Prijavi se z GoogleID

» »

TripAdvisor v Italiji oglobljen zaradi zavajanja

TripAdvisor v Italiji oglobljen zaradi zavajanja

Slo-Tech - Italijanski urad za varstvo konkurence (L'Autorità Garante della Concorrenza e del Mercato) je upravljavcu spletne strani TripAdvisor izrekel pol milijona evrov globe, ker so recenzije in ocene na strani pogosto zavajale uporabnike. TripAdvisor ni poskrbel za izbris ali vsaj jasno označitev resnih recenzij od lažnih, zaradi česar uporabniki niso dobili ustreznih informacij, so zapisali v obrazložitvi globe. TripAdvisor se seveda z odločitvijo ne strinja.

Na spletni strani TripAdvisor popotniki objavijo informacije in recenzije o storitvah, kot so nastanitev ali prehrana, ki so pomembne za ostale popotnike. Problem je, da so objavljene recenzije včasih tudi reklamne ali zlonamerne, česar pa uporabniki vedno ne morejo vedeti. Tu bi moral svojo nalogo opraviti TripAdvisor in takšne vnose izločiti.

Globo so izrekli po sedemmesečni preiskavi, v kateri so ugotovili, da TripAdvisor ni storil dovolj za zaščito svojih uporabnikov pred lažno vsebino. Praksa "objavljanja zavajajočih informacij o virih recenzij" je potekala vse od septembra 2011, sedaj pa je poleg globe TripAdvisor dobil še 90-dnevni rok, v katerem mora pomanjkljivosti odpraviti, torej vzpostaviti temeljit sistem nadzora vsebin. TripAdvisor se je na globo odzval v izjavi za javnost, v kateri so zapisali, da so "izjemno učinkoviti pri zaščiti potrošnikov pred majhno skupino ljudi, ki želijo pretentati njihov sistem".

To ni prvi tovrstni zaplet. V Veliki Britaniji je leta 2011 ASA (Advertising Standards Authority) začela preiskavo zaradi obtožb, da so recenzije, ki naj bi bile neodvisne in verodostojne, v resnici lažnive. Na koncu so od TripAdvisorja zahtevali, da preneha zatrjevati, da so vse ocene napisali resnični popotniki in da so verodostojne.

4 komentarji

sisemen ::

Pravilno. Skrajni čas je, da se zavajujoče recenzije zaustavi. Upam da se bo kaj takega nekoč zgodilo tudi pri reklamah.

popster ::

zato pa se uporablja wikitravel!

PIC ::

Tudi v wikitravelu lastniki pisejo svoja priporocila :).

Okapi ::

Moja je 100% poštena.;)
Great news! 1,465 travelers have read your review
Your readers are from:
46% United Kingdom
17% United States
13% Italy
24% other countries


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kaj vse je Google obljubil EU

Oddelek: Novice / Zasebnost
85970 (3638) SkipEU
»

Pocitnice do 400€

Oddelek: Loža
344794 (3620) Okapi
»

Samsung v preiskavi zaradi lažnih recenzij konkurenčnih izdelkov

Oddelek: Novice / Tožbe
245022 (3254) Furbo
»

Nova stara prevara v znanosti: samorecenziranje člankov

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
144456 (3005) antonija
»

OCZ manipuliral z uporabniškimi mnenji na Geizhalsu

Oddelek: Novice / Ostale najave
448005 (5172) CaqKa

Več podobnih tem