» »

#OstaniZdrav - posodobljena, a le malo uporabljana slovenska aplikacija za sledenje stikom (V)

1
2
»

showsover ::

Zasledil sem, da kmalu prihaja nov tip testiranja za COVID, menda bolj učinkovit vendar bolj (zasebnostno) intenziven. Na kitajskem že prakticirajo ali kaj. Domnevam, da zna biti nekaj prekvalifikacije kadra, ki opravlja te teste.

Janez-22 ::

simba89 je izjavil:

Pa se da izklopiti izmenajavo ključev na nivoju OS?
Če prav razumem, zapis v zgornjem blogu trdi, da tudi če nimam nameščene aplikacije, mi OS izmenjuje ključe (in shranjuje) za zadnje 14 dni?

V #Ostanizdrav piše sledeče:
Nastavitve telefona: Ko namestite aplikacijo in vključite obveščanje o izpostavljenosti, telefon začne uporabljati Bluetooth za varno zbiranje naključnih ID-jev in njihovo deljenje s telefoni v bližini ....


Kolikor vem, je avtor bloga bral Applove specifikacije. Jaz nisem bral, ampak tam najbrž piše, kako je s tem. Glede na verodostojnost #ostanizdrav bolj verjamem avtorju bloga. Koliko sta OS-ja nastavljiva, ne vem.

simba89 ::

Sistem je privzeto izklopljen. Ta tehnologija deluje samo, če jo omogočite. Če si premislite, jo lahko kadar koli izklopite.

To piše v googlovi dokumentaciji.
Torej je zgornji blog napačno interpretiran.

Vir:
https://support.google.com/android/answ...

Janez-22 ::

Ne vem, link ni popolnoma jasen. Sistema za obveščanje pred namestitvijo aplikacije ne deluje, ni pa jasno, kako je z izmenjavo ključev v ozadju pred tem.

Ne bom nič trdil. Ampak ne vidim opozorila, da je pomembno instalirati aplikacijo pred okužbo, kot pravi Matthai.

Potem ko omogočite sistem, lahko izbrišete naključne ID-je, shranjene v napravi. Po 14 dneh se ID-ji sicer samodejno izbrišejo. Ne morete izbrisati naključnih ID-jev, ki so morda shranjeni v napravah drugih oseb ali ki ste jih delili z aplikacijo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Janez-22 ()

joze67 ::

Janez-22 je izjavil:

Ne vem, link ni popolnoma jasen. Sistema za obveščanje pred namestitvijo aplikacije ne deluje, ni pa jasno, kako je z izmenjavo ključev v ozadju pred tem.

Kako ni jasno?
Once you opt-in to the Exposure Notifications System, it will generate random IDs on your device.
Če ni privoltve, ni ključev in ni česa deliti.

This system only works if you decide to use it.

Sistem je Google/Apple infrastruktura. Ločeno od tega je vladna aplikacija.

Marvin je izjavil:

A mi lahko nekdo razloži, zakaj je bil plačan prevod aplikacije, ki pa je samo v angleščini? A plačali so za prevod iz nemščine v angleščino in ne v slovenščino? A mi živimo v VB ali kaj? Kako lahko sploh narediš "uradno" aplikacijo, ki je v tujem jeziku? In to naj bi uporabljala cela Slovenija, pri tem ko večina starejših sploh ne zna angleško?

Da ni samo v angleščini, smo že razčistili. Vprašanje je, ali ima aplikacija tudi podporo za manjšinjska jezika.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: joze67 ()

Pimoz ::

Vprašanje je, ali ima aplikacija tudi podporo za manjšinjska jezika.

Ja, ima. So jih dejansko naši prevedli. Lahko vidiš na gitu.

Janez-22 ::

Trditev avtorja bloga, ki ga navajam je:
Because of the way the specification is split between the OS and the app, the BLE beacons can be transmitted and received without the user having to install any app. It's only when the user tests positive and wants to notify their regional health authority, or when a user wants to be notified that they may have interacted with someone who tested positive, that they need to install the app. This is a nice feature as it means there's still a benefit even if users don't immediately install the app.


To ni kr en avtor bloga, on je napisal knjižnico za Linux, po specifikaciji Aplloe/Google in še lastno aplikacijo za sledenje stikov, kar sem sam nekaj raziskoval tukaj.

Če se ključi izmenjujejo že pred namestitvijo aplikacije, ni nič posebnega, ker so itak popolnoma nesledljivi. Sledljivi so dnevni ključi, ti pa postanejo dostopni šele z namestitvijo aplikacije. To se mi zdi tehnični izvedljivo in smiselno in tako jaz razumem besedilo v googlovem pojasnilu, ki pa ni bolj podrobno glede tega.

Zaenkrat ne vidim popolnoma nobene nedvoumne verodostojne informacije, ki bi nasprotovala zapisu avtorja bloga.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Janez-22 ()

Janez-22 ::

Once you opt-in to the Exposure Notifications System, it will generate random IDs on your device.


No ja, tale stavek je nekoliko bolj konkreten. Nisem pa čisto prepričan.

Mohimm ::

Ne, aplikacija definitivno ne deluje preden jo inštaliraš...
Če imaš vključen BT tvoj telefon resda konstantno oddaja ID, vendar je tisto le BLE standardno oglaševanje, in id-ji nimajo nobene veze z covid API-jem.

Ne glej random blogov ki si spet po svoje razlagajo, glej dokumentacijo...

npr. https://developers.google.com/android/e...


Your app does the following:

Enable users to start and stop broadcast and scan functions.

Provide the files with the diagnosis keys and associated metadata (following the file format) from your internet-accessible server to Google Play services.

Retrieve keys from the on-device data store and submit them to your internet-accessible server after one of the following conditions is present:
.....
In both situations, the user must provide consent before the keys are provided to the app.
....

Janez-22 ::

Se pravi, da je kompleten api na androidu deaktiviran, dokler se ne instalira aplikacija. To se najbrž vidi tudi s spremljanjem komunikacije na BLE.

Torej se avtor bloga moti ali pa je njegova informacija zastarela in se je vmes Apple/Google api spremenil.

Pimoz ::

Od samega začetka je stvar opt-in.

poweroff ::

Kar samo pomeni, da je točno tako kot sem jaz trdil. Po okužbi namestitev ni več smiselna, treba je namestiti pred okužbo.
sudo poweroff

Janez-22 ::

Se strinjam. Sem podvomil in smo razčistili.

Step2en Wolf ::

poweroff je izjavil:

Jaz aplikacijo imam in jo uporabljam. Žal je na iOS še vedno verzija 1.3.2.

Aplikacija iz stališča zasebnosti ni problematična. Aplikacija je koristna, žal bi bila lahko še bistveno bolj koristna, če ne bi imeli nesposobne vlade, ki je totalno uničila dobro idejo.

Upam, da bo sedaj, ko je RSTeam dobil pogodbo, šlo vsaj malo na bolje.

Drugače pa komentar na to, da vsi okuženi preko SMS-a dobijo TAN kodo... lepo in prav. Ampak nameščanje PO OKUŽBI nima več prav dosti smisla. Treba je namestiti prej.


Ni samo nesposobna Vlada, temveč še večinsko nezainteresiran (beri: prav tako nesposoben) državni aparat - javna uprava in njeni zaposleni.

Niso VSI nesposobni pravilno stvari lansirati, a jih je očitno dovolj.


Aplikacijo sem namestil takoj, ko je bila dostopna. TAN kodo sem vnesel takoj, ko je prišla po pozitivnem brisu preko SMS-a.
Ob pol treh zjutraj je žena prejela rdeče opozorilo, malce nejasno (anonimizacija očitno dela): 5 stikov v zadnjih 3 dneh.
V teh 3 dneh dejansko nisva zapuščala stanovanja in sem bil edini možen stik jaz (edini možen vir okužbe pa moj obvezen izpit v službi 6 dni prej).

Step2en Wolf ::

simba89 je izjavil:

Pa se da izklopiti izmenajavo ključev na nivoju OS?
Če prav razumem, zapis v zgornjem blogu trdi, da tudi če nimam nameščene aplikacije, mi OS izmenjuje ključe (in shranjuje) za zadnje 14 dni?

V #Ostanizdrav piše sledeče:
Nastavitve telefona: Ko namestite aplikacijo in vključite obveščanje o izpostavljenosti, telefon začne uporabljati Bluetooth za varno zbiranje naključnih ID-jev in njihovo deljenje s telefoni v bližini ....


Exposure Notifications EXPRESS - ENE, ki je integriran v OS in je del iOSa 13.7 od 1. septebra 2020. Pred tem je bil Exposure Notification (API) - najavljen že aprila, dostopen od maja z iOS 13.5, ki omogoča "contact tracing" aplikacijam, kot je nemška in v slovenščino prevedena različica z imenom #OstaniZdrav, da sploh lahko uporablja Bluetooth.

Povedno drugače, če si niste naložili #OstaniZdrav aplikacije, je funkcionalnost le te že vgrajena v iOS 13.7. naprej.. za Android naj bi bilo od oktobra 2020, zaradi drugačnosti operacijskega sistema (obstoječe aplikacije za sledenje sicer lahko ko-eksistirajo, so pa postale preko noči odveč). Sledenje ni avtomatično, niti prisilno - vsak zase mora v to prostovoljno privoliti. Glej: https://arstechnica.com/gadgets/2020/09...

P.S. Google-Applov pristop je sicer teoretično izredno anonimiziran.. v praksi so pa Hackerji že našli način, kako iz anonimnosti privleči vsakega človeka posebej - pod pogojem, da si v fizični prisotnosti!

Na kratko: ko blouetooth oddajnik preklopi iz svoje unikatnega ID oddajanja/sprejemanja (poleg BT ima svoj unikatni ID tudi Wi-FI, CPU, GPU, tako, da nosimo morje "transponderjev" v svojih hlačnih žepih!) na anonimen način delovanja - nastane "drobtinica", ki ji je lahko slediti: kateri znani oddajnik je pravkar utihnil?
Glej: https://hackaday.com/2020/09/03/covid-t...

Zgodovina sprememb…

poweroff ::

Ja, ja, poznam- Samo to je v praksi težko izvesti.

Nima vsak ustrezne opreme doma in znanja. Tisti, ki imajo/mo, pa nimamo časa ukvarjati s s takimi neumnostmi. ;)
sudo poweroff

Pimoz ::

Tej bumbarji imajo še vedno privat repozitorij na https://github.com/si-covid-stage
In potem zadevo prenesejo v https://github.com/si-covid-19, da lahko vidimo še ostali.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Pimoz ()

Rias Gremory ::

In nov repo za novo verzijo. :|
Mirno gledamo, kako naš svet propada,
saj za časa našega življenja ne bo popolnoma propadel.

opushominis ::

Pridobljeni dokumenti o tehnični specifikaciji, seznam povabil k oddaji ponudbe in ponudba RSTEAM:
https://gofile.io/d/JCESKb

Seznam povabil:
- Foreach Labs d.o.o.
- RSTEAM d.o.o.
- Net Informatika d.o.o.
- Informacijsko tehnološki center d.o.o.
- COMTRADE CDS d.o.o.
http://opushominis.net/

Zgodovina sprememb…

  • predlagalo izbris: weasel ()

weasel ::

Ponesreci stisnil Izbris...
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

#OstaniZdrav - posodobljena, a le malo uporabljana slovenska aplikacija za sledenje s (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / NWO
6917118 (10146) weasel
»

OstaniZdrav - slovenska aplikacija za sledenje stikom (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Varnost
11524659 (12944) DeeJay
»

OstaniZdrav - neposodobljena slovenska aplikacija za sledenje stikom (IV) (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / NWO
8320280 (13254) Karen
»

OstaniZdrav - slovenska aplikacija za sledenje stikom (II) (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
36445700 (30632) darkolord

Več podobnih tem