» »

#OstaniZdrav - posodobljena, a le malo uporabljana slovenska aplikacija za sledenje stikom (V)

#OstaniZdrav - posodobljena, a le malo uporabljana slovenska aplikacija za sledenje stikom (V)

Zaslonski posnetek aplikacije, ki ne deluje pravilno. V kolikor dobite podoben prikaz, je potrebno aplikacijo posodobiti. Da, iz verzije 1.10.1 na verzijo 1.10.1. Da, aplikacija je v angleščini, ker ne omogoča nastavitve jezika mimo sistemskih nastavitev.

V šest mesecih uporabe aplikacije je bil delež pozitivnih, ki so svojo okužbo nasprej sporočili preko aplikacije, le nekajkat višji od 10% (rdeča črta). Velika večina okužb tako ni bila nikoli sporočenih naprej.

Slo-Tech - Ministrstvu za javno upravo (MJU) je po nekaj več kot treh mesecih vendarle uspelo posodobiti aplikacijo #OstaniZdrav. Od petka zvečer je tako na voljo različica 1.10.1, ki naj bi ponujala tudi bolj pogosto preverjanje seznama okuženih, izmenjavo podatkov z drugimi evropskimi korona aplikacijami ter novo, oranžno opozorilno stanje. Novosti se že poznajo na njeni povprečni oceni, ki se je z 1.7 dvignila na 2.2.

Povzpelo pa se je tudi število komentarjev, ki pravijo, da aplikacija ne deluje. Dobra novica je, da je popravljena različica aplikacije z verzijo 1.10.1 za Android naprave že dostopna. Da, prav ste prebrali, človeku vidna različica aplikacije ostaja enaka, tako da kot uporabnik nimate enostavnega vpogleda v to, ali je nameščena zadnja različica. Skupaj z izdajanjem posodobitev v petek MJU nudi svež veter v prakse razvoja programske opreme.



MJU je s podjetjem RSTeam uspelo podpisati šestmesečno vzdrževalno pogodbo za trideset in nekaj tisočakov, kar dviga upanje, da se v prihodnje lahko nadejamo bolj pogostih posodobitev. Kar je dobro, ker je naslednja različica nemške Corona-Warn-App, na kateri temelji OstaniZdrav, že pred vrati.

Večjo odzivnost MJU vsekakor velja pozdraviti, je pa žal treba dodati, da ima aplikacija #OstraniZdrav še vedno resne težave z doseganjem svojega namena. Kot namreč izhaja iz uradnih statistik, je preko nje javljenih manj kot desetina vseh okužb, tako da so možnosti, da bi vas aplikacija opozorila na tvegan stik, precej majhne (razen seveda če delate v kabinetu MJU, kjer je raba očitno obvezna). Prav tako MJU nadaljuje s svojo politiko netransparentnosti, saj so spet "pozabili" objaviti objaviti popravke izvorne kode na svoj github, v opisu posodobitev pa ni navedenega ničesar drugega kot "Popravki". Dobre prakse programiranja.

Kar zadeva število aktivnih uporabnikov, smo že povedali, da MJU s tem podatkom razpolaga, a ga očitno ne želijo objaviti. MJU namreč skrbi za centralni strežnik svc90.cwa.gov.si, na katerem se zbirajo seznami ključev posameznikov, ki so preko aplikacije z vnosom TAN kode sporočili svojo okužbo. Ta seznam dnevno (oz. zdaj tudi večkrat dnevno) preverjajo vse aktivne namestive aplikacije, tako da jih je z nekaj analitike mogoče prešteti. Žal pa MJU namesto teh številk objavlja zgolj skupno število namestitev aplikacije v obeh trgovinah - trenutno okoli 370.000 - ki je sicer spodbudno, a seveda zajema tudi množice ljudi, ki so aplikacijo sicer namestili, potem pa tudi že odstranili ali pa so v njej preprosto deaktivirali sledenje stikov.

Za oceno dejanskih uporabnikov se je tako treba zanesti na nekatere druge dosegljvive podatke, kot so statistike izdanih in uporabljenih TAN kod. Te smo prikazali na priloženem grafu, iz katerega je razvidno, kolikšen delež okuženih je prejel TAN kodo (zelena črta), koliko od teh je TAN kodo tudi vneslo v aplikacijo (oranžna črta), in s tem, kolikšen delež vseh okužb tistega dne je bilo sporočenih preko aplikacije (rdeča črta).

V oči najprej zbode dejatvo, da je NIJZ rabil skoraj pol leta, da je uredil avtomatsko izdajanje TAN kod za večino okuženih (zelena črta). Vse do sredine decembra so jih tako dajali zgolj tistim, ki so za to posebej prosili po telefonu, teh pa kot vidimo ni bilo veliko - v povprečju zgolj kakšnih 20%. Od vseh, ki so prejeli kodo, jo je v aplikacijo vpisala zgolj slaba polovica (oranžna črta). Tako da je bil delež sporočenih okužb (rdeča črta) v povprečju manj kot 10%.

Od sredine decembra naprej so TAN kodo preko SMS-a dobili več ali manj vsi, ki so bili na testu pozitivni. Ker pa jih večina očitno ni imela aplikacije, niti je niso namestili po prejemu pozitivnega izvida, je delež uporabljenih kod (oranžna črta) strmo padel, s prejšnje slabe polovice na vsega slabo desetino. Tako se delež sporočenih okužb (rdeča črta) seveda ni mogel povečati. Z zadnjim popravkom aplikacije je sicer mogoče zaznati manjšo rast, a še vedno nič statistično signifikantnega. Aplikacija tako preprosto ne dosega svojih ciljev.

Debata o razlogih za nepopularnost aplikacija je zelo zanimiva. Vsekakor ni pomagalo, da jo je vlada junija lani skušala narediti obvezno za potrjeno okužene. Takšna odločitev je nerazumna, glede na to, da je okuženim odrejena karantena in se sploh ne smejo prosto gibati. Predvideno je bilo, da bo aplikacija omogočala tudi lokacijski nadzor oseb pod karanteno. Nadzor karantene je tudi en izmed namenov, ki so izključeni iz uporabe Googlovega in Applovega programskega vmesnika za sledenje stikom. MJU je bil tako primoran povedati, da ne delajo "te aplikacije, ampak neko drugo aplikacijo", ki bo povsem prostovoljna in obenem še smešno poceni. Prav tako ni pomagalo niti, da je Informacijski pooblaščenec glasno opozarjal, da ta nova aplikacija nima nobene zakonske podlage, potem pa glede tega ni ničesar naredil - ni je prepovedal, prav tako pa vladi ni pomagal pripraviti primernih členov. Tudi če pustimo ob strani razloge za nezaupanje v aplikacijo, ki so na dan privreli ob njenem uvajanju, se stanje ne izboljšuje v času njenega obstoja. MJU je "pozabil" poskrbeti za redno posodabljanje aplikacije, ter seveda za redno objavo izvorne kode teh posodobitev. Podobno se je obnašal tudi NIJZ, ki ni zagotavljal izdaje TAN kod vsem, ki so bili pozitivni na testu. In tako smo dobili, kar smo pač dobili - slabo vzdrževan prevod nemške aplikacije, ki si ga je namestil le majšnji delež populacije. Še dodaten žebelj pa je v krsto lani decembra zabila vlada s svojo "promocijsko idejo", da bi nameščena aplikacija omogočila prehajanje med občinami. Ta obveznost je zdesetkala povprečno oceno aplikacije v obeh mobilnih trgovinah.

Iz zadnjih posodobitev aplikacije in porasta ocene, ki je sledil, lahko sklepamo, da je oboje vsaj vsaj v neki meri povezano. Kot smo zapisali že nekajkrat v preteklosti - če MJU želi izboljšati ugled aplikacije in s tem povečati njen doseg pri uporabnikih, s tem pa tudi njeno uporabnost, naj poskrbi za sprotno posodabljanje, tako v obeh trgovinah, kot tudi na GitHubu, prav tako pa naj objavi konkretne podatke o uporabi aplikacije. Zaupanje javnosti je treba graditi, za zdaj še nismo tam.

69 komentarjev

«
1
2

al_z ::

Tipkarska napaka: tistočakov

Pimoz ::

Povzpelo pa se je tudi število komentarjev, ki pravijo, da aplikacija ne deluje. Dobra novica je, da je popravljena različica aplikacije z verzijo 1.10.1 za Android naprave že dostopna. Da, prav ste prebrali, človeku vidna različica aplikacije ostaja enaka, tako da kot uporabnik nimate enostavnega vpogleda v to, ali je nameščena zadnja različica. Skupaj z izdajanjem posodobitev v petek MJU nudi svež veter v prakse razvoja programske opreme.

This is just briliant xD MJU in RSTeam - partnerja z izjemnimi rezultati.
Mislim, da se v zgodovini kaj takega še ni zgodilo. Praktično za manj kot 40k€ dobivamo cutting edge metodologije razvoja programske opreme.
Amazing.

DeeJay ::

Kaj pa IOS?
Don't f with me.

rusilec ::

Je aplikacija še vedno obfuscirana?
https://slo-tech.com/novice/t776835/p69...

srus ::

N/A kislo grozdje? Če imaš jajca in reference na tem področju, se predstavi, objavi reference, pa bom z veseljem prebral tvojo jeremijado. Ali pa se skrivaš za N/A, ker računaš na prihodnje posle pri državnih svislih?

Pač "fancy" je v teh časih udrihati po vsem kar naredi država in podobni članki kjer avtorji do onemoglosti onanirajo o nebistvenih malenkostih, vsekakor ne pripomorejo k širši uporabi aplikacije.

brbr21 ::

Izjemno lep prikaz nedelovanja in neodgovornosti javnega sektorja v spregi s politiko. Opravljeno na 1/10, prikrivanje, neodzivnost, zavajanje, nobene osebne odgovornosti.............
Žal le mali pokazatelj izvajanja projektov. Kdor se je kdaj šel malo resnejši posel z JU ni niti malo presenečen.
Ekstremno redke izjeme izvzete.

Slovenija moja dežela. Hm...

PS
N/A ostani N/A in napiši tako kot je. Ta luknja zamerljivosti in možganske maloposesnosti ne prenese izpostavljanja z imenom. Žal.

mailer ::

Baje smo zapravili samo par jurjev, kar je edina pozitivna stran tega "projekta". No ja, mogoče se izkaže čez nekaj časa, da je bila v aneksu dodana še ena ničla.
Asus B560-I, Intel 11500, Corsair 16GB 3200MHz

Rias Gremory ::

srus je izjavil:

[izbrisan del komentarja]

Pač "fancy" je v teh časih udrihati po vsem kar naredi država in podobni članki kjer avtorji do onemoglosti onanirajo o nebistvenih malenkostih, vsekakor ne pripomorejo k širši uporabi aplikacije.

:|
Ali veš kako vem, da nisi prebral novice?
Mirno gledamo, kako naš svet propada,
saj za časa našega življenja ne bo popolnoma propadel.

DeeJay ::

srus je Janos believer. Če janez prav, da luč gori tud, če je ugasnjena, bo verjel, da gori.
Vse okol implementacije appa je pa katastrofa. Ni čudno, da ni uporabnikov. Stran vržen denar.
Don't f with me.

FireSnake ::

Imam in poganjam.

Ne razumem pa folka, ki ima nameščeno vso sranje tudi od (izdelovalca Kitajskih jajc) Šaomi aplikacij dalje (ki zahtevajo popoln dostop do vseh podatkov da delujejo) te pa nimajo.

Jaz sem jo namestil in jo uporabljam.
To je najmanj, kar lahko prispevam.

feryz ::

In kaj potem, če jo imaš in jo uporabljaš? Koristi ti manj kot nič, razen lažnega občutka varnosti, torej jo imej in uporabljaj še naprej. Pomaga trositi virus dalje, tako kot lažnivi, goljufivi hitri testi.

Gagatronix ::

Se vedno ne vem, ce mi vlada misli kupit pametni telefon da to sranje nalozim gor v primeru pozitivnega testa... Jaz ga namrec ne mislim kupovat zaradi ene kurceve aplikacije, ki ni vredna pol pizde mrzle vode.

MatejMatej ::

FireSnake je izjavil:

Imam in poganjam.

Ne razumem pa folka, ki ima nameščeno vso sranje tudi od (izdelovalca Kitajskih jajc) Šaomi aplikacij dalje (ki zahtevajo popoln dostop do vseh podatkov da delujejo) te pa nimajo.

Jaz sem jo namestil in jo uporabljam.
To je najmanj, kar lahko prispevam.

+1

Markoff ::

DeeJay je izjavil:

srus je Janos believer. Če janez prav, da luč gori tud, če je ugasnjena, bo verjel, da gori.

In ti misliš, da si s svojim zapisom dokazal, da si boljši od srusa? Klasična bolezen boljševizma. Pa ne onega komunističnega.
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

svecka ::

Aplikacija nikdar ni mogla zaživeti in uspeti ker jo vsi bombadirajo kot največji vohunski program, s katerimi vam bo vlada držala pištolo na glavo. Še tukaj analizirajo do onemoglosti vsako stvar. Potem pa se sprašujejo zakaj ni razširjena in uporabljena.

A medtem google, facebook,.. vsak dan snema vaše pogovore, posreduje vaše tipkane besede, elektronska sporočila in informacije o vaši lokaciji tretjim podjetjem na drugi strani sveta za lepe $$$. Narobe svet.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: svecka ()

FireSnake ::

feryz je izjavil:

Koristi ti manj kot nič


Praviš ti.

svecka je izjavil:

Aplikacija nikdar ni mogla zaživeti in uspeti ker jo vsi bombadirajo kot največji vohunski program, s katerimi vam bo vlada držala pištolo na glavo. Še tukaj analizirajo do onemoglosti vsako stvar. Potem pa se sprašujejo zakaj ni razširjena in uporabljena.

A medtem google, facebook,.. vsak dan snema vaše pogovore, posreduje vaše tipkane besede, elektronska sporočila in informacije o vaši lokaciji tretjim podjetjem na drugi strani sveta za lepe $$$. Narobe svet.


Tako nekako, ja.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: FireSnake ()

Miki N ::

Ta aplikacija je lanskoletni sneg. Mogoče pride nazaj v kaki "covid pass" varianti, ampak v trenutni obliki je to mrtvo kljuse.

Po mojem jo je še Hojs odinštaliral.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Miki N ()

Gagatronix ::

Za Hojsa dvomim, da sploh zna GSM uporabljat.

Mohimm ::

Oh to iskanje krivde zakaj zadeve niso nameščene...

Kontekst:
- aplikacija je deloma šalabajzarsko narjena (git vs. objavljeno, stare verzije, nedelovanje, ipd..)
- vlada v enem letu ni uspela predstaviti laikom kako zadeva deluje, in kaj se od aplikacije REALNO pričakuje. Ljudje še vedno mislijo da grejo podatki direkt JJ-u v mail, in da zadevo namestiš takrat ko si pozitiven
- vlada je z uporabo aplikacije pogojevala življenja oz gibanje (pustimo to, ali imajo ljudje zaupanje v vlado ali ne)
- pol-povezano z app-om: vlada ignorira in se krega s stroko ter uveljavlja zakone "preko-reda"

Če si laik, morda še rahlo skeptičen, in se zgodi opisano... Osebno razumem ljudiki ne nalagajo tega na telefon,...

Vse skoraj opisano pa tudi pomeni, da bo kdo aplikacijo občasno bolj podrobno pregledal.


In pa ne primerjati tega app-a z googlom/fb in podobnim. Nekaj je povsem prostovoljno postati produkt v zameno za hit dopamina, drugo je državni aparat na katerega je vezana tvoja eksistenca in kakovost življenja.

Če ti jutri fb/twitter/google zbrišejo profil se kakovost tvojega življenja ne zmanjša. Tudi če ti sledijo lahko uporabiš dumb telefon/izklopiš googlove bonbončke in se tega "enostavno" rešiš.
Če pa ti aplikacija vpliva na pravico gibanja, ali pa kot ljudje mislijo državnim aparatom posreduje lokacijo, pa je to povsem druga vreča kač...

footnote: Sem zagovornik aplikacije, ampak predstavljeni pa so razlogi zakaj je laiki (in drugi) ne želijo/ne zaupajo temu kosu SW...

poweroff ::

Jaz aplikacijo imam in jo uporabljam. Žal je na iOS še vedno verzija 1.3.2.

Aplikacija iz stališča zasebnosti ni problematična. Aplikacija je koristna, žal bi bila lahko še bistveno bolj koristna, če ne bi imeli nesposobne vlade, ki je totalno uničila dobro idejo.

Upam, da bo sedaj, ko je RSTeam dobil pogodbo, šlo vsaj malo na bolje.

Drugače pa komentar na to, da vsi okuženi preko SMS-a dobijo TAN kodo... lepo in prav. Ampak nameščanje PO OKUŽBI nima več prav dosti smisla. Treba je namestiti prej.
sudo poweroff

ToniT ::

Sicer uporabljam aplikacijo že nekaj mesecev, vendar še ni pokazala stika z okuženo osebo, čeprav sem bil v stiku z zelo veliko osebami, ki so se okužile.

hruske ::

@ToniT, Vsaj do sredine decembra je bil nek bug, kjer tudi ljudem, ki so živeli skupaj s potrjeno okuženimi, ni kazalo rizičnih stikov. Menda so to popravli, ampak pol se pa ti znajdi ...
Rad imam tole državico. <3

showsover ::

Eno mnenje o fiasku in neučinkovitosti (EU in satelitov) birokracije glede cepljenja (ne kažem s prstom na noben biološki ali kakšen drugačen spol), nič posebnega sicer ampak lahko(tno) ubesedeno, tudi nekaj paralel s KPJ glede centralnega planiranja, itd. v primerjavi s cepljenjem proti črnim kozam. Seveda naj ne bi tega objavljal... Pa itak sem že povedal bistvo :-)

nergac ::

Švedska je UK izpostava ...

EU je predvsem F in D. Imata največ koristi od nje.

Mi več nimamo izbire. Smo del EU. Nismo ravno samooskrbni s hrano.

showsover ::

Huh, ok, ampak vseeno so (PRE)VELIKI problemi s cepljenjem na EU nivoju.
Birokracija in izogibanje osebni odgovornosti v vsem svojem sijaju.

nergac ::

Zato pa je razpadla CCCP.

Pa Juga.

Enako čaka ZDA in EU.

Gagatronix ::

showsover je izjavil:

Eno mnenje o fiasku in neučinkovitosti (EU in satelitov) birokracije glede cepljenja (ne kažem s prstom na noben biološki ali kakšen drugačen spol), nič posebnega sicer ampak lahko(tno) ubesedeno, tudi nekaj paralel s KPJ glede centralnega planiranja, itd. v primerjavi s cepljenjem proti črnim kozam. Seveda naj ne bi tega objavljal... Pa itak sem že povedal bistvo :-)


Jugoslovansko cepljenje proti varioli je bilo koncano izjemno hitro, ker je ablast uvedla vojno stanje in obvezno karanteno. Epidemija se je koncala po cirka dveh mesecih z okuzenimi 175 ljudmi in 35 umrlimi.

Je bil pa jugoslovanski izbruh leta 1972 zadnji vecji izbruh variole v Evropi. Zacel se je pa tako, da se je ob vrnitvi iz Meke eden od romarjev v Iraku okuzil, potem pa se domace na Kosovu.

redomega ::

Mohimm je izjavil:

- vlada v enem letu ni uspela predstaviti laikom kako zadeva deluje, in kaj se od aplikacije REALNO pričakuje. Ljudje še vedno mislijo da grejo podatki direkt JJ-u v mail, in da zadevo namestiš takrat ko si pozitiven


:)):)):))

Marvin ::

A mi lahko nekdo razloži, zakaj je bil plačan prevod aplikacije, ki pa je samo v angleščini? A plačali so za prevod iz nemščine v angleščino in ne v slovenščino? A mi živimo v VB ali kaj? Kako lahko sploh narediš "uradno" aplikacijo, ki je v tujem jeziku? In to naj bi uporabljala cela Slovenija, pri tem ko večina starejših sploh ne zna angleško?

Wtf? A bi mogoče Slo-tech odločevalcem izpostavil še kaj glede tega?

vitranc ::

Na telefonu si nastavi prioritetni jezik slovenščina.

Marvin ::

Kje? Pa nočem imeti slovenščine na celem telefonu ampak samo v tej aplikaciji, ki nima nobene nastavitve za jezik.

vitranc ::

Pri iOS-u imaš itak v osnovi angleški jezik. Posebej pa si lahko nastaviš "preffered language order". Tukaj mora biti slovenščina na prvem mestu. Za android pa ne vem kako je.

Marvin ::

Tudi jaz ne vem, pa uporabljam android že kar nekaj let. Ampak je itak moot point, ker za jezik ene aplikacije nočem spreminjati sistemskih nastavitev; nastavitev jezika bi morala biti možna v aplikaciji sami.

vitranc ::

Pravilen pristop je takšen kot je v tej aplikaciji. Torej da se aplikacija samodejno prilagodi sistemskim nastavitvam.

Pimoz ::

In, če bi bil sistem kot se šika, bi imel override per application.

bbf ::

vitranc je izjavil:

Pravilen pristop je takšen kot je v tej aplikaciji. Torej da se aplikacija samodejno prilagodi sistemskim nastavitvam.

Že že, če gre za wolrdwide app. Ker pa gre za slovenski in je namenjem Slovencem, nima kaj biti prefered Angleščina. Lako bi bil vsaj language control na prvem zagonu, kot na nekaterih bankomatih.

hendriks ::

"glede na to, da je okuženim odrejena karantena in se sploh ne smejo prosto gibati"

Nadzor pa opravlja kdo? Sosedova Micka? Imamo 8 tisoč pripadnikov vojske. Vsaj 500 od teh bi lahko uporabili za klicanje stikov okuženih, kar bi povzročilo malce več zavedanja okuženih in njihovi tesnih stikov, naj ne hodijo okoli. Medtem ko je v Avstriji policija opravljala nadzor okuženih na domu, našim tudi na misel ne pride, da bi se lotili česa takega. Sploh ker so opozicijo polna usta pravic. Živimo v izrednih časih, ki zahtevajo izredne ukrepe. Deal with it!

hruske ::

Gagatronix je izjavil:

showsover je izjavil:

Eno mnenje o fiasku in neučinkovitosti (EU in satelitov) birokracije glede cepljenja (ne kažem s prstom na noben biološki ali kakšen drugačen spol), nič posebnega sicer ampak lahko(tno) ubesedeno, tudi nekaj paralel s KPJ glede centralnega planiranja, itd. v primerjavi s cepljenjem proti črnim kozam. Seveda naj ne bi tega objavljal... Pa itak sem že povedal bistvo :-)


Jugoslovansko cepljenje proti varioli je bilo koncano izjemno hitro, ker je ablast uvedla vojno stanje in obvezno karanteno. Epidemija se je koncala po cirka dveh mesecih z okuzenimi 175 ljudmi in 35 umrlimi.

Je bil pa jugoslovanski izbruh leta 1972 zadnji vecji izbruh variole v Evropi. Zacel se je pa tako, da se je ob vrnitvi iz Meke eden od romarjev v Iraku okuzil, potem pa se domace na Kosovu.


Začel se je z anticepilcem. Romar se je šel pred odhodom cepit, ker je bilo to obvezno, ampak je razkužil rano, kjer je bil cepljen. Tako je dobil ravno toliko imunosti, da ni kazal simptomov, bil pa je prenašalec.
Rad imam tole državico. <3

FireSnake ::

Marvin je izjavil:

A mi lahko nekdo razloži, zakaj je bil plačan prevod aplikacije, ki pa je samo v angleščini? A plačali so za prevod iz nemščine v angleščino in ne v slovenščino? A mi živimo v VB ali kaj? Kako lahko sploh narediš "uradno" aplikacijo, ki je v tujem jeziku? In to naj bi uporabljala cela Slovenija, pri tem ko večina starejših sploh ne zna angleško?

Wtf? A bi mogoče Slo-tech odločevalcem izpostavil še kaj glede tega?


In potem:

Marvin je izjavil:

Kje? Pa nočem imeti slovenščine na celem telefonu ampak samo v tej aplikaciji, ki nima nobene nastavitve za jezik.


Oseba, ki ne zna angleško (te si posebej izpostavil) bo imela nastavljeno slovenščino.

hendriks je izjavil:

"glede na to, da je okuženim odrejena karantena in se sploh ne smejo prosto gibati"

Nadzor pa opravlja kdo? Sosedova Micka? Imamo 8 tisoč pripadnikov vojske. Vsaj 500 od teh bi lahko uporabili za klicanje stikov okuženih, kar bi povzročilo malce več zavedanja okuženih in njihovi tesnih stikov, naj ne hodijo okoli. Medtem ko je v Avstriji policija opravljala nadzor okuženih na domu, našim tudi na misel ne pride, da bi se lotili česa takega. Sploh ker so opozicijo polna usta pravic. Živimo v izrednih časih, ki zahtevajo izredne ukrepe. Deal with it!


Zdravstveni inšpektorji opravljajo nadzor pri nas.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: FireSnake ()

l0wc4 ::

poweroff je izjavil:

Jaz aplikacijo imam in jo uporabljam. Žal je na iOS še vedno verzija 1.3.2.

Aplikacija iz stališča zasebnosti ni problematična. Aplikacija je koristna, žal bi bila lahko še bistveno bolj koristna, če ne bi imeli nesposobne vlade, ki je totalno uničila dobro idejo.

Upam, da bo sedaj, ko je RSTeam dobil pogodbo, šlo vsaj malo na bolje.

Drugače pa komentar na to, da vsi okuženi preko SMS-a dobijo TAN kodo... lepo in prav. Ampak nameščanje PO OKUŽBI nima več prav dosti smisla. Treba je namestiti prej.


+++ in kosilo + pivo plačano

asdf_jklc ::

Popolnoma nepotreben spyware ki žre baterijo.

hendriks ::

FireSnake je izjavil:



Zdravstveni inšpektorji opravljajo nadzor pri nas.


Mhm, vidim da res učinkovito preverjajo spoštovanje karantene. Res, nič čudnega da je toliko okužb.

TESKAn ::

Pri nas nimamo dovolj policajev, ker so zaposleni z lovljenjem ljudi, ki sredi ljubljane jedo burek ali rogljiček. Prioritete in to.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

freetard ::

Zaupanje javnosti je treba graditi, za zdaj še nismo tam.

Janez je v vojni s slovensko javnostjo, kakšno zaupanje neki. Čista socialistična logika, če ne pomaga prisila, bo pa še več prisile.

Gagatronix ::

hruske je izjavil:

Gagatronix je izjavil:

showsover je izjavil:

Eno mnenje o fiasku in neučinkovitosti (EU in satelitov) birokracije glede cepljenja (ne kažem s prstom na noben biološki ali kakšen drugačen spol), nič posebnega sicer ampak lahko(tno) ubesedeno, tudi nekaj paralel s KPJ glede centralnega planiranja, itd. v primerjavi s cepljenjem proti črnim kozam. Seveda naj ne bi tega objavljal... Pa itak sem že povedal bistvo :-)


Jugoslovansko cepljenje proti varioli je bilo koncano izjemno hitro, ker je ablast uvedla vojno stanje in obvezno karanteno. Epidemija se je koncala po cirka dveh mesecih z okuzenimi 175 ljudmi in 35 umrlimi.

Je bil pa jugoslovanski izbruh leta 1972 zadnji vecji izbruh variole v Evropi. Zacel se je pa tako, da se je ob vrnitvi iz Meke eden od romarjev v Iraku okuzil, potem pa se domace na Kosovu.


Začel se je z anticepilcem. Romar se je šel pred odhodom cepit, ker je bilo to obvezno, ampak je razkužil rano, kjer je bil cepljen. Tako je dobil ravno toliko imunosti, da ni kazal simptomov, bil pa je prenašalec.


Vem. Ker je bil neizobrazen. Zato so mi pa moderni anti-vaxxerji taka enigma. Mnogi od njih imajo konkretno izobrazbo, pa se se vedno obnasajo kot da so ob podelitvi diplome brezplacno prejeli se transorbitalno lobotomijo.

klavdijL ::

srus je izjavil:

N/A kislo grozdje? Če imaš jajca in reference na tem področju, se predstavi, objavi reference, pa bom z veseljem prebral tvojo jeremijado. Ali pa se skrivaš za N/A, ker računaš na prihodnje posle pri državnih svislih?

Pač "fancy" je v teh časih udrihati po vsem kar naredi država in podobni članki kjer avtorji do onemoglosti onanirajo o nebistvenih malenkostih, vsekakor ne pripomorejo k širši uporabi aplikacije.


Daj umiri se malo no. Sem iz 'foha' in lahko ocenim zadeve. Avtor je zadevo napisal zelo korektno, prav tako je narejena analiza podatkov, ki bi jo morala narediti in objaviti država, pa je ni. Če kaj, taki članki pripomorejo k širjenju uporabe apliakcije, saj širijo uporabne informacije. Take, ki jih država ne širi. Če je kdo aktivno pripomogel k preprečevanju uporabe aplikacije je to prav aktualna vlada, saj zadevo (na neprimerne načine) forsirajo brez da bi znali laikom pojasnit za kaj gre / kako deluje ter zadeve narediti transparente tudi za tiste ki vemo, kako zadeve delujejo. Da bomo fer, tudi odnos dela opozicije ter način, kako se je zadeve lotil NIJZ niso ravno pripomogli k ugledu zadeve ...

Vsi opisani malusi niso tako grozni, slabši je odnos vladajočih/upravljalcev. Se pa očitno izboljšuje in to je dobro (ne bom rekel pohvalno, ker se izboljšuje precej pozno).

Janez-22 ::

Aplikacija očitno je čisto po birokratsko zanikrna. Nemška aplikacija, ki je osnova za slovensko, je odprtokodna in lepo objavljana na githubu. Nekaj najbolj normalnega bi bilo, da je slovanska fork nemške na katero se dodajajo popravki. Tako bi imeli vso zgodovino popravkov nemške in jasno bi se videlo slovenske popravke. Če gre pri slovenski aplikaciji samo za prevode in nekaj grafične podobe bi bilo smiselno narediti pull request na nemško aplikacijo in dodati prevode kar tam. Strošek vzdrževanja bi bil na ta način manjši in taka je narava odprte kode - transparentna in učinkovita.

Izgleda da naša zbirokratizirana javna uprava principa odprte kode ne razume. Upam si trditi, da je tam kar nekaj korupcije. Javna uprava potrebuje kar nekaj programske opreme za svoje delovanje. In nekatera podjetja pač podkupujejo, da dobijo lagoden posel. Podobno kot v zdravstvu. Netransparentnost vgrajena.

Ja, kritiziram našo javno upravo, ne vlade. Za ministra Koritnika pravijo, da je eden najbolj spregledanih. Dejansko jaz ne vem, kakšni so njegovi uspehi. Kot zagovornik vlade (zaenkrat) upam, da njegovi nameni so pozitivni, torej da dela na transparentnosti, da nima namena pripeljati "svojih" in da ni koruptiven. Korona aplikacija verjetno nima neke hude prioritete, javna uprava je precej obsežna.

Jaz nekako zagovarjam delovanje vlade, za avtorja tega članka se mi zdi, da je bolj nasprotnik vlade. To se mi zdi nekaj najbolj normalnega za demokratično družbo, ki spoštuje različna mnenja. Članek se mi sicer zdi korekten.

Janez-22 ::

poweroff je izjavil:

Drugače pa komentar na to, da vsi okuženi preko SMS-a dobijo TAN kodo... lepo in prav. Ampak nameščanje PO OKUŽBI nima več prav dosti smisla. Treba je namestiti prej.


Tukaj se ne strinjam, jaz imam drugačne informacije. Kjuči se že izmenjujejo, tudi če aplikacija ni inštalirana, vir:

Because of the way the specification is split between the OS and the app, the BLE beacons can be transmitted and received without the user having to install any app. It's only when the user tests positive and wants to notify their regional health authority, or when a user wants to be notified that they may have interacted with someone who tested positive, that they need to install the app. This is a nice feature as it means there's still a benefit even if users don't immediately install the app.

simba89 ::

Pa se da izklopiti izmenajavo ključev na nivoju OS?
Če prav razumem, zapis v zgornjem blogu trdi, da tudi če nimam nameščene aplikacije, mi OS izmenjuje ključe (in shranjuje) za zadnje 14 dni?

V #Ostanizdrav piše sledeče:
Nastavitve telefona: Ko namestite aplikacijo in vključite obveščanje o izpostavljenosti, telefon začne uporabljati Bluetooth za varno zbiranje naključnih ID-jev in njihovo deljenje s telefoni v bližini ....
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

#OstaniZdrav - posodobljena, a le malo uporabljana slovenska aplikacija za sledenje s (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / NWO
6916963 (9991) weasel
»

OstaniZdrav - slovenska aplikacija za sledenje stikom (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Varnost
11524419 (12704) DeeJay
»

OstaniZdrav - neposodobljena slovenska aplikacija za sledenje stikom (IV) (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / NWO
8320146 (13120) Karen
»

OstaniZdrav - slovenska aplikacija za sledenje stikom (II) (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
36445175 (30107) darkolord

Več podobnih tem