»

Poslovil se je oče Moorovega zakona

Intel - Gordon Moore, ki je ustanovil podjetje Intel in ga poznamo kot očeta Moorovega zakona o eksponentnem povečevanju zmogljivosti računske moči, je v umrl v 95. letu starosti. Iz Intela so sporočili, da je umrl v petek zvečer v svojem domu na Havajih.

S svojim prijateljem Robertom Noyceom je Intel ustanovil leta 1968 in ga vodil do leta 1975, ko je postal predsednik. Štiri leta pozneje je bil imenoval za predsednika upravnega odbora in izvršnega direktorja, kar je ostal do leta 1987. Odtlej je bil le še predsednik podjetja, leta 1997 je postal zaslužni predsednik in se leta 2006 povsem upokojil.

Kljub njegovemu izjemnemu prispevku k razvoju čipov, bo v širši javnosti verjetno ostal znan zlasti kot očeta Moorovega zakona. Leta 1965 je opazil, da se število tranzistorjev v procesorjih podvoji približno vsakih 18 mesecev, in napovedal, se bo to nadaljevalo. Kasneje je svojo napoved nekoliko popravil na dve leti, znana pa je predvsem izpeljanka tega zakona, da se enako hitro povečuje...

9 komentarjev

Zaradi aretacije človeka s priimkom Ma padle delnice Alibabe

Slo-Tech - V torek zjutraj je kitajska televizija CCTV poročala, da so v kraju Hangzhou aretirali nekega človeka s priimkom Ma, ker naj bi prek interneta ogrožal nacionalno varnost. Osumljenec naj bi bil vodja razvoja strojne opreme v nekem IT podjetju. Minute kasneje se je delnica Alibabe na borzi razletela, tržna kapitalizacija podjetja pa se je zaradi skoraj 10-odstotnega padca znižala za 26 milijard dolarjev. A dogodka sploh ne bi bila smela biti povezana.

Alibaba ima sedež v kraj Hangzhou, njen izvršni direktor pa je Jack Ma. A tu se podobnosti končajo, saj aretiran seveda ni bil Jack Ma, temveč neki neznani moški. A ker je CCTV najprej poročala, da ima ime aretiranega človeka dve pismenki, kar drži tudi za Jacka Maja, so investitorji panično začeli odprodajati delnice podjetja. Kasneje se je izkazalo, da gre za pomoto, aretirani pa ima v resnici ime iz treh pismenk. Ma je 13. najpogostejši priimek na Kitajskem, ki ga ima v kraju Hangzhou več kot 100.000 ljudi. Ko so pomoto dojeli vsi,...

8 komentarjev

Pomanjkanje čipov: Intel svari, AMD miri

Pat Gelsinger, CEO Intela

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Pat Gelsinger, izvršni direktor Intela je na sejmu Computex v Tajpeju izjavil, da nas je obdobje dela in učenja od doma med pandemijo COVID-19 pripeljalo do cikla eksplozivne rasti na področju polprevodnikov, kar je močno obremenilo globalne dobavne verige. Po njegovem mnenju je industrija že napravila ustrezne korake, da se stanje kratkoročno popravi, a vendarle utegne trajati še par let, da se prilagodijo prezasedene proizvodne zmogljivosti, proizvodnja substratov in drugih potrebnih komponent.

Vse to bo, kot pravi, vplivalo na razpoložljivost naprav za običajne uporabnike; od telefonov, računalnikov in tablic, zelo verjetno pa se bodo zaradi tega dvignile tudi cene. Kot je še povedal, Intel med kratkoročnimi ukrepi načrtuje gradnjo dveh proizvodnih kapacitet v Arizoni vrednosti 20 milijard ameriških dolarjev, podobne načrte pa ima podjetje še na nekaj lokacijah v Evropi in ZDA.

Nekoliko bolj optimistična pa je bila v intervjuju za Bloomberg (vir je plačljiv, alternativa)...

11 komentarjev

Intel bi od EU 8 milijard evrov subvencij za proizvodnjo čipov

Pat Gelsinger, CEO Intela

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Minuli petek se je na svojem prvem obisku v Evropi mudil Pat Gelsinger, izvršni direktor Intela. Med drugim se je v Bruslju srečal z evropskim komisarjem Thierryjem Bretonom, osrednji del sestanka pa je bil namenjen krizi z dobavami silicijevih čipov po svetu in tudi o morebitni Intelovi naložbi v proizvodne kapacitete na starem kontinentu. Podobno, 20 milijonov ameriških dolarjev vredno naložbo, so nekaj tednov nazaj napovedali v ZDA. EU si namreč v naslednjem desetletju želi doseči približno 20 odstotni globalni delež proizvodnje polprevodniških izdelkov.

Kot je Gelsingerja pozneje povzel Politico, si Intel od EU želi subvencije v višini 8 milijard evrov. Predstavniki Intela so znesek pozneje poskušali zanikati, češ, da niso govorili o konkretnih številkah, pač pa so Bruselj, podobno kot prej Washington pozvali, naj naložbe v polprevodniške kapacitete napravijo konkurenčne takim naložbam v Aziji.

Del Gelsingerrjevega obiska je bil namenjen iskanju evropske lokacije za tako...

50 komentarjev

Intel menja izvršnega direktorja

Slo-Tech - Bob Swan, ki je v Intelu izvršni direktor od junija 2018, pred tem pa je opravljal funkcijo finančnega direktorja, se bo 15. februarja poslovil. Za krmilom podjetja ga bo zamenjal Pet Gelsinger, ki trenutno vodi VMware. Da se bo moral Swan slej ali prej posloviti, je bilo jasno že dlje časa, saj so bili zaradi slabih odločitev in rezultatov podjetja delničarji čedalje bolj nestrpni. Sklad Third Point, ki je eden večjih lastnikov podjetja, je naposled predlagal prevetritev vodstva.

Direktor sklada Daniel Loeb je že decembra pisal Intelovemu predsedniku Omarju Ishraku in ga posvaril, da bi Intelove resne težave utegnile negativno vplivati na celoten tehnološki segment. Predlagal je več možnosti, od odprodaje nestrateških naložb do razdelitve podjetja na proizvodni in načrtovalni del. Takšna razcepitev bi bila seveda prelomna, saj bi pomenila konec ikoničnega Intela, ki je (bil) simbol proizvajalca čipov, ki pokriva celotno vertikalo. Upravni odbor se je sedaj odločil, da za začetek...

4 komentarji

Bob Swan je novi-stari CEO Intela

Bob Swan

The Verge - Po sedmih mesecih iskanja je bil za izvršnega direktorja Intela imenovan Robert "Bob" Swan, ki je sicer podjetje kot vršilec dolžnosti vodil že vse od odstopa Briana Krzanicha. Ta je moral junija lani zapustiti svoj položaj, in sicer zaradi precej trivialnih razlogov; v javnost je namreč pricurljala informacija, da je imel razmerje z nekom od zaposlenih v podjetju. Razmerje je bilo sicer konsenzualno, a je kljub temu pomenilo kršitev internih pravil v družbi, ki višjemu menedžmentu zapovedujejo tozadevno vzdržnost.

Swan je svojo kariero začel pri General Electric, pozneje je bil glavni finančnik na eBayu, pa na investicijski družbi General Atlantic, dokler ni leta 2016 postal CFO na Intelu. To pozicijo je obdržal tudi v...

9 komentarjev

Intel še vedno brez direktorja, iskanje od začetka

Bloomberg - Več kot pol leta je minilo, odkar je Intelov izvršni direktor Brian Krzanich odstopil, domnevno ker je imel v daljni preteklosti afero z nekom, ki mu je bil neposredno podrejen. Iskanje novega izvršnega direktorja teče vse odtlej, a za zdaj brez uspeha. Viri iz podjetja pravijo, da se iskanja spet začenja od začetka. Ko je Paul Otellini leta 2013 zapustil podjetje, so Krzanicha izbrali v slabih šestih mesecih.

Nov izvršni direktor bo imel pred seboj zahtevno nalogo. Intel na krilih splošne konjunkture sicer žanje rekordne rezultate, a konkurenca mu ne diha več za petami, temveč ga prehiteva. Intel ni več največji proizvajalec čipov na svetu, temveč mu je ta naziv speljal Samsung. Prav...

7 komentarjev

Sony nadaljuje s simboličnim dobičkom

Slo-Tech - Sony nadaljuje preporod, saj so vnovič četrtletje zaključili s pozitivnim rezultatom. Pred tremi meseci so prvikrat po petih letih leto zaključili z dobičkom, trend pa se nadaljuje. Prvo četrtletje v novem fiskalnem letu so končali s 3,5 milijardami jenov (26 milijonov evrov) dobička, medtem ko so še v enakem obdobju lani pridelali 25-milijardno izgubo. To je sicer bolj zaokrožitvena napaka kot resni dobiček, saj so imeli v tem času prihodkov za 13 milijard evrov, kar je 13 odstotkov več kot v istem obdobju lani.

Čedalje glasnejše pa so govorice, da se bo Sony razdelil. Daniel S. Loeb iz newyorškega hedge sklada Third Point, ki je že v Yahooju izvedel pravi puč, želi oddvojitev oddelka za zabavo iz podjetja. V Sonyju nad tem niso preveč navdušeni, finančni direktor pa...

17 komentarjev

Afera o izobrazbi odpihnila Yahoojevega izvršnega direktorja

Največji zmagovalec je Dan Loeb, ki je dobil vse, kar je zahteval.

Yahoo News - Afera o izobrazbi Yahoojevega izvršnega direktorja je dobila epilog, saj se je Scott Thompson odločil, da nepreklicno odstopi. K tej odločitvi mu je pravzaprav pomagal upravni odbor, ki je v nedeljo na izredni seji sprejel odločitev, da Thompson ni primeren za vodenje podjetja, tako da mu drugega ni preostalo. Hkrati je dobil upravni odbor tri nove člane iz vrst največjega delničarja, ki je na težave z izobrazbo opozoril.

Spomnimo, da je vodja hedge sklada Third Point kot največjega zasebnega lastnika Yahooja Dan Loeb prejšnji teden razkril, da je Scott Thompson lagal o svoji izobrazbi. Na spletu in v poročilih SEC-u (ameriška agencija za trg...

21 komentarjev

Yahoojev izvršni direktor lagal o izobrazbi

AllThingsD - Da imajo tudi v tujini težave s prepisovanjem doktoratov in laganjem o izobrazbi, je pokazal Yahoojev izvršni direktor Scott Thompson, ki si je izmislil diplomo iz računalništva. V resnici je študiral poslovodenje (business administration), a je 10 let po potrebi trdil, da ima tudi diplomo iz računalništva.

Kot je odkril Dan Loeb, vodja hedge sklada Third Point, ki je 6-odstotni lastnik Yahooja, Thompson ni mogel študirati računalništva, saj Stonehill College v letih 1975-1979 ni ponujal tega programa. V resnici računalnikov niso niti imeli. Sumljivo je bilo, da je imel Thompson na uradnih straneh Yahooja zapisano diplomo iz računalništva in poslovodenja, zato je Loeb to raziskal. Čeprav so bili isti podatki navedeni celo v uradnih poročilu SEC-u (ameriška komisija za trg vrednostnih papirjev), to ne drži....

13 komentarjev