržiš na amazonu, gre po njihovem za biznis.
Če prodajaš avtorsko delo v obliki knjige, je glih tak biznis.
Zakaj amazon tako natančno gleda kdo trguje in resno biznisira in služi? Ja zato, da tudi amazon pristavi piskrček. Pa tudi zato, ker so mnogo bj profi kot kakšen ebay. Manj nategov, manj prevarantskih trgovcev z zmanipuliranimi fejk računi.
Saj lahko probaš tudi kot fizičar prodati kao knjigo, dve, tri. Saj te ne bodo odbili takoj.
Če pa boš tega prodal več in te dobijo, ket jim kontrola zazvoni, pol pa sledi suspenz in se ljudje tolčejo po glavi, ker več ne morejo na amazonu prodajat.
Tak da je težko dati pameten nasvet. Ljudje pravijo, najprej bom probal biznis na amazonu in če gre, odprem s.p. kar ni ravno okej. Če misliš resno in biznis razvijat, je bolje takoj prijavit s.p. Če si v službi, pa je dopolnilni "popoldanski" s.p. itak super, le dobrih 60 eur mesečno dajatev. Če ne gre pa hitro zapreš.
Še to: bolj resen biznis kot imaš, višje te ponuja amazonov algoritem pri zadetkih. Ključno je da koristiš njihov program FBA, kjer robo pošlješ njim na lager, potem pa amazon izvršuje vsa naročila-pošilja jih amazon in rešuje kontakte.
Probaj malo npr. preko kolegov, ki imajo navadni račun na amazonu kaj prodat kak izvod te knjige, pol pa vidiš, če se ti splača iti v resni biznis.
Je pa tak. Če se resno ne lotiš projekta amazon, lahko da tega nikoli ne boš izvedel. Pri prodaji na amazonu je treba koristiti tudi njihove promocijske oglase za svoj produkt. Več ko plačuješ amazpnu višje te tiši pri zadetkih.
Zato če se resno ne lotiš, ne boš dosegel kupcev in boš obupal.

techuser ::

Odlično povedano. Ko si rekel, prodajat preko kolegov, ki imajo na amazonu račun, torej business račun? Vsekakor pa bom šel prodajat na amazon takrat ko bom verjel, da se bo nekaj res dobro prodajalo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: techuser ()

juroz ::

pa si lahko kot slovenski SP v njihovem FBA programu? Pred leti mislim da sem gledal da ne gre.

trgovec35 ::

Ne, sem mislil kolega ali dva, lahko tudi tvoj navadni račun (čeprav včasih traja da preklopiš iz navadnega v biznis račun), pa vsak proba eno ali dve knjigi prodat, tak za občutek.
Še to. Ne mešat biznis računa z amazon opcijo, ki se podobno imenuje in omogoča več listingov na mesec in kjer provizoje ne plačaš po komadu, ampak imaš mesečno naročnino. To je eno, torej paket prodaje. Če prodajaš tu in tam, ne boš imel mesečne naročnine.
Medtem pa ko se kot pravna oseba registriraš v postopku odprtja računa in vneseš podatke za firmo ali s.p.

@juroz

Gre FBA seveda. Je pa tu komplikacija z ddv, ker se moraš registrirat za ddv in vofit vso to kolobocijo. Ker imaš lager recimo v Nemčiji ali ZDA. Če pošiljaš sam iz slo in imaš pod 50000 eur letnega prometa se ne rabiš registrirat za ddv.

vostok_1 ::

Kolikšen delež pa ti amazon pobere?
There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21

trgovec35 ::

Čez palec 15% od prodajne vrednosti. Če pa koristiš fba program, da torej pošlješ svojo zalogo njim in oni dalje hendlajo naročilo, pa je še dodaten strošek, ki je odvizen od teže in velikosti tvojega izdelka.

vostok_1 ::

Hvala za info.
There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21

nyxx ::

Tisti, ki ste že odpirali račun na amazon seller central, kakšne dokumente ste pripeli? Karkoli poskusim, mi zavrnejo.

tedyous ::

Meni tudi. Še vedno pa mi ni čisto jasno, ali je treba registrirati podjetje (oziroma s.p.) ali ne. Največji problem je, ker ne navedejo razloga za zavrnitev. Pri sebi sumim na:
- Prijavil sem se kot fizična oseba (poslal sem vozniško dovoljenje, davčno številko (piše, kot da je OK))
- Uporabljam debetno kartico. Amazon Seller po novem uradno sprejema le kreditne kartice.

nyxx ::

Je treba. Ampak to zaradi Slovenije, ne Amazona. Najbrz jih moti, ker je vozniska samo v slovenscini. V navodilih pise, da mora bit v enem izmed podprtih jezikov. In pa kako kreditna? Sej ne dajes steville kartice, das stevilko racuna?!

rocoloco64 ::

Malce obujam temo. Sem opazil, da Amazon EU strani ne sprejemajo SLO trgovcev. Morda kdo ve, kje tiči razlog?

Hvala, Rok

rocoloco64 ::

Ok, sem ugotovil, zakonodaja pač... Naj pa bi do konca leta odprli tudi za SLO trgovce.

mat89 ::

Pozdravljeni

Z kolegom imava namen izdelke prodajat prek Amazona. Kolega ima d.o.o jaz pa s.p. Na netu sem zasledil nekaj napisanega glede prodaje. https://spletnik.si/blog/povecajte-prod... na tej strani sem našel tudi to povezavo do registracije https://services.amazon.com/selling/pri... , kjer izbereš kateri paket ti ugaja ali profesionalni ali navadni za manj kot 40 prodanih paketov na mesec. Sedaj me zanima ali je sploh mogoče odpret si račun in sam direktno prodajat izdelke, ali še pri nas to ni mogoče.Sam imam odprto firmo tudi na Slovaškem, tako da če nebi šlo z Slovenske firme, upam da bi šlo vsaj z Slovaške.

Hvala za pojasnilo.

sell_man ::

Pozdravljeni,

tudi mene zanima prodaja preko Amazona na način FBA. Trenutno je v Sloveniji še težava glede zakonodaje, katero mislim da rešijo letos! Tu je link: https://www.dnevnik.si/1042835685
Po tem takem za prodajo sedaj, rabim podjetje in poslovni račun odpret v tujini. Kar pa tudi pomeni, da se držim njihove zakonodaje in ddv. To pa malenkost zakomplicira situacijo, ker nastanejo večji stroški. Ima kdo že izkušnje z prodajo FBA? Na kak način si se jo lotil?

Hvala za odg. Lep dan še naprej,
Sell_man

Vice ::

Na kratko, ta zakonodaja se nanaša na prodajo na EU Amazonu. Vse je odvisno od 1001 faktorja, kaj želiš, zakaj itd.... Če imaš svoje izdelke, ki jih hočeš spravit na globalni trg potem osebno priporočam, da imaš firmo TUDI v tujini, je bolj kompleksno ampak... Če samo nekaj preprodajaš za šalo se ti ne splača matrat s tujino. DDV je odvisen od tega kje imaš logistiko in ne sedež firme.

M3h0 ::

Zdravo!
Malce odpiram tole tematiko, ker imam par vprašanj:
Pri našem podjetju, ki je d.o.o. bi radi odprli trgovino na Amazonu, za prodajo po Evropskem trgu (in samo evropskem, ker smo za njega uradni distributerji). Vendar ko smo želeli odpret račun na Amazon.co.uk sploh ni bilo opcije, da se izbere Slovenija, kot država, kjer je sedež podjetja. Nekje sem prebral, da se lahko kot kot Slovenija registriraš samo na Amazon.com, vendar je to verjetno bolj usmerjeno na ameriški trg oziroma za mednarodno trgovanje po celem svetu.
Moje vprašanje je sledeče:
- ali se lahko podjetje s sedežem v Sloveniji SPLOH registrira na evropskem podružinici Amazona (amazon.co.uk)
- in če se lahko, kaj vse potrebujemo za ta proces.

Sicer sem jim že poslal povpraševanje preko njihovega sistema vendar po enem tednu še vedno brez odgovora.

HVALA VSEM in lep dan! :)

jernejl ::

Ne.
Tukaj je seznam držav, katerih podjetja lahko prodajajo na evropskih amazonih:
https://sellercentral.amazon.co.uk/gp/h....
Slovenija je edina EU država, kjer to ni mogoče.

M3h0 ::

Hvala Jernej!

Se pravi edina opcija bi bila registracija podjetja v državi kjer je ti mogoče za ta trenutek oziroma da počakamo, da se Slovenija "odpre" Evro-Amazonu.

hmm23 ::

trgovec35 je izjavil:

Dovolj je s.p.
Amazon je zelo natančen. Če prodajaš stare zadeve, ki se prašijo doma, je seveda okej, prodajaš kot fizična oseba in ni panike.
Čim pa kupiš več izdelkov, ki jih nato prodajaš na amazonu za dobiček, pa toplo priporočam registracijo kot pravna oseba.

To ni ebay. Tu so pravila stroga, nadzor natančen in ko te enkrat dobijo, ti suspendirajo račun in adijo amazon.


Kaj na ebay-u pa ni nadzor natančen?

DAVTUS ::

Pozdravljeni,

se je tukaj že kaj premaknilo? Namreč Slovenska vlada je obljubila da bodo do konec leta uredili zadeve z zakonodajo, da bomo lahko tudi Slovenski trgovci prodajali na Amazonu...
Hvala za kakršnekoli informacije,
lp
Davorin

kamidela ::

Jaz sem pa naletel na video (youtube), kako američani kupujejo artikle na razprodajah, in jih kasneje pošiljajo amazonu in z tem delajo profit. Seveda gre za ameriko. Me pa zanima, če je kaj takega možno tudi pri nas v EU? Sem preletel to temo in vidim, da imamo probleme z zakonodajo oz. da Slovenija sploh ne omogoča prodaje na amazonu. Če je to pri nas sploh mogoče, bi v tem primeru moral odpret s.p. in šele potem bi se lahko šel kaj takšnega kar delajo Američani?

trgovec35 ::

Če prodajaš občasno stvari, ki jih najdeš v garaži, lahko to delaš kot fizična oseba.

Če prodajaš večje količine in želiš ustvaril dolgoročni model poslovanja, toplo priporočam, da delaš kot sp ali doo. Saj lahko tudi kot fizična oseba, šlo bo kar nekaj časa brez težav. Ko pa te Amazon enkrat preveri in dobi, pa sledi stalnu suspenz in adijo Amazon za vedno. So zelo striktni.

Na amazon.com lahko prodajamo tudi Slovenci, na evropskih amazon.de ali uk.sp.... pa bo treba še par mesecev počakat, da vlada spremeni zakonodajo o pranju denarja, ker bekaj striže z amazonovimi pravili, ki jih seveda zaradi slo ne bodo oni menjali...

kamidela ::

Hvala za odgovor. Ja seveda lahko prodajamo na .com ampak zarad poštnin nikakor nismo konkurenčni. Žalostno, da je vedno nekaj v slovenski zakonodaji, ki ti prepreči poslovanje. Bomo pa še "par mesecev" (pri nas to lahko traja par let) počakali. Druga nam ne preostane. :D

trgovec35 ::

Vlada je za lani obljubila prilagoditev, verjamem da bo v kratkem. Sigurno bo novica v medijih. Sicer pa je najbolje občasno pogledat Amazonovo uradno stran z državami s katerimi Amazon Europe dela, valja bo kmalu gori tudi Slo.

Strinjam se, da je bolje prodajat recimo na amazon de, robo pošlješ relativno poceni v Nemčijo, kot pa recimo v ZDA. Poleg tega je ZDA trg mnogo bolj konkurenčen, na nemškem je vseeno več možnosti za uspeh. Sploh če se z nemškim jezikom bolje znajdeš in narediš Nemcem prijazen in domač listing in se izpostaviš kot Evropejec. Kitajčki imajo kar bolj Tarzan nemške prevode, kar mnoge kupce odvrne.

kamidela ::

Vlada ja, ampak to je bila prejšnja vlada... tako da zna trajat spet 4 leta.. =)

Invictus ::

Danes je o tem članek v financah...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

kamidela ::

Res? Sem malo preletel spletno stran in nisem zasledil. Lahko deliš link z nami?

Hvala, Lp

Miranovk ::

feb 2019 se piše in še kar nismo na seznamu. Zalostno

ok odprem firmo v uk za 50 funtov / leto samo kje potem odprem bančni račun brez da obiščem uk? dvomim da imamo v sloveniji kakšno podružnico hsbc
barclays, lloyds, santander ostane potem https://www.fire.com/fees-and-charges/ toda ali ga amazon podpira?

ne vem kje je potem tale slovenc odpru firmo, mislim da kar v NYC: https://sellercentral-europe.amazon.com...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Miranovk ()

trgovec35 ::

Če prodajaš na amazon.com ne potrebuješ firme v tujini! Firma ali s.p. v Sloveniji je potrebna, to je to.

Le če želiš trenutno na Amazonu Nemčija, Italija in podobno EU platforme prodajat večje količine, je to trenutno še oteženo. Verjetno bo kmalu rešeno.

Mnogi tega ne upoštevajo in prodajajo kot privatni prodajalci. To lahko vsak iz SLO počne. Tu ni omejitve. Dokler gre za majhne količine in ne ravno pravi biznis, ne prideš na Amazonov radar. Če pa te dobijo, pa adijo račun na Amazonu za vedno.

sinkovecvid ::

Pozdravljeni, so kakšne nove informacije glede uporabe FBA-ja v Sloveniji? Morda kdo ve kje sem glede tega lahko no tekočem? Lp

"NaN" ::

Tudi mene zanima.

RaGlaSi ::

Mene tudi.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Popoldanski s.p. in podaja preko US Amazone [brez zaloge]

Oddelek: Loža
226317 (4995) trgovec35
»

Amazon.de - nakup na podjetje

Oddelek: Kaj kupiti
227883 (5961) Miha 333
»

Prodaja na Amazonu

Oddelek: Loža
276419 (3215) Krikok
»

30% davek na zaslušek pri Amazonu?

Oddelek: Loža
4310332 (6030) tikitoki

Več podobnih tem