» »

Intel menja izvršnega direktorja

Intel menja izvršnega direktorja

Slo-Tech - Bob Swan, ki je v Intelu izvršni direktor od junija 2018, pred tem pa je opravljal funkcijo finančnega direktorja, se bo 15. februarja poslovil. Za krmilom podjetja ga bo zamenjal Pet Gelsinger, ki trenutno vodi VMware. Da se bo moral Swan slej ali prej posloviti, je bilo jasno že dlje časa, saj so bili zaradi slabih odločitev in rezultatov podjetja delničarji čedalje bolj nestrpni. Sklad Third Point, ki je eden večjih lastnikov podjetja, je naposled predlagal prevetritev vodstva.

Direktor sklada Daniel Loeb je že decembra pisal Intelovemu predsedniku Omarju Ishraku in ga posvaril, da bi Intelove resne težave utegnile negativno vplivati na celoten tehnološki segment. Predlagal je več možnosti, od odprodaje nestrateških naložb do razdelitve podjetja na proizvodni in načrtovalni del. Takšna razcepitev bi bila seveda prelomna, saj bi pomenila konec ikoničnega Intela, ki je (bil) simbol proizvajalca čipov, ki pokriva celotno vertikalo. Upravni odbor se je sedaj odločil, da za začetek zamenjajo direktorja, kar so investitorji pozdravili, saj so delnice podjetja pridobile sedem odstotkov vrednosti. Ob tem uradno pojasnjujejo, da zamenjave ni izsilil Third Point, čeprav je njegova vloga zagotovo obstajala. Loeb je že pozdravil zamenjavo.

Minulo leto so bili investitorji neprizanesljivi do Intela, saj je delnica izgubljala, medtem ko je vsa konkurenca rasla. Nvidia ga je celo prehitela po tržni kapitalizaciji, kar je še en prelom - Intel ni več največji ameriški proizvajalec čipov. Prav tako se mu je odrekel Apple, za katerega ne proizvaja več procesorjev za Mace. Pri tehnološkem razvoju se zdi, da Intel prehitevata TSMC in Samsung - TSMC na primer proizvaja čipe za Nvidio in AMD. Naposled je Intel lani povedal celo, da bi utegnil zaupati izdelavo nekaterih najkompleksnejših čipov zunanjim partnerjem. Skratka, Intel je začel malce zaostajati, kar mora sedaj popraviti Gelsinger.

Gelsinger ni novi obraz, saj je bil v igri za vodenje podjetja že leta 2013, a je tedaj raje ostal v VMwaru. Sedaj pa je čas očitno dozorel. Gelsinger bo osmi direktor Intela, ki sta ga leta 1968 ustanovila Robert Noyce in Gordon Moore.



4 komentarji

bbbbbb2015 ::

"Bean counter" - Bob Swan je odšel. Pat Gelsinger - eden ključnih arhitektov pri 80486 procesorju - je tu. Končno eden, ki bo dr. Lisi Su zmeril kiklo.

Zgodovina sprememb…

Zimonem ::

Saj so odprodal ssd oddelek.

Delnica je bila itak visoko zaradi buyback opcij.

Tehnološki zaostanek pa pomoje prej kot v treh letih ne morejo nadoknaditi. Kar precej dela čaka tegale strica.

Matejjjjj ::

Finančnik za CEO razvojne firme? :D :D :D :D

Vlecite vzporednice s Slovenijo, kjer našim ti. bluechipom tudi predsedujejo ekonomisti, in kje se te firme trenutno nahajajo, globalno gledano...
Intel so vse velike slovenske firme čez par let..

Zimonem ::

Matejjjjj je izjavil:

Finančnik za CEO razvojne firme? :D :D :D :D

Vlecite vzporednice s Slovenijo, kjer našim ti. bluechipom tudi predsedujejo ekonomisti, in kje se te firme trenutno nahajajo, globalno gledano...
Intel so vse velike slovenske firme čez par let..

Če izplača več kot tehničar, ni kake dileme. Vlagatelji hočejo denar.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Intel na sejmu CES z zbirko različnih novih čipov

Oddelek: Novice / Procesorji
246767 (4730) sheldon
»

Sony nadaljuje s simboličnim dobičkom

Oddelek: Novice / Rezultati
175846 (4279) opeter
»

Afera o izobrazbi odpihnila Yahoojevega izvršnega direktorja

Oddelek: Novice / Ostale najave
216887 (5615) gruntfürmich
»

Yahoojev izvršni direktor lagal o izobrazbi

Oddelek: Novice / Ostale najave
136019 (4902) gendale
»

Po prvih testih se je Conroe odrezal zelo dobro

Oddelek: Novice / Procesorji
475589 (3393) Bistri007

Več podobnih tem