»

Kemiki z enim srebrom in enim bronom

Slo-Tech - Na 55. mednarodni kemijski olimpijadi, ki se je včeraj končala v Zürichu, je nastopila tudi slovenska ekipa, ki so jo sestavljali Jakob Starec Oman in Gabriel Žnidaršič (oba Gimnazija Vič) ter Matej Nastran in Nejc Mohorič (oba Gimnazija Škofja Loka). V hudi konkurenci 348 tekmovalcev iz 89 držav so osvojili eno srebrno in eno bronasto medaljo ter dve pohvali.

Srebrno medaljo je osvojil Matej Nastran, ki je zasedel 94. mesto, bron pa Jakob Starec Oman s 193. mestom. Absolutni zmagovalec tekmovanja je letos Weijie Mao iz Kitajske, ki mu je sledil kolega iz reprezentance. Tretje mesto je osvojil Nikita Perov, ki je tekmoval pod nevtralno zastavo. Kitajska je pobrala štiri zlate medalje, enako je uspelo še Singapurju. S tremi zlatimi medaljami se lahko pohvalijo Iran, ruski tekmovalci, Tajvan in Vietnam.

Tekmovanje je potekalo po ustaljenem formatu, ki obsega dva tekmovalna dneva. Prvi je eksperimentalni, ko imajo tekmovalci na voljo pet ur, da rešijo praktične laboratorijske...

4 komentarji

Na mednarodni astronomski olimpijadi ponovili lansko zlató

Slika: Zavod Cosmolab

Slo-Tech - Poletna sezona olimpijad iz znanja se že tradicionalno zaključuje z astronomsko olimpijado, ki je letos potekala v Gruziji. Na tekmovanju so Slovenijo zastopali Miha Brvar, Vid Kavčič in Peter Andolšek (vsi Gimnazija Bežigrad), Marija Judež (Šolski center Novo mesto, Sr. elektro šola in tehn. gimnazija) in Alexander Gaydukov (Gimnazija Koper). Slovenska ekipa je dosegla izjemen uspeh, saj je Peter Andolšek ponovil lansko zlato medaljo, Vid Kavčič in Alexander Gaydukov sta osvojila srebrni medalji, Miha Brvar bron in Marija Judež pohvalo.

Na astronomski olimpijadi je letos sodelovalo 48 držav s petčlanskimi ekipami. Na tekmovanju, ki je potekalo od 14. do 22. avgusta, so bili kar štirje tekmovalni dnevi, s čimer je to ena najzahtevnejših olimpijad. Tekmovalci morajo pokazati dobro znanje teorije, spretnost pri opazovanju, učinkovito analizo podatkov in slogo pri ekipnem delu tekmovanju. Slovenski tekmovalci so v zadnjih letih izjemno uspešni. Lani je bil izplen dvojen, ker sta na...

1 komentar

Tudi na kemijski olimpijadi trije broni za Slovenijo

vir: ZOTKS
ZOTKS - V ponedeljek se je zaključila tudi 54. mednarodna kemijska olimpijada, ki bi bila morala letos potekati v Tjandžinu na Kitajskem, a so jo zaradi pandemija izvedli na daljavo. Slovenijo so med skoraj 330 tekmovalci iz 84 držav zastopali Dane Jemc, Matej Nastran in Patrik Potočnik (Gimnazija vsi Škofja Loka), ki so osvojili tri bronaste medalje, ter Nina Cankar (Gimnazija Kranj), ki je osvojila pohvalo.

Letošnje tekmovanje je potekalo na daljavo, zato so se slovenski tekmovalci pomerili na ljubljanski kemijski fakulteti. Pod budnim očesom organizatorja na daljavo, kamer in nadzornikov v predavalnici so reševali zapletene teoretične naloge z vseh področij kemije, za kar so imeli pet ur časa. Da je bilo vzdušje bolj olimpijsko, sta v Sloveniji tekmovali tudi ukrajinska in madžarska ekipa. Kadar tekmovanje poteka v živo, so en tekmovalni dan na sporedu tudi eksperimentalne naloge v laboratoriju, kar bo - upajmo - tudi prihodnje leto.

Prihodnje leto bo olimpijada v švicarskem Zürichu....

2 komentarja

Na prvi pocovidni olimpijadi v znanju Slovenija srebrna in bronasta

Slo-Tech - Po dvoletnem premoru zaradi epidemije, ko so olimpijade iz znanja bodisi odpadale bodisi potekale na daljavo, se letos dijaki vnovič srečujejo v živo. Med zgodnejšimi je tradicionalno Evropska naravoslovna olimpijada (EOES), na kateri je tudi letos Slovenija sodelovala. Našo državo so an tekmovanju, ki je minuli teden potekalo na Češkem v kraju Hradec Králové, zastopali Matic Primožič (Gimnazija Kranj), Brest Lenarčič (Šolski center Rogaška Slatina) in Aljaž Erman (Gimnazija Kranj) v ekipi A ter Žan Arsov (Gimnazija Bežigrad), Luka Vaupot (Gimnazija Ravne na Koroškem) in Peter Andolšek (Gimnazija Bežigrad) in v ekipi B. Ekipa A je osvojila bronasto medaljo, ekipa B pa je s sedmim mestom osvojila srebrno medaljo in le za las, za manj kot odstotek, zgrešila zlato. Sodelovalo je 42 ekip iz 20 držav Evropske unije (vsaka država lahko pripelje dve ekipi, gostujoče mesto pa dve dodatni). Zmagali so Nemci, zlate medalje pa so romale tudi v Estonijo, Bolgarijo in Luksemburg.

Na EOES...

2 komentarja

Zgodovinski moštveni uspeh Slovenije na astronomski olimpijadi

Slo-Tech - Zaključila se je še zadnja letošnja mednarodna olimpijada v znanju, na kateri so letos Slovenci dosegli rekordne uspehe. Na 14. mednarodni olimpijadi iz astronomije in astrofizike (IOAA), ki je formalno potekala v kolumbijski Bogoti, so sodelovali Simon Bukovšek (Gimnazija Kranj), Peter Andolšek, Vid Kavčič, Domen Lisjak, Urban Razpotnik, Urša Mati Djuraki, Miha Brvar (vsi Gimnazija Bežigrad), Vito Levstik in Tian Strmšek (II. gimnazija Maribor) ter Marija Judež (Srednja elektro šola in tehniška gimnazija Novo mesto). Potem ko je lansko tekmovanje zaradi epidemije odpadlo, je letos prvikrat potekalo na daljavo. Prvikrat se je tudi zgodilo, da sta tekmovali dve moštvi s petimi dijaki, saj je bilo doslej na tekmovanju vedno le eno.

Po letu 2017, ko je Aleksej Jurca osvojil prvo zlato medaljo za Slovenijo in za nameček postal še absolutni prvak, sta to pot ekipi priborili dve zlati medalji, dve srebrni medalji in štiri bronaste medalje, povrhu pa še eno pohvalo. Zlata sta bila Simon...

10 komentarjev

Kemiki na olimpijadi izenačili slovenski rekord

Slo-Tech - Letošnji pregled slovenskih uvrstitev na olimpijadah iz znanja za srednješolce tradicionalno zaključujemo s kemiki, ki so danes prejeli svoja odličja. Na 53. mednarodni kemijski olimpijadi, ki bi bila morala potekati na Japonskem, a je zaradi epidemije kot vse preostale pristala v virtualnem formatu, so iz Slovenije sodelovali Patrik Žnidaršič (Gimnazija Vič), Simon Bukovšek (Gimnazija Kranj), Jernej Birk (Gimnazija Novo mesto) in Vid Kavčič (Gimnazija Bežigrad). Vračajo se z imenitno bero, saj sta Patrik Žnidaršič in Simon Bukovšek osvojila srebrni medalji, Jernej Birk bronasto odličje, Vid Kavčič pa pohvalo. To je največji uspeh v zgodovini in izenačitev rekorda iz leta 2017. Nekajkrat se je že bilo zgodilo, da so tekmovalci domov prinesli štiri medalje, a so bile tedaj le bronaste.

Mednarodna kemijska olimpijada je bila prvič izvedena leta 1968 in sodi skupaj s fiziko (1967) in matematiko (1959) med najstarejše in najuglednejše olimpijade iz znanja. Na letošnji je tekmovalo 308...

1 komentar

Trikrat bron na kemijski olimpijadi

Slo-Tech - Vsako leto poročamo o uspehih slovenskih dijakov na mednarodnih olimpijadah iz znanja in tudi letos bo tako, čeprav je zaradi pandemije covida-19 tekmovalni koledar okrnjen. Kemiki bi bili morali odpotovati v Carigrad, a je tekmovanje namesto tega potekalo na daljavo. To seveda pomeni, da je bil izpit le papirni, medtem ko je v običajnih razmerah kemijska olimpijada sestavljena iz dveh tekmovalni dni, enega laboratorijskega in enega papirnega.

A vseeno so se slovenski predstavniki letos dobro odrezali. Slovenijo so zastopali Urša Konda (Srednja šola Črnomelj), Patrik Žnidaršič (Gimnazija Vič), Adam Modic (Gimnazija Bežigrad) in Blaž Frelih (Gimnazija Škofja Loka), ki so osvojili tri bronaste medalje. Med 231 tekmovalci iz 60 držav je bilo treba za bron doseči 54 odstotkov, za srebro 75 odstotkov in za zlato 90 odstotkov. Najboljši rezultat med Slovenci je dosegla Urša Konda s 65 odstotki, nedaleč za njo pa sta bila tudi Adam Modic in Patrik Žnidaršič (oba 54 odstotkov).

Prvo...

8 komentarjev

Kemiki štirikrat bronasti

Slo-Tech - V Parizu se je danes zaključila 51. mednarodna kemijska olimpijada, na kateri je sodelovala tudi štiričlanska slovenska ekipa. Ta se je ponovno dobro izkazala, saj so vsi tekmovalci domov prinesli bronasta odličja. Mitja Koderman (Gimnazija Ptuj), Tijan Prijon, Dren Gruden (oba Gimnazija Bežigrad) in Aleš Globočnik (Gimnazija Kranj) so v konkurenci več kot 300 tekmovalcev iz 80 držav pokazali zelo dobro znanje vseh disciplin kemije: organske, anorganske, analizne, fizikalne in biokemije.

Prvo mesto v absolutni konkurenci je osvojil Kitajec Liu He, drugi je bil prav tako Kitajec Zijie Deng, tretji pa Korejec Hyeokgyu Choi. Ti so se najbolje izkazali v seštevku teoretičnega in eksperimentalnega dne. Prvi tekmovalni dan tekmovalci v laboratoriju rešujejo kemijske...

3 komentarji

Slovenski dijaki na evropski naravoslovni olimpijadi dvakrat srebrni

Slo-Tech - Na Portugalskem se je danes končala 18. evropska naravoslovna olimpijada (EUSO), na kateri so nastopili tudi slovenski dijaki. V konkurenci 50 ekip iz 24 držav Evropske unije (vse razen Slovaške, Malte, Velike Britanije in Poljske) sta slovenski tročlanski ekipi dosegli izjemen uspeh, saj sta osvojili 7. in 10. mesto, za kar sta obe prejeli srebrno medaljo.

V prvi ekipi so tekmovali Tjaša Sušnik (Gimnazija Kranj), Eva Igličar in Simon Bukovšek (oba Gimnazija Škofja Loka) in z zbranimi 82 odstotki dosegli 7. mesto, s čimer so le za eno mesto zgrešili zlato medaljo. Druga ekipa, v kateri so bili Marjetka Zupan (Gimnazija Bežigrad), Luka Peršolja (Gimnazija Vič) in Jernej Birk (Gimnazija Novo mesto), je z 78 odstotki...

0 komentarjev

Uspešno leto olimpijad zaokrožili trikrat bronasti biologi

Slo-Tech - Letošnji pregled rezultatov slovenskih dijakov na četvorčku velikih naravoslovnih olimpijad zaključujemo z biologi, ki so že minuli teden končali tekmovanje v Iranu. Letošnjo 29. mednarodno biološko olimpijado je gostil Teheran, na njej pa je nastopilo 270 tekmovalcev iz 70 držav. Slovenci so dosegli lep ekipen uspeh, saj so osvojili tri bronaste medalje. Slovenske barve so zastopali Tina Logonder, Bor Krajnik (oba Gimnazija Škofja Loka) in Tim Zaveršek (I. gimnazija v Celju), ki so osvojili medalje, ter Klemen Kirbus (II. gimnazija Maribor). S tem je Slovenija bistveno izboljšala lanski rezultat, ko je osvojila en bron in eno pohvalo.

Prvo mesto je letos osvojila predstavnica Vietnama Nguyen Phuong Thao. Ekipno pa sta...

7 komentarjev

Biologi dopolnili uspešno leto mednarodnih olimpijad

Slo-Tech - Letošnji pregled uvrstitev slovenskih dijakov na velikih olimpijadah iz znanja zaključujemo še z zadnjo iz štiriperesne deteljice, ki je bila letos biologija. V angleškem Coventryu se je minuli teden odvijala mednarodna biološka olimpijada, na kateri so Slovenijo zastopali Lucija Bogataj in Anja Brdnik (obe Gimnazija Škofja Loka), Jernej Imperl (II. gimnazija Maribor) in Maša Smajila (I. gimnazija v Celju). V konkurenci 242 tekmovalcev iz 68 držav se je med našimi najbolje odrezala Lucija Bogataj, ki je osvojila bronasto medaljo (51 odstotkov točk), pohvalo pa si je prislužila tudi Maša Smajila (45 odstotkov točk).

Na olimpijadi, ki je zaradi količine zahtevane snovi med najtežjimi, je letos zmagal predstavnik Kitajske. Po štiri zlate medalje so osvojile ZDA in Tajvan, po tri...

3 komentarji