» »

Poslovil se je oče Moorovega zakona

Poslovil se je oče Moorovega zakona

Andy Grove, Robert Noyce, Gordon Moore

Intel - Gordon Moore, ki je ustanovil podjetje Intel in ga poznamo kot očeta Moorovega zakona o eksponentnem povečevanju zmogljivosti računske moči, je v umrl v 95. letu starosti. Iz Intela so sporočili, da je umrl v petek zvečer v svojem domu na Havajih.

S svojim prijateljem Robertom Noyceom je Intel ustanovil leta 1968 in ga vodil do leta 1975, ko je postal predsednik. Štiri leta pozneje je bil imenoval za predsednika upravnega odbora in izvršnega direktorja, kar je ostal do leta 1987. Odtlej je bil le še predsednik podjetja, leta 1997 je postal zaslužni predsednik in se leta 2006 povsem upokojil.

Kljub njegovemu izjemnemu prispevku k razvoju čipov, bo v širši javnosti verjetno ostal znan zlasti kot očeta Moorovega zakona. Leta 1965 je opazil, da se število tranzistorjev v procesorjih podvoji približno vsakih 18 mesecev, in napovedal, se bo to nadaljevalo. Kasneje je svojo napoved nekoliko popravil na dve leti, znana pa je predvsem izpeljanka tega zakona, da se enako hitro povečuje tudi zmogljivost procesorjev. Čeprav v zadnjih letih Moorov zakon počasi peša, je osnovna ideja še vedno resnična. Moore pa je kasneje v šali dejal, da se po eni uspeli napovedi ni več loteval novih napovedi.

Moore se je rodil leta 1929 v San Franciscu in leta 1954 na Caltechu doktoriral iz kemije, podoktorsko pa se je izpopolnjeval iz aplikativne fizike na Univerzi John Hopkins. Leta 1956 ga je William Shockley, ki je kasneje prejel Nobelovo nagrado za delo na polprevodnikih, privabil v visokotehnološko podjetje Shockley Semiconductor Laboratory. A zaradi slabega vodenja in nejasnih prioritet je leta 1957 v skupini izdajalskih osem (Julius Blank, Victor Grinich, Jean Hoerni, Eugene Kleiner, Jay Last, Gordon Moore, Robert Noyce, Sheldon Roberts) podjetje zapustil in ustanovil Fairchild Semiconductor. V naslednjih letih so ustvarili prvi mikročip in postopek za izdelavo silicijevih tranzistorjev. Podjetje, ki je zaposlovalo več kot 100 ljudi, je bilo v 60. letih pomemben inkubator v Silicijevi dolini, ki je med drugim dalo Intel in AMD. Leta 1968 sta Noyce in Moore napraskala vsak 250.000 dolarjev, zbrala 2,5 milijona dolarjev zagonskega kapitala in ustanovila svoje podjetje, v katerem se je takoj zaposlil Andy Grove. Podjetje se je imenovalo Integrated Electronics ali kratko Intel. Ostalo je zgodovina.

V poznejših letih, ko je bil že milijarder, se je Moore ukvarjal tudi s človekoljubnimi dejavnostmi. Začetni poizkusi so leta 2000 zrasli v Fundacijo Gordon in Betty Moore, ki je do danes razdelila 5,1 milijarde dolarjev v dobrodelne namene.

9 komentarjev

mtosev ::

RIP. Dosegel je veliko na svojem področju.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Glugy ::

"Čeprav v zadnjih letih Moorov zakon počasi peša"
Vsaki dve leti x2 čipov v procesorjih. Pri čim smo sedaj? 1.8? in kakšen je trend?

Geho ::

Kljub njegovemu izjemnemu prispevku k razvoju čipov, bo v širši javnosti verjetno ostal znan zlasti kot očeta Moorovega zakona. Leta 1965 je opazil, da se število čipov v procesorjih podvoji približno vsakih 18 mesecev, in napovedal, se bo to nadaljevalo.

Verjetn je tukaj mišljeno tranzistorjev ne čipov, ker je čudno, da se poveča število čipov v čipu :))

filip007 ::

Čip je procesor, Slo-tech pa Računalniške novice.
Palačinka z Ajvarjem in stopljenim sirom v mikrovalovki.

dexterboy ::

Za ButnSkala pučanstvo je dual core more than enough, ker, če pametni telefon prehitra je zadeva, se posledično več dreka in balasta generira :(
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.

133127 ::

Pocasi bojo pomrli vsi, ki so bili sposobni kaj inovirati, ostala pa bo samo se idiokracija s svojimi idioti, ki bojo sposobni samo se kopirati prejsnje dosezke.

In clovestvo bo pocasi zamrlo. Nic slabega, po sedanjih trendih je to samo nekaj dobrega za planet. Do takrat pa v miru drkajte na vsecke.

driver_x ::

filip007 je izjavil:

Čip je procesor, Slo-tech pa Računalniške novice.


Ko je Moore sestavil ta izrek, so bili procesorji sestavljeni iz posameznih standardnih čipov. Pozneje se je Moorov zakon nanašal na število tranzistorjev v procesorju.

Gregor P ::

Z razlogom so ti "izdajalci" v navednicah, ker so pobegnili od tega tipa:
In his later life, while a professor of electrical engineering at Stanford University and afterward, Shockley became widely known for his racist views and advocacy of eugenics.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

opeter ::

133127 je izjavil:

Pocasi bojo pomrli vsi, ki so bili sposobni kaj inovirati, ostala pa bo samo se idiokracija s svojimi idioti, ki bojo sposobni samo se kopirati prejsnje dosezke.
In clovestvo bo pocasi zamrlo. Nic slabega, po sedanjih trendih je to samo nekaj dobrega za planet. Do takrat pa v miru drkajte na vsecke.


Pomembno je samo, da bo iz pipe tekel Brawndo (Gatorade).


Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Poslovil se je oče Moorovega zakona

Oddelek: Novice / Ostale najave
93259 (1431) opeter
»

Moorov zakon pol stoletja pozneje

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
4314583 (9264) Jst
»

Intelov predsednik odhaja v pokoj

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
223880 (2612) sirotka
»

Intel praznuje 35. obletnico

Oddelek: Novice / Procesorji
82014 (2014) Pyr0Beast
»

Nanotube

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
142122 (2122) Ziga Dolhar

Več podobnih tem