» »

Kemiki z enim srebrom in enim bronom

Kemiki z enim srebrom in enim bronom

Slo-Tech - Na 55. mednarodni kemijski olimpijadi, ki se je včeraj končala v Zürichu, je nastopila tudi slovenska ekipa, ki so jo sestavljali Jakob Starec Oman in Gabriel Žnidaršič (oba Gimnazija Vič) ter Matej Nastran in Nejc Mohorič (oba Gimnazija Škofja Loka). V hudi konkurenci 348 tekmovalcev iz 89 držav so osvojili eno srebrno in eno bronasto medaljo ter dve pohvali.

Srebrno medaljo je osvojil Matej Nastran, ki je zasedel 94. mesto, bron pa Jakob Starec Oman s 193. mestom. Absolutni zmagovalec tekmovanja je letos Weijie Mao iz Kitajske, ki mu je sledil kolega iz reprezentance. Tretje mesto je osvojil Nikita Perov, ki je tekmoval pod nevtralno zastavo. Kitajska je pobrala štiri zlate medalje, enako je uspelo še Singapurju. S tremi zlatimi medaljami se lahko pohvalijo Iran, ruski tekmovalci, Tajvan in Vietnam.

Tekmovanje je potekalo po ustaljenem formatu, ki obsega dva tekmovalna dneva. Prvi je eksperimentalni, ko imajo tekmovalci na voljo pet ur, da rešijo praktične laboratorijske naloge. Dva dneva pozneje sledi še teoretični del tekmovanja, za katerega imajo tekmovalci takisto na voljo pet ur. Za uspešen nastop so morali pokazati odlično znanje anorganske, organske, analizne, fizikalne kemije in biokemije, ki je presegalo srednješolski nivo.

Prihodnje leto bo tekmovanje na Kitajskem. Slovensko ekipo bodo kot letos izbrali v okviru celoletnih priprav in izbirnih testov, ki jih organizira Zveza za tehniško kulturo (ZOTKS).

4 komentarji

Zimonem ::

Se pravi zmagujejo samo še Kitajci? Fizika, kemija, biotehnologija..,

myriad ::

Zimonem je izjavil:

Se pravi zmagujejo samo še Kitajci? Fizika, kemija, biotehnologija..,

Že od nekdaj. Države z ogromno populacijo imajo naravno prednost, ker lahko črpajo genije iz večjega populacijskega bazena. Če gledaš IQ kot surovo metriko in smatraš, da so geniji nad 140 točkami (0,38% populacije), ima Kitajska 5.6 milijonov genijev napram majhni Sloveniji z 8.000 geniji in res pošiljajo samo smetano od smetane na ta tekmovanja. Indija paradoksalno ni preveč izpostavljena, verjetno zaradi izobraževalnega sistema. Ta tekmovanja so izrazito tekmovalna, zato se lahko slovenskim ekipam samo globoko poklonim in jim čestitam za tak dober uspeh.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: myriad ()

otago ::

Občasno preberem prispevke o uspehih slovenskih srednješolcih na raznih tekovamnjih. Vedno znova prihajajo dijaki iz Gimnazije Vič.

Gimnazija Bežigrad, II. gimnazija Maribor ne kotirajo več tako visoko?

rokp ::

Hm, od zadnjih stirih novic o tekmovanjih, ki so trenutno se na prvi strani, imas, ce sem prav stel, dijake naslednjih gimnazij:
2 x Vic
2 x Skofja Loka
1 x Ajdovscina
1 x Poljane
1 x I. Celje
3 x II. Maribor
5 x Bezigrad
1 x Koper
1 x Kranj
1 x Nova Gorica
1 x Slovenska Bistrica

Verjetno samo opazis bolj tiste iz Vica.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Slovenec balkanski računalniški podprvak

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
173402 (2185) recmajkemi
»

Zgodovinski uspeh na matematični olimpijadi

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
499131 (5742) Riff
»

Računalniška olimpijada Sloveniji prinesla dvakrat bron

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
227192 (6306) Blinder
»

Zgodovinski uspeh Slovencev na evropski naravoslovni olimpijadi

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
2811082 (8891) St753
»

Matematiki na olimpijadi osvojili en bron

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
137654 (6019) St753

Več podobnih tem